A ​Terápia 643 csillagozás

Sebastian Fitzek: A Terápia Sebastian Fitzek: A Terápia

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Nincsenek tanúk, nincsenek nyomok, nincs holttest. A híres pszichiáter, Viktor Larenz lánya, Josy rejtélyes körülmények között eltűnik. Hollétére nem derül fény. Négy évvel később: Viktor egy nyaralóba vonul vissza, hogy feldolgozza a történteket, de egy napon ismeretlen nő kopogtat az ajtaján. A nőt kényszerképzetek gyötrik, melyekben újra meg újra megjelenik egy kislány, aki Josy-hoz hasonlóan nyomtalanul eltűnik. Viktor beleegyezik, hogy kezelni fogja a nőt, de a terápia egyre inkább drámai hangvételű kihallgatássá fajul

Eredeti mű: Sebastian Fitzek: Die Therapie

Eredeti megjelenés éve: 2006

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Kristály pöttyös könyvek, Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634572602 · Fordította: Szakál Gertrúd
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2009
278 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632451466 · Fordította: Szakál Gertrúd

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Viktor Larenz


Kedvencelte 134

Most olvassa 23

Várólistára tette 403

Kívánságlistára tette 340

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
Sebastian Fitzek: A Terápia

„Időnként még a legintelligensebb emberek is furcsa és nevetségesen logikátlan viselkedést tanúsítanak. Például majdnem mindenkinek, akinek van távirányítója, az a javíthatatlan szokása, hogy erősebben kezdi nyomkodni a gombokat, ha az elemek lemerülőben vannak. Mintha legalábbis ki lehetne préselni az akkumulátorból az energiát, mint a citromból a levet.”

Mondhatnám, hogy egy tucat száz másikat szül, de ez erre a történetre nem lenne igaz.
Először nem igazán volt kedvem olvasni, hisz annyi, de annyi könyvet olvastam már különböző pszichés betegségekről….és megtörtént a csoda, tudott az író újat mutatni.
Sőt nem csak újat hozott, de teljesen rabul ejtett.
Nagyon izgultam, tudtam, hogy egyik szereplővel sem stimmel valami, hol így gondoltam, hol úgy és mikor már azt hittem tudom a megoldást, az legutolsó oldalon olyan arcul csapás ért, hogy alig akartam az államat a földről összeszedni.
Jesszusom, ez nagyon durva volt….és mekkora öröm, hogy kitudott szedni a mélabús állapotomból és újra pezsgett a vérem….ezt hívom kiváló történetnek.
Azonnal kell egy saját példány…kedvenc….

>!
Lanore P
Sebastian Fitzek: A Terápia

Milyen is egy jó könyv? Pont ilyen… amilyennek Fitzek megalkotta. Amit egy nap alatt kiolvasol. Amikor nem tudod biztosan eldönteni, ki a jó és ki a rossz. Amikor sejted ugyan az igazságot, de nem akarod elhinni. Amikor nem tudod, megbízhatsz-e Viktorban, mert tudod, hogy valami nem stimmel. Amikor ennek ellenére mégis megkedveled. Amikor jön egy hang a fejedben, hogy Isabellel is van valami, és nem tévedsz. Amikor az utolsó fejezetnél tartasz, de még mindig nem tudod a megoldást. Amikor az utolsó oldalon is van még egy csavar, ami leejti az állad. És amikor még az utolsó sornál sem hiszed el, hogy a történetnek vége van, és ilyen vége van.
Zseniális :)

8 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly
Sebastian Fitzek: A Terápia

Ó Te Jó Ég!!!!
A pszichés betegségekkel foglalkozó könyvek mindig is érdekeltek, nagyon szeretem a témával foglalkozó, jól megírt könyvek hangulatát. Ez pedig egy jól megírt könyv, zseniálisan egyensúlyoz a valóság és a kényszerképzetek, a jó és a rossz, az igazság és a valótlanság határán… az olvasása alatt szinte végig nem tudni, hogy az előbbiek közül mégis melyik van a szemünk előtt, és pont emiatt rendkívül olvastatja magát, szinte kényszeres olvashatnék tör az emberre.
Ajánlom! spoiler

3 hozzászólás
>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Sebastian Fitzek: A Terápia

Gondoltam, kis kikapcsolódás lesz.
Ki is kapcsolt, és mindeközben folyamatosan vette el az én eszemet is, néha már kezdtem megijedni magamtól. Nem lehet, hogy nem fogom fel, hogy mi történik körülöttem. De igen, lehet. Pedig összpontosítottam, néha idegességemben kettőt lapoztam, aztán vissza.
még az a szerencse, hogy nem rágom a körmömet, mert már biztos tövig rágtam volna.
Micsoda eszmefuttatás!
Azt értelemszerűen – amikor még megvolt – tudtam, hogy nem csak azért íródott, hogy leírjanak egy esetet, de ez kiakasztott párszor.
De tökéletesen tette, úgy, hogy nem tudok érte haragudni.
Nem láttam, nem hallottam közben semmit. (csak a hangokat, akik mondták, hogy olvass tovább…)
Majd ha leveszik rólam is a kényszerzubbonyt, keresek valami hasonlót, de ez most mindent vitt.

