Yoda ​– Sötét találkozó (Star Wars: Klónok háborúja 7.) 28 csillagozás

Sean Stewart: Yoda – Sötét találkozó

A klónháború már több mint két éve tart. A Köztársaságot az összeomlás fenyegeti, a szeparatisták pedig egyre erősebbek. Egy nap azonban Yoda mester különös üzenetet kap: hajdani tanítványa, a sötét oldalra állt Dooku gróf, a lázadók vezére hajlandó tárgyalni vele a békekötésről. Yoda jól tudja, hogy ez akár csapda is lehet, ám ha sikerülne véget vetni a háborúnak, azzal milliók életét mentené meg. Néhány társa kíséretében elindul, hogy találkozzon Dookuval a Vjun bolygón, miközben egy hasonmása megpróbálja megtéveszteni az ellenséget.
Vajon sikerül Yodának jobb belátásra térítenie hajdani tanítványát, vagy Dooku szabadjára engedi az Erő sötét oldalát, pusztulást hozva régi mentorára, majd az egész Galaxisra? Az idős Jedi mester jól tudja: akár szavakkal, akár fegyverrel fogja megvívni, ez lesz eddigi életének egyik legfontosabb összecsapása.

Eredeti mű: Sean Stewart: Yoda: Dark Rendezvous

>!
Szukits, Szeged, 2012
334 oldal · ISBN: 9789634972457 · Fordította: Szente Mihály

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Anakin Skywalker · Yoda · Dooku gróf · Asajj Ventress · Tallisibeth Enwandung-Esterhazy · Whie Malreaux


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

>!
Dominik_Blasir 
Sean Stewart: Yoda – Sötét találkozó

Dooku grófot mindig is az egyik legérdekesebb karakternek találtam a Star Wars univerzumon belül, így mindenképpen örültem, hogy az ő figurájára is épült egy regény. Annak már kevésbé, hogy a körítés ennyire közepesre sikerült.
Az ugyan egyértelmű, hogy elsősorban a Yoda-Dooku találkozó miatt íródott meg a regény, ami ennek megfelelően kellemesen kidolgozottnak is tűnt, hiszen mind a mester, mind a tanítvány jelleme további mélységet kapott, ügyesen építette fel a viszonyukat Stewart, közös jeleneteik érzelemdúsak és finom filozofálgatással teliek voltak – bár még többet is ki lehetett volna hozni ebből, azért így sem panaszkodhatunk.
Azonban a találkozó köré írt történet már komolyabb hiányosságukkal is küzdött. A padavanos kalandozásnak ugyan akadtak jobb pillanatai is, de az elnagyolt és vázlatos megvalósítás mellett hiányoztak a jól felépített jelenetek, megmaradt az az érzésem, hogy felesleges az egész vonulat. Nem tudta elhitetni velem a szerző, hogy tényleg célja és feladata van a karakternek – de mintha ők sem lettek volna tisztában vele (különös tekintettel az Obi-van-Anakin párosra).
Kisebb csalódás a regény, nem volt tökéletes szórakozás, pedig olykor kifejezetten élveztem is. Részletesebben ábrázolt figurák és kidolgozottabb cselekménynek örültem volna, bár azért még így is tudom ajánlani, emlékezetes pillanatok fűződnek a Dooku-Yoda pároshoz.
Bővebben az ekultúrán.

2 hozzászólás
>!
ftamas
Sean Stewart: Yoda – Sötét találkozó

Ez a regény meglepett. Nem vártam tőle túl sokat, főleg azért, mert Yoda és Dooku -t sejtettem két főszereplőnek. Az előbbiről úgy gondoltam nehéz írni, az utóbbit meg sose néztem igazi Sithnek. Már a kinézete is inkább egy Angol portáshoz illik. Viszont az író meglepően jól megoldotta mindkét karaktert, de főleg Yodát. Tetszett az is, hogy az esemény középpontjába padavanokat állít, mert láthatólag nem akart mindenható jedikről írni. Engem spec. már az is idegesít, ha valaki emlegeti a másik könyv egy részét amelyikben csillagokat bolygókat pusztítanak mint tápos jedik, vagy sithek. Ez a könyv a sötét oldalt is jobban bemutatja mint sok másik.
Úgyhogy nem is lett volna rossz, de…

