Kegyetlenség (Kegyetlenül 1.) 8 csillagozás

Scott Bergstrom: Kegyetlenség

Apja eltűnése után Gwendolyn Bloom olyan útra lép, amire egyáltalán nem számított. Új személyazonosságot kap, és leereszkedik a kémek, orgyilkosok és vérbeli gengszterek világának legmélyebb bugyraiba, ahol végre megismeri a teljes igazságot.
Nincs választása: csak úgy mentheti meg az apját, ha a fogvatartóihoz hasonlóan ő is kegyetlenné válik.

Eredeti mű: Scott Bergstrom: The Cruelty

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Libri, Budapest, 2018
428 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633108574 · Fordította: Farkas Melinda

Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
mate55
Scott Bergstrom: Kegyetlenség

Ami csak az időnket rabolja. A könyv nem attól gyenge, hogy Gwendolyn Bloomot tizenhét évesen megteszi Terminátornak, nem attól, hogy a történet kaotikus és sok sebből vérzik, és nem is attól, hogy logikátlan, hanem a sablonos unalomtól, a kiszámíthatóságtól, attól, hogy a főszereplőnek egyáltalán nincs személyisége, de legfőképpen a megvető erkölcsi döntései miatt. Ebben a kifordult valóságban egészen egyszerűen minden hiteltelen, a bakik pedig egymás sarkát taposva ugranak a gyanútlan olvasó arcába. A célratörő, nyílegyenes történetvezetés helyett szappanoperába való drámával kell beérnünk, és felesleges, önismétlő párbeszédekben bontakozik ki előttünk a csavarosnak szánt, valójában fantáziátlanságával kitűnő nyomozás. De nem csak a történetszálakat kezeli primitíven, hanem az érzelmeket is. Traumatikus felismerések oldódnak fel egy könnyes mondatban, kiirtott családtagok vesznek feledésbe egy csóktól, és a bűn, a bűntudat, a lelkiismeret és a félelem mind a semmibe enyészik. Természetesen. Hiszen író legyen a talpán, aki reális lélektant képes vinni abba a kliséhalmazba, amivé szegény „Kegyetlenül” roncsolódik. Számomra egy olyan útnak a végét jelenti, amibe talán jobb lett volna soha bele sem vágni. Mert sem műfajilag, sem alapötlet szintjén – nem alkalmas arra, hogy folytatásokat lehessen felépíteni rá.

3 hozzászólás
>!
esztokam P
Scott Bergstrom: Kegyetlenség

Ez egy akció/kalandregény, kémkedéssel, világjárással és rengeteg véres gyilkossággal. De mintha egy tévére/egyenesen DVD kiadásra szánt akciófilm lenne. Tudjátok, az a gyengébbik fajta, ami egyszer unaloműzőnek elmegy, mert épp nincs más, de nem lesz kedvenc belőle.
Nagyon-nagyon steril a szöveg, amit mondjuk lehet igazolni azzal, hogy Gwen igyekszik eltávolítani magát attól, ami történik és attól, amit kénytelen megtenni, hogy kiszabadítsa az apját. Sőt, a nevét is elhagyja a sztori nagy részében és még jó, hogy a végéhez közel emlékeztetett, ki is ő, mert totál elfelejtettem a nevét… silly me
A sok magyar jelenlétért kap egy pacsit! Béla, Rózsa, pálinka… Érdekelne honnan jött a dolog.

Ami igazán kiakasztott és majdnem le is tettem miattuk, az két nagyon vaskos fordítási hiba volt. Az egyik esetben „csak” annyi történt, hogy a mondatot ellentétes értelműként fordította le.
A másikban pedig a zsidó nagynéni reformátusnak nevezi magát, amikor egyértelmű, hogy a reform judaizmusra utal. Egyszerű guglizással kiderült volna, hogy, mikor azt mondta, „we’re Reform all the way” a zsidó vallásra utalva, ez így nem stimmel. Bár cáfoljatok rám nyugodtan. Lehetett volna, haladó, progresszív, vagy hogy reform zsidók de így reformátusként nekem furán hat…

>!
imros93
Scott Bergstrom: Kegyetlenség

Számomra teljesen kielégítő volt! Nem volt se több se kevesebb, mint vártam! A cselekmény pörgős és eseménydús, emiatt is hogy ilyen pörgős gyorsan végig is olvastam mert nem tudtam nagyon letenni. Gwen számomra egy nagyon szimpatikus főhős, bár szerintem a történet esszenciája a változatos helyszínek, kíváncsi leszek a folytatásra. :)

>!
Barbár 
Scott Bergstrom: Kegyetlenség

Ez a kalandregény egy ígéretes sorozat kezdő darabja. Akár a Krav Maga harcművészet reklámja is lehetne. A 17 éves Gwen e harcművészet alapjait elsajátítva félénk, visszahúzódó lányból magabiztos, tetterős nővé válik, aki nem fél meghúzni a ravaszt. Bizony megtörténik ez néhányszor, miközben eltűnt apja után kutat, de a puszta kézzel vívott küzdelemben is jól teljesít. Akció akció hátán, hihetetlennél hihetetlenebb kalandok. Nem minden az, aminek látszik, és kiderül, hogy egyes CIA-alkalmazottak még a világ legförtelmesebb bűnügyi ágazatában is aktív tevékenységet folytatnak.
Nagy ötletek nincsenek a történetben, és nem kell az asztal alá bújni ijedtünkben, de van benne elég izgalom, hogy érdeklődéssel, de gyorsan végigolvassuk.

>!
colman
Scott Bergstrom: Kegyetlenség

A történet tulajdonképpen pörgős,cselekménydús, de nekem ez már túl mesés. A tények ismeretében túl hihetetlen.


Népszerű idézetek

>!
mate55 

A fiúk fészkelődve várják a lefejezést: türelmetlenül sakálokként ülnek a helyükön és a penge zuhanása után ácsingóznak.

(első mondat)


A sorozat következő kötete

Kegyetlenül sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Nem akarlak megölni
Helena Silence: Ezüsthíd
Neal Shusterman: Unwind – Bontásra ítélve
Sherry Gammon: Elviselhetetlen
Richard Paul Evans: A 25-ös cella foglya
James Dashner: Lázkód
Victoria Schwab: Egy sötét duett
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Ursula Poznanski: Erebos
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok