Szépek (Csúfok 2.) 306 csillagozás

Scott Westerfeld: Szépek

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Gyönyörű. Közkedvelt. Tökéletes.
Tökéletes tévedés.
Tally végre szép lett. Most a tökéletesnél is jobban néz ki, a ruhái káprázatosak, a fiú akivel jár, szívdöglesztő, őt pedig mindenki imádja. Ez az, amire mindig is vágyott.
De valami mégsincs rendjén.
Valami azt súgja, a sok szórakozás mögött – az állandó bulizás, high-tech luxus és a teljes szabadság mögött – valami hiba van.Valami fontos. Aztán érkezik egy üzenet Tally múltjából. Elolvassa, és eszébe jut, hogy mi is a baj a szép élettel.
A szórakozásnak vége szakad.
Választania kell: küzdjön azért, hogy elfelejtsen mindent, vagy küzdjön inkább az életéért. Egy biztos. A hatóság nem tűri, hogy bárki birtokában legyen ennek az információnak.
A Csúfok folytatása – ha lehet, még az első résznél is jobb!
Feledkezz bele!

„Westerfeld megteremtett egy komplex, eleven világot. Mesterien.”
– School Library Journal

Eredeti mű: Scott Westerfeld: Pretties

Eredeti megjelenés éve: 2005

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2009
324 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632450803 · Fordította: Bosnyák Viktória

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Tally Youngblood · Zane


Kedvencelte 44

Most olvassa 12

Várólistára tette 112

Kívánságlistára tette 70

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
csillagka P
Scott Westerfeld: Szépek

Valami ilyesmire gondolok ha YA kategóriában regényt keresek.
Fordulatos, pergő, tanulságos és mégis végre kicsit más mint a hasonló kategória sokkal felkapottabb művei.
Határozottan tetszettek a színei és formái.
A vége felé nekem kicsit leült és ezt nagyon sajnálom.
Egy biztos szép semmilyen körülmények között se szeretnék lenni, viszont az egyik legjobb társadalmi ábrázolás amit olvastam a kialakítható társadalmakról.
A sok sok boldog, egymást szerető ember, akik nem csinálnak semmit csak sütkéreznek a fényben a boldogságban, tiszta mennyország. Kérdés nem kezdeném én is vagdosni magam a túlságosan tökéletes és egyben sekélyes posványban,
Nem vágyom ilyen helyekre, az élet értelme a harc, az eredménye a véres verítékkel elért diadal, ha egyik sincs, nincs az a kaland amit sorsunknak nevezünk.
Nagyon jó, elgondolkoztató, végre előremutató dísztópia.

>!
Virág_
Scott Westerfeld: Szépek

Tartalmas, izgalmas és szórakoztató volt, remekül feldobta a sulikezdő letargikus hangulatomat. Sokkal jobban lekötött a Újszéphelyről való szökési kísérlet, mint Tally korábbi bevetése, és meg kell hagyni ez részben Tally itt-ott összeszedett „útitársainak” köszönhető, hiszen a magányos célkeresés kevésbé motiváló, valamint számomra a párbeszédek mindig is izgalmasabbnak tűntek a monológoknál

Tally még mindig nagyon szimpatikus karakter, akiben még ott bujkál a gyermeki elszántság, a terveibe vetett hite, viszont környezetének alaposabb szemügyre vétele, a háttérbe húzódó mozgatórugók adta felismerés a kételkedést is elültette a fejében. Nos ha a sorozat romantikaszálát felerősítette volna az író, a megalkotott szerelmi gubanc jócskán ellopta volna a reflektorfényt a sci-fi műfajról, de ezt ügyesen elkerülte. Igaz, hogy így kevésbé tűnnek hitelesnek Tally érzései, de őszintén szólva engem is sokkal jobban érdekel a tökéletes világ felbolygatása, minthogy keveselljem a romantikus hangulatot. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy érzelemszegény a történet, mert egyáltalán nem az, csupán egy aranyos fiatal, még gyermekinek nevezhető szerelem érzését keltette bennem Tally és Zane kapcsolata. David már egy kicsit más téma, de majd kiderül mit sikerült kihoznia belőle az író a következő kötetben. (Amit már olvastam, de bevallom, rá egyáltalán nem is emlékszem)

Shayről egyszerűen nem tudok értelmes véleményt mondani, mert túl gyorsan és túl gyakran változnak a nézetei és a személyisége. Ő tipikusan egy peches (kicsit másképp: lúzer) karakter, aki mindig részt vesz minden buliban vagy balhéban, mégis állandóan lemarad a lényegről vagy vesztesen kerül ki belőle. Túlságosan is könnyen befolyásolható zavaros érzelmei és gondolatai miatt, de valahol azért mégis mindig ott kaparászik az igazság körül, végül aztán hagyja, hogy elhomályosítsa az elárultság érzése vagy jön valaki, aki kihasználja zűrzavaros leli világát. Én azért sajnálom.

