Hősnők ​és írók 17 csillagozás

Scherter Judit: Hősnők és írók

Írás ​közben nővé változni? Lehetséges lenne ez?

Egyáltalán: egy író mit tudhat a nőkről, ha férfi?

Igaz volna, hogy a legnagyobb regényhősnőket férfiak alkották?

Azt jelentené ez, hogy a férfiak többet tudnak a nőkről, mint maguk a nők?

Vagy éppenséggel semmit, s mindez csak az irodalomban valóság?

És miért mindig Emma Bovary és Anna Karenina neve jut mindenki eszébe, ha regényhősnőkről beszél? Vagy sokkal többen vannak ezek a nők, a hősnők, akiknek alakja átível évszázadokon, görög drámán, operák színpadán és a XX. század filmművészetén?

Scherter Judit nem csupán kilenc mai magyar író portréját rajzolja meg, nem csupán kilenc érdekes egyéniség életművét világítja meg érzékeny kérdéseivel, s barangolja be kilenc íróval ezt a titokzatos vidéket, mely tele van csodálatos női alakokkal és erotikus izgalommal, nem csak felidézi, amit a nőalak a művészetben jelent, hanem arról a különös viszonyról is mond valamit, amelyről mintha mindent… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

Magvető, Budapest, 2013
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631430707

Grecsó Krisztián

olvasóbarát>!
Scherter Judit: Hősnők és írók

Szokatlan téma. Jó szerkesztési ötlet, hogy minden írótól idéz a beszélgetés elején és végén szövegeket a műveikből, a hátsó borítón pedig egy-egy jellemző részletet az interjúban elhangzottakból. Nádas Péter, Grecsó Krisztián (itt talán nem a legszerencsésebb választás a regénynek pont ez a részlete), és Darvasi László esetében a legismertebb műveket választotta. Mivel a többiektől nem olvastam mindent, illetve 3 olyan szerző van, akitől még semmit, az ő esetükben ezt nem tudom megítélni.
Jellemző mondatok a könyvből:
"Amikor leáll a nemihormontermelés, vagy már nem olyan erős, akkor látszik, hogy a nő és a férfi legfőképpen ember. (Nádas Péter)
„Én a figuráimba mindig szerelmes vagyok. A férfiakba is. A nőkbe pedig különösen.” (Darvasi László)
„Merthogy a férfiak és a nők egymástól többnyire jól elkülöníthetők, viszont mindnyájan emberek. És az emberek abban egyformák, hogy különbözők.” (Márton László)
„Ettől függetlenül Shakespeare-nek szerintem nem is volt nézete arról, mi is az, hogy férfi, és mi is az, hogy nő. Miért kellett volna, hogy legyen? Ember, ember. A Csehov-nők ugyanolyan bajokkal küzdenek, mint a Csehov-férfiak.” (Spiró György)

Különös érdeklődéssel figyeltem azt is, hogy az írók mely műveket, hősnőket értékelik legbefolyásosabbnak korai olvasmányélményeik közül és melyik kortárs szerző műveit említik meg olvasottként. Darvasi László, Nádas Péter, Parti Nagy Lajos, Márton László különösen sok kortársát említi meg, értékelően, elfogadóan. Nádas Péter főleg nőket (Tóth Krisztina, Bán Zsófia, Forgács Zsuzsa)
Nagyon jónak tartom Forgách Andrásnak ezt a mondatát: „Nádasnak sikerül néha desztillálni a valóságot.”
Anna Karenina és Bováryné mellett egy kortárs magyar szerző, Závada Pál nőfiguráját, Jadvigát említették legtöbben pozitív példaként, kár, hogy az író nem szerepel a kötetben. Esterházy Péter véleményét is szívesen olvastam volna.
Sok újabb művel bővült a várólistám, erre is nagyon jó volt ez az olvasás.
Korábban nem sok interjúkötetet olvastam, de a legutóbbi ilyen mű, Mihancsik Zsófia: Nincs mennyezet, nincs födém nagy hatással volt rám, Nádas Péter személyiségét és életművét mindkét kötet elég alaposan bemutatja.

Juci P>!
Scherter Judit: Hősnők és írók

Ez egy elég jó kötet, érdemes elolvasni, ugyan kicsit merészebb kérdéseket is el tudtam volna viselni Scherter Judit részéről, de így is sok érdekeset mondanak a szerzők – nem is annyira a nőalakokról, hanem általában az írásról. És örülök, hogy a káromkodások nem lettek kiszerkesztve a szövegből :)
(Zárójeles megjegyzés: Kukorellytől még nem olvastam semmit, de ezek után nem is igen akarok, nagyon nem az én világom, azt hiszem. Hogy én mennyire unom ezt a „nő az örök rejtély” szöveget…)

