Sárkányviadal 4 csillagozás

Sebeők János: Sárkányviadal Sebeők János: Sárkányviadal Sebeők János: Sárkányviadal

Ez ​az a regény, amivel Sebeők János 1980-ban berobbant a magyar irodalomba. Ez az a regény, melyet a szerző 1976-77-ben írt. Ez az a regény, amiről a Szépirodalmi Könyvkiadó frissen fölvett szerkesztője nem akarta elhinni, hogy egy nagykamaszé. Avagy mégsem ez az a regény? Sebeők János volt oly merész újraformázni. Nem retusálta, hanem restaurálta. A restaurátor mindig az eredeti szándékra kíváncsi. Az érett Sebeők is a nagykamasz eredeti szándékaira volt kíváncsi. Azokat tette még sarkosabbá célzott és mindig találó beavatkozásaival. Az őstehetség vulkáni bája és a tapasztalat szikár méltósága így egyidejűleg érvényesülhet. A hivatástudatról, a szenvedélyről, a függésről és a kiszolgáltatottságról szól ez a regény. A bátorság és a félelem hatalmáról. A fogyasztói társadalom hagyomány- és természetpusztító erejéről. Az őstermészet és az ember, az öntudatlan és a tudatos örök szerelméről. A lelkiismeretről és a bűnről. S fölveti a kérdést: miképp kezdhetjük újra, ha egyszer minden… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Szépirodalmi Zsebkönyvtár

>!
Szépirodalmi, Pécs, 1984
360 oldal · ISBN: 9631523829 · Illusztrálta: Zsoldos Vera
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1980
350 oldal · ISBN: 9631515478

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Olvasó_Emese
Sebeők János: Sárkányviadal

Értékelésem a Goodreads-ről, mert úgy látom, a Molyon még nem írt róla senki:
"Nehéz elhinni, hogy nekem kellett feltöltenem ezt a könyvet a GR-re. Azt hittem, egy ilyen klasszikus már szerepel az adatbázisban. Na mindegy.
Sebők (vagy Sebeők) érdekes szókapcsolatai és gondolattársításai teszik különössé ezt a könyvet. Kevés benne a párbeszéd, sok a leírás, lényegében végig Sing fejében vagyunk és az ő gondolatait halljuk. Ha egy szerkesztőnek a legutóbbi mondatom alapján kellene döntést hoznia, elolvassa/kiadja-e a művet, tuti nemet mondana. Ez a könyv szembemegy minden írással kapcsolatos mondással és divattal, mégis jó. Nem gyors, mégis érdekes. Az első kb 70 oldalt fél éve olvastam, de amikor újra a kezembe akadt a könyv, pontosan megtaláltam, hol tartottam. Szerintem már ez a tény sokat elmond a történetről. Időnként olvastam belőle úgy tíz oldalt, de amikor túljutottam a könyv felén, már annyira érdekelt, hogy minden este muszáj volt olvasnom belőle valamennyit – tudnom kellett, mi lesz Singgel!"


Hasonló könyvek címkék alapján

Weöres Sándor: Psyché
Oscar Wilde: Oscar Wilde összes művei I-III.
Adam Mickiewicz: Pan Tadeus vagy az utolsó birtokbafoglalás Litvániában
Mihail Jurjevics Lermontov: Lermontov válogatott művei
Mary Shelley – Percy Bysshe Shelley: Frankenstein / Válogatott versek
A. O. Esther: Kristályfény
Bleeding Bride: A téboly kertje
Sánta Ferenc: Az ötödik pecsét
Lakatos Levente: Megrepedt álarc
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény