A ​digitális fotós könyv 1. 64 csillagozás

Scott Kelby: A digitális fotós könyv 1. Scott Kelby: A digitális fotós könyv 1. Scott Kelby: A digitális fotós könyv 1. Scott Kelby: A digitális fotós könyv 1.

Scott ​Kelby, aki a Photoshop Digitális Fotósoknak című sikerlistás, díjnyertes könyvével mindörökre megváltoztatta a „digitális sötétkamrát”, ezúttal a digitális fényképészet legfontosabb területével küzd meg, és megmutatja nekünk, hogyan készíthetünk profi minőségű felvételeket a legjobb digitális fotósok trükkjeit használva (amelyek mellesleg egyszerűbbek, mintsem gondolnánk). Nézzük, Scott miként mutatja be könyvének lényegét: "Ha mi együtt fotózni mennénk, és megkérdeznéd, hogy „Te, hogyan kapjam le ezt a virágot úgy, hogy éles legyen?”, nem kezdenék el fényképész leckéket tartani Neked. Egyszerűen azt mondanám, hogy „Rakd fel a zoom objektívet, állítsd a blendét f/2.8-ra, fókuszálj a virágra, és kattints.” Erről szól a könyv: mi ketten fotózni megyünk, válaszolok a kérdésekre, tanácsokat adok, és megosztom az általam ismert titkokat, ahogy egy barátommal tenném – a technikai magyarázat és a fotós szakzsargon nélkül." Ez nem elméleti könyv, amely zavaros szakszöveggel és… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Perfact, Budapest, 2013
234 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639929364 · Fordította: Lénárt Szabolcs, Mágocsi Márton
>!
Perfact, 2013
234 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639929364 · Fordította: Lénárt Szabolcs, Magócsi Márton
>!
Perfact, Budapest, 2010
210 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639929128 · Fordította: Magócsi Márton

1 további kiadás


Kedvencelte 6

Most olvassa 9

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 32


Kiemelt értékelések

WindStorm>!
Scott Kelby: A digitális fotós könyv 1.

A Párom nagyon szerette ezt a könyvet. Még mai napig is, amikor egy fényképet készít, hozzáteszi, hogy: ezt a nagy mestertől tanultam. :)
Pontos információkkal szolgál, lehet belőle tanulni és ezek mellett még humoros is. :))
Amit még a Párom hozzáfűzött, hogy aki kezdő fotós, annak a könyv olvasása közben utána kell járnia az interneten egy pár kifejezésnek, mert nem igazán magyarázza el, pl: mi a blende, a rekesz. stb…

>!
Perfact, 2013
234 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639929364 · Fordította: Lénárt Szabolcs, Magócsi Márton
5 hozzászólás
RandomSky>!
Scott Kelby: A digitális fotós könyv 1.

Az elején eléggé zsibbasztott Scott Kelby szellemeskedő stílusa, és később is néha. De miután kipróbáltam az élesítésre vonatkozó Photoshop trükkjeit (három egyszerű beállítás különféle témájú képekhez), és szuperül működött, már más szemmel néztem rá. Lehet, hogy idétlen, de tud.
Amúgy, ha nem lenne világos, ez egy reklámkönyv, egy termékkatalógus. Persze, biztos vagyok benne, hogy jobbára tényleg szükséges (vagy legalábbis hasznos) az a sok-sok kiegészítő, amit Kelby annak mond, pláne kezdőknek, meg nem olyan kreativitással megáldott fotósoknak, amilyenek érzésem szerint a magyarok lehetnek, meg általában azok, akik nem nyerték meg a lottóötöst (vagy, Kelby egyik vesszőparipájával élve: nem ügyvédek). De egy fotóskönyv, amiben kb. nem írják le azt a szót, hogy babzsák, legalábbis gyanús, hogy inkább eladni akar, mint kreatív, ügyes megoldásokkal szolgálni. Miközben de, tök jó trükkökkel van tele. Más kérdés, hogy a könyv lényegi része kb. 10 oldalban összefoglalható volna. És még azt sem mondanám, hogy a többi helyet a fotók viszik el, ugyanis valójában nagyon kevés valamirevaló kép van itt (baromi sok képen termékek láthatók). Sőt, az esetek egy részében azt sem mondja el, hogy ezt meg hogy csinálta. De a könyv leginkább aranyat érő része a végén van, ahol pont hogy elmondja, hogy az adott (sokszor már korábban látott) fényképet hogy kell elkészíteni.
És ez egyszerre szuperjó és nagyon kevés. Amit leír, ha úgy csinálod, és elég jó hozzá a cuccod (vagyis ha tényleg mindent úgy csináltál, ahogy Scott mondja), akkor olyan képet fogsz tudni csinálni. Viszont nagyon keveset árul el arról, hogy miért. Hogy hogy működik a fényképezés. De az is igaz, hogy olyan könyv nincs, amiből a fotózás minden trükkjét, minden részét meg lehetne tanulni. Merthogy ez, minden szükséges elméleti háttere mellett (amiből itt kevés van), egy gyakorlati dolog. Ki kell tapasztalni, fotózni sokat, és úgy. Gondolom én, a kb. kezdő, aki lehet, hogy csak irigy, mert nincs is tükörreflexese, meg pár százezre vagy milliója, hogy megvegyen mindent, ami Scott szerint alap :)
És az is igaz, hogy az a 10 oldalnyi lényeg halál unalmas lenne Scott poénkodása nélkül, meg az is, hogy végig kell olvasni az egész könyvet, mert majdnem minden oldalon elejt egy-egy infómorzsát. Azt is el kell olvasni, amiről azt gondolod, hogy a büdös életben nem fotóznál olyat (pl. esküvőn), mert ha használod kissé az agyadat, akkor ezekben is találsz olyat, amit máshol tudsz majd használni. Az meg, hogy számtalanszor leírja, hogy hogy kell a méregdrága cuccal dolgozó, mindig jobb helyen és korábban érkező profikat eltenni láb alól, hosszú távon már annyira szánalmas, hogy végül is vicces… :) (Viszont a fordító nézze már meg, hogy mit jelentenek még az angol strand meg beach szavak, azon kívül, hogy strandot… Lehet, hogy Kelby elvetemült egy manus, de kizárt, hogy strandon fotózott lovat.)