cseri P>!
Scherter Judit: Hősnők és írók

Természetesen leginkább azt szeretném tudni, ki az, aki kimaradt, mert elutasította Scherter Judit felkérését a beszélgetésre. Két tippem mindenképpen van, Závada és Esterházy. Erről egyébként van egy zárszó, csak nevek nélkül.
Amúgy érdekes a könyv, elég sokat elárulnak a beszélgetések arról, ki mennyire él magával harmóniában. Például a Parti Nagy szerintem nagyon. Kukorelly viszont teljes érzelmi káosz, és nem is szimpi (ja, és pornográf a beidézett könyvrészlet is)*. Háy se annyira harmonikus, de viszont őt szeretjük. Grecsó az olyan kis kelekótya még. Spiró az olyan Spiró, ő már nem fog megváltozni (nem is kell), Nádas meg szintén olyan Nádas érzésem szerint, de sajnos tőle még mindig nem olvastam semmit, szégyelljem magam. Forgách Andrásnak az volt az előnye, hogy ismerte a szerzőt, így könnyű. Márton László és Darvasi is tetszett.

*Nem azért írtam ide, mert annyira kiakadtam (de), hanem hátha valaki majd emiatt elolvassa. :D Peersze.

Scherter Judit: Hősnők és írók

Interjúkötet 9 mai magyar íróval. Ők hogy látják a mai nőt, az irodalmi nőalakokat. A női lélek rejtelmei férfi szemmel.
Érdekesek, miből lesz az irodalmi nőalak…régen és most.
Bővebben a blogomon: http://gaboolvas.blogspot.hu/2013/03/hosnok-es-irok.html…

viidori I>!
Scherter Judit: Hősnők és írók

„És az emberek abban egyformák, hogy különbözők.”
***
A kortárs magyar irodalom nem nevezhető a szakterületemnek, olyannyira nem vagyok képben, hogy a kötetben szereplő kilenc íróból csak egytől olvastam már valamit (Grecsó). És az általuk emlegetett művekből is igencsak szellősek az ismereteim, de ez nem von le igazán a szöveg értékéből, mert ahol érdekes gondolatok kerülnek elő, ott nem különösebben számít az illusztrációnak felhozott mű ismerete. Persze nyilván kedvet csináltak ehhez és elvették a kedvem valami mástól, de ez már csak ilyen.
Mint ahogy az is már csak úgy van, hogy mint egy novelláskötetnél, úgy itt is hullámzó a különböző interjúk színvonala. Kukorelly kifejezetten idegesített, Nádas Péter nagyon összeszedett volt, Darvasitól és Grecsótól meg csak szimplán olvasni akarok.
És persze ott van az újra meg újra felbukkanó égető és sürgető vágy, valami műveltség féle utáni kapálódzás, ami mindig előjön, mikor egy témájában jól felkészült és lelkes emberbe futok bele, hogy jó lenne óriási ismeretanyag birtokában lenni és lehetőleg mindent tudni és olvasni lehetőleg most és azonnal.

moni79>!
Scherter Judit: Hősnők és írók

Ritkán olvasok írókról, szépirodalomról, nem vagyok elég felkészült ehhez. Ebben a könyvben is rengeteg olyan regényről van szó, amit el lehetne vagy kellene még olvasnom, aztán újraolvashatnám az interjúkat. Így nem könnyű megérteni minden utalást, a könyv mégis tanulságos és szórakoztató. A téma testhezálló, a megkérdezett írók pedig többé-kevésbé szimpatikusak is. Kukorelly feltűnően szexista, 100 éve elavult (de közben bizonyos körökben ma is élő) nézeteket hangoztat, nem is túl eredeti. Forgách András és Márton László (akiktől eddig semmit sem olvastam) egészen összeszedetten beszél a témáról: sok hősnőt említenek és elemezgetnek. Scherter Judit pedig sokszor talán érdekesebb, mint maguk az írók: szerényen, a háttérbe vonulva mutatja meg, mennyire sokat tud az irodalomról.

ddani>!
Scherter Judit: Hősnők és írók

Sanszos volt, hogy ez a könyv nagyon jó lesz, és jó is. Benne a magyar kortárs irodalom férfi írói szólalnak, illetve felenek meg (mint saját maguk), és műveik is (mint illusztráció). A téma adott, de ahhoz képest kevés átfedés van az interjúk szövegében. A kilenc szövegrészlet kizárja a kilenc íróinterjú esetleges monotonitását. Ez is a szerző keze munkáját dícséri.
Volt, aki pont olyan formát hozott, amilyennek ismerem, és volt, akit tulajdonképp csak itt ismertem meg, és rögtön jó (vagy éppen rég sejtett nem jó) benyomást kaptam. Vegyes és szubjektív. Azért a Nádas épp olyan hajmeresztő és izgalmas; a Háy Jánoson többször is nyerítettem; Kukorelly, Grecsó és Darvasi sosem lesz az esetem; Márton László szimpatikus, olvasnom kéne tőle, ahogy valószínűleg Forgách Andrástól is. Érdekes tabló, szerintem jót tett a közönségnek, hogy megjelent egy ilyen tematizált, félig-meddig reprezentatív dolog.
Mindenki olvassa el!

