A ​Dalam könyve (Nagy folyók haragja 3.) 56 csillagozás

Schmal Róza: A Dalam könyve

Ladanniak ​és hurrogónok békét kötöttek. A trónfosztott királyok elmenekültek, a túlélők lassan előmerészkednek a romok alól.
De valóban véget ért a háború? Ha igen, miért késik a régóta vágyott nyugalom? Miért fogynak megállíthatatlanul a hurrogónok, hova tűnnek a lasnapoli kereskedőhajók és miért menti meg korábbi ádáz ellensége a száműzött királyt? Ha pedig a háború csak a kezdete volt egy sötétebb korszaknak, meg lehet-e még fordítani az események baljós áramlását?
Lombmélyfények kerülnek elő a mélyből, kihalt városok népesülnek be ismét, és feledésre ítélt szerelmek lángolnak fel – a feltörő múlt azonban elfeledettnek hitt bűnöket is a napvilágra hoz, és forgószélként kavarja fel Ladann-völgy életét a trilógia záró kötetében.

SCHMAL RÓZA fantasy-trilógiájában kibontakozik a ladanni birodalom története, a nemesi családok hatalomért és szerelemért folytatott harca. A lenyűgöző, képzeletbeli középkori világot a szerző által rajzolt, a kötetekben bekövetkező… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2023

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Lampion Könyvek, Budapest, 2023
512 oldal · ISBN: 9789636142650
>!
Lampion Könyvek, Budapest, 2023
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636142056

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Olesla Pasenord · Don Marate


Kedvencelte 8

Most olvassa 1

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 40

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Chöpp >!
Schmal Róza: A Dalam könyve

Nagyszerű befejezése egy nagyszerű regényfolyamnak. Szó szerint. Folyóvölgyekben kanyargó folyókkal hajóztunk el a mese végéig egy sodró lendületű trilógiával. Az utazás élvezetes és kalandos volt. Igazán megérte „befizetni rá”!

Cs_N_Kinga P>!
Schmal Róza: A Dalam könyve

Ez a része is tetszett a sorozatnak és sajnáltam, hogy vége. De az írónő szépen lezárta az összes szálat, igaz, hagyott egy kis egérutat a folytatásra, szóval van még remény….. De visszatérve erre a részre. Nagyon megszerettem a szereplőket egy-két negatív karaktertől eltekintve. Volt itt minden, új élet és világ kezdete. Szerelmesek és családok egyesülése, szóval nagyrészt happy end, amit én nagyon szeretek. Viszont kicsit túl szép is lett a dolog, főleg spoiler, igaz ennek is meg volt alapozva, de azért egy kicsit véresebbre gondoltam…. Most nézve a korosztályi besorolást, kicsit érthetőbb, de még mindig úgy gondolom, ez inkább 14+-os, mint 12, bár ki tudja. A trilógia befejező részeként számítottam is másra meg nem is. Kíváncsian várom az írónő következő regényét, mert az illusztráció is és a történet is magával tudott ragadni és jó volt ennek a képzeletbeli világ részesének lenni. Szóval, hol is a következő?
Én tudom ajánlani a fantasy kedvelőinek, egy kis ifjúsági csemegének. :)
https://youtu.be/bc8ENqvoUCc

Póli_Róbert>!
Schmal Róza: A Dalam könyve

Pár perce fejeztem be.
Nem nagyon vannak szavak.
Hatása van az emberre. Legalábbis rám biztosan.
Ez az a letehetetlen könyv volt.
Manapság ritka fajta.
Gyönyörűen megírt, nagyívű történet. Bár lehet, ezt már az első résznél is írtam, de erre a részre is igaz.
Örülök, hogy olvashattam, hogy részese lehettem a Nagy folyók haragjának.
És eltekintek attól, hogy a tördelési hibák, melyek a második részben is voltak, itt is az olvasóra köszönnek. Ezt sajnálom, de elnézem ennek a könyvnek. Ennek el.
Felemelő élmény volt.
Igazi katarzist adott.
Ui.: ha olvasod majd, lehet, zsebkendő is kell. Amúgy olvasd, ja, mindhármat, persze!
Szerintem bírni fogod.