És jöjjön egy kis negatívum. Néhol kicsit furcsának éreztem a szereplők reagálásait, például mikor a 16 éves Tally ellenállás nélkül bezárt egy szépet, majd a többi elől simán ellopott egy légautót„ mindössze azért, mert egy fegyvert lóbált a kezében. Értem én, hogy ez a szépagyúságnak tudható be, de azért azt gondolná az ember, hogy egy halálos fenyegetés felrázza egy kicsit őket legalább egy próbálkozás vagy bármi nemű erősebb reakció erejéig.

Most azt kellene írnom, hogy remélhetőleg a következő kötet ezt is felülmúlja, de a százalékot tekintve vannak bennem kétségek, amit szerencsére az emlékeim egy kicsit kompenzálnak, így inkább csak annyit mondanék, hogy kíváncsian várom a befejezést. :)

>!
Roni_olvas
Scott Westerfeld: Szépek

A sorozat legjobb része. Hogy miért? Mert nemcsak fordulatos, érdekes és izgalmas, de olyan kérdéseket vet fel, ami igencsak elgondolkodtatott…mármint olvasás után. Mert közben semmi másra nem tudtam gondolni,csak arra, hogy tovább, tovább, tovább…:)
Zane karakterének megjelenése üde színfolt a könyvben, imádtam őt, és azt gondolom, Tallynek is igazán jót tett.
nagyon szerettem.:)

>!
tündérrózsa
Scott Westerfeld: Szépek

Nagyon nehezen tudtam csak visszarázódni ebbe a történetbe. Az első részt nagyjából egy éve olvastam, de nem gondoltam, hogy ennyire nem maradtak meg dolgok belőle. Már-már azt mondtam, inkább feladom, ez most nekem nem csúszik, de aztán beindult a történet, és végre elkezdett érdekelni is. spoiler Az elején nem gondoltam volna, de végül Zane lett a kedvenc szereplőm. Ami gond, mert most akkor Zane vagy David? Tally viszont olyan semleges nekem. Nincs vele semmi bajom, de igazán nem is kedveltette meg magát velem. Shay-t pedig utálom spoiler. Ezután a rész után nekem mindkettő. A világ felépítése tetszik, de azért lehetne egy kicsit kidolgozottabb. Sokszor volt olyan érzésem, hogy csak toporgunk, és nem tudunk meg semmi újat. Szerencsére itt van a folytatás, mert kíváncsi vagyok, hogy alakul a sorsuk, és most már nem várok még egy évet, vele. :P

>!
Tüncsimüncsi
Scott Westerfeld: Szépek

Ez sokkal jobban tetszett az első résznél. Izgalmasabb volt, néhol pedig elgondolkodtatóbb is. Hát igen.. Tally végre szép lett, csakhogy milyen áron és mit kellett feláldozni érte? Annyi biztos, ami a természetéből fakadóan, hogy kíváncsi és mindennek a végére akart járni. Felforgatta az egész Szép világot, kockáztatta saját maga és szerelme életét, mi több pár barátjáét is. Shay nagy változáson ment keresztül, amire nem számítottam… jöhet a következő rész :)

>!
mazsolafa
Scott Westerfeld: Szépek

Kiábrándult YA olvasóknak is bátran ajánlom.

(Egy kiábrándult YA olvasó)

4 hozzászólás
>!
Reen
Scott Westerfeld: Szépek

Nekem se nem tetszett jobban se nem tetszett kevésbé mint az előző rész. Ugyanolyan jó volt, de számomra nem jobb. :)
Ott megismerhettük a Csúfokat és a Füstösöket, itt pedig a Szépeket és a Rezervátumot. Talán emiatt nem lett nekem jobb, a rezervátumos rész engem nem érdekelt annyira mint a Füstös-ös. A Szépek-es rész jó volt, jó volt őket is megismerni. Tetszettek a csínyeik és Zane is. Kicsit azért sajnáltam David-et, főleg a végén, kíváncsi leszek, hogy mi lesz ebből a már szokásos háromszögből a végére.
A vége jobban függővéges mint az előző köteté, bár majdnem kilyukadtunk ugyanoda ahonnan elindultunk.
A befejező kötet fülszövegét olvasva, nagyon várom, hogy megtudhassam, hogy hogyan zárul a sorozat, úgyhogy állok is neki. :)

>!
Imagine
Scott Westerfeld: Szépek

Jujj….lehet hogy még az első résznél is jobban tetszett. Izgalmas, lendületes, ebbe is volt szökés…Nagyon tetszett. Zane-t imádtam és a gyógyszeres dolognál húú….az kemény volt és Tally is tök kemény és penge és emlékszem hogy mennyire vártam hogy a következő részt is elolvassam és hogy amint befejeztem egyből nyúltam a következő részért és már olvastam is és ja jó volt.

