Ámokjáték 289 csillagozás

Túszdráma egyenes adásban
Sebastian Fitzek: Ámokjáték

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ez a nap lesz az utolsó. A neves kriminálpszichológus, Ira Samin gondosan előkészített öngyilkosságot tervez. Idősebbik lányának halála túl nagy súllyal nehezedik a lelkiismeretére. Ám ekkor segítségül hívják az egyik rádióadóba, ahol brutális túszdráma folyik. Egy pszichopata hátborzongató játékba kezdett: élő adásban, véletlenszerűen hívogat fel embereket. Ha a vonal túlsó végén a megfelelő jelszó hangzik fel, elenged egy túszt. De ha nem, a túsz meghal. A férfi azzal fenyegetőzik, hogy addig folytatja a játékot, amíg a menyasszonya meg nem jelenik nála a stúdióban. Csakhogy a lány már hónapok óta halott. Ira kilátástalan túsztárgyalásba kezd, melynek több millió ember válik fültanújává…

Eredeti megjelenés éve: 2007

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2011
398 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632453651 · Fordította: Szakál Gertrúd

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Ira Samin · Ira Samin · Jan May · Oliver Götz

Helyszínek népszerűség szerint

Aldi


Kedvencelte 44

Most olvassa 8

Várólistára tette 219

Kívánságlistára tette 138

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Sebastian Fitzek: Ámokjáték

Sebastian Fitzek: Ámokjáték Túszdráma egyenes adásban

Amikor rádöbbentem, hogy német az író és a történet is Németországban játszódik, nem adtam sok esélyt a könyvnek. De szerencsére pozitív csalódás lett. Ez a német író tudja, hogy kell érdekfeszítő könyvet írni. A túszdrámának induló történetből fejezetről fejezetre sokkal több lesz, ahogy újabb szereplők lépnek be a történetbe. Ami a főszereplőket illeti, első látásra egyikben sem volt bizodalmam. Ira egy kétségbeesett alkoholista, a túszejtő meg pszichopatának tűnik. A rendőrfőnök egy agresszív vadbarom, aki helyből és nekifutásból sem bírja Irát elviselni, és nem is akar rá hallgatni. Diesel, aki még valahogy szimpatikus volt, sajnos kevés szerephez jutott a történetben. A lényeg, hogy Fitzektől fogok még olvasni.

2 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Sebastian Fitzek: Ámokjáték

Sebastian Fitzek: Ámokjáték Túszdráma egyenes adásban

"– Megírták a lapok.
– A lapok azt is megírták, hogy minden második nő le akar feküdni egy idegennel, engem mégsem keresett meg egyik sem."

Nagyon érdekesen alakult a kapcsolatom a történettel.
Én ezt a könyvet először el se akartam olvasni.
De egy kihíváshoz pont belepasszolt és akkor már nehezebben tudtam nemet mondani.
Az író neve nekem nem mondott semmit, csak annyit, hogy német.
Ha a származását veszem, olvastam rosszat és jót is kinti íróktól, ezért ez sem befolyásolt érzelmileg.

A történet eleje sablonos érzéseket keltett, már majdnem félre is tettem.
De aztán úgy voltam vele, könyvet félbe nem hagyok, letolom szinte egyszerre.
Öt csillagot adtam, mert fejezetről fejezetre, újabb és újabb szereplőket ismerhettem meg és ez feldobta a cselekményszál ürességét.
Miért adok akkor teljes csillagozást?
Azért, mert mégiscsak letudott kötni, és adott valami pluszt, amit pontosan nem tudok megfogalmazni, de elégedett érzéssel csuktam be a könyvet.

Szóval nem tudom azt mondani száz százalékosan, hogy tetszett, de nem is utáltam, és ez már jó ebben a zűrös időszakomban.

7 hozzászólás
Leliana>!
Sebastian Fitzek: Ámokjáték

Sebastian Fitzek: Ámokjáték Túszdráma egyenes adásban

Fordulatos, izgalmas könyv volt, amiben szinte szó szerint semmi/senki nem az, aminek/akinek látszik. A végére talán „kicsit” túl sok is volt a fordulatokból, csavarokból, emiatt veszített a hihetőségéből. (Nagyon sajnáltam, mert eleinte 4,5-5 csillagot szántam neki.)
Az alapötlete nagyon tetszett, és ki is hozott szinte mindent belőle, amit ki lehetett, a szereplőket is meglehetős alapossággal megismertette, kidolgozta, és mégsem vált unalmassá, vagy túlzottan részletekbe menővé. spoiler
Akárhány nyomozós történetet olvastam is, azért mégis tudott meglepetéseket okozni. spoiler Remekül adagolta a feszültséget, izgalmakat, igazi „haladós” könyv volt, amit nem jó letenni. :) Nem bánnám, ha olvashatnék még a szerzőtől, eddig olvasott két írása meggyőzött, hogy érdemes rá várni. :)

