Every ​Heart a Doorway (Wayward Children 1.) 26 csillagozás

Seanan McGuire: Every Heart a Doorway Seanan McGuire: Every Heart a Doorway

Eleanor West’s Home for Wayward Children
No Solicitations
No Visitors
No Quests

Children have always disappeared under the right conditions; slipping through the shadows under a bed or at the back of a wardrobe, tumbling down rabbit holes and into old wells, and emerging somewhere… else.

But magical lands have little need for used-up miracle children.

Nancy tumbled once, but now she’s back. The things she’s experienced… they change a person. The children under Miss West’s care understand all too well. And each of them is seeking a way back to their own fantasy world.

But Nancy’s arrival marks a change at the Home. There’s a darkness just around each corner, and when tragedy strikes, it’s up to Nancy and her new-found schoolmates to get to the heart of the matter.

No matter the cost.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780765385505
>!
Tor Books, New York, 2016
176 oldal · ISBN: 9780765383877
>!
Tor Books, New York, 2016
176 oldal · ASIN: B00XHHV3YK

1 további kiadás


Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

ViraMors P>!
Seanan McGuire: Every Heart a Doorway

This isn’t a place for lies or pretending everything is all right. We know everything is not all right.

This world is unforgiving and cruel to those it judges as even the slightest bit outside the norm.

Together, they walked across the property, the girl, the boy, and the dancing skeleton wrapped in rainbows.

* * *

Ez a könyv majdnem három éve porosodott a képzeletbeli majd-egyszer-talán elolvasom polcomon, de lehet, hogy sosem kezdek bele, ha a Tor nem pottyantja az ölembe tavaly november végén. Pedig… ha valaki szólt volna, hogy milyen csodálatosan elba… out of box karakterekkel van tele a történet, már rég nekiültem volna.

Multiverzum-rajongó vagyok. Ez persze még nem garantál semmit, de emellett nagyon kedvelem azokat a karaktereket, akik kilógnak a tömegből, főleg, amikor a saját nézőpontjuk szerint köszönik, rendben vannak, nincs velük semmi probléma, csak éppen a normálisnak, konvencionálisnak definiált világ nem tudja értelmezni őket.
És amikor a multiverzum különcei ilyen-olyan okból visszatérnek az Üveghegyről, vagy kimásznak az ágy alatti árnyéktócsából, hogy aztán egy helyre gyülekezzenek… olyankor elfog a hazatértem életérzés.

Az Every Heart a Doorway szerintem egyértelműen világ- és hangulatteremtő kisregény. Egy csodálatos egyveleg, olyan formán, amikor a szivárvány és a tarkabarka tündérke beles az árnyékba, és a sarokban rejtőző csápok mögül egy embervő zombiunikornis néz vissza. Minden gyerek másik világban járt, más élményeket, más traumákat éltek át. Ez egyik oldalról nagyon erős hangsúlyt ad a helyét kereső, de nem találó tinédzser szerepkörnek, mégis egymáshoz hasonlóvá teszi ezeket a teljesen különböző kölköket.
Azt mondjuk sajnáltam, hogy a könyv hossza, és a gárda létszáma miatt viszonylag kevés idő jutott az egyes szereplőkre, amit kaptunk, az viszont elég tömény volt ahhoz, hogy egy pillanatig se legyen unalmas, ráadásul a lényegi jellemvonásokat elég jól megragadta.
A teljesség kedvéért a könyvnek volt egy krimi-jellegű története. Ötletnek rendben volt, de amúgy eléggé vérszegény. Komolyan: még meg sem öltek senkit, de már megmondtam a gyilkost… Arra azért jó volt, hogy összeterelje a főbb szereplőket, és kicsit ide-oda mozgassa őket. Őszintén szeretnék fújni a krimi-szálra, mert amikor ennyire gyenge, arra nagyon szoktam fújni, de a világ és a hangulat egyértelműen levett a lábamról, ezért csak egy kicsit teszem.

