A ​Terápia 843 csillagozás

Sebastian Fitzek: A Terápia Sebastian Fitzek: A Terápia

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Nincsenek tanúk, nincsenek nyomok, nincs holttest. A híres pszichiáter, Viktor Larenz lánya, Josy rejtélyes körülmények között eltűnik. Hollétére nem derül fény. Négy évvel később: Viktor egy nyaralóba vonul vissza, hogy feldolgozza a történteket, de egy napon ismeretlen nő kopogtat az ajtaján. A nőt kényszerképzetek gyötrik, melyekben újra meg újra megjelenik egy kislány, aki Josy-hoz hasonlóan nyomtalanul eltűnik. Viktor beleegyezik, hogy kezelni fogja a nőt, de a terápia egyre inkább drámai hangvételű kihallgatássá fajul

Eredeti megjelenés éve: 2006

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Kristály pöttyös könyvek, Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634572602 · Fordította: Szakál Gertrúd
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2009
278 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632451466 · Fordította: Szakál Gertrúd

Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Viktor Larenz


Kedvencelte 171

Most olvassa 23

Várólistára tette 481

Kívánságlistára tette 343

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Sebastian Fitzek: A Terápia

„Időnként még a legintelligensebb emberek is furcsa és nevetségesen logikátlan viselkedést tanúsítanak. Például majdnem mindenkinek, akinek van távirányítója, az a javíthatatlan szokása, hogy erősebben kezdi nyomkodni a gombokat, ha az elemek lemerülőben vannak. Mintha legalábbis ki lehetne préselni az akkumulátorból az energiát, mint a citromból a levet.”

Mondhatnám, hogy egy tucat száz másikat szül, de ez erre a történetre nem lenne igaz.
Először nem igazán volt kedvem olvasni, hisz annyi, de annyi könyvet olvastam már különböző pszichés betegségekről….és megtörtént a csoda, tudott az író újat mutatni.
Sőt nem csak újat hozott, de teljesen rabul ejtett.
Nagyon izgultam, tudtam, hogy egyik szereplővel sem stimmel valami, hol így gondoltam, hol úgy és mikor már azt hittem tudom a megoldást, az legutolsó oldalon olyan arcul csapás ért, hogy alig akartam az államat a földről összeszedni.
Jesszusom, ez nagyon durva volt….és mekkora öröm, hogy kitudott szedni a mélabús állapotomból és újra pezsgett a vérem….ezt hívom kiváló történetnek.
Azonnal kell egy saját példány…kedvenc….

Lanore P>!
Sebastian Fitzek: A Terápia

Milyen is egy jó könyv? Pont ilyen… amilyennek Fitzek megalkotta. Amit egy nap alatt kiolvasol. Amikor nem tudod biztosan eldönteni, ki a jó és ki a rossz. Amikor sejted ugyan az igazságot, de nem akarod elhinni. Amikor nem tudod, megbízhatsz-e Viktorban, mert tudod, hogy valami nem stimmel. Amikor ennek ellenére mégis megkedveled. Amikor jön egy hang a fejedben, hogy Isabellel is van valami, és nem tévedsz. Amikor az utolsó fejezetnél tartasz, de még mindig nem tudod a megoldást. Amikor az utolsó oldalon is van még egy csavar, ami leejti az állad. És amikor még az utolsó sornál sem hiszed el, hogy a történetnek vége van, és ilyen vége van.
Zseniális :)

8 hozzászólás
Madama_Butterfly>!
Sebastian Fitzek: A Terápia

Ó Te Jó Ég!!!!
A pszichés betegségekkel foglalkozó könyvek mindig is érdekeltek, nagyon szeretem a témával foglalkozó, jól megírt könyvek hangulatát. Ez pedig egy jól megírt könyv, zseniálisan egyensúlyoz a valóság és a kényszerképzetek, a jó és a rossz, az igazság és a valótlanság határán… az olvasása alatt szinte végig nem tudni, hogy az előbbiek közül mégis melyik van a szemünk előtt, és pont emiatt rendkívül olvastatja magát, szinte kényszeres olvashatnék tör az emberre.
Ajánlom! spoiler

3 hozzászólás
WindStorm>!
Sebastian Fitzek: A Terápia

A remény olyan, mint egy üvegszilánk a talpadban. Amíg a húsodba vág, addig minden lépésnél fájdalmat okoz. De ha kihúzzák, vérzik ugyan egy darabig, és az is eltart egy ideig, amíg begyógyul, de a végén ismét tudsz járni. Ezt a folyamatot gyásznak is nevezik. És úgy vélem, ideje lenne elkezdened gyászolni.

