És ​megteremtette Harry Pottert… 42 csillagozás

Joanne Rowling életrajza
Sean Smith: És megteremtette Harry Pottert…

Melyik ​gyerek nem álmodozik manapság arról, hogy milyen lenne varázslást tanulni Roxfortban, vagy kviddicset játszani egy telt házas stadionban? Álmodozni – esetleg egy vonaton ülve, ha már nem indulhat el velünk a szerelvény a kilenc és háromnegyedik vágányról…
Joanne Rowling is egy vonaton utazott éppen, amikor képzeletében hirtelen megjelent egy kisfiú, Harry Potter képe, aztán Roxfort, a varázslóiskola… és onnan kezdve nem volt számára megállás, írni kezdte az azóta világhírűvé és sokak kedvencévé vált mesefolyamot. Valóra vált az álma: író lett, mégpedig sikeres, ünnepelt és gazdag…
Ehhez azonban el kellett jönnie a pillanatnak azon a bizonyos úton Manchester és London között, 1990-ben, amikor Joanne Rowling 25 éves volt.
Hogyan érkezett el életében a nagy pillanat, miként ült fel erre a vonatra, mely a hírnévig és gazdagságig vitte őt? Erről szól ez a könyv, az életrajz, amelyből megtudhatjuk, hogy a szerző is csak olyan ember, mint bármelyikünk – élete… (tovább)

Róla szól: J. K. Rowling

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2002
248 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635477066 · Fordította: Károlyi Eszter

Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

beitghanima >!
Sean Smith: És megteremtette Harry Pottert…

valamikor a negyedik kötet első olvasása után vettem meg ezt a könyvet és olvastam el. akkor valahogy nem fogott meg annyira, persze akkor is tetszett, most újraolvasva sokkal jobban megértetem. szerinte kell egy bizonyos fokú érettségi szint, hogy igazán értékelj egy ilyen művet. most még jobban tudom tisztelni Rowlingot is, pedig régebb is egyik példaképem volt, fiatal éveim alatt :D
nagyon szerettem ezt a könyvet és remélem másnak is elnyeri tetszését. :)

lena91>!
Sean Smith: És megteremtette Harry Pottert…

Annak idején a nagy HP láz alatt vettem meg (még arra is emlékszem hogy ez volt az első netes antikváriumos rendelésem). Kb seperc alatt elolvastam. Nagyon érdekes volt olvasni Rowling-ról, elég sok számomra megdöbbentő dolgot megtudtam róla.
Egyszeri olvasásra tökéletes.

szakriszt>!
Sean Smith: És megteremtette Harry Pottert…

A pozitívum: nem sokat tudtam J.K. Rowling életéről, illetve a Harry Potter könyvek útjáról a megírástól a kiadásig, ez most megváltozott. Alaposan utánajárt a szerző a dolgoknak.
A negatívum: gyerekkori résznél a sok belemagyarázás nagyon fárasztó számomra. A könyv 2002-es úgyhogy ráférne egy frissítés.
Érdekes információ, nem Harry Potterrel kapcsolatban: Angliában nyelvszakos diplomát csak akkor lehet kapni, ha egy évre elmegy az ember az adott nyelvterületre dolgozni. Ez jó ötlet lenne Magyarországon is.

Lana89>!
Sean Smith: És megteremtette Harry Pottert…

A Harry Potter volt az első sorozat amit olvastam ës ami igazán megtetszett. Az az igazság hogy ez a sorozat szeretette meg velem igazán az olvasást. 5.osztályos voltam és addig nem igazán szerettem olvasni, aztán of órán rendszeresen olvasott fel a tanárnő az első részből és onantól nem volt megállás;) írónőnek köszönhetem hogy azóta falom a könyveket:) ezért is voltam kíváncsi az életére és olvastam el ezt a könyvet.

