A ​Baglyok Bírósága (Batman 1.) 62 csillagozás

Scott Snyder: Batman – A Baglyok Bírósága Scott Snyder: Batman – A Baglyok Bírósága

5. KÖTET
A BAGLYOK BÍRÓSÁGA

A Sötét Lovag úgy gondolja, mindenkinél jobban ismeri Gothamet, de a város megalapítása óta egy olyan titok rejtőzik az utcák sötétjében, ami most Batman életébe kerülhet. A Baglyok Bírósága, egy ősi társaság, évszázadok óta irányítja Gotham sorsát, meggyilkolva azokat, akik ellenszegülnek az akaratuknak. Most ez a társaság Bruce Wayne-t szemelte ki.
Batman az életéért küzd egy olyan orgyilkossal szemben, amilyennel még nem találkozott, egy erővel, ami képes még a halált is kijátszani… a Karom erejével.

Tartalma: BATMAN 1-7. szám

Kronológiai sorrend: 53

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: DC Comics - A legendás Batman Eaglemoss Hungary

>!
168 oldal · keménytáblás · ISBN: 9788377185889 · Illusztrálta: Greg Capullo, Jonathan Glapion
>!
Kingpin, Budapest, 2018
116 oldal · puhatáblás · Fordította: Benes Attila · Illusztrálta: Greg Capullo, Jonathan Glapion

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Batman


Kedvencelte 6

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

Rodwin>!
Scott Snyder: Batman – A Baglyok Bírósága

Sokat hallottam erről a sztoriról és nagyon megörültem mikor megtudtam, hogy a Batman sorozatban is benne lesz az egész. Anno a Kingpines füzetekből megvettem pár részt, de nagyon nem volt az ínyemre a fél füzet/ két hónap várakozás kombináció.
Gotham városában sok víz lefolyt már, Bruce-nak gyámfia van és a Denevércsalád is igen kibővült. A kötet pedig egy egészen brutális gyilkossággal indít, melynek Batman próbál a végére járni. Időközben pedig kiderül, hogy kedvenc bőregerünk is szerves része lesz az ügynek, üldözőből üldözött válhat pillanatok alatt.
Feltűnik a különleges bagoly szimbólum is, és egy különös alvilági szekta. Batman, ahogy egyre közelebb kerül a hozzájuk, úgy zuhan vissza a múltjába, és érdekes családi titkokra is fény derül. Volt egy pont, mikor Bruce az őrület határán egyensúlyozott, a képek elfordítását itt remek ötletnek tartom, szép lassan tisztul ugyan a kép, de mi bejártunk egy 360°-os kört.
Ha már képek, ugyan ezek csilli-vili számítógépes alkotások, de Capullo itt is remek munkát végzett. Bár az igazat megvallva a Spawnos alkotásai jobban tetszenek. Itt sokszor kockafejűnek látom a főbb szereplőket, de ez legyen a legkisebb bajom.
Összességében remek indítás volt, sokszor horrorisztikus képek, karakteri mélységek, és remek sztori. Nagyszerű író és rajzoló. Minden adott, hogy ebből valami jó fog kisülni, és mint tudjuk ez így is lett.

>!
168 oldal · keménytáblás · ISBN: 9788377185889 · Illusztrálta: Greg Capullo, Jonathan Glapion
6 hozzászólás
EmeseGx>!
Scott Snyder: Batman – A Baglyok Bírósága

Talán a nagy rajongásom annak is betudható, hogy viszonylag „kezdő” vagyok képregény olvasásban, de most úgy érzem, eddig nem is ismertem igazán Batman-t. Sokáig halasztgattam, de amint belelendültem, nem bírtam letenni. Tele van csavarokkal, végig izgalmas. A Bruce gyerekkorát illető rész ismerős volt, aztán rájöttem, hogy a Batman kontra Robin-ból, és akkor végre leesett, hogy azért, mert az ennek az adaptációja bár nem értem akkor ott miért lett ennyire túltolva Damian. A filmben kicsit húztam a szám rá, de itt teljesen megállta a helyét. Nagyon tetszett, hogy forgatni kellett a képregényt, és a végéről meg nem tudok mit mondani.

