Végzetes ​szövetség (Star Wars: The Old Republic 1.) 96 csillagozás

Sean Williams: Végzetes szövetség

A Köztársaság és a Sith Birodalom egyaránt felbolydul, amikor az egyik hutt bűnszervezet árverést rendez. A Köztársaság a fiatal Jedi-padavant, Shigar Konshit küldi nyomozni, oldalán egy volt elitkatonával. A Birodalom egy Sith-tanítványt bíz meg a küldetéssel, aki maga sem tudja még, hogy a múltja megdöbbentő titkokat rejt. Egy lépéssel előttük jár a rejtélyes mandalori, Dao Stryver aki szintén a saját terveit szövögeti. Bár egyikük sem tudja pontosan, hogy mi az a kincs, ami a huttok kezébe került, mindannyiuk feltett szándéka, hogy megszerzik azt.

Azonban az igazság végzetes. A Köztársaságnak és a Birodalomnak, a Jediknek és a Sith-eknek olyat kell tenniük, amit azelőtt soha: össze kell fogniuk. A kincs ugyanis olyan veszélyt hordoz, amely képes elpusztítani az egész Galaxist…

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Szukits, Szeged, 2012
474 oldal · ISBN: 9789634972327 · Fordította: Szente Mihály

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Eldon Ax · Satale Shan

Helyszínek népszerűség szerint

Nal Hutta


Kedvencelte 11

Most olvassa 9

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 25


Kiemelt értékelések

TiaManta>!
Sean Williams: Végzetes szövetség

Minthogy az első Star Wars regény olvasásom, nem volt semmilyen elvárásom vele szemben. Kb az hogy ne legyen rossz.
Nekem úgy tűnik ez a történet feszeget bizonyos határokat. (Karakterek, galaxis, technológia, ami nekem tetszik.) Mind szereplők, mind események terén elégedett vagyok, bár különleges nem voltak, de nem vártam ilyesmit most. Kicsit mintha elrugaszkodott lenne, de nem ostobán, és bárgyún, és nekem most pont ez kellett.
Jónak ígérkeznek az Old Republic regények. Valahogy a sok Sith, sok Jedi felállás jobban fel keltette az érdeklődésemet, kíváncsivá tett. Sokkal több lehetőség van bennük mint a klasszikus idővonalban. És őszintén szólva nem nagyon akarok még több Skywalkert.
spoiler

4 hozzászólás
Dominik_Blasir>!
Sean Williams: Végzetes szövetség

Vegyes érzésekkel vágtam neki a könyvnek: egyrészt nagyon kíváncsi voltam, hiszen a Régi Köztársaság fennállásának ideje számos kiaknázatlan lehetőséget rejt, amelyeket kihasználva nagyszerű regények születhetnek (lásd: Darth Bane-trilógia); másrészt azonban Sean Williams legutóbbi kötete óriási csalódás volt, így féltem, hogy a mostani alapanyagból is csak közepes eredmény születik. Szerencsére nem így lett, a Végzetes szövetség egy izgalmas és szórakoztató regény, még ha nem is mentes minden hibától.
Egy sok szereplőt mozgató, viszonylag összetett cselekménnyel rendelkező könyv megírása nem feltétlenül egyszerű, de a szerző korrekten megoldja feladatát, s hiába a játék közelsége, nem válik súlytalanná vagy logikátlanná a történet. Egymást váltják a látványos űrcsaták és az akciódús jelenetek (bár kicsit lassan indulnak be az események), miközben az egyébként érdekes és szimpatikus karakterek is közelebb kerülnek hozzánk – ha túl részletes jellemrajzot nem is kapunk, legalább túl sablonosan sincsenek ábrázolva. A kor szellemisége többé-kevésbé átérezhető, de a sajátosságokat (nagyszámú Sith-rend) kicsit jobban is ki lehetett volna használni.
A Végzetes szövetség szinte hibátlanul felel meg a hasonló könyvekkel szemben támasztott elvárásaimnak, csak ajánlani tudom a Star Wars-univerzum iránt érdeklődőknek.
Bővebben az ekultúrán.

Kopaszkutya84>!
Sean Williams: Végzetes szövetség

Az eddigi legjobb TOR regény amit olvastam. Valószínűleg a Megsemmisítés ezen már nem nagyon fog változtatni. Kezdetben kicsit féltem, hogy a sok szereplő miatt követhetetlen és kidolgozatlan lesz, de kellemesen csalódtam. Érdekes a koncepció, hogy a játék mind a nyolc kasztját megszemélyesíti egy-egy szereplő. Az ellenség erős, mégis szinte motiváció nélküli, ezért inkább az az érdekes a történetetben, hogy sikerül-e fenntartani a kényszerszövetséget.