HarleyQuinn>!
Sean Smith: És megteremtette Harry Pottert…

♥ Nagyon tetszett a könyv érdekes és szívszorító is egyben,min ment keresztül az életben mire ekkora író lett.Megérdemli a siket.Szeretem Harry Pottert a kedvencem és annyira imádom ezt a nőt, a félreértések elkerülése végett mint írónőt imádom!♥

4 hozzászólás
Pennmenelien P>!
Sean Smith: És megteremtette Harry Pottert…

Könyvtárban láttam meg, azonnal ki is kölcsönöztem és kb egy hétvége alatt el is olvastam. Nagyon érdekes volt Rowling életéről olvasni, de aztán kiderült, hogy ez nem is hivatalos életrajz, így kicsit elbizonytalanodtam, hogy akkor mennyi igaz belőle, de utánajártam és elég sok minden az. Szerintem érdemes elolvasni.

Zita_Csunderlik>!
Sean Smith: És megteremtette Harry Pottert…

Az eleje nekem egy kicsit száraz volt a sok névvel és adattal (persze azért ott is kaptam érdekes információkat, és a történet így volt teljes), de onnantól kezdve, hogy a vonaton ülve megjelent előtte a varázsló tanonc képe, már letehetetlen volt :-). Szerintem a 77%-kal alul van értékelve.

Dandelion>!
Sean Smith: És megteremtette Harry Pottert…

Azt hiszem, ahhoz is meg kell, hogy érjen az ember, hogy ne csak regényeket, de életrajzokat vagy akár esszégyűjteményeket is élvezni tudjon. Hát én most jutottam el erre a pontra, hogy nagyon élvezem őket. (Na jó, ez így nem igaz, mert már egy ideje majdnem olyannyira foglalkoztatnak a regények „háttérsztorijai” – ha nem jobban –, mint maguk a történetek, illetve ezt a könyvet is már majd' egy éve kinéztem magamnak. Most jött el az ideje.)
Na de a könyvről. Szégyenszemre ez az első életrajzi mű, amit Rowlingról olvastam azon a jó néhány bulvárcikken kívül, ami tinikoromban került a kezembe az első nagy felhajtások idején. Most döbbentem csak rá, mennyi mindent nem tudtam eddig, mennyi érdekes részletet, ami még többet ad a gyerekkori kedvenc varázslóimhoz. Pedig annak idején eléggé benne voltam a témában, úgyhogy ezt a könyvet kézbe véve kicsit féltem is, hogy hátha nem fog tudni sok újat mondani. De igenis tudott! Örülök, hogy olvastam.

george08>!
Sean Smith: És megteremtette Harry Pottert…

Rengeteg felesleges töltelékadat, találgatás és érdektelen információ megfordul a könyvben, főleg az első felében. Aztán miután kiadja az első kötetet, ott már akadtak izgalmasabb részek, de ezek pár percnyi kutakodás után a neten is fellelhetők sokkal jobban összegyűjtve.

Sydney>!
Sean Smith: És megteremtette Harry Pottert…

Ha nem imádnám a Harry Pottert, nem biztos, hogy kézbe vettem volna ezt a könyvet. Korábban már olvastam egy könyvet JKR életéről, így a „történetét” nagy vonalakban már ismertem. Nagyon jó olyan emberekről olvasni, akik saját erejükből tudnak valami nagyszerűt létrehozni, és tesznek azért, hogy az életük jobb legyen. Nagyon szimpatikus asszony, nagyon tetszik a sajtóval szembeni viselkedése, az meg főleg, hogy a rajongókkal/gyerekekkel mennyire közvetlen. Örülök, hogy elolvastam a könyvet, igazából nehéz értékelni, hiszen valakinek az életéről van szó, maga a könyv érdekes, olvasmányos, tetszett, hogy az író próbál párhuzamot vonni JKR élete és a Harry Potter egyes szereplői, helyszínei, eseményei között, bár néha a könyv is kijelenti, hogy az adott fejtegetés valószínűleg vakvágány.


Népszerű idézetek

Cicu>!

J.K. Rowling, az író mögött ott van Joanne Rowling, a nő.

Kapcsolódó szócikkek: J. K. Rowling
Cicu>!

Az volt az érzésem, hogy J.K. Rowling személye érdekesebb, mint Harry Potter, a regényhős.

Cicu>!

Lehet, hogy nem harcolt az első világháború lövészárkaiban, a himlő gyógyszerét sem fedezte fel, de – az emberi érzelmek és a képzelet erejét tekintve – Joanne harmincöt évét aligha lehet túlszárnyalni

Kapcsolódó szócikkek: J. K. Rowling
HarleyQuinn>!

