Csúfok (Csúfok 1.) 471 csillagozás

Scott Westerfeld: Csúfok

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Mindenki tündöklően gyönyörűvé válik, mint egy szupermodell. Mi ebben a baj?

Tally hamarosan tizenhat éves lesz, és már alig várja. Nem a jogosítvány miatt, hanem hogy végre szép legyen. Tally világában a tizenhatodik születésnap egy olyan műtétet jelent, ami az embert taszító csúfból lélegzetelállító szépséggé változtatja. És azonnal egy olyan high-tech paradicsomba kerül, ahol nincs más dolga, mint őrületesen nagyokat bulizni. Néhány hét múlva ő is megérkezik oda.

De új barátnője, Shay nem biztos benne, hogy széppé akar válni. Szívesebben próbálná ki az életet odakint. Amikor Shay megszökik, Tally a szépek világának egy teljesen új oldalát ismeri meg – és ez taszító. A hatóságok az elképzelhető legrosszabb ajánlatot teszik a lánynak: találja meg barátnőjét és adja a kezükre, máskülönben sosem változhat széppé. Döntése örökre megváltoztatja az életét.

Egy új, rabulejtő trilógia első kötete.

Eredeti megjelenés éve: 2005

Kiadói ajánlás: 12 éves kortól · Tagok ajánlása: 13 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2007
364 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639708686 · Fordította: Bosnyák Viktória

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Tally Youngblood


Kedvencelte 58

Most olvassa 13

Várólistára tette 276

Kívánságlistára tette 173

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Nita_Könyvgalaxis>!
Scott Westerfeld: Csúfok

Szép új világ Westerfeld módra.

Végre egy olyan disztópia, amely komolyan veszi a hőseit, és amely eddig a legfelkavaróbb, amit olvastam. Ugyanis folyton rákérdez: akkora bűne-e, ha mindenki szép szeretne lenni? Mi a rossz abban, ha modellként néz ki mindenki, és más dolguk sincs, mint szórakozni?
Bár Westerfeld megadja a válaszokat ezekre a kérdésekre, mégis meghagyja a lehetőséget, hogy te magad is elgondolkodj, te mit választanál. Mindezt egy érdekes és nagyon izgalmas történetbe ágyazva kapjuk meg, amelynél sose tudhatjuk, mi vár főhőseinkre a következő oldalon.
Külön tetszett, hogy a főhősnő gondolatait nem a szerelem, hanem más változtatja meg, és az sem egyik pillanatról a másikra történik meg, hanem szép fokozatosan. Így sokkal hitelesebbé válik Westerfeld műve.

7 hozzászólás
Dawnofmyth>!
Scott Westerfeld: Csúfok

Ehhez egy kicsit öregnek éreztem magam, amúgy tetszett az alapötlet. A világ nem teljesen kidolgozott, a szereplőket a végére egész megkedveltem. Rengeteg kérdést felvet a könyv. A világunk igen előítéletes. Itt a hangsúly a különbözőségünkön van. Miért baj az ha átlagosak vagyunk? Miért baj ha szépek/csúnyák vagyunk? Egyik jobb vagy a másik? A külső mozgatja már a világot? Nem tetszett a karakterek felületessége, bár ezt nevelték beléjük. Tetszett ahogy Tally fokozatosan megváltoztatja a véleményét. :)
A borító nem szép, elég csúf, biztosan szándékos, mert először a borítókkal találkozunk. Van amiben nem csalódunk, de van sok ami mögött semmi sem rejtőzik. Még jó, hogy nem feltétlenül csak a külcsín alapján választunk.