3 hozzászólás
julcseee P>!
Scott Kelby: A digitális fotós könyv 1.

Abszolút kezdő fotósként nagyon hasznos kis könyv volt, bár azért mivel én tényleg most kezdem csak ezt tanulni, örültem volna kicsit több magyarázatnak például arra vonatkozóan, hogy mi a blende, persze azóta már utánanéztem a neten, de amikor olvastam róla még nem igazán voltam képben.
Ami tetszik az az író stílusa, engem egyáltalán nem zavart a humora, sőt, imádtam, olvasási élménynek sem utolsó, és még tanulni is lehet belőle :)

1 hozzászólás
Lady_L>!
Scott Kelby: A digitális fotós könyv 1.

A bácsi sziporkázó szellemessége kicsit mellbevág… de amikor egy idő után bevallotta, hogy alkohol hatása alatt írja a baromságokat, akkor valahogy megenyhültem. Sőt, a végére elkezdtem szeretni. És most egy fotós könyvről beszélek, nem egy regényről!!! Úgyhogy azt hiszem, ezt akár hozzáadott értékként is lehet nézni.
Jó könyv, egy csomó „Áhhhháááá, hát így csinálják!” felkiáltást eredményezett, néha még rötyögtem is kicsit. Érdemes elolvasnia mindenkinek, akinek van legalább egy kis vacak szappantartó fényképezőgépe, rögtön szebb lesz a fészbúkom fala! (a PASM funkciók használata már végképp csodákat művelne!)
Két dolog viszont rettenetesen idegesített. Az egyik, hogy tudom, hogyha igazán fényképezni akarsz, akkor költs rá sokat, de kicsit túl sok volt a „fillérekbe kerülő” (mindössze 10-12 ezer forintos) apró kiegészítő, szűrő, amitől rögtön jobb minőségű képeket fogsz készíteni. Értem én, hogy ez azokhoz szól, akik ebbe jóval komolyabban is belemélyednek, csak legalább ne így adja elő. A másik meg a fordítással kapcsolatban, a magyar honlapok linkjei. Meg kellett volna hagyni az eredetieket és pluszként hozzáadni a magyart, mert azért azt mindenki tudja, hogy a magyar tesztoldalakon mérföldekkel kevesebb infó van, mint a többin.
Azért néhányszor ráismertem egy-két olyan titkos trükkre, amit én mindig tudatosan alkalmazok, pedig soha sehol nem olvastam. Tök büszke vagyok magamra és a kis 6 éves gépemre!:))

6 hozzászólás
Removed>!
Scott Kelby: A digitális fotós könyv 1.

Szerintem kezdő amatőröknek tökéletes első könyv.
Könnyen érthető a szöveg és hasznos tippeket ad a kezdéshez

Kovács_Heni>!
Scott Kelby: A digitális fotós könyv 1.

Ha eltekintek attól, hogy Kelby borzasztóan vicces szeretett volna lenni, de a tizedik alkalommal már inkább fárasztóak voltak a poénjai, semmint szórakoztatóak, akkor csak dicsérni tudom a könyvet. Egy nagyon jól megszerkesztett, szép képekkel illusztrált alkotás, elsősorban azok számára, akik már tisztában vannak a fényképezés technikai részleteivel és szeretnének egy kicsit a fotózás trükkjeivel foglalkozni. Ha valaki nem ismeri a blende, zársebesség és társai szerepét – mint én :D –, akkor is talál benne remek ötleteket, az árnyékolástól kezdve a menyasszonyi csokor fotózásáig, bár ez esetben aligha veszi hasznát az információknak.