2 hozzászólás
GytAnett>!
Sebastian Fitzek: Ámokjáték

Sebastian Fitzek: Ámokjáték Túszdráma egyenes adásban

Ez a könyv volt legrégebb óta a várólistámon, 2015 júniusa óta várt a sorára. Végre sikerült elolvasni. :) A szerzőtől A terápiát már olvastam, ami nagy hatással volt rám, valami hasonlót vártam, bár azt tudtam a fülszöveg alapján, hogy ez egészen más történet, ami sokkal mozgalmasabbnak ígérkezik.
Az alaptörténet nagyon tetszett, úgy gondolom, hogy az író egészen jól kihozta a benne rejlő lehetőségeket. Az egyetlen, ami sajnálok, hogy egyetlen szereplőt sem bírtam megkedvelni. Mindenkiben volt valami olyan bibi, ami miatt nem bírtam magam a helyébe képzelni, ami miatt nem volt szimpatikus. Bár azt hozzátenném, hogy volt olyan is, akit a végére már tökéletesen megértettem.
Ira volt az egyik főszereplőnk, nem árulok el vele titkot, ő egy kriminálpszichológus, aki öngyilkossági előkészületeket tesz, aztán belecsöppen egy igen nagy nyilvánosságot kapott túszejtési drámába. Jan megháborodott és a rádióhallgatók segítségével öli meg a túszokat vagy éppen engedi el őket. Tényleg nagyon jól hangzik. :)
Elég lassan indult be a történet. Mondom ezt annak ellenére, hogy én elég tempósan tudtam olvasni, de az első 100 oldal majdnem unalmas volt. Utána beindultak az események. Egyik csavar jött a másik után. Igazából számomra már túl sok is volt a meglepetés. Oké, mindegyik meglepett, de ennyi már nem kellett volna szerintem.
Néha azért előfordultak benne olyan dolgok, aminél felhúztam a szemöldököm, de könnyedén túl tudtam rajta lendülni. Tetszett az írásmód. Éreztem a feszültséget, izgultam, amikor Jan felhívott valakit. Olyannyira kihatott rám a feszültség, hogy két éjszaka sem sikerült normálisan aludnom, azt is csak nehézkes elalvás után. :)
Összességében tetszett. Örülök neki, hogy olvastam, de nem tudom, hogy valamikor újra szeretném-e a kezembe venni. :)

buzavirág>!
Sebastian Fitzek: Ámokjáték

Sebastian Fitzek: Ámokjáték Túszdráma egyenes adásban

Először azt hittem, hogy előre borítékolható a story, úgy is tűnt egy ideig, de azután olyan fordulatok történtek benne, amire egyáltalán nem számítottam. Ez egy profin kidolgozott túszjátszma volt, bár ici-picit túlírtnak tartom, mégis nagyon tetszett. Lélegzetvételnyi szünetet sem kap az olvasó, csak úgy zajlanak az események, és közben azt sem tudjuk kiben bízzunk. A főszereplő Ira egy ritka, különleges karakter, csupa meglepetés, nem találkoztam még hasonlóval, és szintén nagy erőssége a könyvnek a szereplők mellett az érzelmi síkra való ráhatás is. Ezek után nincs kétségem afelől, hogy az író másik könyvét is olvasni fogom.

julcseee P>!
Sebastian Fitzek: Ámokjáték

Sebastian Fitzek: Ámokjáték Túszdráma egyenes adásban

Ez a könyv már nagyon régóta a várólistámon volt, szerintem 3-4 éve legalább, és végre, hála egy kihívásnak, elolvastam ezt is.
Még nem vagyok benne teljesen biztos, hogy tetszett vagy sem. Az tény, hogy fordulatokban aztán nem volt hiány. Még az utolsó oldalon is volt számunkra meglepetése az írónak. Az alaptörténet az, hogy egy rádió állomáson 8 túszt tart fogva egy férfi, aki csak az elveszett szerelmét keresi. Aki elvileg meghalt pár hónapja, de ő biztos benne, hogy él, és ha nem mondják el neki hogy hol van, minden órában megöl egy túszt. Persze a történet ennél sokkal sokkal bonyolultabb, de a végére minden a helyére kerül.
Mivel adtam neki 4 csillagot, azért persze tetszett, izgalmas volt, de valahogy azért mégsem volt az igazi, annyira nem tudott a könyvhöz szegezni hogy minden másodpercben azt várjam mikor olvashatom már tovább. De örülök hogy elolvastam.

