Futni, ​enni, élni 71 csillagozás

Utam az ultrafutói sikerhez
Scott Jurek – Steve Friedman: Futni, enni, élni Scott Jurek – Steve Friedman: Futni, enni, élni

„A ​Futni, enni, élni korunk egyik legnagyobb visszavonult ultrásának életrajza, szakácskönyve és életfilozófiája. Hobbi, munka, szerelem egy közös metszéspontban találkozik: a futásban” – Simonyi Balázs

„Egy futólegenda fantasztikus, letehetetlen könyve. Olvasás közben vagy egy versenypálya szélén éreztem magam, kívülről figyelve őt, vagy saját élményeimet éltem át újra általa. Sokszor kérdezik az ultrafutókat, miért éppen ez a sport a szenvedélyük. A kérdezők megtalálják a könyvben a választ, és talán mi, ultrafutók is könnyebben meg tudjuk fogalmazni a válaszokat a miértjeinkre." – Lubics Szilvia

Scott Jurek úgy mesél életéről és pályafutásáról, élsportolóvá és vegetáriánussá válásáról, hogy minden futó tanulhat tőle. Miközben könyve bővelkedik a kitartás és a versenyszellem határait feszegető, már-már hihetetlen epizódokban, lenyűgöz tudományos felkészültségével és gyakorlati tanácsaival, kizárólag növényi alapú saját receptjeivel. A Futni, enni, élni mindenkit… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Veszélyes Övezet

>!
Park, Budapest, 2018
274 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633551547
>!
Park, Budapest, 2017
274 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633551547 · Fordította: Lukács Laura
>!
Park, Budapest, 2015
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633551547 · Fordította: Lukács Laura

1 további kiadás


Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

edző · futó · sportoló


Kedvencelte 11

Most olvassa 8

Várólistára tette 49

Kívánságlistára tette 53

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Aigi P
Scott Jurek – Steve Friedman: Futni, enni, élni

A dokumentáltan legtöbbet futó ember, egyszer, minden különösebb ok nélkül, elhatározta, hogy fut egy kicsit. A vége 3 év 2 hónap 14 nap 16 óra lett.
https://www.youtube.com/watch…

Ez a könyv nem róla szól, hanem a valószínűleg második legtöbbet futóról.
Tartalmilag életrajzi elemek, versenyek, vegán receptek, edzés és futótechnikák és életfilozófiák követik egymást váltakozó sorrendben. Olyan szórakoztató módon, hogy az üvölt a megfilmesítésért. Sikerek, kudarcok és önismeret. Scott Jurek élete pedig mindenki élete. Más törésekkel, más tragédiákkal, más megaláztatásokkal, de mindenkié. Még azoké is akik nem gondolják úgy, hogy ha előttük van egy hegy azt mindenáron meg kell mászni, mert csak.
Az ultrafutók az én szememben szent őrültek. Mi másnak lehet nevezni azokat akik akár a maratoni táv négyszeresét is lefutják. Nem ritkán még többet. És bevallom vágyom is közéjük, mert ha közhelyes is, az a küzdelmes út, amin végigmennek valahol mégiscsak az élet metaforája.
Fuss, küzdj és bízva bízzál.
Akkor is ha tudod, veszíteni fogsz. Az élet győz. Futunk egy darabig, dacolunk az elemekkel, közben elmaradnak, rokonok, barátok, szerelmek, hogy utána mi is kidőljünk és nézzük utolsó pillantásainkkal, ahogy a később indulók elhaladnak mellettünk, hogy kicsit később, kicsit távolabb essenek össze.
És elfogadni, hogy nem tehetünk ellene. Hogy az egyetlen jutalom, néhány vízhólyag, törés, zúzódás és hogy közelebb kerülhettünk önmagunkhoz. Ezt is tudni kell megbecsülni.

„Hiszen az útfélen itt-ott
Egy kis virág nekem nyitott:
Azt leszedve,
Megvolt szívem minden kedve.

Az életet, ím, megjártam;
Nem azt adott, amit vártam:
Néha többet,
Kérve, kellve, kevesebbet.”