Igazából nem csodálom, hogy ez az egyik legfelkapottabb fotós szakkönyv, mert még engem, a laikust is lekötött, pedig menthetetlenül tehetségtelen vagyok a fotózáshoz ;)

presszócska P>!
Scott Kelby: A digitális fotós könyv 1.

Nagyon jó könyv, rendkívül könnyen emészthető, miután kiolvassa az ember, rögtön kedve támad a fotózáshoz, előre tervez 5 évet, várja a black fridayt, a karácsonyt és a jó fényeket. :)

AniTiger P>!
Scott Kelby: A digitális fotós könyv 1.

A legjobb és legizgalmasabb fotográfiáról szóló könyv, amit olvastam. Nem száraz, hanem lendületes és élvezetes olvasmány. Kitűnő tananyag.
A tanácsai kincset értek!

2 hozzászólás
M_Réka_>!
Scott Kelby: A digitális fotós könyv 1.

Szerintem egy kezdőknek szóló könyv másról kellene, hogy szóljon illetve más alapokat raktam volna bele. Például egy kezdő aki vett egy gépet, az nem rögtön esküvőre fog járni fotózni, és nem valószínű, hogy hajnalban fog menni fényképezni míg nincsennek meg neki az alapok, hogy érdemes legyen korán kelni…
Ettől függetlenül nem rossz könyv, csak más.

geoeniko>!
Scott Kelby: A digitális fotós könyv 1.

Scott Kelby: A digitális fotós könyv 1.

Nos, ez a fotós kiadvány egy olvasmányos, szerethető könyv, tele tippekkel, tanácsokkal és jó szándékú okítással. A humor -mely az író legfőbb sajátossága-, okozza azt az érzést, hogy az ember alig tudja letenni első olvasatra. Szeretem.
A könyvben különböző fejezetekre osztva kapunk okosabbnál okosabb utasításokat. Ahogy maga Kelby is leírja ez a könyv az ő személyes jelenlétét helyettesíti. Nem magának ír, hanem az olvasóval szinte beszélgetve adja át tudását vagyis a könyv gyakorlati tanácsadáson alapszik. Személyes tapasztalatom is az, hogy egyszeri elolvasás (ismerkedés az író stílusával a könyv felosztása, az egyes tanácsok helyének megismerése) után inkább kézikönyvként érdemes használni. Akár egy szakácskönyvet. Az utolsó nagyobb fejezetben recepteket találunk különböző képtípusok elkészítéséhez.
A könyv egyik legnagyobb értéke azonban abban áll, hogy nem tölti ki az üres sorokat felesleges információval. Feltételez a digitális világról egy meglévő tudást, éppen ezért a témában teljesen járatlan olvasónak nem ajánlom.
10/10


Népszerű idézetek

Citrompor >!

Vannak puristák, akik annyira komolyan veszik, hogy minden képet RAW formátumba kell elkészíteni (még a gyerekük Mekiben tartott szülinapjáról is), hogy a RAW-n kívül bármilyen más fájlformátum ajánlását szentségtörésnek érzik. Nekik csak annyit mondanék, hogy a RAW egy fájlformátum, nem egy vallás.

109. oldal (Perfact-Pro, 2007)

Citrompor >!

Hogy tudsz folyamatosan készen állni arra, hogy elkapj egy olyan képet, ami egy pillanatra összeáll a helyszínen (vagy elhajt melletted egy kocsiban)? Olyan üzemmódban fényképezz, ami megengedi, hogy kizárólag arra koncentrálj, hogy meglegyen a kép. Ha egy város utcáit járod, használd a programautomatika üzemmódot. Tudom, tudom, hogy ez ellentétben áll a profi fotózás összes szent szabályával, kivéve azt az egyet, hogy sokkal fontosabb, hogy elkapd a képet, mint az, hogy ezt milyen üzemmódban teszed.

160. oldal (Perfact-Pro, 2007)

julcseee P>!

A „borotvaéles” tulajdonképpen rövidítés. A rövidítés a következő szakkifejezést takarja:
Blende Objektívben Refraktált Oscillációjának Tényleges Világosságot AÉlessége, Lumen- Expozíció Skálán (A lumen a fény mértékegysége, és a négyzetméternyi felületére eső fényáramot jelöli). Első ránézésre ez egy megfoghatatlan szakkifejezésnek látszik, de abban a pillanatban, hogy elárulom, hogy ezt az egészet most találtam ki, már nem is tűnik annyira bonyolultnak, nem?

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

David Wild: Jóbarátok
Cassie Beasley: A varázslatos Circus Mirandus
Pablo Hidalgo: Star Wars: Zsivány Egyes – Képes enciklopédia
John Cure: Rekviem egy halott lányért
Oliver Sacks: Hála
Chris Carter: A hívás
Hahner Péter: A Vadnyugat
Melania G. Mazzucco: Vita
Loreth Anne White: Sötétedik
Dave Pelzer: A névtelen fiú