Szépek (Csúfok 2.) 323 csillagozás

Scott Westerfeld: Szépek

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Gyönyörű. Közkedvelt. Tökéletes.
Tökéletes tévedés.
Tally végre szép lett. Most a tökéletesnél is jobban néz ki, a ruhái káprázatosak, a fiú akivel jár, szívdöglesztő, őt pedig mindenki imádja. Ez az, amire mindig is vágyott.
De valami mégsincs rendjén.
Valami azt súgja, a sok szórakozás mögött – az állandó bulizás, high-tech luxus és a teljes szabadság mögött – valami hiba van.Valami fontos. Aztán érkezik egy üzenet Tally múltjából. Elolvassa, és eszébe jut, hogy mi is a baj a szép élettel.
A szórakozásnak vége szakad.
Választania kell: küzdjön azért, hogy elfelejtsen mindent, vagy küzdjön inkább az életéért. Egy biztos. A hatóság nem tűri, hogy bárki birtokában legyen ennek az információnak.
A Csúfok folytatása – ha lehet, még az első résznél is jobb!
Feledkezz bele!

„Westerfeld megteremtett egy komplex, eleven világot. Mesterien.”
– School Library Journal

Eredeti megjelenés éve: 2005

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2009
324 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632450803 · Fordította: Bosnyák Viktória

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Tally Youngblood · Zane · John Ruskin


Kedvencelte 39

Most olvassa 12

Várólistára tette 107

Kívánságlistára tette 66

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

csillagka P>!
Scott Westerfeld: Szépek

Valami ilyesmire gondolok ha YA kategóriában regényt keresek.
Fordulatos, pergő, tanulságos és mégis végre kicsit más mint a hasonló kategória sokkal felkapottabb művei.
Határozottan tetszettek a színei és formái.
A vége felé nekem kicsit leült és ezt nagyon sajnálom.
Egy biztos szép semmilyen körülmények között se szeretnék lenni, viszont az egyik legjobb társadalmi ábrázolás amit olvastam a kialakítható társadalmakról.
A sok sok boldog, egymást szerető ember, akik nem csinálnak semmit csak sütkéreznek a fényben a boldogságban, tiszta mennyország. Kérdés nem kezdeném én is vagdosni magam a túlságosan tökéletes és egyben sekélyes posványban,
Nem vágyom ilyen helyekre, az élet értelme a harc, az eredménye a véres verítékkel elért diadal, ha egyik sincs, nincs az a kaland amit sorsunknak nevezünk.
Nagyon jó, elgondolkoztató, végre előremutató dísztópia.

buzavirág>!
Scott Westerfeld: Szépek

Nehézkesen fogytak a lapok, nem kötött le a történet, Tally szépként unalmassá, egysíkúvá vált. A könyv utolsó harmadában végre történt valami, kicsit felpörögtek a lapok, régi ismerősök, egy ismeretlen falu felbukkanása izgalmasabbá tette a történetet. Kicsit tartok a befejezéstől, több sorozatnál jellemző a középső részben lévő stagnálás, remélem a utolsó rész sokkal jobban fog tetszeni.

Virág_>!
Scott Westerfeld: Szépek

Tartalmas, izgalmas és szórakoztató volt, remekül feldobta a sulikezdő letargikus hangulatomat. Sokkal jobban lekötött a Újszéphelyről való szökési kísérlet, mint Tally korábbi bevetése, és meg kell hagyni ez részben Tally itt-ott összeszedett „útitársainak” köszönhető, hiszen a magányos célkeresés kevésbé motiváló, valamint számomra a párbeszédek mindig is izgalmasabbnak tűntek a monológoknál

Tally még mindig nagyon szimpatikus karakter, akiben még ott bujkál a gyermeki elszántság, a terveibe vetett hite, viszont környezetének alaposabb szemügyre vétele, a háttérbe húzódó mozgatórugók adta felismerés a kételkedést is elültette a fejében. Nos ha a sorozat romantikaszálát felerősítette volna az író, a megalkotott szerelmi gubanc jócskán ellopta volna a reflektorfényt a sci-fi műfajról, de ezt ügyesen elkerülte. Igaz, hogy így kevésbé tűnnek hitelesnek Tally érzései, de őszintén szólva engem is sokkal jobban érdekel a tökéletes világ felbolygatása, minthogy keveselljem a romantikus hangulatot. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy érzelemszegény a történet, mert egyáltalán nem az, csupán egy aranyos fiatal, még gyermekinek nevezhető szerelem érzését keltette bennem Tally és Zane kapcsolata. David már egy kicsit más téma, de majd kiderül mit sikerült kihoznia belőle az író a következő kötetben. (Amit már olvastam, de bevallom, rá egyáltalán nem is emlékszem)

