Góliát (Leviatán 3.) 149 csillagozás

Scott Westerfeld: Góliát

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Sándor herceg és Deryn a Leviatánon utazik kelet felé, amikor léghajójukat utasítják, hogy Szibériában vegyen fel egy szokatlan utast, a feltaláló Nikola Teslát. Az őrült géniusz azt állítja, hogy fegyvere, Góliát véget tud vetni a háborúnak, de vajon kinek az oldalán áll?
Titkos küldetésük során Sándor végre megismeri barátja legmélyebb titkait: Deryn nemcsak hogy fiúnak öltözött lány, de szereti is őt.
A korona sorsa, egy nagyváros pusztulása és egy közrendű lány szerelme is Sándor következő lépéstől függ.
A Góliát izgalmas lezárása Scott Westerfeld rendkívüli Leviatán-sorozatának.

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

>!
Ciceró, Budapest, 2014
578 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635398805 · Fordította: Kleinheincz Csilla · Illusztrálta: Keith Thompson
>!
Ciceró, Budapest, 2014
584 oldal · ISBN: 9789635398973 · Fordította: Kleinheincz Csilla · Illusztrálta: Keith Thompson

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Deryn (Dylan) Sharp · Bovril · Hohenberg Sándor · Dr. Barlow · Nikola Tesla · Lilit · Volger gróf · Miss Adela Rogers


Kedvencelte 20

Most olvassa 4

Várólistára tette 57

Kívánságlistára tette 77

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

pat P>!
Scott Westerfeld: Góliát

Mikor az ember gyerek, akkor még teljes átéléssel olvas valami kalandosat (vernéset, vagy indiánosat, mondjuk). Nem latolgatja, laposak-e a karakterek, nem vizslatja a történelmi hitelességet, nem fanyalog, ha van szerelmi szál, meg akkor se, ha nincs szerelmi szál. Nem értekezik a történet arányos vagy aránytalan voltáról, nem hisztizik, hogy már megint trilógia. Nem kérdezi meg, hogy lehetséges-e. Nem zavarja, ha beszélgetnek mellette, ha késik a vonat, ha ugat a kutya, ha bármi.
Aztán mikor az ember felnő, elveszíti ezt a történet-olvasó ártatlanságot és háboríthatatlanságot. De néha azért jön egy-egy könyv, ami (ha nem is teljesen, de) visszaidézi ezt a régvolt állapotot, az ember gyermeki énjét, néha még a régi olvasós emlékeket-érzéseket is.
Ez a trilógia ilyen. Kár, hogy vége. Na nem baj, majd újraolvasom. :)

1 hozzászólás
TiaManta>!
Scott Westerfeld: Góliát

A trilógia végére érve mindent összevetve jól szórakoztam ezen a 3 részen. Az egészet maga a világ ötlete, különlegessége. Mindent kötete másnak éreztem. Mást nyújtott.
Egy kicsit úgy éreztem gyerekcipőben jár a történet. De ez igazából nem zökkentett ki a regényből, nem rossz dolog ez egy ifjúságitól. Én teljesen el tudtam fogadni, azt ahogy teszi.
Elég hirtelen lett lezárva, félbe vágva. Még egy fejezet bőven belefért volna. És látom hogy sokan mit nem szeretnek a végében. spoiler
De szerintem így hihetőbb úgymond. Jobb hogy így ért véget.
A két főszereplőt szívesen követtem végig. A világ még sok lehetőséget rejt magában, örülnék még az itt játszódó történeteknek.