Az idei évem eddigi legjobb olvasása! Imádom a pszicho-thrillereket, csak az a baj, hogy nagyon kevés történet van, ami jó is. Na, ez a regény számomra feltette az i-re a pontot. Hihetetlenül élveztem! Fhu, nem is tudom hol kezdjem az áradozást… :D
A sztori izgalmas, érdekfeszítő, s számomra borzongató is volt egyben. Az utolsó oldaláig feszültséggel teli, gyors cselekményű, mégis minden érthető. Vagyis nem, de pont ez a lényege. A végén pedig egy olyan nagy arculcsapást kap a kedves olvasó, hogy hirtelen azt sem tudja merre van jobbra. Én is, mint sokan mások, csak bámultam ki a fejemből, s pislogtam. Nem tudtam hova tenni, hogy-hogyan tudott az író ennyire az orromnál fogva vezetni… egyszóval: Lehengerlő!

Fitzeknek sikerült az, ami nagyon sok írónak nem: kétszáz oldalas regényben egy tökéletes, zseniális történetet írt meg. 5/10*

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634572602 · Fordította: Szakál Gertrúd
Infierno>!
Sebastian Fitzek: A Terápia

Rengeteg könyvet olvastam a műfajban, de ehhez foghatót még egyszer sem. Nehéz is róla írni most, amikor éppen végeztem vele. Azt hiszem, még nem sikerült feldolgoznom.

Szinte letehetetlen, minden egyes oldalon történik valami, ami kicsit is közelebb vihet a rejtélyhez, hogy kicsoda is Anna, mit akarhat, mi történt Josy-val. Amikor azt hinnéd, hogy sikerült kibogoznod a szálakat, történik valami, ami felülír mindet, és te kezdheted az egészet elölről. Sejthetsz valamit, de kitalálni úgysem fogod.

Így jellemezném ezt a tökéletesen felépített történetet. Megforgatja az agytekervényeidet, hogy aztán valami teljesen váratlant nyomjon a képedbe. Fantasztikus volt, új kedvencet avattam. Filmvásznon is teljes mértékig el tudom képzelni.

dagikám>!
Sebastian Fitzek: A Terápia

Szeretem az olyan könyveket,amikor azt se tudom hányadán is állok. Oldalról oldalra vesztettem el a fonalat,mire már azt hittem mindent értek. Nem lehetett tudni sosem,hogy most ki hazudik és ki képzelődik csak. Nekem nagyon tetszett a történet a meglepő fordulattal a végén.

ZsúésKrisz_Olvas>!
Sebastian Fitzek: A Terápia

Szoktuk mondani a hazug emberekről, hogy „még azt sem hiszem el neki, amit kérdez!”
Ha ezzel a mondattal fel lehetne ruházni egy könyvet, akkor azt hiszem ez lenne az egyik olyan kötet, amire tökéletesen illeszkedne.
Imádtam a történetet. Folyton mellékútra vezet, nincs benne egyetlen biztos pont sem, minden és mindenki gyanús, és amikor azt hinnéd, megállapodtunk, hát ne hidd, visszavan még néhány utolsó pofon, hogy hangosan mond ki:"Na neeee".
Régen olvastam olyan könyvet ami ekkorát ütött.
Utoljára azt hiszem, mikor Dennis Lehane Viharsziget-ét olvastam. Igen, talán azzal kapcsolatban éreztem így legutóbb.
Ha valaki tud még hasonlót a műfajban, kérem ne tartsa magában!

2 hozzászólás
KBCsilla P>!
Sebastian Fitzek: A Terápia

Gondoltam, kis kikapcsolódás lesz.
Ki is kapcsolt, és mindeközben folyamatosan vette el az én eszemet is, néha már kezdtem megijedni magamtól. Nem lehet, hogy nem fogom fel, hogy mi történik körülöttem. De igen, lehet. Pedig összpontosítottam, néha idegességemben kettőt lapoztam, aztán vissza.
még az a szerencse, hogy nem rágom a körmömet, mert már biztos tövig rágtam volna.
Micsoda eszmefuttatás!
Azt értelemszerűen – amikor még megvolt – tudtam, hogy nem csak azért íródott, hogy leírjanak egy esetet, de ez kiakasztott párszor.
De tökéletesen tette, úgy, hogy nem tudok érte haragudni.
Nem láttam, nem hallottam közben semmit. (csak a hangokat, akik mondták, hogy olvass tovább…)
Majd ha leveszik rólam is a kényszerzubbonyt, keresek valami hasonlót, de ez most mindent vitt.

1 hozzászólás
Riszperidon P>!
Sebastian Fitzek: A Terápia

Nagyon sokat gondolkodtam, hogy hány csillagot is adjak a könyvre. A négy és a három és fél között vacilláltam, végül is azt hiszem a három és fél nyert de még most is bennem van a négy, nem tudom…
Ha úgy kellene néznem, hogy arra ment ki az író, hogy a végén mennyire nagyon döbbenjünk le és csattanjunk a csattanóval, akkor kb. két csillagot adtam volna rá, mert fél óra olvasás után rájöttem, hogy mi van. Viszoooont, annak ellenére, hogy tudtam, hogy mi van, nagyon élvezhető volt látni, hogy hogy jut el a főhős a végkifejletig, bár vannak igen nehezen hihető dolgok benne, hogy ez vagy az, hogy nem tűnhetett fel egyeseknek, mert nem egy olyan dologról van szó, amit nem veszel észre valakin évekig.
Valamit azért csak tudott a történet, mert olyan gyorsan letudtam a könyvet, hogy még én sem akartam elhinni. Szóval igen vegyes volt a viszonyunk.
A vége viszont olyan összecsapott, meg ez a „Minek ez most még ide?” érzést hagyta bennem, és zavart az, hogy nagyon hajazott egy másik könyvre, ami egy olyan szigeten játszódik, amin a cím szerint nemigen szokott napfényes kikelet lenni.