Hát ennyi. Scott jurek szerint azonban mindig van értelme küzdeni. Szerintem is, de az ő szájából ez jobban hangzik.
Szóval ha van isten, jó eséllyel ránk se szarik. De egy-egy ilyen tettnél, amikor az ember mindent beleadva meghaladja önmagát, félreteszi a könyvét, szemüvegét a homlokára tolja és talán arra gondol, nocsak, erre lehet mégiscsak oda kellene figyelni.

„az életed a te életed,
ne taknyosítsd el a behódolásig.
légy résen.
van más út.
fény is van valahol.
kicsi fény, meglehet, de
felhorzsolja a sötétséget.
légy résen.
istenadta lehetőségeid vannak.
ismerd őket.
élj velük.
a halált nem győzheted le, de
legyőzheted az életben néha.
és minél gyakrabban sikerül,
annál több lesz a fény.
az életed a te életed.
ismerd meg, míg éled.
egy csoda vagy, és
az istenek sóvárogják a gyönyört
benned.”

A végén mind meghalunk és igen, antropomorfizáltam az istent, és el is érzékenyültem magamtól ezért elhúzok, mert gáz vagyok és összeszedetlen. A gondolataim is összevissza, minden logikát nélkülözve rohangálnak.
Olvassátok. Hajrá könyvtár mert máshonnan nemigen kerül elő.
És fussatok, másszatok hegyet, legyetek egoisták, döntsétek le a korlátaitok és szarjátok bokán a halált, hogy legalább ennyi elégtételünk legyen. Mert tetszik vagy nem, a végtelen világban tényleg „együtt vagyunk senkik” és ez csak egyszerűen szép.

http://www.imdb.com/title/tt5943606/…

>!
sztinus P
Scott Jurek – Steve Friedman: Futni, enni, élni

Nem igazán olvastam még futàsról könyvet. De sportról sem. Ez sem csak a futásról szólt, valami sokkal több volt benne, amire egyáltalán nem számítottam, és sikerült nagyon elvarázsolnia.
Nem elemezgetem, egy csoda, és ajánlom, olvassátok el.
Aztán fussatok egy jót.

4 hozzászólás
>!
Baráth_Zsuzsanna P
Scott Jurek – Steve Friedman: Futni, enni, élni

Utálok futni. Tényleg. Középiskolás koromban annyira megutáltatták velem ez a sportot, hogy érettségi óta eszembe sem jutott gyakorolni, pedig amúgy nem vetem meg a mozgást. Most viszont komolyan elgondolkodtam azon, hogy lehet, hogy újra bele kellene vágni, mert Scott Jurek annyira inspirálóan vetette papírra az emlékeit, és olyan szenvedéllyel mesélt az életét meghatározó sportágról, hogy még az én kedvemet is sikerült meghoznia hozzá. Emberünk ultrafutó, mindent megnyert a műfajban, a semmiből jutott fel viharos sebességgel a csúcsra, és ott is maradt egészen a visszavonulásáig. Hihetetlen nehézségű terepeken tudott győzni, még a legendás tarahumara indiánokkal is futott, legyőzte a Halál Völgyét, és saját magát. Mindezen emberfeletti eredményeket úgy érte el, hogy vegán életmódot folytat, vagyis tisztán növényi étrenden él, nem fogyaszt húst, tojást és tejterméket. Rendkívüli ember, aki nagyon nehéz családi körülmények közül indult, óriási akaraterejének és kitartásának köszönheti a sikereit, ráadásul úgy, hogy eredetileg csak azért kezdett futni, hogy a síeléshez meglegyen a kondija. Ebben a könyvben összefoglalja nekünk az élettörténetét, praktikus tanácsokat ad a futáshoz, leírja kedvenc vegán receptjeit, döbbenetes őszinteséggel vall a mélypontjairól is, egy igazi bajnokot ismerhetünk meg, akitől nagyon sokat lehet tanulni nemcsak a sportról, hanem az életvezetésről is. Pátoszmentesen, abszolút emberi hangon osztja meg velünk a gondolatait ez a kiváló sportoló, olyan, mintha egy kávé mellett beszélgetne velünk. Remek könyv, nemcsak a futás szerelemeseinek ajánlom, hanem mindenkinek, nagyon fel tudja tölteni az olvasót energiával!
A teljes kritika itt olvasható:
http://jusandcalzone.blog.hu/2017/06/16/konyvajanlo_sco…