azahriah>!
Seanan McGuire: Every Heart a Doorway

Valahogy önmagában sosem vonzott ez a sorozat, viszont az a rengeteg hype amit a külföldön kap ez a könyv végül engem is rávett az olvasásra. Nem tudom pontosan, hogy mire számítottam, de erre biztosan nem. Számomra túl rövid volt ahhoz, hogy bármit is ki lehessen bontani benne, ennek ellenére mégis úgy érzem, hogy tele volt felesleges részekkel. Miután leraktam a könyvet olyan érzésem volt, mintha az ég világon semmiről sem szólt volna. A világ viszont megfogott, szerintem sokat ki lehet még hozni ebből az ötletből, főleg úgy, hogy csak rövid szeleteket fogunk látni egy-egy karakter életéből, ezért adok még egy esélyt a sorozatnak.

Morcant>!
Seanan McGuire: Every Heart a Doorway

Ez most nagyon jókor jött. Az előző könyvem egy 600 oldalas monstrum volt, ami már az agyamra ment a terjengősségével, így ez a rövidke kis kötet remek választásnak bizonyult. Tudom, hogy sokaknak pont a rövidsége miatt nem tetszett, mivel nem volt hely a dolgok rendes kifejtésére, de engem ez annyira nem zavart (kicsit a végen volt egy epizód, amikor tényleg jó lett volna több információ, de egye fene). Horror könyv ez, mármint nem annyira durva, de azért hullanak benne a gyerekek, mint a legyek, és nem volt minden testrész a helyén. Szóval, akit ez zavar, az ne olvassa.

Van benne aszexuális és transz reprezentáció. Utóbbihoz annyit, hogy két karakter tett transzfób megjegyzést, de ki lettek hívva. Nancy, a főszereplőnk pedig aszexuális, ami nem volt annyira főtérben, de szerintem korrekten volt ábrázolva. Amúgy is kellenek olyan LMBTQ+ könyvek, amikben nem a karakter orientációja a fő tulajdonsága, de azért jelen van.

Szereplők közül Nancy és Jack volt a kedvencem, alig várom, hogy többet olvashassak Jackről, erről az őrült tudósról. Még szerencse, hogy a következő rész az ő és Jill történetét meséli el.

Összességében pozitív meglepetés lett ez a kötet, és remélem, hogy a sorozat többi része sem fog csalódást okozni!

lillia>!
Seanan McGuire: Every Heart a Doorway

Ahogy észrevettem, elég megosztó a történet, valakinek bejön, valakinek nagyon nem. Nekem tetszett, volt egy hangulata, és szerintem pont azért jó ez a könyv, mert mindenki egy kicsit másképp értelmezi.
Nekem arról szólt a történet, hogy vannak emberek, akik úgy élik le az életüket, hogy végig úgy érzik, mintha kilógnának a sorból, mintha sehová sem tartoznának igazából. Lehet ez azért, mert egy kisebbségi csoportba tartoznak (van a könyvben transz, aszexuális, stb.), de lehet pszichés állapottól kezdve úgy igazán akármi, amitől mások.
Általában két lehetőséged van ilyen esetben: vagy megpróbálsz beilleszkedni, idomulsz a többiekhez, vagy magadhoz öleled a „furcsaságod”, és éled vele az életedet, ahogy tudod. Erről az útkeresésről szólt nekem ez a kötet, ahogy keresed a saját körödet, hogy úgy simulj be, hogy megőrizd az egyéniségedet, de közben tudj boldog lenni a többi emberrel. Alkalmazkodj, amin nem lehet változtatni, de szabadulj meg a káros hatásoktól, legyenek akár saját szeretteid, akik károsak számodra.

Nancy – főszereplőnk – szülei nem akarnak semmi extrát. Azt szeretnék, ha a lányuk többet enne, színesebb ruhákban járna és randizna. De Nancy keveset kíván, feketében jár és nem akar randizni az égvilágon senkivel. Nem tűnik egyik sem eget rengető problémának, szülei mégsem tudják elfogadni olyannak, amilyen. Mint sok szülő, ők is egy olyan gyermeket szeretnének, akit megálmodtak maguknak és amilyen Nancy régen volt. Így kerül egy furcsa bentlakásos iskolába a lány egy bőröndnyi színes ruhával…