>!
Kingpin, Budapest, 2018
116 oldal · puhatáblás · Fordította: Benes Attila · Illusztrálta: Greg Capullo, Jonathan Glapion
Keiran_Rowley IP>!
Scott Snyder: Batman – A Baglyok Bírósága

Most nem leszek népszerű, de vállalom. Elátkozott Batman fanatikusként nem voltam elájulva ettől a kötettől. Jó, jó, de semmi extra… semmi horror… semmi igazi, velőtrázóan borzalmas képi vízió, ami gyerekkoromban annyira rettegésben tartott, hogy napokig rémeket álmodtam tőle.

A sztori
Batman egy évszázados múltra visszatekintő, Gotham Cityt a háttérből irányító, titkos társaság nyomaira bukkan… ismét. Vajon valóban léteznek? Létezhet e egy mindent átszövő, árnyékban bujdosó szekta, ami immáron több száz éve szedi áldozatait Gotham Cityben látszólag mindenféle konkrét cél nélkül? Bruce Wayne szerint nem. Még akkor sem, amikor két dobótőrrel a verőereiben kihajítják a harmincadik emeletről. Tagad. Nem hisz. És ez végül az életébe is kerülhet.

Két szempontból volt csalódás a történet:
Az egyik Batman indokolatlan tagadása a Baglyok Bíróságának létezésével kapcsolatban. Ez kicsit túl lett tolva.
A másik az indokolatlan homályban tartás. Úgy érzem, soha nem fog kiderülni, mi a konkrét célja a Baglyok Bíróságának… vagyis remélhetőleg a Baglyok Városa című kötet erre majd választ ad. Csak senki nem mondta, hogy ez a két sztori olyannyira összefügg, hogy egymás nélkül értelmezhetetlen. Szóval én most szóltam :) Spoiler allert: a legizgalmasabb résznél van abbahagyva a történet. Ti szívtelenek! :D

A story board
Kellemes, korántsem nyugtalanító képek, amiket igencsak hiányoltam. Az én emlékeimben a Batman képregényeket mindig előre rettegve/borzongva vásároltam meg, hogy milyen szörnyűségesen félelmetes rajzok lesznek majd benne. Nos, itt kb. a negyedik epizódig váratott magára a jól ismert rettenet. Addig meg? Kockafejű, néha megkülönböztethetetlen szereplők diskurzusa, némi Batmannel a részek végén. Kicsit spoiler csalódás.
A felétől viszont letehetetlen. A labirintusos rész kellemesen hátborzongató őrületét nagyon jól sikerült átadni, bár a “kötetforgatást” itt erőltetettnek éreztem, ellentétben a Sandman zseniális megoldásával. Itt ugyanis a technika nem mint eszköz jelent meg, nem kapcsolódott sehogyan se a történethez szervesen ez a megoldás, amit sajnálok, ugyanis értelmezhetetlen volt ezáltal a funkciója.

Összességében egy jó, klasszikus Batman történet, ahol kevésbé riasztó képi megoldások vezetnek el egy befejezetlen történet csúcspontjához. Igen, csalódtam… többet vártam. Szívem szerint három csillagot adnék, de túlságosan rajongok Batmanért, meg nem volt ez középszerű igazán. Jó volt… és a folytatást is várom. Na, jó! Négy csillag. :D

