Kisemlősök 26 csillagozás

Schmidt Egon: Kisemlősök

Az emberek nagy többsége nem rokonszenvez az apró emlősökkel, a denevérekkel, cickányokkal, egerekkel és társaikkal. Egyesek „félnek”, mások „irtóznak” tőlük – teljesen alaptalanul. Érdekes, hogy azért akadnak közöttük olyan fajok is, például a sün vagy a mókus, amelyek az előbbiekkel ellentétben általános népszerűségnek örvendenek és számos gyermekmese főhőseivé váltak. Próbáljuk meg túltenni magunkat azon az ellenszenven, melyet valósággal belénk neveltek még gyermekkorunkban. Lássuk meg bennük is a természet más fajokkal egyenértékű tagjait, hogy ha erdőn és mezőn járva, véletlenül találkozunk valamelyikükkel, jó érzéssel gondoljunk az avarban motozó hegyes orrú cickányra vagy a hosszú farkú egérre.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Búvár Zsebkönyvek Móra

>!
98 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630064553
>!
Móra, Budapest, 1985
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631139840 · Illusztrálta: Gémes Péter
>!
Móra, Budapest, 1981
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631124118 · Illusztrálta: Gémes Péter

Enciklopédia 6


Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Mariann_Czenema P>!
Schmidt Egon: Kisemlősök

Egyfelől mindegyik állatnál hiányoltam a méretet, akár cm, akár mm-ben kifejezve jó lett volna a leírásnál megadni. A kicsi, apró, rövid jelzők, meg az hogy egér/patkány méretéhez hasonlítjuk, eléggé nehezen értelmezhető tudományos pontosságnak, vagy ismeretterjesztésnek.

De ami végképpen kiakasztott: az az illusztráció. Életemben nem láttam ilyen ronda sünit, vakondot, pláne szurikátát :((
(no, itt van hozzá kép:
https://moly.hu/karcok/1837210 )

5 hozzászólás
lenne P>!
Schmidt Egon: Kisemlősök

@Gelso egér- és rágcsálóiszonya miatt kezdtem el ezt a kis határozót, de nem nagyon haladtam vele. Egyrészt nem értem, mi alapján került egy-egy állat egyáltalán a könyvbe; Afrikai és Szovjetunió területén élő rágcsálók létezéséről olvashatunk random a magyarországi állatkák mellett… spoiler
Jaa, és a konklúzió: nem jó, ha utálunk egy-egy kis állatot (én a patkányokat nem komálom), mert minden kis izéke értékes, akkor is ha sok van belőle (lásd.emberek).

2 hozzászólás
attatoth P>!
Schmidt Egon: Kisemlősök

Több esetben kissé túl rövid ismertetőt ad. Például az erdei cickánynak nem írta le a méretét, majd több másik cickány nagyságát ehhez viszonyította. Ezt kissé viccesnek, de elég zavarónak találtam.

Doma2>!
Schmidt Egon: Kisemlősök

Rögtön a bevezető szöveg nagyon tettszett, figyelemfelkeltő, élvezetes. Ugyanez aztán igaz az egész könyvre is, nem száraz, szakkönyv jellegű, mégis nagyon informatív. A képek esetében hiányoltam kicsit a kontúrokat, amivel még igényesebb lehetett volna a könyv. Összességében nagyon kellemes szórakozás volt, kedvet kaptam ennek a sorozatnak a további részeihez is.

Ratoncita>!
Schmidt Egon: Kisemlősök

Nálunk a denevér nagy kedvenc, de a népszerűtlennek számító állatokkal is barátkozni kezdtünk e könyv révén. Lehet, hogy nem mindenben precíz, de szemléletes áttekintést ad.

padamak>!
Schmidt Egon: Kisemlősök

Nem a kedveltjeim közé tartoznak ezek a villámgyors, kártékony mitugrászkák. De még jó, hogy nem nagyobbak.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

lenne P>!

4. Kerti pele (Eliomys quercinus). Nagyobb, mint az erdei pele. A szemén áthúzódó fekete csík a füle alá terjed, farka végén fekete-fehér bojt van. Hazánkban csak bagolyköpetekben találták.

34. oldal

1 hozzászólás
MissWenut>!

Az emberek nagy többsége nem rokonszenvez az apró emlősökkel, a denevérekkel, cickányokkal, egerekkel és társaikkal.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: cickány · denevér · egér
lenne P>!

3. Havasi őspocok (Dolomys bogdanovi). Európa talán legritkább apróemlős-faja, melynek életmódjáról, szokásairól ma is csak nagyon keveset tudunk. Valamikor sokkal gyakoribb volt, élt hazánk területén is, de azután már azt hitték, végképp kipusztult. Végül a jugoszláviai hegyekben sikerült megtalálni, s ma is csak néhány pontról ismerjük előfordulását. Sziklás hegyi lejtőkön él, táplálékát az ottani szegényes növényzet adja. Csekélyke állományát főleg a gyűjtők veszélyeztetik.

46. oldal

3 hozzászólás
MissWenut>!

Házi patkány (Rattus rattus). Kisebb, mint a vándorpatkány, bundája feketés. Füle előrelapítva a szeméig ér. Európa legnagyobb részén honos, de elterjedése egyenlőtlen. Élőhelyeiről a vándorpatkány szorította ki.

52. oldal

Kapcsolódó szócikkek: patkány
MissWenut>!

Szurikáta (Suricata suricata). Kis testű, társasan élő állatfaj, mely Dél-Afrika száraz sztyeppéin földi lyukakban telepszik meg. Rendkívül kíváncsi természetű, gyakran ürge módjára felemelkedve leselkedik. Nappal keresi rovarokból, csigákból és apró emlősökből álló táplálékát. Állatkertekben könnyen tartható.

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dél-Afrika · szurikáta
lenne P>!

1.Orosz sutaszárnyú mókus (Pteromys volans). Jóval kisebb a mókusnál, a farka is sokkal rövidebb. Elülső és hátulsó lábai között szőrrel borított repülőhártya feszül, mely ugrás közben ejtőernyőszerűen működik. Segítségével a kis állat a facsúcsról ellódulva akár 40 méteres ugrásra is képes! Tulajdonképpeni hazája Szibéria, de előfordul Északkelet-Európában is.

28. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Veres László: Hegyvidékek élővilága
Ian Redmond: Elefántok
Sabine Steghaus-Kovac: Hörcsögök, hódok és más rágcsálók
Tasnádi Kubacska András: Vadállatok gyerekszobája
Bagoly Ilona: Ízeltlábúak
Veres László: Pillantás a természetre
Ben Hoare: A természet ezer arca
Alexandra Parsons: Csudálatos emlősök
Laurence Boukobza – Annick Moulinier: Állatok
Miro Radnik: Vadon élő állatok