Bogi_könyveskuckója>!
Schmal Róza: A Dalam könyve

Nem igazán olvastam eddig magyar íróktól. Egy-két olyan személyiség van csak, aki eddig munkásságával teljesen elvarázsolt. Az egyik író, Schmal Róza. A Nagy folyók haragja trilógia megidézi bennem a Trónok harca világát. Ne essen félreértés, abszolút nem egy koppintás. Egy hihtetlenül egyedi, fantasztikus, komplex és csavaros történet. Nem gondoltam volna, hogy ennyire fogom szeretni.
A szereplők kidolgozottak, a cselekmény komplex és szövevényes, a világfelépítés eszméletlen.
Nagyon vártam már a harmadik kötetet, hogy megtudjam, hogyan alakulnak az események, hova kerülnek a kirakós egyes darabjai. Azt kaptam, amire vágytam. Sőt…szerintem még többet is. Fantasztikus volt az egész sorozat. Méltó befejezést kapott.
Ezt a könyvet ajánlom azoknak, akik szeretik a Trónok harcát és hasonló élményeket keresnek.

>!
Lampion Könyvek, Budapest, 2023
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636142056
Aldara>!
Schmal Róza: A Dalam könyve

Egy újabb kedvenc sorozatom végére érkeztünk el, és a lezáró fejezetben sem kellett szerencsére csalódnom.
A karakterek zseniálisan vannak felépítve és egy élmény volt róluk olvasni. Lehet értük izgulni, örülni, szomorkodni, egyszóval átérezni az életüket. A kedvencem továbbra is Akolna és Olesdan párosa, nagyon aranyosak együtt. <3
A cselekmény maga nem volt annyira izgalmas, mint az előző részekben, viszont ezt kompenzálták a szereplők. Néhány olyan dolog is volt, amit jobban meg lehetett volna oldani, de tényleg csak apróságok, amik nem nagyon zavaróak.
A karaktereken kívül még egy főbb oka volt, hogy megadtam az 5 csillagot: a komplexitás. Ezt imádtam az egész sorozatban, hogy egyáltalán nem kiszámítható és eléggé összetett, ami jól áll neki. A harmadik részben is jelen volt mindez, és üdítő volt olvasni a sok klisés, megjósolható regény mellett.
Az egész sorozatot teljes szívemből ajánlani tudom azoknak, akik szeretik a jó karaktereket, a komplex történeteket és akik szeretnek hiánypótló könyveket olvasni, mert nekem ez abszolút az volt! :)

szuhikata>!
Schmal Róza: A Dalam könyve

„…a pusztítás után is lehet építkezni. Amíg a embernek nincs hozzá ereje, mert csak sírni akar a romokon, addig persze nem kell. Ideje van a sírásnak. Egyszer csak azonban megmozdul bennünk a vágy, hogy építsünk megint.”

Nincsenek szavak…
Egyszerűen gyönyörű az egész történet: a világ felépítése, a szereplők kidolgozottsága, a történet és a mindent behálózó folyók. A könyv nem vidám, sőt még a legboldogabb részeknél is sírni van kedvem. De ez egy ilyen könyv: elmondja nemcsak annak a néhány embernek az életét, hanem a élet nehézségeit és fáradalmait. Nehéz megmondani, miért nem ismerik annyian, mert szerintem ez a könyv mindenkinek kötelező. Azért, mert benne van minden: boldogság, szomorúság, csalódás és az élet romokból való újraépítése is.
Nagyon sokat adott ez a könyv. A sorozat előző kötetei is meghatottan, de ez lett a legjobb.
Mindenki olvassa el, mert nem fogjátok megbánni. Ezt garantálni tudom.
Abszolút kedvenc lett.

