Élet ​az 1. évben 3 csillagozás

Mindennapok az 1. század Palesztinájában
Scott Korb: Élet az 1. évben

Időutazás ​Palesztinában…
Mindannyian ismerünk legalább két személyt az i. sz. I. századi Judeából és Galileából: Jézust és Heródest. Ebben a könyvben csak a másodikkal fogunk találkozni. Vele azonban sokszor, utoljára a temetésén. „A ravatal színaranyból volt, drágakövekkel kirakva. Takarója gyönyörűen hímzett bíbor, és a rajta nyugvó holttest ugyancsak bíborszövetbe volt burkolva; fején ott volt a királyi fejdísz, fölötte arany korona, jobb kezében kormánypálca”, így írja le Josephus Flavius, a zsidóból lett római történetíró. De ha valakit nem az uralkodók élete-halála érdekel, az hova forduljon? Jó helyen járunk: Scott Korbhoz és ehhez a könyvhöz.

Scott Korb színesen mutatja be nekünk az I. századi világot. Egyvalakit igyekszik csak közben kikerülni: ez a könyv nem Jézusról szól.

Az Európa Diákkönyvtár párjaként elindított új sorozatunkban olyan műveket adunk közre, melyek élvezetes formában összegzik mindazt, amit a történelem, a kultúrtörténet, a… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Európa tudományos diákkönyvtár

>!
Európa, Budapest, 2012
220 oldal · ISBN: 9789630793582 · Fordította: Jutai Péter

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Black_Venus
Scott Korb: Élet az 1. évben

Scott Korb: Élet az 1. évben Mindennapok az 1. század Palesztinájában

Először is: még csak a 2. kötet az Európa Tudományos Diákkönyvtárból, amit megveszek (néhány száz forintért! ) és elolvasok, de nagyon örülök, hogy még kiadnak ilyeneket egyáltalán. Kár, hogy nagyon kevés embert érdekel a művelődéstörténet.
Ez a könyv azért kapott csak 3 csillagot, mert a) időnként elvesztem a lábjegyzetek tengerében – mi lenne a kevésbé rutinos olvasókkal? b) néha elidétlenkedik, és nem éppen frappáns a humora, disztingválni kellene, c) a sokszori ismétlés ellenére megértettem, hogy ez a könyv nem Jézusról szól, és d) időnként teljesen feleslegesen agyonbeszél dolgokat és elkalandozik Jeruzsálemből Iowába(!) és még nem is tudom, hová, a palesztinai hétköznapokról pedig nem mond eleget.
De azért mégiscsak jó kis könyv ez, akit érdekel az ókor, esetleg a zsidó háborút és Jeruzsálem pusztulását megelőző időszak, vagy, hogy milyen körülmények között élt Jézus vagy az akkori zsidóság, de nem akar túl mélyre merülni a történelmi tanulmányokba, annak érdekes olvasmány lehet.


Hasonló könyvek címkék alapján

Michael Roaf: A mezopotámiai világ atlasza
Gaius Suetonius Tranquillus: A Caesarok élete
Havassy Péter (szerk.): Jazigok, roxolánok, alánok
Kőszeghy Miklós: Cseréplevelek
Nagy Károly: Élt egyszer egy Jézus
Harmatta János (szerk.): Ókori keleti történeti chrestomathia
Bisztrai Márton: Hit, fegyverek, szüzek
Susan Abulhawa: Az ég és a víz kékje
Huber Lipót: Az Úr Jézus szülőföldjén
Xeravits Géza: Zsidó és keresztény szent helyek a késő-ókori Palesztinában