PAVideoStudio>!
Sean Williams: Végzetes szövetség

Izgalmas, fordulatos, kiszámíthatatlan történet.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: http://youtu.be/UjXHyzBT5K8

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

kissakos I>!
Sean Williams: Végzetes szövetség

Nagyon nehezen rágtam át magam a sztorin. Igazából csak a tisztesség, és @Somogyip barátom kapcsolódó kihívása motivált arra hogy végignyomjam. A sztori, a szereplők, a helyszínek-igazából semmi nem kapcsolódik a mostanra elég alaposan kidolgozott Star Wars univerzumba. A sztori igazából egy sci-finek elmenne, de annyira más irányú a történet, mint az SW történetei, hogy teljesen kilóg belőle, egy értelmezhetetlen mellékszál a nagy egészben. A ’90es évek könnykiadási-vadnyugati hangulata jut eszembe, mikor például a Csillagok Háborújához is jelentek meg az ehhez hasonló „folytatások” és „előzmények”. Szóval nagyon nem jó szerintem…a mai SW színvonalhoz képest pedig (Darth BAne, Darth Plaguis, RC sorozat) különösen gyengusz.

Eszchan>!
Sean Williams: Végzetes szövetség

Eddig mindegyik TOR történettel meg voltam elégedve, sőt, nem is nagyon tudom eldönteni, hogy az Árulás vagy a Végzetes szövetség tetszett-e jobban. Ebben több a szereplő, az elején még kicsit talán nehéz is követni, hogy éppen ki hol van és mit csinál, de aztán összefutnak a szálak és egyik kisebb csata követi a másikat, le se lehet tenni a könyvet.

Triszkelion>!
Sean Williams: Végzetes szövetség

Szövevényes történet, aminek a szálai úgy kergetik egymást, mint egy rakás veszett kutya. De épp ezért érdekes és izgalmas és talán épp ezért az első regény a sorozatban (A Revan és az Árulás után), amiben tényleg éreztem azt a bizonyos Star Wars-hangulatot.
Viszont immáron harmadik elolvasott kötetként a ciklusból, meggyőzött, bárki bármit is mond, bármilyen sorrendben adták ki őket, szerintem határozottan érdemesebb kronológiai sorrendben (vagyis Revan, Árulás, Végzetes szövetség, Megsemmisítés) olvasni a sorozat részeit. Nem hinném azért, hogy az ember másképp meg lenne lőve tőlük, de sok utalás csak így kap teljesen értelmet.
Egyetlen különösebb hibáját tudnám csak megemlíteni, az viszont orbitális. Nevezetesen az, hogy ennek inkább egy húsz-harminc-negyven kötetes sorozatnak a közepe tájékán elhelyezkedő kötetének kellene lennie. Nagyon érződik rajta, hogy a szerzőnek nem volt elég oldalszáma kifejteni azt, amit szeretett volna, és olyan dolgokra utalgat, amikről nem létezik regény. (Sejthetően azért, ami a legrosszabb, mert terveztek ezekre az utalásokra épülő regényeket, amik viszont végül nem készültek el.)
Ennek ellenére mindenkinek ajánlanám, aki szereti a Star Wars-t és a franchise nevének hallatán nem csak a filmek karakterei és helyszínei jutnak eszébe.

A pontozásnál a négy, illetve a négy és fél csillag között vacilláltam, de mivel legalább néhány fejezetben képes volt teljesen magába szippantani és ismét visszarepíteni abba a Star Wars univerzumba, amit megismertem, megérdemli a jobbat.

Részletesebb vélemény a blogomon:
http://triszkelion-konyvespolc.blogspot.hu/2016/06/sean…

Ebe_Endocott>!
Sean Williams: Végzetes szövetség

Nem volt rossz, de olyan igazán nem nyerte el a tetszésemet. Értem én, h nyolc főszereplő karaktert kellett kidolgozni, és ez egész jól sikerült is, némelyek persze nagyobb szerepet kaptak, mint mások. Talán a kém Ula volt a legérdekesebb, karakter, abból a szempontból, hogy hasonlóval eddig nemigen találkoztam.
Ennek ellenére se éreztem indokoltnak ezt a hosszú terjedelmet, elvégre többé kevésbé egy szálon fut a cselekmény.
Sokszor beleszürkültönk a lövöldözésbe, kardozásba, „cséplésbe”, amivel lehet a játék hangulatát akarta felidézni, azt nem volt még alkalmam kipróbálni sajnos.
A végkifejletben meg voltak jó ötletek, de összességében nem éreztem egy nagy katarzist. Egynek mindenesetre jó volt, hangulatos és olyakor vicces is.

Ikarosz>!
Sean Williams: Végzetes szövetség

Hosszú, sok szereplőt mozgató összetett történet. És egész izgalmas. A karakterek nem túl egyediek(szerencsére van két kivétel), de korrektek. Kicsit zavart, hogy a változatosság kedvéért az egész Galaxis veszélybe került, amit egy pár hős megment, mintegy a kertek alatt, lopva. Az egész valahogy túl grandiózus.
De hát ilyen a galaktikus hősök sorsa.