Shayről egyszerűen nem tudok értelmes véleményt mondani, mert túl gyorsan és túl gyakran változnak a nézetei és a személyisége. Ő tipikusan egy peches (kicsit másképp: lúzer) karakter, aki mindig részt vesz minden buliban vagy balhéban, mégis állandóan lemarad a lényegről vagy vesztesen kerül ki belőle. Túlságosan is könnyen befolyásolható zavaros érzelmei és gondolatai miatt, de valahol azért mégis mindig ott kaparászik az igazság körül, végül aztán hagyja, hogy elhomályosítsa az elárultság érzése vagy jön valaki, aki kihasználja zűrzavaros leli világát. Én azért sajnálom.

És jöjjön egy kis negatívum. Néhol kicsit furcsának éreztem a szereplők reagálásait, például mikor a 16 éves Tally ellenállás nélkül bezárt egy szépet, majd a többi elől simán ellopott egy légautót„ mindössze azért, mert egy fegyvert lóbált a kezében. Értem én, hogy ez a szépagyúságnak tudható be, de azért azt gondolná az ember, hogy egy halálos fenyegetés felrázza egy kicsit őket legalább egy próbálkozás vagy bármi nemű erősebb reakció erejéig.

Most azt kellene írnom, hogy remélhetőleg a következő kötet ezt is felülmúlja, de a százalékot tekintve vannak bennem kétségek, amit szerencsére az emlékeim egy kicsit kompenzálnak, így inkább csak annyit mondanék, hogy kíváncsian várom a befejezést. :)

Roni_olvas>!
Scott Westerfeld: Szépek

A sorozat legjobb része. Hogy miért? Mert nemcsak fordulatos, érdekes és izgalmas, de olyan kérdéseket vet fel, ami igencsak elgondolkodtatott…mármint olvasás után. Mert közben semmi másra nem tudtam gondolni,csak arra, hogy tovább, tovább, tovább…:)
Zane karakterének megjelenése üde színfolt a könyvben, imádtam őt, és azt gondolom, Tallynek is igazán jót tett.
nagyon szerettem.:)

tündérrózsa>!
Scott Westerfeld: Szépek

Nagyon nehezen tudtam csak visszarázódni ebbe a történetbe. Az első részt nagyjából egy éve olvastam, de nem gondoltam, hogy ennyire nem maradtak meg dolgok belőle. Már-már azt mondtam, inkább feladom, ez most nekem nem csúszik, de aztán beindult a történet, és végre elkezdett érdekelni is. spoiler Az elején nem gondoltam volna, de végül Zane lett a kedvenc szereplőm. Ami gond, mert most akkor Zane vagy David? Tally viszont olyan semleges nekem. Nincs vele semmi bajom, de igazán nem is kedveltette meg magát velem. Shay-t pedig utálom spoiler. Ezután a rész után nekem mindkettő. A világ felépítése tetszik, de azért lehetne egy kicsit kidolgozottabb. Sokszor volt olyan érzésem, hogy csak toporgunk, és nem tudunk meg semmi újat. Szerencsére itt van a folytatás, mert kíváncsi vagyok, hogy alakul a sorsuk, és most már nem várok még egy évet, vele. :P

Tüncsimüncsi>!
Scott Westerfeld: Szépek

Ez sokkal jobban tetszett az első résznél. Izgalmasabb volt, néhol pedig elgondolkodtatóbb is. Hát igen.. Tally végre szép lett, csakhogy milyen áron és mit kellett feláldozni érte? Annyi biztos, ami a természetéből fakadóan, hogy kíváncsi és mindennek a végére akart járni. Felforgatta az egész Szép világot, kockáztatta saját maga és szerelme életét, mi több pár barátjáét is. Shay nagy változáson ment keresztül, amire nem számítottam… jöhet a következő rész :)

