A ​legnagyobb hazugság 2 csillagozás

Schirilla György: A legnagyobb hazugság

Nehéz nem elfogultnak lenni, ha az embert olyasvalamire kérik fel, hogy egy nem mindennapi teljesítményeket felmutató ember – jelen esetben Schirilla György – legújabb könyvéhez előszót írjon. Az ő esetében ugyanis csak legekről lehet beszélni, legyen az bármi is. A végletek embere, aki már sok alkalommal megmutatta, hogy az emberi teljesítőképesség határai szinte végtelenig is kitolhatók, csak megfelelő alany kell hozzá. Schirilla ilyen, nem mindennapi, vagy ahogyan mondani szokták, „hétköznapi” ember. Ő jelenség minden tekintetben, még a magyar sport egén is. És akkor is, ha nem volt igazi, őt megillető megbecsülésben része soha még. Pedig, hogy mennyire megérdemelte volna az igazi elismerést, azt igazán csak most mérhetjük fel, amikor a sport szürke hétköznapjait éli. És az eredmények is csak „ad hoc” születnek.

>!
Pallas, Budapest, 1987
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632720725 · Illusztrálta: Endrődi István

Enciklopédia 41

Helyszínek népszerűség szerint

Délegyháza


Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Carmilla >!
Schirilla György: A legnagyobb hazugság

Nem tudom, lehet, hogy nem mindig a szerző szándéka szerint, de nagyon jól szórakoztam e könyvön. Jobb, mint amire számítottam, és minden kis hiba ellenére (pl. helyesírás!), ami máskor zavart volna, valahogy mégis szerethetőnek bizonyult. Talán mert pozitív az üzenete, és az tökéletesen „átjön”. No meg nyilván a nosztalgiafaktor is hozzáad valamicskét: a (ma már) retro hangulatú reklámok, a jellegzetes, kis budapesti életképek (ezekből többet is szívesen olvastam volna), és a egyszerű, emberi hangvétele. És – bár régi könyv – még tanultam is belőle új dolgokat.


Népszerű idézetek

Carmilla >!

(…) Valótlan dolgokat állítunk magunkról céltudatosan, pl. egy jobb állás érdekében. Vagy itt vannak a házassági hirdetések. Milyen érdekes, hogy senki sem írja hirdetményében, hogy saját hibájából elvált. Egyértelműen mindenki önhibáján kívül vált el.

30. oldal, A szenvedélyekről (Pallas, 1987)

Kapcsolódó szócikkek: hirdetés
Carmilla >!

Vannak dohányosok, akik szenvedélyük „megvédésére” mondják: „az én nagyapám napi két csomag cigarettát szívott, és mégis 80 évig élt.” – Valószínű, hogy a dohányzó ember rendszeres testmozgással és jó levegőn végzett munkával valamelyest ellensúlyozta szenvedélyét. Azt persze sosem fogjuk megtudni, hogy a szóban forgó nagypapa meddig élt volna káros szenvedélye nélkül.

49. oldal, A szenvedélyekről (Pallas, 1987)

Kapcsolódó szócikkek: dohányzás · nagypapa
Carmilla >!

A nosztalgia, az emlékek hozzá tartoznak az ember életéhez, de azt csak kiegészíthetik, mindig az a legfontosabb, hogy ma mi van. Az, hogy ma milyen a közérzetünk, az, hogy ma milyen a hangulatunk, az, hogy ma látunk-e perspektívát az életünkben, és nem utolsósorban az, hogy vannak-e még céljaink.

178. oldal, Addig vigyázzunk rá, - amíg van! (Pallas, 1987)

Kapcsolódó szócikkek: cél · nosztalgia
Carmilla >!

(…) Vannak emberek, akikre egy utcán történő pár perces beszélgetés egész nap kihat, ezért fontos ezeket a beszélgetéseket pozitív tartalommal megtölteni.

183. oldal, Addig vigyázzunk rá, - amíg van! (Pallas, 1987)

Kapcsolódó szócikkek: beszélgetés
Carmilla >!

Alapvető, hogy csak olyan emberekkel tartsuk szabad időnkben a kapcsolatot, akikkel jól érezzük magunkat. Udvariasságból ne járjunk össze senkivel, de érdekből sem.

183. oldal, Addig vigyázzunk rá, - amíg van! (Pallas, 1987)

Kapcsolódó szócikkek: érdek · udvariasság
Carmilla >!

    A leghaszontalanabb nap az, amelyiken nem nevetünk.

186. oldal, Addig vigyázzunk rá, - amíg van! (Pallas, 1987)

Kapcsolódó szócikkek: nevetés
1 hozzászólás
Carmilla >!

Az eb okos állat, és főleg nem beszél vissza. Ezért lehet vele jól „elbeszélgetni”.

21. oldal, A szenvedélyekről (Pallas, 1987)

Kapcsolódó szócikkek: kutya
Carmilla >!

Az alkoholistát szeretettel és sajnálattal kell kezelnünk, mert olyan, mint egy beteg állat, mely az árnyak erdejében kaparja vackát.

104. oldal, A legnagyobb hazugság (Pallas, 1987)

Kapcsolódó szócikkek: alkoholizmus
Carmilla >!

Este értékeljük, hogy mennyiben volt hasznos a nap! Tudtunk-e szeretetet adni egyáltalán, vagy mosolyra fakasztani az embereket, legyen ez fontos számunkra, mert csak a másoknak adott értékek az igaziak.

179. oldal, Addig vigyázzunk rá, - amíg van! (Pallas, 1987)

Kapcsolódó szócikkek: érték
Carmilla >!

A szülők alkoholizmusa igen súlyosan megzavarhatja a gyermekek társadalmi beilleszkedését. A házastársak egyikének alkoholizmusa gyakori tényezője a válásoknak. A családok anyagi helyzete is könnyen katasztrofálissá válhat akár csak az egyik fél alkoholizmusa miatt is.

75. oldal, A legnagyobb hazugság (Pallas, 1987)

Kapcsolódó szócikkek: alkoholizmus

Hasonló könyvek címkék alapján

Gabonaételek
Amy Ramos: A teljes ketogén diéta kezdőknek
Lénárt Gitta: Szivárvány szakácskönyv
Nagy Réka: Ökobaba
Mezei Elmira: Autoimmun szakácskönyv 2.
Szendi Gábor – Mezei Elmira: Paleolit szakácskönyv II.
Mezei Elmira: Paleolit receptek hétköznapokra
Elekes Zsuzsanna: Alkohol és társadalom
Rudolf Steiner: A táplálkozásról
Lénárt Gitta: Élő ételek könyve