4 hozzászólás
Kilgores P>!
Scott Snyder: Batman – A Baglyok Bírósága

Azt rögtön érezni, hogy Scott Snyder és Greg Capullo korábban (és azóta is) előszeretettel tevékenykedett a horror zsánerében is. Gotham utcái az új52-es újraindításnak köszönhetően megint áteshettek egy kisebb átalakításnak, így visszanyerhették a Tim Burton hangulatú alvilági mocskot, ami mindig is a város része volt. Hősünket és hozzátartozóit most egy új veszély fenyegeti a város múltjából. Most gondolhatná az olvasó: „Egy újabb a múltba erőszakolt szereplő(k), akiről, meglepetés, most hallunk először? Azt a Hush-ban is mindenki szerette…” Valahogy mégis, nyomozónk szkepticizmusa annyira egybeolvad a miénkkel, hogy a végén csak arra eszmélünk, nincs több lap a kötetben.
Őszintén bevallom az értékelés írásakor nem először olvastam a történetet (csak magyarul másodszor, de angolul is legalább háromszor). Ez volt az első képregény füzet, amire előfizettem a tengerentúlról, és ami elindított az alkalmi képregényolvasóból az igazi rajongóvá válás útján. Minden hónapban izgatottan vártam a következő füzetet, addig meg kerestem az előzőekben az esetleg elejtett utalásokat (igen, az első 5 részben is van, hajrá!).
A magyar kiadás kicsit csalódást keltő. A fordítás mindenképpen pozitívum, Benes Attila a szokásos minőséget hozza, pedig még versikét is kellett fordítania. Az eredeti füzetes megjelenéssel igazából nincs gond, de ha már nem dupláznak egy kiadásban, erősen érthetetlen, hogy mögötte miért nem az Éjszárny füzet fut. (Elérhető magyarul is, aki még jobb élményt akar, olvassa párhuzamosan.) Ezt követően jött a gyűjteményes kiadás, amely bár a 7 Court of Owls részből csak 5-öt gyűjt (ez nem is lenne probléma, mert így talán még nagyobb a cliffhanger), de teszi ezt újra kapcsos formában. Kérdem én, a maradék két részt, az öt rész City of Owls-t és az egy Annualt is el fogja bírni a kapocs? Kétlem.. Összességében azonban ajánlom mindenkinek, az utóbbi idők egyik legjobb Batman történetéhez van szerencsénk.

>!
Kingpin, Budapest, 2018
116 oldal · puhatáblás · Fordította: Benes Attila · Illusztrálta: Greg Capullo, Jonathan Glapion
Th3DarkKn1ght P>!
Scott Snyder: Batman – A Baglyok Bírósága

Scott Snyder Batman szériájának az első fejezete és igencsak magasra tette a lécet! A New52 lehetőséget adott a számára, hogy szabadon kezelje a dolgokat, így visszaterelte Batman-t a rejtélyesebb, sötétebb vonalra, miközben modernizálta is a karaktert. A történet középpontjában a Baglyok Bírósága áll, akik titokban évszázadok óta irányítják Gotham-et a háttérből. Legalábbis a helyi legenda szerint. Batman se tekinti őket többnek régi folklórnál, ám egyre inkább úgy tűnik, hogy léteznek és mind Bruce Wayne-re, mind Batman-re kimondták a halálos ítéletet. Remek dolognak tartom, hogy Snyder nem egy meglévő karaktert használt fel a „bemutatkozó” történetéhez, hanem eredeti ellenséget, fenyegetést talált ki Batman számára. A történet sötét, rejtélyes, izgalmas és horror elemekben is bővelkedik. Ahogy Batman kóvályog a Baglyok labirintusában és szép lassan sodródik az őrület felé (az olvasó meg forgathatja a képregényt), az zseniális! Amikor azt hinnéd, hogy a klasszikus szuperhős műfajban már mindent ellőttek, amit csak lehet, akkor jön ez a fiatal srác és megmutatja, hogy ez rohadtul nem így van! Lehet még újat, izgalmasat mutatni! Amellett, hogy Snyder rendkívül tehetséges író, nagyon érzi Batman karakterét. Úgy cselekszik, úgy gondolkodik, úgy viselkedik, ahogy azt kell! Rá koncentrál a történet és a segítők, szerencsére, megbújnak a háttérben. Ami számomra még jobbá teszi a képregényt, hogy elhiteti, Batman veszíthet vagy akár meg is halhat! Legbelül persze tudjuk, hogy ez nagy valószínűséggel nem következik be, de az, hogy a kételyt sikerül elültetnie a gondolatainkban már egy kiemelkedő teljesítmény! Mivel képregényről beszélünk, a remek író mellé kellett egy kiváló rajzoló is és Greg Capullo-nál jobbat nem is tudnék elképzelni! Capullo-t már eleget dicsértem a Spawn kötetek kapcsán, így itt csak annyit írok, hogy szerintem a Batman szériában tette le a legszínvonalasabb munkáit!