1 hozzászólás
>!
nat
Sebastian Fitzek: A Terápia

Megmondom őszintén a könyv hangulata jobban tetszett, mint a végén a megoldás. Na nem mintha rossz lett volna, de szerintem bizonyos dolgok teljesen egyértelműen kitalálhatók voltak, vagy inkább úgy mondanám, sejteni lehetett őket.
Mivel az egész regény folyamatosan felkészít a hatalmas csattanóra, így a végére oda jutottunk, hogy nem sok minden tudott volna meglepni. Ha nincs benne ennyi rengeteg utalás, talán igen, meg ha előbb olvasom ezt a könyvet mint más hasonlókat.
De egyébként remek volt, csak ajánlani tudom.

2 hozzászólás
>!
csillagka P
Sebastian Fitzek: A Terápia

Szeretem a többkőrös könyveket. Különösen ha semmi sem az benne, aminek látszik:) Érdekes pszichiáter dráma, csavar, csavar hátán, sokféle betegség és diagnózis.
Végig fenntartotta a figyelmemet, és nagyon kíváncsi voltam végül is ki kicsoda? ki hazudik nagyobbat? vagy álmodik lehetetlenebbet ?
Viktor rendesen belepancsolt a lecsóba, nekem szimpi a fazon, végtelenül sajnáltam a lánya miatt. Nem tudom mi lenne ha én kerülnék ilyen helyzetbe, nem biztos hogy józanabbul tudnám kezelni.
Megrázó már az alapsztori is, és ami lesz belőle elgondolkoztató, de menthetetlenül felmerül benne a kérdés: miért is kellett mármint a végkifejlet? Azon kívül hogy írjunk a sztoriból egy jó könyvet. spoiler
Ez kicsit zavar, mármint a végének az értelmetlensége, mivel nem volt jelentősége. (legalábbis szerintem)
Kicsit rontott az értékén :((persze lehet, hogy csak megint csak kukacoskodom)
Jó könyv, érdekes probléma, különleges szereplők, kicsit fura véggel, mindenképpen ajánlott kategória.

4 hozzászólás
>!
BoneB
Sebastian Fitzek: A Terápia

Na ez tényleg thriller volt és nemcsak egy címkével több, hogy ne legyen sárga felkiáltójel a cím után. ;) Olyan parás volt az elején, mintha csak egy filmet néztem volna, alig vártam, hogy valami kiderüljön, de nem, hogy nem derült, hanem még több kérdésem lett. Persze azért a végén összeállt a kép, és teljes lett a könyv. Egyet hiányoltam még a végén, hogy mi lett a dokival és a lányával.
Egyébként ha az utolsó 10-20 oldalt leveszem, akkor szerintem teljesen olyan, mint Dennis Lehane: Viharsziget c. könyve, jó vannak benne eltérések, de alaptörténet hasonló.

5 hozzászólás
>!
ap358 P
Sebastian Fitzek: A Terápia

Az elmúlt 20 évben számos film/történt nyúlt ehhez a témához, így az első pár fejezet után már sejtettem, hogy „na, még egy”, és felmerült bennem a kérdés, miért is kéne végigolvasnom. A filmekben sokszor van olyan momentum, ami kilóg a cselekmény logikáját tekintve, így úgy gondoltam, bakivadászként végigrágom magam a könyvön.
Mekkorát tévedtem. spoiler
Anna megjelenése után annyira pörgősen és feszültséget keltve követik egymást a történések, hogy teljesen elvesztem a lapok között. A számos utalás, egy idő után már nem zavart, mert akárcsak Viktor, én is ismerni akartam a mesét, a részleteket.
A könyvnek a hangulata, a karakterek és a leírások az erősségei, nem maga a sztori, hiszen az már lerágott csont, de a stílus és a kidolgozás miatt mindenképpen megérte elolvasni. Csak ajánlani tudom, főleg olyanoknak, akik még csak most ismerkednek ezzel a zsánerrel.

>!
Mazsidrazsi
Sebastian Fitzek: A Terápia

Na ez már valami!
Izgalmas, összezavarós, agyba-bemászós thriller. Tökéletes volt a történet-vezetés, minden klappolt. Azonban a végét ki tudtam találni már a könyv felétől, és azt az egy plusz dolgot soknak is tartottam a végén.