_Katie_ P>!
Scott Westerfeld: Szépek

Tally megkapta amire a sok agyatlan ember is vágyik, a csillogást, a szépséget, a kamuvilágot. Na és hogy ez nem tette boldoggá?? Hát nem vagyok meglepve, különben egy ennél is gyengébb sztorit hozott volna ki belőle S.W.
Zane nagyon feldobta a történetet, talán ő volt az egyetlen valamire való szereplő. Shay pedig egy búgócsiga, pörög-forog, ide-oda csapódik, nem bír leállni és késztetést érzel rá, hogy ha meglátod felrúgd. :)

mazsolafa>!
Scott Westerfeld: Szépek

Kiábrándult YA olvasóknak is bátran ajánlom.

(Egy kiábrándult YA olvasó)

4 hozzászólás
Err>!
Scott Westerfeld: Szépek

Nekem se nem tetszett jobban se nem tetszett kevésbé mint az előző rész. Ugyanolyan jó volt, de számomra nem jobb. :)
Ott megismerhettük a Csúfokat és a Füstösöket, itt pedig a Szépeket és a Rezervátumot. Talán emiatt nem lett nekem jobb, a rezervátumos rész engem nem érdekelt annyira mint a Füstös-ös. A Szépek-es rész jó volt, jó volt őket is megismerni. Tetszettek a csínyeik és Zane is. Kicsit azért sajnáltam David-et, főleg a végén, kíváncsi leszek, hogy mi lesz ebből a már szokásos háromszögből a végére.
A vége jobban függővéges mint az előző köteté, bár majdnem kilyukadtunk ugyanoda ahonnan elindultunk.
A befejező kötet fülszövegét olvasva, nagyon várom, hogy megtudhassam, hogy hogyan zárul a sorozat, úgyhogy állok is neki. :)

könyvek_forever>!
Scott Westerfeld: Szépek

Nem volt egy rossz könyv, sőt jobb volt, mint az első rész! Az író stílusa most már jobban meghatott.
Nem volt olyan döcögős, mint az első rész. Viszont Shay nagyon idegesített. De Zane-t szerettem.


Népszerű idézetek

schesztiஐ P>!

– Megtennél nekem egy szívességet? Ha egyszer velem akarsz szakítani, csak hagyj üzenetet!

314. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Zane
mazsolafa>!

A düh, a félelem és az aggodalom nem tesz széppé.

Virág_>!

Ha mindenki gyönyörű, az ember könnyen belezúg az első szépbe, akit megcsókol.

55. oldal

Nilla I>!

– Odalent találkozunk – mondta Zane, és hátranézett, a távoli földre, majd újra Tallyhez fordult. – Szeretlek.
– Lent találkozunk – kezdte Tally, de elnémult. Beletelt egy másodpercbe, míg visszajátszotta magában, amit Zane mondott. Végül nagy nehezen kinyögte: – Ó! Én is.

199-200. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Zane
viky0222>!

A természet néha igen kellemetlen tud lenni.

219. oldal

tündérrózsa>!

A világon mindenkit meghatároz a hely, ahol született, melynek hiedelmei körülveszik, de attól még megpróbálhat saját agyat növeszteni. Máskülönben nyugodtan eléldegélhet egy rezervátumban, és imádhat egy csapat ál-istent.

270. oldal

Nilla I>!

Talán az emberek előre vannak programozva, hogy segítsenek egymásnak, sőt beleszeressenek egymásba. De csak azért, mert ilyen az emberi természet, attól még nem rossz. Egyébként pedig egy egész városnyi szép közül választhattunk, mégis egymást választottuk.

314. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Zane
Virág_>!

… vannak dolgok, amiket nem lehet összerakni, ha egyszer eltörtek.

178. oldal

hellodorie>!

– Micsoda szerencse! – motyogta magában. – Csipkerózsika két királyfival.

saxomusic>!

Persze a dolgok sosem úgy válnak valóra, ahogy az ember elgondolja.

76. oldal


A sorozat következő kötete

Csúfok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Suzanne Collins: Futótűz
Patrick Ness: Soha nincs vége
Neal Shusterman: Unwind – Bontásra ítélve
Alexandra Bracken: Sötét örökség
Dan Wells: Fragments – Töredékek
James Dashner: Lázkód
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
Susan Ee: World After – Túlélők világa
A. M. Aranth: Oculus
Cecelia Ahern: A Vétkes