„ A Dalam neve pedig ott marad a nagy folyóké között. Mert vannak vizek,amelyek hegyeket törnek át vagy szigeteket árasztanak el, és vannak amelyek nem tesznek mást, mint feltörnek a föld alól, rendületlenül, szelíden csordogálnak, mégiselérik az elérhetetlent, összekötik az összeköthetetlent, és valósággá tesznek eltemetett reményeket.”
https://www.instagram.com/p/Cs0vo6CrNsx/…

_Agatha_>!
Schmal Róza: A Dalam könyve

Vegyes érzéseim vannak ezzel a könyvvel.Egy nagy kedvenc sorozatot fejeztem be ezzel a könyvvel de maga ez a lezáró kötet kilóg nekem ebből a sorozatból. Az egész élményt úgy tudnám megfogalmazni, hogy egy 500 oldalas utolsó fejezetet olvastam.Lényegében nem történt semmi nagy grandiózus mint az első két kötetben ez egy valóban lassú építkezés volt a nagy háború után és egy új világ kezdete ami nagyon lassan de biztosan bekövetkezik.
Összeségében a sorozatot imádtam, ezt a könyvet pedig szerettem mert egy nagyon szép lezárás volt de számomra ez volt a leggyengébb rész.

csak_olvass >!
Schmal Róza: A Dalam könyve

A trilógia első és második része teljesen belopta magát a szívembe (igen, már mindenkinek IS ajánlottam a családomban) így nagy várakozással tekintettem a sorozat utolsó részére, bár bevallom, kissé ambivalens érzéseim voltak. Egyrészről nagyon vártam, hogy folytathassam ezt a nagyszerű sorozatot, másrészről viszont aggódtam, hogy túlságosan nagy elvárásaim vannak vele szemben. Arról pedig nem is beszélve, hogy ezzel a kötettel elérkeztem az utolsó részhez, a szívnek kedves történeteket pedig nagyon nehezen tudja elengedni az ember. Kezdetben ugyan nehezen haladtam az olvasással, hiszen a második rész elolvasása óta már eltelt egy év, a könyvben pedig olyan sok név van, hogy kellett egy kis idő, mire sikerült elkapni a fonalat. Ezt követően azonban nagyjából átkoztam minden olvasás nélküli percet. A cselekmény fordulatokban gazdag és hihetetlenül izgalmas. A rövid fejezetek miatt könnyebben magával ragadott az olvasás izgalma és egyszer csak azt vettem észre, hogy az utolsó oldalnál járok. Azt hiszem, hogy rosszat nem is igazán tudok mondani a történetről. Schmal Róza lenyűgöző és igazán részletgazdag világot teremtett és hihetetlenül megérdemelné a széleskörű ismertséget és a népszerűséget.

A cselekmény rendkívül érdekes és izgalmas volt, egy másodpercig sem unatkoztam olvasás közben. Imádtam, ahogy a kirakós darabkái szépen a helyükre kerültek. Schmal Róza igazán ért a történetmeséléshez. Olyan volt az egész trilógia, mint egy csodaszép szőttes, amelyben minden egyes szál komoly és fontos jelentőséggel bír. A végeredmény pedig magáért beszél. A Nagy folyók haragja sorozat egy igazán eredeti és izgalmas fantasy történet, mely ha külföldön íródott volna, valószínűleg már világsiker lenne. Le a kalappal az írónő előtt, nagyszerű munkát végzett. Nagyszerű lezárást kaptunk, bizton állíthatom, hogy Schmal Róza neve egyet jelent a minőséggel, precizitással. Egy nagyszerű író, aki remélem a jövőben is hódol majd azon szenvedélyének, hogy újabb és újabb világokat teremtsen. Én biztos vagyok benne, hogy minden könyvét elolvasom a jövőben.

Bővebben itt olvashattok a kötetről:
https://csakolvassblog.blogspot.com/2023/08/schmal-roza…

Utószó>!
Schmal Róza: A Dalam könyve

A Dalam könyve az előző részekhez hasonlóan kimagaslóan szép kötet: a gyönyörű borító gerince az előző két résszel együtt egy különleges mintát ad ki, amely a Ladann-völgyet ábrázolja. Aki pedig bele is lapoz a könyve, az ismét sok fantasztikus illusztrációt és térképet talál, melyek mindegyike sokat ad hozzá a történethez, és amelyeket maga Schmal Róza készített a kötethez.