Maga a történet meglehetősen rövid és éppen csak bepillantást nyerhetünk egy komplex, fantasztikus világba, amiről többet is olvastam volna. A bentlakásos iskola kamasz lakói korábban mind eltűntek egy időre, aztán visszatértek, de megváltozva. Ki egy gödörbe esett bele, ki egy titkos ajtót nyitott ki, hogy aztán unikornisok között, vagy éppen egy vámpírok lakta világban találja magát. Az iskolában ezeket az élményeket próbálják feldolgozni, miközben minden vágyuk, hogy visszakerüljenek bizarr másik világukba.
A gyilkosságos szál kicsit fura volt, de érdekes, bár a gyilkos személye nagy meglepetést nem tudott okozni. Mindenképpen folytatom idővel a sorozatot…

littlelinda P>!
Seanan McGuire: Every Heart a Doorway

Huh, nagyon érdekes volt ez a könyv. A könyv első fele inkább bevezetés volt az ajtók működésébe, és a rengeteg félé világba, amibe vezethetnek – kevés olyan gyerek volt Eleanor otthonában, akik megjárták ugyanazt a világot, maximum, ha testvérként távoztak oda. A könyv második fele volt inkább az izgalmasabb, tele nyomozással a gyilkos után; ahhoz képest, hogy fiatalokról szólt, nekem nagyon tetszett ez a vonal, és nem találtam ki előre, hogy ki volt a gyilkos. A főbb szereplőket imádtam, Kade volt a legeslegkedvencebb, nem csak a viselkedése és személyisége miatt, hanem a háttér sztorija miatt is; valamint Jacket (spoiler) is nagyon megkedveltem a maga közömbös, őrült tudós modorával. Nancy, akinek a szemszögéből követtük az eseményeket, inkább tűnt csak megfigyelőnek, keveset beszélt vagy cselekedett úgy általában, de érdekes volt az ő története is. Nagyon jó volt egyébként a szereplők sokszor fanyar humora is, és nagyon szerettem bennük, hogy egyikük sem volt egy átlagos főszereplő – mindegyikükben volt valamit, amit az átlag ember „nem normális”-nak bélyegezne, nekem pedig ez nagyon tetszett. Ez az egész történet, amit az ajtókkal kapcsolatban megalkotott az írónő nagyon érdekes – főleg a sokféle üzenet, amit át akar adni vele a gyerek- és felnőttkor különbségeiről. Az elején kicsit nehéz megérteni, hogy működik az egész, de szerintem nagyon érdemes elolvasni.

Zsoofia>!
Seanan McGuire: Every Heart a Doorway

A novella alapkoncepciója (a portálon átesett gyerekek hazajövetele és itthoni újrakezdése) eléggé érdekelt. Ehhez még hozzájött, hogy ilyen jó aszexuális karaktert még életemben nem láttam papíron. A stílus sem állt tőlem távol, de a történet összeesett, pont a krimi-szál miatt. (Elméletem, hogy a gyilkosság nem működik novellában, de ez műfaji műveletlenségnek is betudható, cáfolásra nyitott vagyok.) Nagyon nem tudtam sajnálni az áldozatokat (az elsőt kivéve), és nagyon furcsa volt az addigi keserédes hangulatból hirtelen egy gore thrillerbe váltani. Nagyon sajnálom, hogy ennyire nem találtunk egymásra.

Jenci_néni>!
Seanan McGuire: Every Heart a Doorway

Egy zseniális ötlet, amiből sikerült egy nagyon ócska könyvet írni. Ebben igazán mestermű! Rövid, unalmas, gagyi, ügyetlen…

Tegyük fel, hogy sok olyan fantáziavilág van, mint Alice Csodaországa, és időnként gyerekek átjutnak ezekbe a fantáziavilágokba. Aztán visszajönnek. Persze, amint elmesélik, hogy mit éltek át, a szüleik nem hisznek nekik és elmegyógyintézetbezárjákőket elküldik őket Miss West bentlakásos szanatóriumába iskolájába. Hogwarts meets Száll a Kakukk meets Tíz kicsi néger. Van benne potenciál!