Tudtam, hogy nehéz körülmények között élt, mióta visszatért Portugáliából, ezért is tett rám mély benyomást a történet iránti elkötelezettsége. Tökéletesen értette, mit jelent felnőni. Az ebéd végén Barry kezet rázott legújabb szerzőjével, és azt mondta neki: „Gyerekkönyveken sosem fog pénzt keresni, Jo.” Ez a megjegyzés Joanne egyik kedvenc anekdotája lett.

3 hozzászólás
SignoraSchneider IP>!

Már maguk az adatok is elképesztőek: a 2000. július 8-i megjelenésig az Amazon.com internetes könyváruháznál kétszázkilencvenezer példányt jegyeztek elő. Egy jól menő gyerekkönyv átlagos kiadási példányszáma húszezer körül mozog. Az Egyesült Királyságban több mint egymillió példányt adtak ki. Az Egyesült Királyságban, Kanadában, Ausztráliában és az Egyesült államokban együttvéve 5,3 millió példány jelent meg. Joanne arra számíthatott, hogy 7 millió fontot keres az első kiadás eladásából csak az Egyesült Államokban. Amikor az óra éjfélt ütött az Egyesült Államokban, kilencezer páncélozott teherautó indult el szerte a kontinensen Harry Potter legújabb kalandjaival.

212-213. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 2000
Panda>!

„… Tolkien teljes mitológiát teremtett. Azt hiszem, senki sem állíthatja, hogy én is ezt tettem volna. Másrészt nála nem szerepel Dudley. [J. K. Rowling]”

105. oldal

Panda>!

Joanne teljes bizonyítványa a következő volt: a tanítás tárgya és tartalma: D, kommunikáció: C, módszertan: C, irányítás: D, értékelés: C, az iskola ismerete: C és szakszerűség B/C. Hermione Granger ideg-összeroppanást kapott volna.

163. oldal

Panda>!

Ausztráliában az egyik queenslandi magániskola, a Christian Outreach College kitiltotta a Potter könyveket a könyvtárából, azt állítván, hogy azok erőszakosak és veszélyesek. A Keresztény Közösségi Iskolák csoportjának véleménye szerint az okkultizmus veszélyére figyelmeztető matricákat kellene ragasztani a könyvekre; a dél-ausztráliai Cedar College igazgatója, Peter Thompson pedig kijelentette: „A könyvek az okkultizmust rendkívül pozitív dologként mutatják be, mi viszont nem kívánjuk követni ezt az utat.”

209-210. oldal

Marsie>!

Rita személye eszköz Joanne számára, hogy hangot adjon a bulvárújságírásról alkotott lesújtó véleményének.

Panda>!

Koukla több európai kiadóvállalat londoni képviselője volt, aki azonnal meglátta a lehetőséget a Harry Potterben, és arra buzdította Heymant és másokat is, hogy szerezzék meg, amilyen gyorsan csak lehet. Akkoriban volt egy Melinda nevű bébiszittere, egy magyar kiadó, Balázs István lánya. Koukla szólt Melindának, hogy megemlíthetné édesapjának a Harry Potter és a bölcsek köve című könyvet. István először nem volt túlságosan lelkes – a kiadásért 500 dollárt kértek, amely Magyarországon tekintélyes összegnek számít egy ismeretlen szerző esetében –, de némi habozás után elfogadta az ajánlatot, és cége, az Animus Kiadó megjelentette a könyvet. A negyedik könyv, a Harry Potter és a Tűz Serlege kiadása után Koukla megkérdezte Istvántól, hogy mennek a dolgok. „Eddig hatvanezer példányt adtunk el” – jött a büszke válasz.

197. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Viola Stern Fischer – Veronika H. Tóth: A Mengele-lány
Tóth Júlia Éva: Borikönyv
Káli-Rozmis Barbara: Erzsébet királyné és a magyarok
Immaculée Ilibagiza: Megmaradtam hírmondónak
Malala Yousafzai: Nincs más út
Marjane Satrapi: Persepolis
David Foenkinos: Charlotte
Ghyczy-Dráveczky Zsuzsa: Asszony a fáraók trónján
Brigitte Hamann: Erzsébet királyné
Françoise Giroud: Egy tiszteletre méltó asszony