Days ​Without End 3 csillagozás

Sebastian Barry: Days Without End Sebastian Barry: Days Without End Sebastian Barry: Days Without End

„A ​violent, superbly lyrical western offering a sweeping vision of America in the making [and] the most fascinating line-by-line first person narration I've come across in years.” (KAZUO ISHIGURO). „A beautiful, savage, tender, searing work of art. Sentence after perfect sentence it grips and does not let go.” (DONAL RYAN). 'I am thinking of the days without end of my life…'. After signing up for the US army in the 1850s, aged barely seventeen, Thomas McNulty and his brother-in-arms, John Cole, go on to fight in the Indian wars and, ultimately, the Civil War. Having fled terrible hardships they find these days to be vivid and filled with wonder, despite the horrors they both see and are complicit in. Their lives are further enriched and imperilled when a young Indian girl crosses their path, and the possibility of lasting happiness emerges, if only they can survive. Moving from the plains of the West to Tennessee, Sebastian Barry's latest work is a masterpiece of atmosphere and… (tovább)

>!
Viking, 2017
272 oldal · ISBN: 0525427368
>!
Faber and Faber, London, 2016
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780571277018

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
b_edina
Sebastian Barry: Days Without End

Az év meglepetése nekem eddig ez a könyv. Hadd meséljem el találkozásunkat: vidéken töltöttük a hétvégét, ami mindig idilli, hosszú olvasásokkal jár együtt, így hamar végére is értem az aktuális könyvemnek. Az e-olvasón keresgélve futottam ebbe bele, még az akkori Booker Prize miatt tettem szert rá; mindig lecsapok az ír jelöltekre.Belekezdtem, majd tíz perc olvasás után fintorogva felnéztem, és azt mondtam:"Jajj ne, ez már megint ilyen indiános hülyeség!"
Úgyhogy egy jó kis McCarthy-féle vérengzést vártam, ahol mindenkit megskalpolnak, aki szembejön (Véres délkörök, anyone?), de teljesen mást kaptam. Van benne persze ez is, elkerülhetetlen, hiszen a történet kezdetén főhősünk az ír krumpli-válság elől menekülve (létezik olyan ír mű, melyben az nem motívum?!) Amerikába kerül, és amikor elég idős lesz, kénytelen csatlakozni a hadsereghez is. Na most ez az 1850-es években minden, csak nem habostorta: indián üldözések, polgárháború, hadifogság, van itt minden. És mégis, az olvasóban nem ezek a borzalmak fognak a legjobban megragadni, ugyanis ez a könyv ettől függetlenül gyönyörű.Hihetetlen írói bravúr fogni egy teljesen tanulatlan, „durva” embert narrátorként, az ő egyszerű nyelvezetét használni, és mégis valami keresetlen, egyszerű, természetes szépséggel telíteni minden mondatot. Legszívesebben minden második tájleírást kiidéztem volna. Megvan a fiatal Thomas McNultyban a sokat látottak bölcsessége is, és olyan nyugodtan és természetesen vesz mindent, amit neki dob az élet, hogy olyan érzés ezt a történetet olvasni, mintha egy lustán hömpölygő folyót néznénk.
A legeslegszebb azonban mégis a legmeghatározóbb elem, amely végigível a regényen: McNulty és barátja, John Cole kapcsolata. A fiúk tizenhét évesen kerülnek össze, táncos műsort adnak elő egy vidéki kocsmában a bányászok szórakoztatására – azokon a területeken nem látni nőket, így McNulty nőnek maszkírozva keresi kenyérét. Majd együtt szolgálnak a hadseregben, és osztoznak mindenen, amit nekik szán a sors; jóban-rosszban, nyomorban és koszban, viszonylagos jólétben; még egy indián kislányt is magukhoz vesznek, hogy együtt neveljék. Ez az összetartozás olyan gyönyörűen van érzékeltetve a regényben, hogy elszorul az ember torka, ha eszébe jut, és végig azon aggódik, nehogy valami megbontsa ezt az egységet. spoiler


Népszerű idézetek

>!
b_edina

It's a dark thing when the world sets no value on you or your kin, and then Death comes stalking in, in his bloody boots.

Chapter Four

>!
b_edina

The major's wit. It was the driest thing in camp.

Chapter Four

>!
b_edina

You know a Irishman because he has it writ all over him. He speaks some other way and he is not a great men for hair cutting generally and there's something about a Irish when he is drinking that just ain't like any other human being. Don't tell me a Irish is an example of civilised humanity.

Chapter Three

>!
b_edina

You could arrest sunlight for attempted murder out in the plains.

Chapter Five


Hasonló könyvek címkék alapján

Tan Twan Eng: The Garden of Evening Mists
Andrea Levy: The Long Song
Victor J. Banis: This Splendid Earth
Emma Donoghue: The Sealed Letter
William Trevor: Fools of Fortune
Colm Tóibín: Brooklyn (angol)
Stef Penney: The Tenderness of Wolves
Edmund de Waal: The Hare with Amber Eyes
A. L. Kennedy: Day
Colm Tóibín: The Blackwater Lightship