A ​kertek lakói 2 csillagozás

Schmidt Egon – Bécsy László: A kertek lakói

A szép kert, a sok virág, tarka petúniák, lilán virító nyári orgona, a piros cseresznyével, sárgán mosolygó almával, barackokkal teli fák nem csak számunkra szépek és kedvesek, de nagyon sok állatot is csábítanak a kerítésen belülre. Sokan elcsodálkoznának, ha megtudnák, hányféle kisebb és nagyobb állat él, legálisan vagy illegálisan „albérlőként”, a kertben.
Könyvünkben csak néhányat mutatunk be, köztük talán a legszebbeket. Örülnénk, ha ennek hatására kicsit rácsodálkoznátok saját kertetekre és felfedeznétek sok mindent, ami eddig is ott volt, ott élt, csak éppen nem figyeltetek rá, nem vettétek észre.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Csodaország, Budapest, 2004
64 oldal · ISBN: 9639180386

Enciklopédia 8


Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

Niki4>!
Schmidt Egon – Bécsy László: A kertek lakói

Érdekes, hasznos, és kedvesen megírt könyv. Látszik, hogy az írója nem csupán ismeri, de szereti is a szakterületét.


Népszerű idézetek

Cicu>!

Megfigyelték, hogy egy 12 fiókáját nevelő széncinege-családnál a szülők naponta átlag 359 alkalommal hoztak eleséget a fészekhez. Óránként átlagosan 22-szer etettek. Miután pedig egyszerre mindig 2-3 hernyó lógott a csőrükben, a 18 napos nevelési idő alatt kereken húszezer hernyót, bogarakat és pókot pusztítottak el.

11. oldal, Széncinege

Cicu>!

Csak egy veréb – mondják sokan lekicsinylően, pedig éppen a mezei veréb nagyon kedves és csinos madárka. Újabban ráadásul már védett is, akár a fecskék, a gólyák, a fülemülék vagy más madarak.

33. oldal, Mezei veréb

Kapcsolódó szócikkek: fecske · fülemüle · gólya · veréb
Cicu>!

A cickányok fogazata, persze csak viszonylagosan, félelmetesebb, mint a tigrisé vagy az oroszláné. Ha a cserebogarak vagy a tücskök beszélni tudnának, valószínűleg szörnyű történeteket mesélnének ezekről a ragadozó életmódú állatokról.

12. oldal, Keleti cickány

Kapcsolódó szócikkek: cickány · cserebogár · tücsök
Cicu>!

Ha ilyen, éppen a petézőhely felé bandukoló varangyot látok, mindig segítek neki. Felemelem és a víz közelében eresztem újra szabadon. Útközben nyugodt méltósággal üldögél a tenyeremen és hálásan pillant rám gyönyörű, rézvörös, máskor aranyosan csillogó szemeivel. Mielőtt a víz mellé teszem, az ujjammal megsimogatom a fejét. Közben mindig haragszom egy kicsit azokra a meseírókra, akik a szép királylányról és a csúf varangyról írnak. Az ilyen mesék is segítenek abban, hogy olyan sokan és teljesen ok nélkül félnek vagy undorodnak ezektől az állatoktól.

53. oldal, Varangyok

Kapcsolódó szócikkek: varangy
Cicu>!

Valaki a pomázi kertjében álló gyümölcsfára akasztotta azt a kalitkát, amelyben egy zöldike lakott. Az arra portyázó sikló észrevette, felkúszott a fára, és bebújt a drótszálak között. Elnyelte a madarat, de ettől hosszú teste a középtájon úgy megdagadt, hogy hiába próbálkozott, tekergett ide-oda, nem fért ki a drótszálak között.

29. oldal, Erdei sikló


Hasonló könyvek címkék alapján

Demeter László: Madarak
Claire Llewellyn: Hüllők
Nagy Éva: Hüllők és kétéltűek
Tasnádi Kubacska András: Sárkányok unokái
Manfred Baur: Ősi hüllők birodalma
Yuval Zommer: A nagy bogárkönyv
John Woodward: Szuperrovarok
Veres László: Hegyvidékek élővilága
Holdas Sándor: Fészkek, odúk, bölcsők
Angela Weinhold: Földünk