>!
virezma P
Scott Jurek – Steve Friedman: Futni, enni, élni

Jurek tudja, hogy a futás drog. A könyve is drog. Ha félsz, hogy beszippant a lélek transzcendencia utáni vágya, ledönt a lábadról az akarat diadala a fájdalom fölött, vegánná változol az itt közölt receptektől, akkor el se kezdd!

1 hozzászólás
>!
zördög
Scott Jurek – Steve Friedman: Futni, enni, élni

Pár hete beneveztem egy 10k-s távra, így hát nekifogtam futni (újra).
Fogalmam se volt róla, ki az a Scott Jurek, csak szerettem volna valami futásról szóló könyvet olvasni, hátha találok benne valami hasznosíthatót az edzéseimhez.

Ez egy nagyon emberi történet, baromi sok szenvedéssel, kudarccal. Hogy nem tudsz elfutni előle, mindegy, hogy 200 kilométereken át futsz, vagy csak a tömbház körül, úgyis utolér a bűntudat, a harag, életed összes rossz döntése, fájdalma. Vannak viszont olyan áldásos pillanatok, amikor meghaladod önmagad, és oszlik a köd, egy kicsi időre szabadulsz mindentől. Meg hogy mindig fel kell állni. De tényleg mindig.
Hasonló dolgokat írt Murakami is a Miről beszélek, amikor a futásról beszélek-ben (ajánlom mindenkinek aki még nem olvasta, és tetszett neki ez a könyv).

Na mibe, hogy miután kiolvastátok, ti is kimentek egyet kocogni?

>!
Ildikó_Nagy_2 P
Scott Jurek – Steve Friedman: Futni, enni, élni

Nem szeretek futni, bár a sportokat kedvelem, nemcsak nézni, csinálni is. De a futást gyűlölöm. Le a kalappal Scott Jurek előtt, és még sorolhatnánk, megannyi sporttársa előtt is, akik képesek ilyen hosszú távokat, hidegben, forróságban, és ilyen szinteken futni. Tetszett a könyv, micsoda kitartás, életmódváltás, akaraterő, lemondás, stb. kellett, hogy valóra tudja váltani álmát és mindig új és új, számomra szinte elérhetetlen célokat tűzött ki és ért el. Kár, hogy a „jótanácsok” és a recepgyűjtemény olyan világos betűkkel volt szedve, hogy alig láttam.
Kíváncsian várom a másik hasonló témát boncolgató könyvet, a Futni születtünk-et.

2 hozzászólás
>!
gater
Scott Jurek – Steve Friedman: Futni, enni, élni

Megismertem egy hihetetlen sportoló életét. Nem csak tippeket kaptam, evésre és edzéshez is, hanem egy jó adag spirituális felismerést. Nem csak a futásban, hanem az életre is rálehet vetíteni azokat a dolgokat amikre Scott Jurek is rájött. Ezenkívül elkezdtem gondolkodni azon, hogy vajon mi várna rám 42km után.. Ki fogom deríteni!