Az alapötlet a fantáziavilágokról, ahová átjutnak a gyerekek, a bentlakásos iskola, maguk a különleges gyerekek, akik azon agyalnak, hogy hogyan jussanak vissza a fantázia birodalmába, ill. ezek a birodalmak: igazán remek ötletek! Nagyon jót is ki lehetett volna hozni ebből, DE!

Ez nem sikerült. Az összes karakter gyenge, lapos, unalmas, egy dimenziós, papírmasé. Érdektelen. Az iskolában teljesen érdektelen dolgok történnek, majd teljesen értelmetlen céltalan események spoiler próbálják feldobni az amúgy alig létező cselekményt. Itt még mindig lehetett volna javítani, Hogwarts meets Rózsa neve… De nem! Nagyon nem. Nem lett belőle érdekes nyomozás, nem lett belőle semmi. A szereplők viselkedése teljesen inadekvát kb minden helyzetben. Kedvencem Miss Eleanor, az igazgató spoiler

Ekkor kérdeztem én, hogy EZ MI? Ez egy YA 16 éven felülieknek? Nem csak szar, de darabolnak is faarccal? Se nem vicces, se értelme nincs… önkényes darabolás.

Még mindig ki lehetett volna hozni belőle egy kis érdekes nyomozást, de ez egyáltalán nem sikerült. Még creepy sem volt, sem okos, sem értelmes, sem… Azt is végig lehetett tudni, hogy ki a gyilkos. Ez egy semmi volt, egy poros molyfing, egy zseniális ötlet feloldva langyos savban, egy csapat kétdimenziós papírmasé tini által. Brr, de rossz könyv!

Egyben egy lgbtq+ könyv akarna lenni, ha nem lenne ez is a történet vagy az amúgyis unalmas karakterek unalmas viszonyai szempontjából teljesen unalmas irreleváns.

Ha ilyen ezeknek a gyerekeknek a világa, én is igyekeznék a helyükben egy olyan történetbe átesni, ami jobban van megírva!

11 hozzászólás
heysunny>!
Seanan McGuire: Every Heart a Doorway

Nagyon fura könyv volt ez, de nem mondanám, hogy rossz, sőt. Kifejezetten tetszett az alapötlet: gyermekek, akik véletlenszerűen át-, bele-, keresztülcsúsznak dolgokon, át más, képzeletbeli világokba, ahonnan aztán hazatérnek, de többé nem tudnak akklimatizálódni. Felettébb érdekes és ötletes koncepció, csak kár, hogy a gyilkossági szál teljesen elrontotta az egészet.

Nem igazán értem, minek kellett bele ez a gore horror vonal, alapból is eléggé szedett-vetett volt a történetvezetés, hát még amikor bejött ez a szál. Abszolút nem éreztem idevalónak, inkább csak erőltetettnek és nevetségesnek, és majdhogynem az egész sztorit taccsra vágta nálam. Pedig ha inkább arról szólt volna, amiről azt hittem eleinte, hogy szólni fog (azaz, hogy hogyan próbálnak cope-olni ezek a gyerekek azzal, hogy haza kellett térniük és nem tudnak többé visszamenni a világukba), akkor sokkal-sokkal jobb lehetett volna, és még a hibáitól is eltekintettem volna, pláne, mert nagyszerű ace és trans reprezentáció van benne. Így egy gyenge 3* nálam a történet, de valószínűleg tovább fogom olvasni, mert amúgy is rövid, és mert remélem, hogy lesz ez még jobb is. (Az írónő álnéven írt regénye, az Into the Drowning Deep az idei év eddigi kedvence nálam, tudom, hogy tud ez a nő írni!)