2 hozzászólás
tgorsy>!
Sebastian Fitzek: Ámokjáték

Sebastian Fitzek: Ámokjáték Túszdráma egyenes adásban

Egy krimi, az én fogalmaim szerint, akkor jó, ha halálosan pontos logikával, óramű precizitással illeszkednek a dolgok. A kekeckedő olvasó sehol se tudjon logikai bukfencet találni. Vagy. Ha vannak is logikai ficamok, olyan feszültséget tud teremteni az író, hogy az olvasó átsiklik felettük, mert viszi a cselekmény.
Szerintem ez a könyv az utóbbi kategória, mert bár az agyam peremén érzékeltem itt-ott némi ellentmondást, de nem értem rá foglalkozni vele.
Azt meg, hogy az egyik nő az egyik mondatban nyolc hónapos mennyasszony jelölt, majd feleség lesz gyerekkel. legközelebb pedig karonűlő gyermeket vivő mennyasszony. …. tudjuk be a caibre kalibrálási hülyeségének.

KBCsilla P>!
Sebastian Fitzek: Ámokjáték

Sebastian Fitzek: Ámokjáték Túszdráma egyenes adásban

1. Bármilyen régen is olvastam A terápiát, még mindig nem tudom elfelejteni, sőt, még csak túltenni sem tudom magam rajta. Ennek megfelelő a várakozásom, bár elég sok rossz kritikát olvastam erről a könyvről.
De úgy döntöttem, majd én döntök.

2. Megint előjött a VF-komplexusom a számomra kissé erőltetett humor miatt, pl. Ira (IRA), mint túsztárgyaló. :)

3. Sajnálom mindenesetre Irát, hiszen egyrészt nem tehet a nevéről, másrészt meg nem lehet egy leányálom úgy dolgozni, hogy mindenki folyamatosan emlékezteti bűnös életvitelére.
Sebaj, mi nők tartsunk össze és ki.

4. Félre a komplexusaimmal (VF), komolyan kezd izgalmas lenni! Bár van egy sejtésem az egyik szereplőről, kissé gyanús, de lesz ami lesz.

„Ha úgy érzed, hogy valami nincs rendben, többnyire igazad van”

5. Sejtésem beigazolódott. Nem meglepő módon. A más életét bármikor rendbeteszem…

6.

7.

8.

10.

Eddig sírtam.
Sírtam? Nagyon sírtam. Aztán bámultam bambán a könnyeimen keresztül.
Viccen kívül.
El nem tudom mondani mit érzek.

Ez egy fantasztikus könyv, csak ki kell várni a lényeget!
Mert érdemes, bizony mennyire érdemes kivárni.
Köszönöm Kedves SF.

És ez a pasi fiatalabb, mint én, ráadásul férfi.
Mégis mennyit tud a lelkemről!

Ha tudnék angolul, esküszöm írnék neki.

Tiger174 P>!
Sebastian Fitzek: Ámokjáték

Sebastian Fitzek: Ámokjáték Túszdráma egyenes adásban

Ezt volt az a könyv, amely megszerettette velem a pszichothiller műfajt. Pörgös, izgalmas, lehetetlen. Ebben a regényben senki sem az aminek látszik. Az író különösen figyelt arra, hogy a szereplőket alapos részletességgel kidolgozza. Sebastian Fitzek az izgalom fokozás nagy mestere, szépen adagolta az feszültséget, csavarta a cselekmény szálait, hogy végeredményben egy letehetetlen mű született belőle. Imádtam minden sorát és mély nyomot hagyott bennem.

1 hozzászólás
kratas P>!
Sebastian Fitzek: Ámokjáték

Sebastian Fitzek: Ámokjáték Túszdráma egyenes adásban

Izgalmas volt és egyedi, de túl sokszor ráncoltam a homlokom, amikor annyira valószínűtlen döntést hozott egy-egy szereplő, hogy az már sok volt, még egy kitalált történethez képest is.
De kellően csavaros volt, még szeretnék ilyet olvasni.


Népszerű idézetek

Koksa>!

(…) ha úgy érzed, hogy valami nincs rendben, többnyire igazad van.