Aki olvasta a sorozat korábbi részeit, az tudja, hogy a cselekmény bizony meglehetősen bonyolult, és szinte számon sem lehet tartani a sok szereplőt, az írónő azonban valahogy senkiről sem feledkezett meg, és mindenki története tovább folytatódott, bár Olesdan és Olesla – két szívemnek kedves szereplő – most valamivel kisebb szerepet kapott, mint korábban. Összességében azonban mindenki megkapta a maga befejezését, és a politikai csatározások és a háborúk után úgy tűnik, végre a Ladann-völgy egésze is eljutott valamiféle nyugvópontra.

Bővebb értékelés a blogomon:
https://www.utoszo.hu/2023/08/07/schmal-roza-nagy-folyo…

Calico>!
Schmal Róza: A Dalam könyve

Az egész trilógia hatalmas komfortolvasmány volt, nagyon kényelmes és jóleső volt elmerülni ebben a világban, ahol a szereplők alapvetően jók, becsületesek, támogatják egymást. off Külön érdeme a könyvnek, meg az egész trilógiának, hogy nem túlírt, nincsenek negyven oldalas jelenetek: egy-egy fejezet csak pár oldal, de pont jól van ez így. Szuper volt, hogy végül az összes szál elrendeződött, tökéletesen elégedett vagyok a lezárással, azt kaptam, amit szerettem volna.


Népszerű idézetek

Chöpp >!

Jó ha van valaki, aki esténként megölel, akár jól sikerült a napod, akár nem.

459. oldal

Chöpp >!

Jól vagyok, mert itt lehetek. Itt nyugalom van, és nem kell olyan kérdésekben döntenem, amelyeken emberek sorsa múlik. A legkomolyabb kérdés, amit mérlegelnem kell az, hogy melyik könyvet kérjem ki a könyvtárból. Nagyszerű könyvek vannak itt.

36. oldal

Chöpp >!

Gondolom, most örömödet leled a könyvtárban.

110. oldal

Chöpp >!

Ebben a délután és az este között megnyíló résben megállt az idő – Kawalnak sokszor volt az az érzése, hogy egy ponton túl nem sötétedik tovább az ég, mintha a nappal megtorpant volna, hogy elnyújtsa a búcsúzást.

202-203. oldal

Chöpp >!

A Szép Napok Hajnala sebesen hasította a habokat a meleg, kora nyári szélben.

437. oldal

Jesper_Olsen >!

A Dalam neve pedig ott marad a nagy folyóké között. Mert vannak vizek, amelyek hegyeket törnek át vagy szigeteket árasztanak el, és vannak, amelyek nem tesznek mást, mint feltörnek a föld alól, rendületlenül, szelíden csordogálnak, mégis elérik az elérhetetlent, összekötik az összeköthetetlent, és valósággá tesznek eltemetett reményeket.

485. oldal

Jesper_Olsen >!

Itt nyugalom van, és nem kell olyan kérdésekben döntenem, amelyeken emberek sorsa múlik. A legkomolyabb kérdés, amit mérlegelnem kell az, hogy melyik könyvet kérjem ki a könyvtárból. Nagyszerű könyvek vannak itt.

36. oldal

1 hozzászólás
Jesper_Olsen >!

– Mondtam már, hogy túl sokat olvasol? – csóválta a fejét nevetve a Nagykard.

188. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: A gyógyítók
Fróna Zsófia: Démonok közt
Szakács Eszter: A nulladik zsebuniverzum
Aurora P. Hill: Adelin és Ettran
Gabriella Eld: Remények Jordan számára
Kemendy Júlia Csenge: Az időlátók balladája
Darvas Petra: Mágusok Kelyhe
Sáfrán Judit: Az írisz áldozata
Bessenyei Gábor: A háború lelke
Mechler Anna: Levedi lánca