Somogyip>!
Sean Williams: Végzetes szövetség

A Star Wars múltjának ezen időszaka, mindig is közel állt hozzám, köszönhetően a korábban megismert történeteknek – itt első sorban a két KOTOR játékra gondolok.
Így kár is lenne tagadnom, hogy pozitív érzésekkel kezdtem bele, és ez az érzés kitartott a könyv végéig.
Érdekesség, hogy a történetben szereplő karakterek mindegyike megfeleltethető a TOR mmo-ban választható játékos kasztoknak. Igaz azt már nem mondhatjuk el, hogy a csempész és a fejvadász karaktere bármelyik oldalhoz is köthető lenne. Nem úgy a követ úr, aki hamar szorult helyzetben találja magát a két oldal között. Mindvégig kíváncsi voltam, hogy képes-e túlélni és döntést hozni.


Népszerű idézetek

Életveszélyes_és_Tilos>!

Nem muszáj belesétálnunk a végzetünkbe, ha egyszer rohanhatunk is!

302. oldal

Kopaszkutya84>!

— Legyen úgy, akkor ezt fogjuk tenni — recsegte Darth Chratis, és látszott rajta, hogy indulatba jött. Nem szokott hozzá, hogy olyan alantas dolgok, mint a fizika törvényei, megakadályozzák a vágyai megvalósításában.

277. oldal

Hippoforaccus>!

– Arra menjünk! – mondta Satele Shan, és fénykardját a jelzőrakéta indulási pontjára szegezte.
– Nem kéne aggódnunk amiatt? – érdeklődött Ax, a zuhanó leszállóegységre mutatva. A gép mostmár hatalmasnak látszott, és úgy ragyogott, akár egy kisebbfajta nap.
– Ha mindenáron szeretnéd, akkor aggódj – felelte a vállát vonogatva Satele mester. – Viszont ha nem tudsz kezdeni vele valamit, nem látom be, hogy mire mennénk az idegeskedéssel.

Kapcsolódó szócikkek: Eldon Ax · fénykard · Satale Shan
Hippoforaccus>!

A Y'Toub-rendszer dicsőséges ékköve úgy lebegett az űr semmijében, akár egy felpüffedt hulla egy fekete, feneketlen tóban. Shigar hunyorogva bámulta, és első ízbe örült meg annak, hogy nem találtak tisztább és rendesebb járatot. A Red Silk Chances utastere ragadt a mocsoktól, a koszos ablakoko alig lehetett kilátni, de mindez tökéletesen megfelelt a látványnak. A Hutta pontosan úgy nézett ki akár a leírásokban: leginkább egy barnában és zöldben játszó túlérett gyümölcsre emlékeztetett, amelyet mindjárt szétvet a belső rothadás.

Kapcsolódó szócikkek: Nal Hutta
1 hozzászólás
Életveszélyes_és_Tilos>!

Nincsenek érzések – mondta magának –, csak lelki béke létezik. De hogyan is létezhetne lelki béke igazság nélkül? Mit tudhatnak erről a Jedi Tanács tagjai, akik kényelemben üldögélnek új Templomukban, a Tythonon?

Kopaszkutya84>!

A mentőkabin, amelyet Jet észrevett, a fő test mögött sodródott, és messziről is látni lehetett, hogy a hajtóművei végzetes sérülést szenvedtek. A belső fényei meghatározott ritmusban hol kialudtak, hol felgyúltak — az utasai a mon calamari villanókóddal kértek segítséget.

287. oldal

1 hozzászólás
borzsakb>!

– Élni mindig jobb, mint meghalni. Ez nálam az első számú aranyszabály.

408. oldal

borzsakb>!

– Nem muszáj belesétálnunk a végzetünkbe, ha egyszer rohanhatunk is!

302. oldal

borzsakb>!

– Szorult helyzetben – válaszolta a csempész –, vagyis a megfelelő ösztönzés hatására akár egy csatahajót is elvezetek egy szál egyedül.

304. oldal

Életveszélyes_és_Tilos>!

Larinnak jólesett a követ kezéből áradó melegség, annyira, hogy nem is akarta elengedni a férfit, amin eléggé meglepődött. Néhány másodpercig hallgatagon ültek egymással szemben, és Larin úgy gondolta, a fájdalomcsillapítók tényleg keményen fejbe vágták, ha nem akarja megszakítani ezt a röpke emberi kapcsolatot. Oly régóta volt már magányos…

233. oldal


A sorozat következő kötete

Star Wars: The Old Republic sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Greg Egan: Diaszpóra
Pierce Brown: Hajnalcsillag
Frank Herbert: A Dűne
Orson Scott Card: Végjáték
Dan Simmons: Hyperion
Adrian Tchaikovsky: Az idő gyermekei
Drew Karpyshyn: A gonosz dinasztia
Peter F. Hamilton: Pandóra csillaga I-II.
Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja
Orson Scott Card: Ender árnyéka