Ez a könyv egy vázlat. Gyorsan akarta az író megírni, így el lett kapkodva. Anakinékat teljesen felesleges volt belekeverni. Alig szerepelnek a könyvben és ha igen, akkor is díszként. Ja és a Midikloriánok…. Ez a szó kikészít. Lucas durván alkoholos állapotban találhatta ki, amiért legalább két év bányamunkát érdemelne. Ha egy író rájön arra, hogy sok szemetet ki kell hagynia, akkor miért pont ezt teszi bele?

Na mindegy, ajánlani nem tudom a könyvet, de legalább nem szégyellem, hogy elolvastam.

>!
PAVideoStudio
Sean Stewart: Yoda – Sötét találkozó

Mivel rosszra számítottam, kellemes meglepetés ért, annak ellenére, hogy nem ismertem meg igazán Yodát, azt a pár apróságot leszámítva. Nekem bejött a találkozóra való eljutás és mag a randevú is – de azért olvastam már jobbat is, és rosszabbat is. Megérte elolvasni, én azt mondom.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/d7ud3KTNl1g

Véleményem további Star Wars-regényekről: http://goo.gl/XBEwd
… és Star Wars-képregényekről: https://goo.gl/PUO54i

>!
Hippoforaccus P
Sean Stewart: Yoda – Sötét találkozó

Második olvasásra is izglamas, szórakoztató olvasmány, ami egy Erő használatban kevésbé tehetséges Jedi tanítvány, egy tehetséges bár lelki problémákkal küzdő Padavan és Yoda kalandozásáról szól. Ó igen Yoda… végre. Nagyon nagy kedvencem az öreg, és ez a könyv nagyon is bele illik a róla alkotott képbe. Elég nagy szerepet kap még benne Dooku gróf is ( akinek nekem ez csak most tűnt fel szintén nincs keresztneve mint Palpatine-nak). A Star Wars: Klónok háborúja sorozat magyarul megjelent másik két kötetéhet képest véleményem szerint Parsec-ekkel jobb, serkentőbb iromány.

3 hozzászólás
>!
kissakos I
Sean Stewart: Yoda – Sötét találkozó

Érdekes darabja ez a SW-CW univerzumnak. A Klónháborúk két hőse, Anakin és Obi Wan itt csak epizódszerepet kap, viszont Yoda mester-pályafutása óta talán lőször-a fontos háttérszereplőből főhőssé avanzsál. Azt hiszem a a karaktere nagyon megérdemelt már egy ilyen gesztust.
A végkifejlet különösképp zseniális, olyan mint egy Zen mester tanítása (hát no, a Jedik és a keleti filozófiák közt vannak párhuzamok…)

>!
Trillian
Sean Stewart: Yoda – Sötét találkozó

Szerintem jó könyv volt. A sorozat előző két magyar részénél mindenképp jobban sikerült. A történet érdekes volt, és a két padavané nagyon elnyerte a tetszésemet. Ezen kívül Dooku gróf miatt is megérte elolvasni a könyvet, sok újat megtudtam róla és Yodáról is, bár az utóbbinak inkább az első hétszáz évére vagyok nagyon kíváncsi. De persze így is tetszett, hogy végre egy olyan könyvet olvashattam ahol jelentősebb szerephez jut.

>!
Eszchan
Sean Stewart: Yoda – Sötét találkozó

2012-ben ezt a Star Wars regényt vártam a legkevésbé, de végül egyáltalán nem bántam meg, hogy elolvastam. Szerencsére Yoda nem szerepelt a kelleténél többet, inkább a padawanokra volt kiélezve a sztori. A végkifejlet nem okozott meglepetéseket, de az addig vezető út bőven kárpótolt mindezért.