Err>!
Scott Westerfeld: Csúfok

Nem értem, hogy ez a könyv hogy-hogy nincs annyira „felkapva” mint a mostanában megjelent disztópiák. Pedig szerintem simán köztük van/lenne a helye. Lehet azért mert régebben jelent meg? Nem tudom.
Még jó, hogy volt a Könyvmolyképzőnek ez az akciója, ahol ilyen olcsón hozzá lehetett jutni mind a 3 részhez, mert ahogy láttam sokak akkor vették meg a sorozatot, köztük én is. Amúgy nem hiszem, hogy megvettem volna, pedig párszor már rákeveredtem a könyv adatlapjára de valahogy sosem keltette fel annyira az érdeklődésem, hogy akár Várólistára is tegyem.. de aztán úgy voltam vele, hogy ha már megvan, akkor el is kéne olvasni és ne csak porosodjon a polcon. Úgyhogy nekiálltam és milyen jól tettem.
Nekem tetszett a könyv. Jó és érdekes volt a téma, hisz ki ne gondolkodott volna már el azon, hogy milyen lehetne tökéletesen kinézni? Hogy minden egyes kis testi hibádat ha van kijavítják és úgy nézhetsz ki ahogy szeretnél? És ezzel, hogy mindenki egyenlően néz ki, nem fordul elő kinézet alapján történő megkülönböztetés?! Ez mind tök jól hangzik, nem igaz?
De mégsem erről szól a könyv. Hanem inkább arról, hogy nem kell, hogy tökéletes legyél, nem kell, hogy úgy nézz ki mint bárki más, hisz így vagy egyedi és különleges, és inkább fogad el magad olyannak amilyen vagy. Ez az főbb üzenete ennek a könyvnek és szerintem ez szuper!
A karakterek szerethetőek, senki sem idegesítő, legalábbis számomra, (Tally-t talán néhányan, néhol annak tartják majd, de én meg tudtam érteni, hogy mit miért tesz) és ott van David.♥
A helyszín és a világ is érdekes és jó volt. Tetszettek a mindenféle kis kütyük és jajj, Én is úgy kipróbálnám ezt a légdeszkázást!
Azért volt pár negatívum is, például maga a mostani élet kialakulásáról keveset tudhattunk meg, oké leírja a de azt is csak a vége fele, hogy mi lett az emberiséggel de engem érdekelne, hogy a megmaradt emberek, hogy élték túl? És, hogy teremtették meg ezt az új világot? Remélem később ezekre is választ kapunk. És arra is kíváncsi vagyok, hogy ezeknek a 'eldefektelésenek' lesz-e nagyobb jelentőségük. ez most picit furának tűnhet de ha olvassátok meg fogjátok érteni, hogy mire gondoltam. :) Meg nekem a végén lévő akció túl könnyűre és gyorsra sikeredett. De ezek mégsem zavartak annyira, hogy ezért pontot vonjak le, úgyhogy maradt max *-os. :)
És egy plusz jó dolog, hogy nem kell várni a folytatásra, már neki is álltam a következő résznek, remélem marad az is ilyen jó mint ez volt!

3 hozzászólás
buzavirág>!
Scott Westerfeld: Csúfok

Nehezen tudtam csillagozni ezt a történetet, egyrészt nem egy mai darab, ha 16 évvel ezelőtt a kezembe kerül, akkor nyilván sokkal nagyobb élményt nyújt, de több mint kétszáz dísztópiával a hátam mögött, gyengécske történetnek tűnik. Az alapötletben látok fantáziát, de végig gondolva a cselekmény folyamát, igazából alig történt valami. Adok még esélyt a folytatásra, de már kevesebb elvárással állok neki.

3 hozzászólás
Bence P>!
Scott Westerfeld: Csúfok

Nagyon megörültem, hogy 1. Westerfeld, 2. még egy trilógia tőle a Leviatán után, 3. Times betűkészlet. Na jó, Westerfeld alapból többkötetes regényeket ír (és angolul még több jelent meg ebből a sorozatból, mint később észrevettem), így nem is számítottam másra, mint hogy ebben az elsőben éppen csak kibontakozik a történet. Szerencsére Westerfeld nagyon érzi a történetmesélést, nem is volt nehéz megkedvelnem a szereplőit, és izgulnom értük. Vannak fehér foltok a világ kialakításában, de arra jöttem rá, hogy ez engem egyáltalán nem érdekel. Csak hagytam, hogy beszippantson, és rajongóvá tegyen.