Röviden: A Baglyok Bírósága egy kiemelkedően igényes és szórakoztató történet, amit Batman rajongóknak vétek kihagyni! Igaz, hogy ez csak a Baglyok történetének az első fele, de ez egyáltalán nem vesz el az élményből! Pláne, hogy a folytatása is megjelent, ami A Baglyok Városa címet viseli.

amanda888 P>!
Scott Snyder: Batman – A Baglyok Bírósága

Bár sok kötetet nem olvastam még a Legendás Batman sorozatból, de magasan ez tetszett a legjobban. A rajzok, szöveg, sztori, mind-mind 5 csillag. Szerintem ez a történet abszolút filmvászonra kívánkozik.
Történetét tekintve: Batman a város ura (mondhatni), ismer minden zegzugot, egy egész denevércsaláddal őrködik felette, mégis egy városi legendának hitt szervezet megrengetni magabiztosságát. Szinte az őrületbe kergeti – ezek a képkockák tetszettek a legjobban, nagyon erősek voltak. Kimondják rá a halálos ítéletet, de Batmant nem lehet olyan könnyen félreállítani. Ezután izgalmas harc kezdődik, mely a Baglyok városában folytatódik tovább.

Darth_Revan>!
Scott Snyder: Batman – A Baglyok Bírósága

Batman: A Baglyok Bírósága
Scott Snyder az új 52-es Batman korszakot a hosszúra nyúlt Baglyok Bírósága sztorival nyitotta meg. A Legendás Batman sorozatban ez két kötetben jelent meg. Az első kötet az új 52-es Batman 1-7. számait tartalmazza. Snyder tudomásom szerint Morrison után kapta meg a fő szériát. Indításként valami nagy szabásút akart az olvasók elé tárni. Egy olyan történetet, ami megrengeti Batman világát. És ez szerintem sikerült is. A Baglyok Bírósága méltán lett rövid időn belül az egyik legnépszerűbb Batman sztori. (A történet 2011–2012 folyamán ment Amerikában.) Szerintem olyan jó, hogy egyenesen mozivászonra kívánkozik. Ha ez a történet 10 évvel korábban jelenik meg, akkor talán még Christopher Nolan Batman filmjeinek egyikébe is belefért volna feldolgozva. A Gotham Tv-sorozat már tudott foglalkozni ezzel a nagyívű történettel. Méghozzá nem is akárhogy. spoiler Ez nagyon tetszett. Élőszereplős Batman filmben is szívesen látnám ezt a megoldást.
A Baglyok Bírósága egy árnyékszervezet, mely a legendák szerint már 100 évnél is régebben irányítja a várost. Mindig is szerettem az ilyen árnyékban megbúvó hatalmakat. Az új 52 egyik fontos újítása, hogy Batman eddigi pályafutását és a fontosabb eseményeket 5 évbe sűríti be. Ennyi idő alatt a Sötét Lovag már rég kilépett a legendák köréből. Bruce joggal hiszi, hogy Gotham az ő városa, ismeri és képes rá, hogy megvédje bárkitől és bármitől. Aztán jön egy rejtélyes gyilkosság és egy fenyegetés. Minden a feje tetejére borul. spoiler A történet jól tálalja a misztikumot és a titokzatosságot. Bruce gondolatai és Greg Capullo rajzai elmélyítik ezt az érzést. Gotham eldugott zugai szépen be vannak mutatva. A gótikus stílus többször is visszaköszön. Több titokra is fény derül a Wayne családról. spoiler Bruce-t nagyon erősen próbára teszik. spoiler A végkifejlet folytatásrét kiált. A következő kötetben – A Baglyok városa – megtalálható a történet folytatása.
Egy kemény utazás, mely lélekben Bruce-t nagyon megviseli. De így megerősödve kerülhet ki a küzdelemből. Capullo rajzaira visszatérve: nem tudtam nem észrevenni, hogy számtalan oldalon Batman egy kicsit Spawn-os beütést kapott. Főleg, amikor Batman szakadozott köpenyét ábrázolta. Szeretem ezt a misztikus, nyomozós és egyben komoly belső, lelki harcokat felvonultató történetet. Ötös. Tényleg az egyik legjobb Batman sztori.