2 hozzászólás
Wandamaci>!
Sebastian Fitzek: A Terápia

Fitzek már az első oldalon olyan nyitással kezd, hogy lehetetlen letenni utána. Semmit nem értettem, de egyből beindult az agyam és már be is rántott a történet.

A borítón hangzatos mondatokat lehet olvasni, de most jelentem mind igaz!

Eszméletlenül zseniálisan keveri a szálakat. Érdekessége a történetnek, hogy egy pszichiáter szemén keresztül követjük az események és két elmebetegség is elég nagy részletességgel bemutatkozik. Nagyon érdekelnek az emberi természettel vagy elmével és betegségeivel kapcsolatos könyvek. Ebben az esetben a skizofrénia és a Münchausen szindróma kerül terítékre.

Fitzek végig az orromnál fogva vezetett. Semmit nem sejtettem és mindent elhittem bármerre kanyarodtunk. Annyira sejtelmes és izgalmas, hogy a végén már én sem tudtam, hogy hol állok fejjel.

Igazi bekuckózós, körömrágós alkotás.

http://wandamaci.blogspot.com/2020/09/sebastian-fitzek-…

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

csartak P>!

A remény olyan, mint egy üvegszilánk a talpadban. Amíg a húsodba vág, addig minden lépésnél fájdalmat okoz. De ha kihúzzák, vérzik ugyan egy darabig, és az is eltart egy ideig, amíg begyógyul, de a végén ismét tudsz járni. Ezt a folyamatot gyásznak is nevezik. És úgy vélem, ideje lenne elkezdened gyászolni.

70. oldal

ashtraygirl>!

Időnként még a legintelligensebb emberek is furcsa és nevetségesen logikátlan viselkedést tanúsítanak. Például majdnem mindenkinek, akinek van távirányítója, az a javíthatatlan szokása, hogy erősebben kezdi nyomkodni a gombokat, ha az elemek lemerülőben vannak. Mintha legalábbis ki lehetne préselni az akkumulátorból az energiát, mint a citromból a levet.

198. oldal, 37.fejezet

Kapcsolódó szócikkek: akkumulátor · távirányító
Destinee>!

„A sejtés és a tudás között van az élet és a halál.”

56. oldal

Rencsu>!

Igen. Egy rémálom. Az a címe, hogy „Az életem”.

csalókás>!

A felismerés nem más, mint egy olyan kirakójáték, melynél nem tudjuk előre, hány darabból áll majd. És csak akkor nyerjük meg a játékot, ha a teljes mozaik összeállt.

190. oldal

Angele P>!

Köszönetnyilvánítás
Először is – és ez nem holmi közhely – Önnek mondok köszönetet. Az olvasásért. Ön és én – van bennünk valami közös. Mert az írás és az olvasás magányos, és ezáltal intim tevékenység. A legértékesebb ajándékot kaptam Öntől, amit csak adhat: időt az életéből. Mégpedig nagyon sok időt, ha most még az utószón is átverekszi magát.

Blissenobiarella>!

Tulajdonképpen miért settenkedek itt, ha közben hangosan kiabálok? – kérdezte önmagától.

Gothic01>!

Még szerencse, hogy nem szoktam rosszul lenni, ha autóban ülve olvasok.

235. oldal

3 hozzászólás
hangyaa>!

Mr. Jim Beam és fivére, Jack Daniels voltak az egyedüli páciensek, akikkel az utóbbi években intenzív beszélgetéseket folytatott

70. oldal

csartak P>!

Igen. Most egyszerre mindent színesebbnek látok ezen a szigeten. A fákat mintha lelakkozták volna. A tenger mélysötéten fénylik. A színek az eső ellenére olyan intenzívek és ragyogóak, hogy soha többé nem akarom lehunyni a szemem. És van még valami, ami megváltozott. A szagok. Sokkal erőteljesebben érzem a tenger habjának sós illatát. A szigetet pompás parfüm lengi be, és csak én vagyok képes érezni ezt a csodát.

159. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dennis Lehane: Viharsziget
Dan Wells: Szellemváros
Louisa Reid: A fájdalom helye
Alex Michaelides: Néma tanú
Pierre Lemaitre: Téboly
Jodi Picoult: Házirend
John Marrs: The One – A tökéletes pár
William R. Forstchen: Egy másodperccel később
Leah Scheier: Csak a te hangodat hallom