>!
Razor SMP
Sean Stewart: Yoda – Sötét találkozó

Yoda és Dooku találkozását már korábban is emlegették egyes regényekben (ha nem csal az emlékezetem A gonosz labiritusában ill. A Sith-ek bosszújában is), de konkrétumok nélkül, így régóta piszkálta a csőröm mi is történt a mester és egykori tanítványa közt.
Mivel erről nehéz lenne egy teljes regényt írni, így bekerült Scout és Whie padawanok szála is. Bár valamennyire összefüggött Yoda-éval végig ott motoszkált bennem az érzés, hogy csak helykitöltés végett került ők a regénybe.
Amit viszont mindenképp ki kell emelnem a pozitívumok közül az Yoda ábrázolása. Az előzmény trilógia komoly mestere és az eredeti trilógia itt-ott kicsit habókosnak tűnő „mocsárlakója” közt elég éles kontraszt volt. A regény ezt sikeresen áthidalja megmutatva Yoda humorosabb, már-már laza (ha mondhatom ezt így) oldalát, melyben már felismerhető, majdani Luke-ot tanító, 23 évvel idősebb énje.
A könyv fordítása rendben van, egyedül azt nem értem, hogy a magyaros hangzású Tallisibeth Enwandung-Esterhazy padawan beszélő(!) becenevét, a Scoutot, miért nem lehetett lefordítani, főleg, hogy még a regény meg is magyarázza miért kapta ezt :/

>!
Szukits, Szeged, 2012
334 oldal · ISBN: 9789634972457 · Fordította: Szente Mihály

Népszerű idézetek

>!
Saille P

Yoda mester nem vetette be az Erőt olyan alantas dolgokhoz, mint az alkudozás. Azt állította, hogy ez tiszteletlenség volna egyfelől az Erővel, másfelől az üzleti ellenféllel szemben, de Scout gyanította, hogy a mester valójában örömét lelte az alkudozásban. Az efféle üzletkötések a türelemről szóltak, és a legendák szerint több száz bolygó eladói a saját kárukon tapasztalták meg, hogy mit sem tudtak a türelemről mindaddig, amíg össze nem akadtak a több mint nyolcszáz éves zsugorival.

249. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Tallisibeth Enwandung-Esterhazy · Yoda
>!
PAVideoStudio

Őszintén szólva, a rettenthetetlen Jedi-lovagok és mesterek, akik szemrebbenés nélkül követték volna Yodát a Halál kapujába, nem szívesen étkeztek együtt vele. Talán mert keresztbe-kasul beutazta az egész Galaxist, különleges ízlésre tett szert, sokkal különlegesebbre, mint bármelyik másik halandó. Vagy talán az elmúlt nyolcszáz év alatt olyan teremtménnyé fejlődött, amelynek mindegy volt, hogy mit töm a gyomrába. Vagy talán olyan régóta élt már, hogy az ízlelőbimbói teljesen elhaltak. Akármi volt is az oka, a vén törpe a mások számára végtelenül undorító ételekért rajongott. Imádta a forró, mocsárléhez hasonlatos leveseket, amelyeknek szaga a megfőzött sár bűzére emlékeztetett. Néha apró, földszínű falatkák rezegtek nyughatatlanul a tányérján, és ezekhez a hátborzongató ennivalókhoz lehetetlen színű és állagú folyadékokat ivott – hidegen vagy forrón –, amelyek a szaguk alapján odakozmált édes szirupok lehettek, vagy éppen iszappal dúsított, szemcsés pocsolyalevek.

84-85. oldal, 4. fejezet - Yoda: Sötét találkozó (Szukits, 2012)

1 hozzászólás
>!
Hippoforaccus P

Asajj Ventress, a Jedik ostora és Dooku gróf legfélelmetesebb szövetségese tetováltatta kopasz fejét, és maga mögött hagyta a leánykorát. A fejbőrén most tizenkét sötét csík díszelgett, mindegyik egy-egy hadurat képviselt, akit ő ölt meg, miután esküt tett, hogy végez velük. A nő egészében véve egy tőrre hasonlított: karcsú volt és halálosan veszedelmes. Még egy gyűlölettől hemzsegő Galaxisban is a gyorsaságnak és a haragnak ez a kombinációja legfeljebb egyszer jött létre egy nemzedékben – Dooku ezt már az első találkozásuk első percében felismerte. A nő egyszerre volt a rózsa és a tövis, a célba találó acélpenge hangja, a vér íze az ajkon.

