Vakuskönyv ​fotósoknak 4 csillagozás

Hogyan szeress bele a vakudba és készíts vele olyan képet, amiért eredetileg megvetted
Scott Kelby: Vakuskönyv fotósoknak

Scott ​Kelby megkérdezte az egyik tanfolyamán a termet megtöltő 360 fotóst, hogy „Hányan dolgoztok a fényképezőgépről leszerelt vakuval? Nikon, Canon, Youngnuo stb.” Nagyjából 340 kéz emelkedett a magasba. „Rendben. Van még egy kérdésem, de mielőtt felemelitek a kezeteket, azt szeretném, ha tényleg jól átgondolnátok a választ. Lássuk: hányan szeretitek is használni?” A 360 emberből csak négy emelte fel a kezét. Scott megdöbbent.

Sajnálatos módon az eredmény városról városra, országról országra hasonló volt. Úgy tűnik, hogy a kisvakuk forradalma alatt 2008–2011-ig, mindenki vett rendszervakut, de az eredmények nem igazolták az elvárásokat. Még csak a közelükben sem voltak. Nem szeretjük a rendszervakukat, és ami még rosszabb, sok esetben nem is használjuk őket. De ennek nem kellene így lennie. Csak szükség van valakire, aki megmutatja a szép, konzisztens és tényleg megismételhető felvételek valódi titkát.

A Vakuskönyv fotósoknak kötetet ezért készítettük, –… (tovább)

>!
Perfact-Pro, 2018
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639929500 · Fordította: Baráth Gábor

Most olvassa 1

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Monty P>!
Scott Kelby: Vakuskönyv fotósoknak

Scott Kelby: Vakuskönyv fotósoknak Hogyan szeress bele a vakudba és készíts vele olyan képet, amiért eredetileg megvetted

Aki már ismeri Kelby fotóskönyv-sorozatát, sejtheti, mit várhat. Ezt azért is húznám alá, mert a közelmúltig ezt a kötetet minden boltban lefóliázva láttam csak, ami nagyon nem jó üzletpolitika, és azután voltam csak hajlandó megvenni, hogy bele tudtam lapozni. Szóval a formátum ugyanaz, egyoldalas altémák, mindegyikhez egy vagy több kép.
A kezdő fotósok számára, akiknek a vaku egy rejtély, esetleg egy kolonc, nagyon hasznos lesz. A tapasztaltabb fotósok szerintem mindenképp nézzenek bele, mielőtt megveszik. Én mondjuk úgy vagyok vele, hogy néha jó az alapokat is átismételni, szóval nem bántam meg. Viszont…
Viszont ennyi idősen egyre jobban zavarnak Kelby úr kéretlen poénkodásai. A fejezetek bevezetőit már csípőből átugrom, ugyanis megtanultam, hogy ő ott csak heherészik, de érdemi infót nem nyújt. Semmit. Sajnos a többi szövegről is elmondható, hogy az idétlenkedései (melyek esetenként nem is állnak meg egy mondatnál, hanem húzódnak, mint a rétestészta) rendre megtörik a szakmai mondanivalót. És nem lesz tőle jobb a könyv… Ennek kapcsán három dolog zavar igazán: egyrészt, hogy az időmet fecsérli vele, másrészt, hogy kizökkent, harmadrészt, hogy a végén úgy érzem, a kötetnek kb. 95%-a ér valamit, a maradék 5% árát Kelby nem létező humorának elismeréseként kellett kicsengetnem.
A könyvet az általam is nagyra becsült Kadosa Zoltán lektorálta, szóval ilyen szempontból korrekt, azonban a nyelvi lektort nem tudom dicsérni, mivel elírásokból több van a kelleténél. Nem nagyon sok, de egy ilyen árú kötethez képest túl sok.

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jared Diamond: Háborúk, járványok, technikák
Deborah Heiligman: A fiú, aki imádta a matekot
Bill Bryson: Majdnem minden rövid története
Jared Diamond: A harmadik csimpánz felemelkedése és bukása
Elliot Aronson: A társas lény
Jared Diamond: A világ tegnapig
Dian Fossey: Gorillák a ködben
Richard P. Feynman: „Tréfál, Feynman úr?”
Demi Lovato: Légy erős!