Értékelések 91

Lov3sther P>!
Scott Lynch: Locke Lamora hazugságai

Hűha! Erre aztán nem számítottam, amikor először megvettem ezt a könyvet! Többektől hallottam róla, és izgalmasnak tűnt, de így elolvasva ráöttem, hogy ez sokkal több egy izgalmas történetnél.
Az első száz oldal érdekes, és kíváncsivá teszi az olvasót, de én után megakadtam. Nehéz volt beleélnem magam, hiszen olyan összetett volt ez a világ, és még csak most ismerkedem a grim dark fantasy-val. Pár hónapra félre is tettem. De hiába próbáltam, nem ment ki a fejemből a történet, és a legjobb döntés volt, hogy újra elővettem, és befelyeztem.
Locke Lamora igazán nem az én megszokott főszereplőm. Sokat gondolkodtam a történet olvasása közben, hogy ő a hősök, vagy az anti-hősök közé tartozik-e. Minden esetre nagyon megkedtveltem mint szereplő, pont úgy mint Jeant. Ők ketten kiemelkedtek a kedvenc könyves bajtársaim közé. A harmónia közöttük olyan kedvessé tette mindkettőjüket, hogy nem is érdekelt, hogy néha milyen hülyeségekbe keverik magukat – csak azt akartam, hogy ők jöjjenek ki győztesen.
Furcsa volt, és különös, egyáltalán nem olyan, amilyeneket én szoktam olvasni, de mégis kiemelkedett a többi könyv közül. Örülök, hogy elolvastam ^-^

Ikarosz>!
Scott Lynch: Locke Lamora hazugságai

Teljesen érthető a könyv népszerűsége, ezt előre leszögezem.
Fordulatos, nagyszabású, sok spoiler karakter, a szerethető szélhámosokat pedig mindenki szereti.
Ami azonban mégis egy kis szomorúságot okozott, az az, hogy ezt a könyvet azon esetek klasszikus példájának érzem, amikor az ötlet egyszerűen túlnő a megvalósításon, vagy a megvalósítás nem nőtt fel az ötlethez, nézőpont kérdése.
A leggyengébb pont pedig az, hogy a sodró lendületű események örvényének közepén egy üres folt terpeszkedik. Mintha nem lenne főhős. Az álarcok között elveszett az ember.
Ez még nem lenne baj, ha a könyv ennek az elveszésnek, a viselőre ránőtt álarcok dilemmájáról szólna, de nem. És ez az én bánatom, hogy látni szeretném a zsenit, aki mindenkit lóvá tesz, de az író egyszerűen nem boldogult vele. Kár.
A regény többi része természetesen kárpótol ezért a „kis” hiányosságért, de még később gondot okozhat.