Best_of_Comics>!
Scott Snyder: Batman – A Baglyok Bírósága

Batman arroganciája önmagában is szórakoztató, és különösen akkor, amikor pofára esik miatta. A labirintus rész zseniális, és az is, ahogy új szálakat húz bele a már unalomig ismert Batman eredettörténetbe.
Imádom Capullo rajzait, már eleve a stílusa megvesz kilóra, és nemcsak kiszolgálja a sztorit, hanem rengeteg extra apróságot ad hozzá.
Hosszabb beszélgetés: https://www.youtube.com/watch…

No_Exist>!
Scott Snyder: Batman – A Baglyok Bírósága

Azért vettem meg, mert valahol azt olvastam, hogy jön magyarul egyben a teljes Baglyok bírósága. Ez a teljes, mert nekem nem úgy tűnik? Egyébként meg nagyon bejön a történet, a hangulat a rajzok… olvasnék még ebben a stílusban. Csillagozni nem akarom, mert ha ez a vége akkor nem tetszik viszont ha van folytatás akkor 5 csillag, de promózás szempontjából erősen átverve érzem magam

(Csillagozás az Eaglemoss kiadás elolvasása után született)

2 hozzászólás
ftamas>!
Scott Snyder: Batman – A Baglyok Bírósága

A történet hangulatos és kiemelkedően jó, bár azt nem értem, mért nem zavarja Batmant, hogy spoiler Jó, hogy nem füzet formájában, hanem egyben olvastam.
A rajzok is elmennek, de ezek a digitálisan elkészített(?) kidolgozatlan háttérrel rendelkező rajzok azért nem a kedvenceim.


Népszerű idézetek

EmeseGx>!

Egyszer volt, hol nem volt Gothamben… és most te vagy a főhős.
Mosolyogj.

97. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Batman
Th3DarkKn1ght P>!

A Baglyok Bírósága figyel, figyel szüntelen.
Árnyak közül, gránit mögül uralkodik Gothamen.
Figyelik ki ágyban fekszik, vagy ki otthonába lép.
Nevük suttogni se merd, vagy karmuk húsod tépi szét!


A sorozat következő kötete

Batman sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Kirkman: The Walking Dead: Élőhalottak 22. – Új kezdet
Todd McFarlane – Brian Holguin: Spawn: Kezdetek 13.
J. M. DeMatteis: A hihetetlen Pókember – Kraven utolsó vadászata
J. M. DeMatteis: A csodálatos Pókember: Kraven utolsó vadászata
Brian Michael Bendis – Steve Niles: Hellspawn – Pokolivadék-gyűjtemény 1.
Mike Mignola: Hellboy 1.
Brian Michael Bendis: Jessica Jones: Alias 2.
Alan Moore: Batman: A gyilkos tréfa
Brian Michael Bendis: Fenegyerek 1. – Alfőnök
Jason Aaron: Thor: A mennydörgés istene 1.