Shanara>!
Scott Westerfeld: Góliát

"Kicsit hányattatott lett a sorozat sorsa a végére (…) Legnagyobb örömömre és megkönnyebbülésemre a Ciceró Könyvstúdió úgy döntött, hogy átveszi a sorozatot és megjelenteti a befejezéshez szükséges harmadik részt. (…) a kiadás kiemelkedően színvonalasra sikerült, a sorozat kötetei gyönyörűen mutatnak egymás mellett a polcon – egyedül a kiadó logójának különbözőségén látszik a kiadóváltás. Ha valakit tehát eddig ez tartott vissza a vásárlástól, akkor ez többé ne legyen indok (…)

„Újabb színes egyéniségekkel és hihetetlen kalandokkal bővült a már eddig is nagyon élvezetes és alaposan kidolgozott történet. (….) Mindezek ellenére is azt kell mondanom, hogy mintha kicsit kifulladt volna a sorozat a végére, még mindig nagyon jó, de már vannak benne fölösleges részek, amelyeket másként, sokkal egyszerűbben is meg lehetett volna oldani – kissé mesterségesen felduzzasztottnak tűntek egyes események, reakciók. (…) Vitathatatlan, hogy a sorozat csúcspontja a 2. kötet, amely már csak azért is különlegessé teszi ezt a trilógiát, mert a középső részek általában csak töltelékként, időhúzásként szoktak szolgálni, de nem ebben az esetben. Sajnos ez a rész nem sikerült olyan tökéletesre, mint az előzménye, de attól még nagyon élveztem a kalandokat és igazán méltó befejezése a trilógiának, lezárása az alternatív történelmi időszak eseményeinek.”
Bővebben: http://shanarablog.blogspot.hu/2015/05/scott-westerfeld…

zamil>!
Scott Westerfeld: Góliát

Nagyon vártam az utolsó részt (köszönet a Ciceró kiadónak, hogy kiadta és ezzel befejezte a sorozatot), de valahogy nem lett az igazi. Tesla karaktere és a történet ami köré írt az író, valahogy nem ütötte meg azt a szintet amit az előző részekben megszoktam. Még az utazás, és a helyszínek is laposabbak lettek, a Góliát meg, számomra csalódás volt.
Végül is mondhatjuk, hogy a könyvvel sikeresen le lett zárva a trilógia, de valahogy erősebb lezárást vártam, nem voltak meglepetések, túlságosan egyértelmű volt a történet.
Persze ettől még igen szórakoztató volt olvasni, és csak ajánlani tudom, ezt a részt és a teljes sorozatot is.

Hollóhát>!
Scott Westerfeld: Góliát

Jó volt ismét a Leviatán fedélzetén szelni a levegőt. Ezúttal szinte világkörüli turnéra indultunk, rengeteg helyszínt érintve, és a kornak talán kevésbé ismert, de valós vonatkozásokkal rendelkező mozzanatait is láthattuk.

Tesla terve a háború lezárására igen sok kérdést vetett fel. Meddig lehet, meddig kell elmenni, hogy véget vessünk a harcoknak? spoiler

Igaz, egy picit olyan érzésem volt, hogy a történet nem mindig tudta kihasználni a lehetőségeit. Lehet, hogy azért is éreztem így, megy ugye ez az utolsó rész, az utolsó szelet ebből a világból. Most kellett volna bedobni mindent, és talán nem lett minden bedobva.

Maga a lezárás viszont nagyon tetszett. Nem tudok rá jobb szót, mint hogy hihető volt? Az előzményekből egyszerűen adta magát, és csak még jobban szeretni tudtam a szereplőket a döntésükért. A túlélőkre ez a legnagyobb kihívás ami várhat, spoiler . A Habsburg ház mottója pedig elég furcsa módon, de nagyon illett a végére.