Brigi21>!
Seanan McGuire: Every Heart a Doorway

Hezitálás nélkül kijelenthetem, hogy ez volt életem legfurcsább könyve. Az egész világ szokatlan volt, hogy csak úgy kapkodtam a fejem, hogy ez mégis mi?, de akármennyire próbálkoztam egy mádodlagos jelentést is keresni, egy metafórát, ami megmagyarázná az egészet, nem sikerült. Ez a könyv egyszerűen kiüti a furcsaságmérőt.
Hiába csak 170 oldal maga a regény, annyi minden történik benne, hogy az hihetetlen. A világokban sincs semmi szabály, semmi logika, hogy mi miért történik. Ez tanulság volt nekem, hogy többet ne olvassak úgy könyvet, hogy legalább a fülszövegét nem olvastam el. Tetézve ezt az egészet, nem mondhatom, azt, hogy egy rossz könyv volt, egyszerűen csak nagyon különleges. Nagyon megosztó gondolataim vannak vele kapcsolatban, de olvassátok el, és akkor meglátjátok, hogy miről beszélek!

esztokam P>!
Seanan McGuire: Every Heart a Doorway

Szinte semmit sem tudtam a történetről, mikor belekezdtem. Az alapszituáció a különböző világokból visszatérő és oda visszavágyó fiatalokról nagyon tetszett. spoiler
Nagyon változatos szereplőgárda kapott szerepet. A főszereplő aszexuális, de van transz karakter is. Mindenkiben, még a segítőkben is közös, hogy jártak máshol. Jól tudtak együttműködni a szükségben, még úgy is, hogy alapvetően nem kedvelték egymást.
Én a hangoskönyvet hallgattam, a narrátor remekül „játszotta el” a szereplőket, élvezet volt hallgatni.
A hosszal sem volt gondom. Élveztem, hogy ilyen rövid, mégis eleget megtudtunk a világok egy részéről, amikben jártak a srácok. Ez még rengeteg előzménynek, társ/testvérkötetnek adhat terepet.
Egy dolog nem tetszett. Olykor túl gyerekesnek találtam a fogalmazást, de nagyon várom, hogy elolvassam/meghallgassam a sorozat következő részét.


Népszerű idézetek

littlelinda P>!

You're nobody's rainbow.
You're nobody's princess.
You're nobody's doorway but your own, and the only one who gets to tell you how your story ends in you.

heysunny>!

“Because ‘boys will be boys’ is a self-fulfilling prophecy,” said Lundy. “They’re too loud, on the whole, to be easily misplaced or overlooked; when they disappear from the home, parents send search parties to dredge them out of swamps and drag them away from frog ponds. It’s not innate. It’s learned. But it protects them from the doors, keeps them safe at home. Call it irony, if you like, but we spend so much time waiting for our boys to stray that they never have the opportunity. We notice the silence of men. We depend upon the silence of women.”

esztokam P>!

Her parents loved her, there was no question of that, but their love was the sort that filled her suitcase with colors and kept trying to set her up on dates with local boys. Their love wanted to fix her, and refused to see that she wasn’t broken.

4. fejezet LIGHTNING TO KISS THE SKY

thrillersandteacups>!

Narrate the impossible things, turn them into a story, and they could be controlled.

littlelinda P>!

This world is unforgiving and cruel to those it judges as even the slightest bit outside the norm.

5. Survivors, for a time

ViraMors P>!

“Cool. Now get out, both of you. We have dinner in a little while, and I want to finish my book.” Kade’s smile was fleeting. “I never did like to leave a story unfinished.”

ViraMors P>!

Death was precious. That didn’t change the fact that life was limited.

ViraMors P>!

Kade raised an eyebrow.
“Where did you find the whipped cream?” he asked.
“You had milk, I had science,” said Jack. “It’s amazing how much of culinary achievement can be summarized by that sentence. Cheese making, for example. The perfect intersection of milk, science, and foolish disregard for the laws of nature.”

ViraMors P>!

“An unreported death is just a disappearance in its Sunday clothes.”

esztokam P>!

She might be a murderess someday, but not on the basis of two days’ acquaintance.

4. fejezet LIGHTNING TO KISS THE SKY


A sorozat következő kötete

Wayward Children sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: I Am Not a Serial Killer
Carlos Ruiz Zafón: Marina (angol)
Robert Beatty: Serafina and the Black Cloak
Katie Alender: As Dead As It Gets
Robert R. McCammon: Boy's Life
Carly Anne West: The Murmurings
Neil Gaiman: The Graveyard Book
Neil Gaiman: Coraline (angol)
Madeleine Roux: House of Furies
Kendare Blake: Anna Dressed in Blood