tündérrózsa>!
Scott Westerfeld: Csúfok

Ahhoz képest, hogy eleinte nem tetszett, elég jól felhozta magát a történet. Nem tudom, mikor kezdett érdekelni, de az első 50 oldalt végiguntam. Napokig felé sem néztem, inkább más könyveket kezdtem olvasni. Elég régóta állt már itt ez a könyv, várva, hogy sorra kerüljön, de nem tudom, miért nem olvastam eddig.
Most viszont egy kihívás miatt már esedékes volt.
A végére megkedveltem egy-két karaktert, még szerencse, hogy a folytatások is itt vannak bekészítve. Fura könyv ez, sokáig nem tudtam eldönteni, hogy jó vagy rossz értelemben. Most úgy gondolom, nem rossz.

6 hozzászólás
OctoberRain>!
Scott Westerfeld: Csúfok

nagyon akartam, hogy jó legyen ez a könyv, de nem igazán fogott meg.
az alapötlet kiváló, azonban nem kaptam meg azt az élményt, amire a fülszöveg alapján számítottam. a szereplők közül egyedül David volt szimpatikus, a többiek inkább idegesítettek. alig vártam, hogy a könyv végére érjek, na nem azért, mert kíváncsi voltam a végkifejletre…csalódás volt ez a könyv, sajnos.

1 hozzászólás
Cheril>!
Scott Westerfeld: Csúfok

Nem pont erre számítottam. Sokat olvastam már a könyvről, jót, rosszat is és én még mindig nem tudom, hogy milyen is volt.
Maga a történet, a világ felépítése nagyon jó ötlet. Ennek ellenére mégsem szívesen olvastam a terjedelmes leírásokat. Untatott, de nem csak a leírások, hanem kb. az első 100 oldal rettenet unalmas. Szinte semmiről nem szól. Leírja, mikor hová mentek Shay-jel, miért is volna jó, ha már szép lenne. Viszont ha ezen átrágjuk magunkat, mikor már Tally eljut Füstösbe, onnantól egészen élvezhető a dolog.
Nem voltak benne hatalmas fordulatok, bár azért volt ami meglepett, de már az elején érezhető, hogy minden túlságosan tökéletes a szépeknél.
Szerettem a karaktereket, azt, hogy nem hirtelen felindulásból és a lehető legnagyobb hülyeséget követik el.
Mindenesetre, sajnos, nem lett a kedvencem, de biztosan elolvasom a többi részét is.

1 hozzászólás
Lady_Hope I>!
Scott Westerfeld: Csúfok

Az első hetven oldal után azt hittem, hogy csak egy kis tipikus YA könyv lesz, és semmi érdekes nem fog benne történni. Idegesített a főszereplő, a nyafogása, a koncepció, az orrod alá dörgölt üzenet, hogy „mind úgy vagyunk szépek, ahogy vagyunk!” de aztán..
Érdekes fordulatot vett a történet, és már észre sem vettem, hogy falom az oldalakat. És a végére, csodák csodája, megszerettem, és egész kellemes olvasmányélménnyé vált a könyv.Kíváncsi leszek, folytatom-e majd valaha .. :)

csillagka>!
Scott Westerfeld: Csúfok

„Szépek városa, ahol minden éjszaka
jéghideg, vagy forró.
Nincs több változat, ünnepel, vagy senki vagy.
Jéghideg és forró. ”

Ezt a könyv nagyon régen égette bele magát a fejembe, nagyon vártam és különböző okok miatt előre is vettem, kíváncsi voltam mit lehet kihozni egy ennyire jó témából.
Elég sok mindent, jól felépített világ, érdekes ötletek és szerethető, utálható szereplők.
Kiderül hogy a szép persze inkább csak egyforma, és a csúnya csak hétköznapi, és a csavar természetesen nem maradhat ki.
Azért elgondolkoztató mennyire erősen él az a sztereotípia, aki szép az buta és választani kell az ész és a kinézet között mert az Isten csak egyiket méri bőséggel, pedig ez nem ennyire egyszerű :) ( én is szép és okos vagyok egyszerre, egy megismételhetetlen csoda) az viszont tény hogy a sekélyes emberek könnyen kezelhetőek ha biztosítod a bulit és megfelelő mennyiségű szeszes italt, lehetőleg csili-villi kivitelben, attól érdemes félni aki gondolkozni kezd és átlát a jól felépített maszlagon.
A római császárok is tudták kenyér és cirkusz kell a népnek.
Sokkal jobb kezdet, mint pár sokkal felkapottabb sorozaté.