Balázs_Erőss>!
Scott Westerfeld: Góliát

Nohát, ezen is túl vagyok! Amint a korábbi részeknél már leírtam, a világ, amit Westerfeld alkotott zseniális! A kalandok szórakoztatóak voltak, de sokkal kevesebbet sikerült belefoglalni, mint az előző részekbe.
Sajnos viszont, a nyál, az brutálisan hömpölyög! Merem állítani, hogy az egész könyv azért lett olyan bicegős, mert a szerelmi szál nyálcsíkján kifordult Westerfeld bokája.
Jó ötletekkel volt tele, amiket szinte nem is használt ki.
Szerencsére, utolsó rész volt.

gab001 P>!
Scott Westerfeld: Góliát

Véget ért a kalandozás, amiből bizony az utolsó részben is bőven kijutott, hiszen a fél világot átszeltük a Leviatán legénységével. Közben egyik esemény érte a másikat, nem kímélve a szereplőket. Ezúttal sem hiányoztak az érdekes elgondolások, valamint a meglepő élőlények és gépezetek. Az utószóban pedig most is kapunk egy kis leírást a valóságtól eltérő változtatásokról, ami még mindig nagyon tetszik. Külön öröm, hogy a kiadó váltás ellenére sem külcsínben, sem belbecsben nem különbözik ez a kötet az előző részekből.

Dominik_Blasir>!
Scott Westerfeld: Góliát

Megfáradtam. Mondom: én, merthogy nem az író, s legfőképpen nem a trilógia. A Góliát ugyanis pont ugyanannyira jó, mint az előző két rész – egyetlen hátránya, hogy el kellett olvasnom az előzményeket is ahhoz, hogy idáig jussak. Így aztán hiába ugyanannyira jó, engem már jóval kevésbé tudott érdekelni.
Már a Behemótnál is éreztem, hogy mintha veszítene az újdonság varázsából, de most aztán különösen jelentős volt mindez. Persze ez önmagában még nem probléma, hiszen nyilvánvalóan ugyanazon világ, legyen akármennyire is izgalmas és érdekes, harmadjára már nem tud annyira lenyűgözni, ám az már sokkal rosszabbul ért, hogy az újdonság varázsát számomra nem tudta semmivel pótolni Westerfeld. Pedig még szerelmi szál is volt.
Mégis, aki szerette a Leviatán és a Behemót akciósan kalandos, bizarr géplényekben és még bizarrabb állatokban gazdag hangulatát, az a Góliátban sem fog csalódni, elvégre minden megvan benne, ami egy szórakoztató ifjúsági kalandhoz kell. Csak ezúttal nagyon éreztem, hogy nem én vagyok a célközönség.

Röfipingvin P>!
Scott Westerfeld: Góliát

Én csak annyit mondok, hogy Mr. Sharp ^^

Na jó, még annyit, hogy intelligens, izgalmas, lebilincselő (4 megállóval továbbmész.. nem eggyel, néggyel!), cuki (mert van cukifaktor is), kreatív és még úgy olvasnám tovább… *bociszemek*

abstractelf>!
Scott Westerfeld: Góliát

Miért is halogattam KÉT ÉVIG ennek a résznek az elolvasását? Az első két részt imádtam, és ez a kötet sem maradt el tőlük.
Sőt!
Remekül szórakoztam olvasás közben, imádtam a történelmi elemeket, a kissé megváltoztatott történelmi utalásokkal együtt.
A szereplők pedig naivak, de szeretnivalóak. És bár tériszonyos vagyok, még mindig szívesen kipróbálnám, milyen lehet az utazás a Leviatánon.


Népszerű idézetek

Vackor6 P>!

A tudatlanságot csak a beismerése gyógyítja.

10. oldal, Első fejezet

SMesi P>!

– Higgyen bennem egy kicsit, Volger!
– Bennem hatalmas a hit, csak mérhetetlen bosszúságom mérsékeli.

290-291. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hohenberg Sándor · Volger gróf
Ildó P>!

    – Egy rakás medált érdemelsz, Sándor! Amiért megmentetted a hajót az Alpokban, aztán Isztambulban, és amikor kikapcsoltad Tesla gépét! – Egy pillanatra elhallgatott. – Nem mintha az Admiralitás ez utóbbiért kitüntetne, mivel Berlint is megmentetted.
    – Mindegyiknél ott voltál te is, Deryn, és mégsem látom, hogy érdemrendek borítanák a… – Megköszörülte a torkát, és elfordította pillantását.
    – Kebel! – segítette ki Bovril.
    Deryn hangosan nevetett ezen, de Sándor nem csatlakozott hozzá.