351. oldal

Sebastian Fitzek: Ámokjáték Túszdráma egyenes adásban

Kapcsolódó szócikkek: Oliver Götz
Miestas>!

– Megírták a lapok.
– A lapok azt is megírták, hogy minden második nő le akar feküdni egy idegennel, engem mégsem keresett meg egyik sem.

182. oldal

Sebastian Fitzek: Ámokjáték Túszdráma egyenes adásban

Destinee>!

Akiket a legjobban szeretünk, azok jelentik számunkra a legnagyobb rejtélyt.

189. oldal

Sebastian Fitzek: Ámokjáték Túszdráma egyenes adásban

szilvásbukta>!

De valójában csak egyetlen olyan ember létezik, aki tönkre tud tenni minket. Csak egyetlen embernek áll hatalmában, hogy teljesen elpusztítson minket, ha hagyjuk. Nekünk magunknak.

Sebastian Fitzek: Ámokjáték Túszdráma egyenes adásban

mate55 P>!

– Mindenki, aki az életben jelent valamit a számunkra, többé-kevésbé örök titok marad.

190. oldal

Sebastian Fitzek: Ámokjáték Túszdráma egyenes adásban

Destinee>!

– Mindig mást hibáztatunk. Vagy a körülményeket tesszük felelőssé életünk nagy traumájáért. De valójában csak egyetlen ember létezik, aki tönkre tud tenni bennünket. Csak egyetlen embernek áll hatalmában, hogy teljesen elpusztítson minket, ha hagyjuk. Nekünk magunknak.

341. oldal

Sebastian Fitzek: Ámokjáték Túszdráma egyenes adásban

Melia>!

– Mert az élet csak két dologról szól, Kitty. A reményről és a döntésekről.
– Ezt nem értem.
– Egyesek álmoknak nevezik őket. Vagy céloknak. Számomra ezek remények, amelyek előbbre visznek bennünket. A remény, hogy jobb állásunk lesz, mint apánknak, hogy egyszer lesz egy cabriónk, és esetleg még egy kis hírnévre is szert teszünk. De mindenekelőtt a remény, hogy megtaláljuk életünk szerelmét. De a remény önmagában nem elé, Kitty. Ahhoz, hogy meg tudja valósítani önmagát, az embernek döntéseket kell hoznia. Ez áll az egyenlet másik oldalán. De ezt nagyon kevesen teszik meg. A legtöbb ember ezen a bolygón lazán hátradől a kényelmes mozi székben, és végignézi, hogyan hozzák meg a hősök a filmvásznon azokat a döntéseket, amelyeket ő maga nem mer meghozni. Alig akad olyan ember, aki kockáztatna egy utazást az ismeretlenbe. Odakiáltjuk a film főszereplőjének, hogy mondja már fel végre a jól fizetett állását, és keresse meg a sivatagban elrejtett kincset. A való életben soha nem tennénk ilyesmit, kivéve, ha a munkaadónk adna rá egy év fizetett szabadságot. Csak egy papírvékony különbség van a tömegek, és az őket vezető néhány ember között. Az egyik csak remél, a másik döntést is hoz. Mindent egy lapra tesznek fel. És készen állnak mindent elveszíteni, ha úgy hozza a sors.

308. oldal

Sebastian Fitzek: Ámokjáték Túszdráma egyenes adásban

mate55 P>!

A semmittevés normális esetben kedvemre való. Akár egész nap szívesen művelem.

71. oldal

Sebastian Fitzek: Ámokjáték Túszdráma egyenes adásban

Krenai>!

Nincs értelmetlenebb módja az életünk elpazarlásának, mint az, hogy válaszokat keresünk, melyek azután nem visznek bennünket előbbre, nem igaz?

389. oldal

Sebastian Fitzek: Ámokjáték Túszdráma egyenes adásban

Destinee>!

Hogy mi van velem? Semmi. Csak kicsit kiakadtam. Megesik olykor, hogy túszejtés közben kissé ideges leszek, és lelövök néhány embert. Bocs! Buta szokás.

172. oldal

Sebastian Fitzek: Ámokjáték Túszdráma egyenes adásban


Hasonló könyvek címkék alapján

Mario Puzo: A Keresztapa
John Grisham: A cég
Mark Winegardner: A Keresztapa bosszúja
Dennis Lehane: Az éjszaka törvénye
Stephen King: Az
Dennis Lehane: Viharsziget
S. J. Watson: Amnézia
Stephen King: A kívülálló
Thomas Harris: A vörös sárkány