>!
Bubi
Scott Jurek – Steve Friedman: Futni, enni, élni

Amiota a Futni szulettunk cimu konyvet olvastam, ez volt a masodik futos konyvem. De ez pont eleg volt talan arra, hogy rajojjek, jo ilyesfajta konyveket is olvasni.
ENERGIAT AD. De tenyleg. Mikozben olvasod, ugy erzed tele vagy energiaval es szinte te is futod az ultratavot.
ELGONDOLKODTAT. Hiszen minden sportnak, a futasnak is van egy fajta filozofiaja, amit ezalatt a hatalmas futasoknal bevet az ember.
Ebben a konyvben MEG RECEPTEK IS vannak. Bar sajnos szamomra nem annyira jok, tekintve, hogy liszterzekeny vagyok, de talan majd 1-2 dolgot kiprobalok belole, helyettesitve az en etkezesemhez megfelelo alapanyagokkal.
Igazan csodas dolog volt Scott Jurek eleterol olvasni. Talan azt is mondhatom, hogy kicsit megtisztelo, hogy bepillantast engedett igy, egy regenyen keresztul az eleteben, melyben nem csak a futase a foszerep, hanem a baratoke, a csalade, a helyes taplalkozase es a minosegi eletvitele szintugy.
Ugy gondolom, mindig tanulhat valamit az ember a konyvekbol/konyvektol. Most sem volt maskepp.
Koszonom Scott.

>!
lauranne
Scott Jurek – Steve Friedman: Futni, enni, élni

Sokan, még ultrafutók sem értik, mire jó egy 24 órás futóversenyen részt venni. Az általános értetlenségen átívelő egyszavas kérdés így szól: Miért? – idézet a könyvből.
Csodálkozom, hogy csak 12 év után hagyta el a felesége.

>!
csokitorta P
Scott Jurek – Steve Friedman: Futni, enni, élni

A nyár olvasmányélményei közül abszolút kiemelkedett ez a kötet, még most is eszembe jut a rengeteg izgalmas történet Scott Jurek életéből. Bár ismeretterjesztő könyvként van kategorizálva, senki ne egy száraz leírásokkal teli kötetre számítson. Scott Jurek nem más, mint egy híres ultrafutó, akinek egészen a kezdetektől megismerhetjük az életútját, egészen a napjainkig. A legizgalmasabb versenyeiről is beszámol az olvasóinak (pl. a Halál-völgyben és életveszélyes gleccserek közt megtett távokról), amelyeket nagyon élénken sikerült megtennie: miközben a történeteit bújtam, úgy éreztem, hogy én is részese lehetek a versenyeknek, sőt, én vagyok az, aki megküzd a szeszélyes anyatermészettel, az emberi test véges határaival és a futó legnagyobb ellenségével, a saját elméjével.
Már csak ezek miatt is hihetetlen inspiráló ez a kötet, de számomra az tette fel a pontot az i-re, hogy az ultrafutóvá válás folyamatát is átélhettem, így ez a világ sokkal kézzel foghatóbb lett számomra. Ha még esetleg ezektől sem jött meg a kedvünk egy kis futáshoz, a gyakorlati tippek, illetve az ízletesnek tűnő, ugyanakkor energizáló és szuper egészséges receptek biztosan megteszik a hatásukat, és felkapjuk magunkra azokat az edző cipőket.
Bővebb értékelésem: http://varazstinta.blogspot.com/2020/03/konvyek-amelyek…


Népszerű idézetek

>!
Ουροβορος

1939-ben, negyvenhárom évesen, Cerutty idegösszeroppanást kapott. Miután az orvosok két évet sem adtak neki, gyökeresen átalakította étrendjét, és elkezdett rendszeresen mozogni, méghozzá egy új életfilozófia jegyében, amelyet a „stotan” jelzővel illetett (ezt az angol stoic – „sztoikus” – és Spartan – „spártai” szavak összevonásával alkotta). Az igazi sportoló legyen „kemény, kitartó, és higgyen megingathatatlanul egy eszményben”, írta, de ez nem elég: „tartson szigorú étrendet, legyen filozófiája, foglalkoztassa az értelmét is, és legyen nyitott a művészi törekvésekre”.

97. oldal (10. Veszélyes ének)

Kapcsolódó szócikkek: sport · sportoló
>!
Aigi P

A hatékony futáshoz jó technika kell, 100 mérföldes hatékony futáshoz pedig remek technika. Az a csodálatos benne mégis, hogy az elején, amikor futni kezdesz, semmiféle technika nem szükséges. Nem kell hozzá technika. Ha futó akarsz lenni, keress magadnak erdei ösvényt vagy csapást, jobb híján járdát vagy utcát, és fuss! Először csak 50 métert, ha nem bírsz többet. Holnap majd kicsivel messzebbre mész.