Scherter Judit: Hősnők és írók

9 beszélgetés, a Nádas Péterrel való a legjobb. Sok érdekes kérdés, pár alany kicsit kényszeredett. Jó volt olvasni, de sajnos arra is rájöttem, mennyi mindent kellene még!

olvasóbarát>!

Megkövetem az urakat is, az írókat, akik kimaradtak. Ki azért, mert nem olvastam, ki azért, mert nem izgatott, ki azért, mert megijesztett, ki csak tudatlanságból, ki csak félénkségből…
De: olyan is volt, aki azt mondta: ekkora hülyeséget még életében nem hallott. Még, hogy nőalakokról beszélgetni? Érdekes volt: hamarabb elpirultam, mint ahogy megértettem volna a válaszát.
Volt olyan is, aki kis levélkében utasított el. Érdekes volt: annyi pökhendiség pár sorba belezsúfolva!
És olyan is, aki azt mondta, amit ő tud a nőkről, ő is meg tudja írni. Csak nem hitte azt, hogy én akarom megírni helyette?
De olyan is, aki örömmel jött beszélgetni, nagyszerű volt, sziporkázott – majd mindent visszavont.

194. oldal Darvasi László

Szuszusz >!

Amikor Kafkát bemutatták Felice Bauernak, a későbbi menyasszonyának, abban a pillanatban úgy gondolta, hogy benne megtalálta azt az embert, aki hatékony, önálló, két lábbal a földön áll, és ki fogja szabadítani őt a szülei karmai közül. Pusztán ettől a gondolattól képes volt egyetlen éjszaka alatt megírni az Ítéletet, ezt a remekművet. Egyszerűen azáltal, hogy erre a nőre gondolt! Később többször is rájött arra, hogy nem tud együtt élni vele, mert nem képes férjjé változni, erre alkalmatlan. Egyébként Felicében az is tetszett Kafkának, hogy nem szép. Nem gyönyörű nő, hanem valaki, aki őt elfogadja olyannak, amilyen. Első nagy lázas levelezésük idején Kafka egy fantommal levelezett, amire csak az eljegyzés előtti napokban ébredt rá. Viszont Felice hatása alatt megírta az Ítéletet. Ehhez a fordulathoz egy nő kellett. (Forgách András)

Szuszusz >!

Ismerem a pesti Don Juant, nő, minden valódi férfiba szerelmes, egyetlen valódi férfi sem akad, akiért kihagyna egy másikat. Magányos, mert mindig mást szeret, és mert kevés a valódi férfi. (Grecsó Krisztián)

Kapcsolódó szócikkek: Grecsó Krisztián
robinson P>!

A kortárs nők között aki nagyon izgalmas volt, akit nagyon szerettem, Jadviga. A bűnös nő, aki valójában csak egy kikerülhetetlen szerelem, egy eleve elrendelt helyzet miatt bűnös. Az örökké vágyott és soha meg nem kapható nő.

Szuszusz >!

Most hadd térjek vissza Csehovhoz, akinek a drámáiban, de a novelláiban is a nők, amint megjelennek, készen vannak. Evidensek, megszólalhatnak, mint a mű hősei. Csodálom, amilyen érzékenységgel a nőkről ír! Ezért is meglepő, mennyire macsó attitűdje volt az életben, a leveleiből is kiderül, mekkora kujon volt, egészen a felesége, Olga Knyipper színre léptéig. (Forgách András)

robinson P>!

Nyilván vannak írók, akik egy kilométernél közelebbről nem láttak nőt, de tökéletesen beszélnek róla, ha úgy hozza a helyzet.

198. oldal Darvasi László

Szuszusz >!

Merthogy a férfiak és a nők egymástól többnyire jól elkülöníthetők, viszont mindnyájan emberek. És az emberek abban egyformák, hogy különbözők. (Márton László)

viidori I>!

Végül is az irodalomban, mint annyi mindenben, a dolgok mértéke az ember. Csakhogy az ember nem létezik a maga általánosságában, hanem mindenféle konkrét variációban valósul meg, például férfi, nő, gyerek, öregember. (Márton László)

Szuszusz >!

A küllem nem lehet ítélet tárgya. Ezért például a reklámipar is ugyanazt a trükköt alkalmazza, mint az én egyszemélyes irodalmi iparom, szép férfiakat keres, s miért ne találna. Szemem van, és meg tudom állapítani, hogy ez szép, az meg kevésbé, amaz meg kifejezetten ronda. Egyenesen az individualitáshoz, az önmeghatározáshoz tartozik ez a durva szelekció, ezért nem is vagyok hajlandó erről lemondani, akárhol is tart a női vagy akár a férfi emancipáció. Ezzel az emancipációs mozgalommal együtt tartok, ez egy nagyon ésszerű mozgalom, mert arra kényszerít, hogy differenciáltan nézzek. A szépséghez ne a szépség oldaláról, ne a fizikai oldalról közelítsek, hanem onnan, hogy valami, ami az orrom előtt van, hogyan hat rám intellektuálisan, erotikusan, pénzügyileg, mit tudom én, hogy…

33. oldal Nádas Péter