Médium 2 csillagozás

Sebeők János: Médium

Ennek ​a regénynek nem megfejtése van, hanem értelme. Nem úgy rejtély, mint egy rejtvény, hanem úgy titok, mint egy atom. A Médium: élethalálharc. Nem valakié, hanem az élet és halál harca egymás ellen – vallja művéről a szerző. Drámai viadal Iriri, a kertész és Maranhaó, a prosectorium nagy hatalmú ura közt, az éjjel és nappal, ember és természet, egy titokzatos kór és az életvágy közt: a meghasonlott emberiség küzdelme önmagával.
A kór, amiről szó van, a selvae nihilum, csak a képzeletben létezik, kiváltó okára mégis mindnyájan – fájdalmasan – ráismerünk. Ez a kiváltó ok: az élővilág egyre fokozottabb veszélyeztetettsége, s eme élővilág jelképe itt: Amazónia. A képzelet társul a valósággal. A személyes haláltól való félelem ezen a ponton nő át Iririben, a főhősben az egyetemes élet féltésévé, s a mondanivaló is itt emelkedik általánossá.
A Médium egyetlen selvaae nihilumos nagyroham története estétől hajnalig, de végighullámzik rajta Iriri gyermekkora is, a vajákos,… (tovább)

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1988
632 oldal · ISBN: 9631536092

Kiemelt értékelések

>!
redux
Sebeők János: Médium

(Cselekményleírást nem tartalmaz, mivelhogy az nincs.) Amennyire érdekes küllemű – szövegképben is – ez a regénynek nevezett valami, épp annyira olvashatatlan, élvezhetetlen, értékelhetetlen. Hogy miről szól, az csak a fülszövegből derül ki, ott viszont nagyon. „Élethalálharc – nem valakié, hanem Iririé, aki egy hascsikarás-nagyroham sűrűjéből félti a bolygó élővilágát, általánossá emelve a mondanivalót.” Ez már önmagában elég volna, hogy egy jó könyvtől is elrettentsen, nemhogy attól a szolipszisztikus, kínai cseppkínzással felérő, monoton őrülettől ami ezután következik. Igazából egy OCD-re specializálódott klinikai szakorvoson kívül senkinek nem kellett volna tudnia erről a szövegről, de a késő Kádár-kor kultúrpolitikája még mindig volt annyira értékelvű, hogy ezt az Isaura-fogyasztó publikum számára többezer példányban kitolja.


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten
Krasznahorkai László: Az ellenállás melankóliája
Szabó Magda: Az ajtó
Tar Sándor: A mi utcánk
Varga Katalin: Barátom, Bonca
Száraz Miklós György: Lovak a ködben
Krasznahorkai László: Sátántangó
Aglaja Veteranyi: A gyermek a forró puliszkába esett
Tar Sándor: Szürke galamb
Szilágyi István: Kő hull apadó kútba