>!
könyvek_forever
Scott Westerfeld: Szépek

Nem volt egy rossz könyv, sőt jobb volt, mint az első rész! Az író stílusa most már jobban meghatott.
Nem volt olyan döcögős, mint az első rész. Viszont Shay nagyon idegesített. De Zane-t szerettem.

>!
kivimango
Scott Westerfeld: Szépek

Várható volt ez a folytatás, Tally szép lett és ez egy érdekes újdonságot is hozott a könyvbe, de sajnos csak keveset, szívesebben olvastam volna még egy szép fejével. Eseménydús egy könyv volt, de talán túl gyorsan történtek az újdonságok. Nem tudott annyira magával ragadni. Kicsit irreális váltások is voltak. Sajnos a második kötetre megérkezett a szerelmi háromszög is, pedig annyira reméltem, hogy most az egyszer szerencsém lesz és nem találkozok vele. Szereplőkkel kicsit hadilábon állok. Tallyt kedvelem az elejétől fogva, de mégis irreális a karakterének fejlődése, változása az első könyv elejétől kezdve. Nagyon nem ilyen bátor és önálló lánynak gondoltam, eddig úgy éreztem csak sodródik az eseményekkel, a kényszer vagy a kétségbeesés miatt olyan, amilyen, ebben a könyvben viszont már a vagányak vagánya. Lehet, hogy ez csak nekem fura, de így annyira nem jön át. Zanet nagyon megkedveltem, szívesen olvastam volna az ő hátteréről még többet. A két extrán negatív szereplő az Shay és David anyja. Egyszerűen elviselhetetlenek számomra. A történet a vége felé kicsit meredekeket vált, a vége mégis nagyon kiszámítható. A borító nagyon nem jön be. Kíváncsi vagyok a harmadik részre, hogy záródik le ez az egész, viszont nagyon reménykedem, hogy ütősebb olvasmány lesz, mint ez.


Népszerű idézetek

>!
schesztiஐ P

– Megtennél nekem egy szívességet? Ha egyszer velem akarsz szakítani, csak hagyj üzenetet!

314. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Zane
>!
Virág_

Ha mindenki gyönyörű, az ember könnyen belezúg az első szépbe, akit megcsókol.

55. oldal

>!
mazsolafa

A düh, a félelem és az aggodalom nem tesz széppé.

>!
Nilla I

– Odalent találkozunk – mondta Zane, és hátranézett, a távoli földre, majd újra Tallyhez fordult. – Szeretlek.
– Lent találkozunk – kezdte Tally, de elnémult. Beletelt egy másodpercbe, míg visszajátszotta magában, amit Zane mondott. Végül nagy nehezen kinyögte: – Ó! Én is.

199-200. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Zane
>!
Nilla I

Talán az emberek előre vannak programozva, hogy segítsenek egymásnak, sőt beleszeressenek egymásba. De csak azért, mert ilyen az emberi természet, attól még nem rossz. Egyébként pedig egy egész városnyi szép közül választhattunk, mégis egymást választottuk.

314. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Zane
>!
viky0222

A természet néha igen kellemetlen tud lenni.

219. oldal

>!
tündérrózsa

A világon mindenkit meghatároz a hely, ahol született, melynek hiedelmei körülveszik, de attól még megpróbálhat saját agyat növeszteni. Máskülönben nyugodtan eléldegélhet egy rezervátumban, és imádhat egy csapat ál-istent.

270. oldal

>!
Virág_

… vannak dolgok, amiket nem lehet összerakni, ha egyszer eltörtek.

178. oldal

>!
hellodorie

– Micsoda szerencse! – motyogta magában. – Csipkerózsika két királyfival.

>!
schesztiஐ P

Most azonban, hogy képes volt nem szép gondolatokra, már nem lesz szép a nap minden percében.

125. oldal


A sorozat következő kötete

Csúfok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Patrick Ness: Soha nincs vége
Catherine Fisher: Incarceron
Lauren Oliver: Delírium
Lois Lowry: Valahol, messze
Ally Condie: Matched – Egymáshoz rendelve
Patrick Ness: Válasz és Kérdés
Paolo Bacigalupi: Hajóbontók
Ilsa J. Bick: Hamvak
Neil Gaiman – Michael Reaves: Köztesvilág
Veronica Roth: A hűséges