23-24. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Asajj Ventress · Dooku gróf
>!
Saille P

– Ugyanakkor, noha a sötét oldal ezekből az érzésekből meríti a hatalmának java részét, pusztán attól, hogy jelen vannak bennünk, még nem járunk rossz úton. Érted, hogy miről beszélek? Ha valaki úgy dönt, hogy uralkodni akar, hogy rombolni akar, hogy mások gyengeségéből akar erőt meríteni, az a jele annak, hogy átállt a sötét oldalra. A világos oldal vagy a sötét oldal nem egy érzés, hanem egy döntés.

185. oldal

Kapcsolódó szócikkek: az Erő sötét oldala · Yoda
>!
Saille P

Parancsoló mozdulattal egykori tanítványa felé tartotta a rózsát, és hozzátette:
– Csinálj nekem egy másik rózsát!
– A sötét oldal a szívből fakad – válaszolta önérzetesen Dooku. – Nem holmi ócska bűvésztrükkökkel teli könyv!
– De én szeretem ezt a trükköt! – vágott vissza Yoda. – A trükköt, amely kihozza a növényt a földből. A trükköt, amely lángralobbantja a napot.
– Az Erő nem mágia. Nem tudok virágot teremteni a semmiből. Erre senki sem képes. Sem te, sem a Sith Sötét Nagyura.
Yoda lassan lehunyta a szemét, majd kinyitotta.
– Az én Erőm képes rá – felelte. – Az az Erő, amit én ismerek. Az, amelyik összeköt minden élőlényt.

308. oldal

Kapcsolódó szócikkek: az Erő · Dooku gróf · Yoda
>!
latinta SP

    Tallisibeth Enwandung-Esterhazy – a barátainak csak Scout – szűk nyolcast vágott maga elé a levegőbe, hogy felhívja magára Whie figyelmét, és megszólalt:
    – A jelekből ítélve ketten maradtunk, cimbora!

99. oldal, Negyedik fejezet (Szukits, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Tallisibeth Enwandung-Esterhazy
>!
Saille P

– Komolyan beszélek, padavan! – jelentette ki Obi-van és tekintetét a fiatal fiú szemébe fúrta. – Ha a szívedet követed, akár a szerelmet, akár a gyűlöletet, hosszú távon ugyanazt a hibát követed el. Az érzéseid megzavarják az ítélőképességedet. A szándékaid zavarossá válnak. Ha nem vigyázol, a szeretet a sötét oldalra visz. Lassabban, mint a gyűlölet, de nem kevésbé biztosan.

149. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Obi-Wan Kenobi
>!
Saille P

A vákuumszivattyút kellett helyrehoznia. A háza repedt meg, emiatt levegőt szívott, és a szelepe állandóan lezárt. Igazán vicces volt belegondolni, hogy egy hajszálvékony repedés okozza mindezt a bajt, mert kiengedi a semmit. A hajóban a vákuum olyan, mint a Jedi becsülete – bölcselkedett magában Whie. – Amíg van, senki sem veszi észre.

255. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Whie Malreaux
>!
Trillian

Yoda történeteket mesélt, evett, kiabált és nevetett. És a padavanok azt látták, hogy maga az élet egy fénykard az agg nagymester kezében.

Kilencedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Yoda

Hasonló könyvek címkék alapján

Pierce Brown: Hajnalcsillag
Frank Herbert: A Dűne
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Dan Simmons: Hyperion
Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
John Scalzi: Vének háborúja
Pablo Hidalgo: Star Wars: Zsivány Egyes – Képes enciklopédia
Dan Simmons: Ílion
Frederik Pohl: Az átjáró