Kapcsolódó szócikkek: futás
>!
Aigi P

A hagyományos maratoni táv csak könnyű bevezetés, arra való, hogy kigondoljuk, kidolgozzuk technikánkat

1 hozzászólás
>!
Aigi P

Komolyan veszem, hogy vegán vagyok. (Bár ritkán használom ezt a szót, mert tudom, hogy általában kellemetlenül önelégült, túlbuzgó attitűdöt társítanak hozzá.) És komolyan
sportolok.

>!
Aigi P

Kevés olyan embert ismertem, mint Sorenson edző, aki ugyanolyan könyörtelenül kutatta a miérteket, mint én, csak ő válasszal is szolgált. Miért váltogassuk a rövid sprinteket a hosszabb távú edzéssel? Miért mozgassuk így a karunkat, és nem amúgy? Miért jobb lemaradni az elején, mint korán a mezőny élére állni? Kérdezett és válaszolt, de még jobban örült, ha valamelyikünk olyan kérdést tett föl, amelyre nem tudott válaszolni. A töprengés sokkal boldogabbá tette, mint a biztos tudás. Végre egy hely – és egy ember –, ahol megkérdezhetem: miért?

Kapcsolódó szócikkek: edző · futás
>!
DTimi

Nem hiszek a titkokban. Nem valamiféle titkos tudás teszi lehetővé nekem vagy másnak a győzelmet. Ahhoz, hogy valaki megnyerjen egy rangos versenyt, persze jó technika és stratégia kell, de még inkább nagy-nagy szív, tele akarással.

1 hozzászólás
>!
Aigi P

Mindenki elbizonytalanodik néha, ilyen az emberi természet. Nem értjük, hogyan kerültünk ilyen vagy olyan helyzetbe, és miért gördít az utunkba mindenféle akadályt az élet. Csak a legjámborabbak ámítják magukat azzal, hogy minden szenvedés kihívás, csak ők látnak minden csapásban – szigornak álcázott – áldást. Tudom, hogy olyan sportágat választottam, amely hosszú, gyötrelmes szakaszok végeérhetetlen sorát tartogatja, s hogy az ultrafutók kicsi, de vegyes összetételű közösségében éppen az a rang fokmérője, hogy mit bír ki az ember.

Kapcsolódó szócikkek: futó · sport
>!
DTimi

A gyorsételek, a tömegtermelés, a nevetségesen óriási adagok – mindez már önmagában is megbetegíti az embert. A legújabb kor hozta el persze a villanyt, a penicillint, a nyitott szívműtétet is. Így aztán modernkori hajlamunk a lustaságra, a könnyen megszerezhető (olcsó) tartósított élelmiszer és az életmentő orvosi beavatkozások elterjedése hosszúéletű, de egészségtelenül élő embert csinált belőlünk.

>!
Dorothy_Gray P

Ha nem vagyok futó, akkor mi vagyok?

19. oldal

Kapcsolódó szócikkek: futó
>!
Aigi P

Nem világjobbító szándékkal ettem müzlit és salátákat (az majd később jön), és nem is azért, mert kímélni akartam a tehénkéket. Csak észrevettem, hogy minél több, akkoriban
„hippikajá”-nak gondolt ételt eszem, annál jobb a közérzetem, és annál jobban teljesítek versenyeken.

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Fuss okosan
Takács Éva Judit: Mozgás és diabétesz
Giulia Enders: Bélügyek
Armin Risi – Ronald Zürrer: Vegetáriánus élet
David Servan-Schreiber: A rák ellen
Gyógyító ételek – Ártalmas ételek
Linda Gamlin: Az allergia
Richard Béliveau – Denis Gingras: Táplálkozással a rák ellen
Joacim Lund: Szőröstül-bőröstül
Varga Imre: Légy önmagad!