Örömök ​és csalódások 3 csillagozás

Egy sportvezető emlékei
Sebes Gusztáv: Örömök és csalódások

A ​labdarúgás híveinek, ha szép emlékeket keresnek, nem kell a messzi múltba menniük. Elég, ha az ötvenes évek sikereit idézik maguk elé. Azokat az éveket, amikor nem ok nélkül tartották a magyar labdarúgó válogatottat a világ legjobb csapatának, amikor megnyerték az Európa Kupát, legyőzték az angol válogatottat, amikor a világbajnokság ezüstérme kudarcnak minősült.
Sebes Gusztáv, és ez ma már sporttörténeti tény, volt e sikerek legfőbb kovácsa. Ha csak erről az időszakról írna, már ez is indokolttá tenné könyve megjelentetését, de írása ennél sokkal többet nyújt. Önéletrajzában egy munkásgyerek életét eleveníti fel, aki dédelgetett nagy szerelmével, a labdarúgással a szívében, nyitott szemmel járja útját, vállalva a harcot osztályáért, nemzetéért, ott igyekszik használni, ahol a legtöbbet tudja nyújtani.
A labdarúgás világszerte elismert szakembere így ír bevezetőjében: „Hogy az én szerepem a sikerekben és a néhány kudarcban mennyi volt, mit tettem és mit kellett volna… (tovább)

>!
Gondolat, Budapest, 1981
396 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632810287

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

SteelCurtain >!
Sebes Gusztáv: Örömök és csalódások

Az Aranycsapat szövetségi kapitányának visszaemlékezései. A magyar foci legsikeresebb szövetségi kapitánya, aki a berni fiaskó után egyben az egyik leggyűlöltebb személy is lett az országban, ami nem csekélység, lévén akkor a hatalomban olyanok, mint Rákosi, Gerő, Péter Gábor…


Népszerű idézetek

>!

A mérkőzés után öltözőnkben most a következő jelenetnek voltam a tanúja:
Az uruguayi csapat kapitánya belépett, s egyetlen szó nélkül kezet szorított mindegyik játékosunkkal. Az öltöző addig csak úgy zengett a túláradó öröm hangjaitól. A legyőzött ellenfél kapitányának megjelenése elnémított mindenkit. S mikor a szótlan és mégis sokatmondó üdvözlet után távozott, mindannyiunk véleményét fejezte ki az, aki csendesen szólt:
– Ezek sportemberek.
Nagyon nehéz és nagyon szép küzdelem volt. Az általános vélemény szerint ez volt a VB igazi rangadója. A világbajnokság azonban csak a következő csatában dőlt el.

253. oldal (Gondolat, 1981)


Hasonló könyvek címkék alapján

Széchenyi Kinga: Megbélyegzettek
Szak István: A szenvedések országútján
Alla Sirjajeva: Hívja Leonyid Brezsnyevet!
Surányi András – Hernádi Miklós (szerk.): Aranycsapat
Horváth Csaba: Magyarország 1944-től napjainkig
E. Pára – L. Naprava: Tizenhét év álarcban
Berkesi András – Kardos György: Kopjások
Scheibner Tamás: A magyar irodalomtudomány szovjetizálása
Négyessy Zita: Egmont-nyitány
Benkő Zoltán: Történelmi keresztutak