1 hozzászólás
>!
Judit_Sike P
Sebastian Fitzek: A Terápia

Ahogy már megszokhattátok tőlem, elég vegyes értékeléseket írok :D ez a könyv is ilyen, jó is meg rossz is, de inkább a jó felé hajlik.
Szerintem teljesen kiszámítható, teljesen egyértelmű a fülszövegből, a címkékből, valamint az első pár oldalból, hogy mi is fog történni. De ennek ellenére olvasmányos volt, gyorsan haladtam vele, és érdekelt a történés.
Néhol kicsit úgy éreztem, hogy össze lett csapva, mégpedig azért, mert sok részt sokkal jobban ki lehetett volna fejteni, sokkal több érzelmet és leírást elbírt volna szerintem a könyv. A párbeszédek sokszor kicsit erőtlenek voltak, de sokszor viszont borzasztó izgalmasan volt leírva.
A könyv legutolsó pár oldala azért tartogatott egy elég komoly meglepetést, erre egyáltalán nem számítottam.
Plusz még egy dolog, szerintem spoiler koppintás :D de nem baj, jó könyv volt :)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
csartak MP

A remény olyan, mint egy üvegszilánk a talpadban. Amíg a húsodba vág, addig minden lépésnél fájdalmat okoz. De ha kihúzzák, vérzik ugyan egy darabig, és az is eltart egy ideig, amíg begyógyul, de a végén ismét tudsz járni. Ezt a folyamatot gyásznak is nevezik. És úgy vélem, ideje lenne elkezdened gyászolni.

70. oldal

>!
ashtraygirl

Időnként még a legintelligensebb emberek is furcsa és nevetségesen logikátlan viselkedést tanúsítanak. Például majdnem mindenkinek, akinek van távirányítója, az a javíthatatlan szokása, hogy erősebben kezdi nyomkodni a gombokat, ha az elemek lemerülőben vannak. Mintha legalábbis ki lehetne préselni az akkumulátorból az energiát, mint a citromból a levet.

198. oldal, 37.fejezet

>!
Rencsu

Igen. Egy rémálom. Az a címe, hogy „Az életem”.

>!
csalókás

A felismerés nem más, mint egy olyan kirakójáték, melynél nem tudjuk előre, hány darabból áll majd. És csak akkor nyerjük meg a játékot, ha a teljes mozaik összeállt.

190. oldal

>!
Destinee

„A sejtés és a tudás között van az élet és a halál.”

56. oldal

>!
Blissenobiarella

Tulajdonképpen miért settenkedek itt, ha közben hangosan kiabálok? – kérdezte önmagától.

>!
Angele P

Köszönetnyilvánítás
Először is – és ez nem holmi közhely – Önnek mondok köszönetet. Az olvasásért. Ön és én – van bennünk valami közös. Mert az írás és az olvasás magányos, és ezáltal intim tevékenység. A legértékesebb ajándékot kaptam Öntől, amit csak adhat: időt az életéből. Mégpedig nagyon sok időt, ha most még az utószón is átverekszi magát.

>!
csartak MP

Igen. Most egyszerre mindent színesebbnek látok ezen a szigeten. A fákat mintha lelakkozták volna. A tenger mélysötéten fénylik. A színek az eső ellenére olyan intenzívek és ragyogóak, hogy soha többé nem akarom lehunyni a szemem. És van még valami, ami megváltozott. A szagok. Sokkal erőteljesebben érzem a tenger habjának sós illatát. A szigetet pompás parfüm lengi be, és csak én vagyok képes érezni ezt a csodát.

159. oldal

>!
julcseee P

Ráadásul az alkohol nem csak arra volt jó, hogy elnyomja a fájdalmat, hanem válaszokkal is szolgált. Jobban mondva, maga volt a válasz.
Kérdés: Ha jobban vigyáztam volna, még életben lenne?
Válasz: Vodka.
Kérdés: Miért vártam olyan sokáig tétlenül a váróteremben?
Válasz: Mindegy, milyen márka, lényeg, hogy sok legyen.

73. oldal

>!
hangyaa

Mr. Jim Beam és fivére, Jack Daniels voltak az egyedüli páciensek, akikkel az utóbbi években intenzív beszélgetéseket folytatott

70. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dennis Lehane: Viharsziget
Dan Wells: Szellemváros
Pierre Lemaitre: Téboly
Joyce Carol Oates: Pikk Bubi
Ania Ahlborn: És bebújt az ördög
Paul Tremblay: Szellemek a fejben
Colleen Hoover: Too Late – Túl késő
Franck Thilliez: E-szindróma
Corinna Ann Jay: Amikor éjfélt üt az óra
Stephen King: Titkos ablak, titkos kert