559-560. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bovril · Deryn (Dylan) Sharp · Hohenberg Sándor
RainBR>!

– Remélem, ez volt az utolsó hősködése. – Volger gróf ezt elég halkan mondta, hogy Sándor feje ne hasogasson tőle, de a szavak szárazon, pontosan kopogtak.
– Nem volt hősködés. Csak tolmácsként voltam ott.
– Most mégis bekötözött fejjel fekszik itt. Nagyon bonyolult fordítás lehetett, gondolom.
– Nagyon bonyolult – kuncogott Bovril.

289. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bovril · Hohenberg Sándor · Volger gróf
Izolda P>!

Amióta találkoztunk azzal a barkács nagyeszűvel, a tisztek olyan idegesek, mint egy skatulyára való tücsök.

132. oldal

4 hozzászólás
Sastojci>!

– A minta útban van London felé, Mr. Sharp.
– Elküldte az Admiralitásnak?
– Nem, valaki másnak, akinek van esze.

14. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Deryn (Dylan) Sharp · Dr. Barlow
RainBR>!

…Mennyire jól beszéli az orosz nyelvet, Mr. Sharp?
– Átkozottul folyékonyan – hazudta,majd az emberekhez fordult. – Tud maguk közül bárki angolul?
Kicsit zavartan bámultak vissza rá. Egyikük válogatott káromkodást mondott angolul, majd vállat vont, szemmel láthatólag kimerítette a szókincsét.

93. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Deryn (Dylan) Sharp · Nikola Tesla
Sastojci>!

– Magunkkal kéne vinnünk a lórit – mondta Sándor, és felállt. – Az utóbbi időben meglehetősen éleslátó volt.
– Nos, jól van. De remélem, tudja, mikor kussoljon.
Kusssss – mondta a lóri.

10. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Bovril · Deryn (Dylan) Sharp · Hohenberg Sándor
Fainthoar>!

– Mostanra már délnyugatra kéne tartanunk – mondta Volger –, Csingtao felé.
Sándor összevonta a szemöldökét. – A német kikötőbe, Kínában?
– Így van. Fél tucat barkács hadihajó állomásozik ott. Az egész Csendes-óceánon fenyegetést jelentenek a darwinista hajózásra Ausztráliától a Hawaii Királyságig. Az újságok szerint, amelyeket Dr. Barlow volt szíves a rendelkezésemre bocsátani, a japánok a város ostromára készülnek.
– És szükségük van a Leviatán segítségére?
– Aligha. Lord Churchill azonban nem fogja hagyni, hogy a japánok brit segítség nélkül győzedelmeskedjenek. Nem lenne illő, ha az ázsiaiak egyedül mérnének vereséget egy európai nagyhatalomra.
Sándor felnyögött. – Milyen kolosszális baromság. Úgy érti, csak azért jöttünk el idáig, hogy meglengessük a brit zászlót?

52. oldal, 4. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Hohenberg Sándor · Volger gróf
SMesi P>!

– Mm, nagyon bátor.
– Nagyon – mondta Bovril. – Olyan őrült lehet, amilyen csak lenni akar.

436. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bovril · Hohenberg Sándor · Miss Adela Rogers

Hasonló könyvek címkék alapján

Kertész Erzsi: A hógömb fogságában
Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái
Sheila Burnford: Hihetetlen történet
Lucy Daniels: Édes Charity
Rick Riordan: Neptunus fia
Linda Sue Park: Viharjelzés
James Fenimore Cooper: Az utolsó mohikán
Erin Hunter: Titkok erdeje
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Timothée de Fombelle: A hazátlan herceg