Kisemlősök 31 csillagozás

Schmidt Egon: Kisemlősök Schmidt Egon: Kisemlősök

Az emberek nagy többsége nem rokonszenvez az apró emlősökkel, a denevérekkel, cickányokkal, egerekkel és társaikkal. Egyesek „félnek”, mások „irtóznak” tőlük – teljesen alaptalanul. Érdekes, hogy azért akadnak közöttük olyan fajok is, például a sün vagy a mókus, amelyek az előbbiekkel ellentétben általános népszerűségnek örvendenek és számos gyermekmese főhőseivé váltak. Próbáljuk meg túltenni magunkat azon az ellenszenven, melyet valósággal belénk neveltek még gyermekkorunkban. Lássuk meg bennük is a természet más fajokkal egyenértékű tagjait, hogy ha erdőn és mezőn járva, véletlenül találkozunk valamelyikükkel, jó érzéssel gondoljunk az avarban motozó hegyes orrú cickányra vagy a hosszú farkú egérre.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Búvár Zsebkönyvek Móra · Az MME könyvtára Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

>!
98 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630064553
>!
Móra, Budapest, 1985
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631139840 · Illusztrálta: Gémes Péter
>!
Móra, Budapest, 1981
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631124118 · Illusztrálta: Gémes Péter

Enciklopédia 6


Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

nicosia P>!
Schmidt Egon: Kisemlősök

Elnagyolt könyvecske ez. Nem következetes a válogatás, hiányosak az adatok, és a képek sem mindig szépek, sőt. Szerettem a Búvár zsebkönyv sorozatot, de ez a rész nem volt a kedvencem.

Mariann_Czenema P>!
Schmidt Egon: Kisemlősök

Egyfelől mindegyik állatnál hiányoltam a méretet, akár cm, akár mm-ben kifejezve jó lett volna a leírásnál megadni. A kicsi, apró, rövid jelzők, meg az hogy egér/patkány méretéhez hasonlítjuk, eléggé nehezen értelmezhető tudományos pontosságnak, vagy ismeretterjesztésnek.

De ami végképpen kiakasztott: az az illusztráció. Életemben nem láttam ilyen ronda sünit, vakondot, pláne szurikátát :((
(no, itt van hozzá kép:
https://moly.hu/karcok/1837210 )

5 hozzászólás
lenne P>!
Schmidt Egon: Kisemlősök

@Gelso egér- és rágcsálóiszonya miatt kezdtem el ezt a kis határozót, de nem nagyon haladtam vele. Egyrészt nem értem, mi alapján került egy-egy állat egyáltalán a könyvbe; Afrikai és Szovjetunió területén élő rágcsálók létezéséről olvashatunk random a magyarországi állatkák mellett… spoiler
Jaa, és a konklúzió: nem jó, ha utálunk egy-egy kis állatot (én a patkányokat nem komálom), mert minden kis izéke értékes, akkor is ha sok van belőle (lásd.emberek).

2 hozzászólás
Doma2>!
Schmidt Egon: Kisemlősök

Rögtön a bevezető szöveg nagyon tettszett, figyelemfelkeltő, élvezetes. Ugyanez aztán igaz az egész könyvre is, nem száraz, szakkönyv jellegű, mégis nagyon informatív. A képek esetében hiányoltam kicsit a kontúrokat, amivel még igényesebb lehetett volna a könyv. Összességében nagyon kellemes szórakozás volt, kedvet kaptam ennek a sorozatnak a további részeihez is.

attatoth P>!
Schmidt Egon: Kisemlősök

Több esetben kissé túl rövid ismertetőt ad. Például az erdei cickánynak nem írta le a méretét, majd több másik cickány nagyságát ehhez viszonyította. Ezt kissé viccesnek, de elég zavarónak találtam.

nerdy7>!
Schmidt Egon: Kisemlősök

Már több mint negyven éves ez a kötet, és mégis nagyon érdekes, hogy a felsorolt emlősfajok Természetvédelmi státusza nem sokat változott. Schmidt Egon igyekezett a legközönségesebb kisemlősöktől az igazán érdekes fajokat is belebiggyeszteni ebbe a kis könyvecskébe. Számomra a legérdekesebb a Tigrisgörény volt, és a legédesebb az Orosz sutaszárnyú mókus. Jó lett volna, ha minden fajhoz ír méreteket. És egy fajnál, az Európai ichneumonnál szerintem nem volt olyan valósághű az ábrázolás. De egyébként hasznos kis könyvecske, akár a többi Búvár Zsebkönyv.

tilia_tomentosa >!
Schmidt Egon: Kisemlősök

Nagyon jó ez a kis búvár zsebkönyv. Igazán észrevétlenül kerülhetünk közel ezekhez a kis állatokhoz. Nézegetni, forgatgatni kell, nem egyszerre olvasni az egészet. Akkor is nagyon hasznos, ha a kiskertbe költözik egy betolakodó, és be kell határozni. Ez történt nálunk is a mamáéknál. Valószínüleg hörcsögük van. :))) Persze, most egy kihívás kedvéért egyszerre elolvastam az egészet. Jó volt! Köszönöm Egon bácsi!