Népszerű idézetek

kiscsiga>!

A kora nyári ég macskahányásszínű volt.

(első mondat)

1 hozzászólás
beaaa93>!

A természetnek legalább nem kell műtét, hogy szép legyen. Egyszerűen csak az, és kész.

197. oldal

Kapcsolódó szócikkek: természet
Cheril>!

Az egyik jó dolog abban, ha valaki szép, hogy az emberek lenyelik a kellemetlen szokásait.

344. oldal

beaaa93>!

Nem az utazáshoz kell a bátorság, … Bátorság ahhoz kell, hogy elhagyd az otthonodat.

211. oldal

beaaa93>!

Létezik egy bizonyos fajta szépség, egy olyan szépség, amit mindenki lát. Nagy szemek, duzzadt ajkak, mint egy gyereké; egyenletes, tiszta bőr; szimmetrikus vonások; és ezernyi apró jel. Az ember valahol a gondolatai leghátsó bugyraiban mindig ezeket a jeleket keresi. Akaratlanul is látja őket mindenki, neveltetéstől függetlenül. Egymillió évnyi evolúció az emberi gondolkodás részévé tette.

17. oldal

viky0222>!

Siklasz a hullámon, átugrod a hiányt,
Aztán csak előre, nem téveszthetsz irányt.
Keress egy másikat, ami hosszú, lapos,
Jéghideg a tenger, légy nagyon óvatos.
A másodiknál kövesd el, mi legnagyobb hiba,
Négy nap után csúf oldal felé érhetsz oda,
Virágokból tűzbogarak néznek vissza rád,
Ha meglelted, hajtsd előre mindig a deszkád.
Várj ott, ahol meglátod a kopasz kobakot,
Akkor már a mentőcsapat érted megy legott.

99. oldal

beaaa93>!

Ez a legrosszabb, amit veletek tesznek. Mindannyiótokkal. Bármit okoz is az az agysérülés, a legnagyobb kárt már megtették, mielőtt késhez nyúltak volna: mindannyian agymosáson mentek keresztül, hogy azt higgyétek, csúnyák vagytok.

237. oldal

Dorczy>!

A történelem is bizonyítja, hogy a társadalom nagy része mindig is birkákból állt.

Kapcsolódó szócikkek: társadalom · történelem
raczlilian P>!

– Persze, persze, tudom – mondta Shay és nekilátott felmondani az anyagot. – Mindenkit a külseje alapján ítéltek meg. A magasabb emberek jobb állást kaptak, és voltak olyanok, akik csak azért szavaztak egy-egy politikusra, mert az nem volt annyira csúf, mint mindenki más. Bla-bla-bla.
– Na ja. És az emberek olyasmikért ölték meg egymást, mint mondjuk az eltérő bőrszín. – Tally a fejét ingatta. Akárhányszor ismételték át az iskolában, ezt sosem volt képes igazán elhinni.

42. oldal

Szofi_15>!

Bárcsak bölcsebbek és fejlettebbek lennének az emberek, hogy mindenkit egyformán kezeljenek akkor is, ha más a kinézetük!

87. oldal


A sorozat következő kötete

Csúfok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Marie Lu: Legend – Legenda
Neal Shusterman: Unwind – Bontásra ítélve
James Dashner: Az útvesztő
Alexandra Bracken: Sötét játszmák
Dan Wells: Partials – Részben ember
Patrick Ness: Soha nincs vége
Ilsa J. Bick: Hamvak
Mary E. Pearson: Az imádott Jenna Fox
Alaya Dawn Johnson: Nyárherceg