Ratoncita P>!
Schmidt Egon: Kisemlősök

Nálunk a denevér nagy kedvenc, de a népszerűtlennek számító állatokkal is barátkozni kezdtünk e könyv révén. Lehet, hogy nem mindenben precíz, de szemléletes áttekintést ad.

padamak>!
Schmidt Egon: Kisemlősök

Nem a kedveltjeim közé tartoznak ezek a villámgyors, kártékony mitugrászkák. De még jó, hogy nem nagyobbak.

1 hozzászólás
Acanthinula>!
Schmidt Egon: Kisemlősök

Mint minden Búvár Zsebkönyvről erről is el lehet mondani, hogy bár korának megfelelő tudásanyagot foglal össze, látszik rajta az avulás. Ilyen például, hogy az ürgét és a hörcsögöt még gyakori fajnak mondja, miközben ma már látjuk, hogy az állományaik rohamosan csökkennek és védelmi intézkedésekre van szükségük.
A kötettel kapcsolatos másik nagy talány számomra, hogy mi alapján lettek benne összeválogatva az állatok. A hazánkban honos fajok rendben vannak, de a többi faj esetében meglehetős esetlegesség látszik.


Népszerű idézetek

lenne P>!

4. Kerti pele (Eliomys quercinus). Nagyobb, mint az erdei pele. A szemén áthúzódó fekete csík a füle alá terjed, farka végén fekete-fehér bojt van. Hazánkban csak bagolyköpetekben találták.

34. oldal

1 hozzászólás
MissWenut>!

Az emberek nagy többsége nem rokonszenvez az apró emlősökkel, a denevérekkel, cickányokkal, egerekkel és társaikkal.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: cickány · denevér · egér
lenne P>!

3. Havasi őspocok (Dolomys bogdanovi). Európa talán legritkább apróemlős-faja, melynek életmódjáról, szokásairól ma is csak nagyon keveset tudunk. Valamikor sokkal gyakoribb volt, élt hazánk területén is, de azután már azt hitték, végképp kipusztult. Végül a jugoszláviai hegyekben sikerült megtalálni, s ma is csak néhány pontról ismerjük előfordulását. Sziklás hegyi lejtőkön él, táplálékát az ottani szegényes növényzet adja. Csekélyke állományát főleg a gyűjtők veszélyeztetik.

46. oldal

3 hozzászólás
MissWenut>!

Házi patkány (Rattus rattus). Kisebb, mint a vándorpatkány, bundája feketés. Füle előrelapítva a szeméig ér. Európa legnagyobb részén honos, de elterjedése egyenlőtlen. Élőhelyeiről a vándorpatkány szorította ki.

52. oldal

Kapcsolódó szócikkek: patkány
MissWenut>!

Szurikáta (Suricata suricata). Kis testű, társasan élő állatfaj, mely Dél-Afrika száraz sztyeppéin földi lyukakban telepszik meg. Rendkívül kíváncsi természetű, gyakran ürge módjára felemelkedve leselkedik. Nappal keresi rovarokból, csigákból és apró emlősökből álló táplálékát. Állatkertekben könnyen tartható.

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dél-Afrika · szurikáta
lenne P>!

1.Orosz sutaszárnyú mókus (Pteromys volans). Jóval kisebb a mókusnál, a farka is sokkal rövidebb. Elülső és hátulsó lábai között szőrrel borított repülőhártya feszül, mely ugrás közben ejtőernyőszerűen működik. Segítségével a kis állat a facsúcsról ellódulva akár 40 méteres ugrásra is képes! Tulajdonképpeni hazája Szibéria, de előfordul Északkelet-Európában is.

28. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Veres László: Hegyvidékek élővilága
Ian Redmond: Elefántok
Sabine Steghaus-Kovac: Hörcsögök, hódok és más rágcsálók
Tasnádi Kubacska András: Vadállatok gyerekszobája
Bagoly Ilona: Ízeltlábúak
Veres László: Pillantás a természetre
Tittel Kinga: A Duna kincsei
Ben Hoare: A természet ezer arca
Peter Wohlleben: Érted az állatok beszédét?
Jill Bailey – David Burnie: Madarak