Hol ​vagy? 51 csillagozás

Schäffer Erzsébet: Hol vagy?

Schäffer Erzsébet ismét egy vallomásos kötettel lepi meg olvasóit. Kitár egy kaput, mely mögött egy drámai élethelyzetben lévő férfi és nő kapcsolatának olyan intim tartományaiba vezet, amelyekről nem szoktunk beszélni. Legalábbis így nem. A szerzőben többször felsejlik, talán nem is szabadna ilyen természetű érzéseket idegenek elé tárni. De könyveiből ismert őszintesége, beleérző figyelme és természetessége ezúttal is ledönti a tiltó korlátokat.

„Soha annyira nem viselt meg írás, mint ennek a könyvnek minden mondata. Soha nem meséltem olyan természetű intimitásokról, mint ebben a könyvben. Vegyék kezükbe óvatosan, és szorítsanak nekünk.”

Schäffer Erzsébet

>!
Central Médiacsoport, Budapest, 2017
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633412602

Enciklopédia 1


Kedvencelte 11

Most olvassa 8

Várólistára tette 60

Kívánságlistára tette 60


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Schäffer Erzsébet: Hol vagy?

Schäffer Erzsébet kötete mellbevágott, nem is sejtettem, miről szól, a fülszöveg elolvasása nélkül hoztam haza a könyvtárból. Nekem a szerző neve már garancia egy jó olvasmányélményre.

Schäffer Erzsébet egyedülálló stílusban tud írni, minden írása tele van szeretettel, melegséggel, történetei átölelnek, mint valami puha, szerető takaró. Ez a kötet talán még jobban szíven üt, mint a többi kötete, ugyanis élete nagyon intim területére enged bennünket betekinteni.

Nagyon szép, erőt adó könyv, ajánlom azoknak, akik éppen most ápolják valamelyik szerettüket, akik voltak ilyen helyzetben már, azoknak, akik szeretnek és akik szeretve vannak. Mindenkinek.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2019/03/olvastam-meg.html

2 hozzászólás
Tóth_Orsolya_3 P>!
Schäffer Erzsébet: Hol vagy?

"És ha boldog vagyok, tudom, hogy nem akarok elfelejteni nevetni, nem érzem keresztnek, se tehernek, se nyűgnek ezt az utolsó nagy utazásunkat, együtt.
Igen, a boldogsághoz nem vezet út. Az út maga a boldogság."

Olyan gyönyörűen, olyan szeretettel, olyan odaadással tud írni Schäffer Erzsébet, amire kevesen képesek.
Köszönöm, hogy a könyv által beengedett az életének egy kicsiny, de embertpróbáló időszakába. Külön köszönet a mai találkozásért, hogy újra láthattam, hallhattam, hogy bármi történjék is, Ön mindig képes derűsen és szeretettel fordulni mindenki felé.

13 hozzászólás
csucsorka P>!
Schäffer Erzsébet: Hol vagy?

Tépte, tépázta ez a könyv a szívemet.
Mert fájó vágyakat költöztetett bele és ott zsibongtak, odabent.
Csupa óriási, gonosz vágy: hogy éljenek a nagyszüleim örökkön de örökké; hogy Apu élje meg, míg a csenevész diófánk az égbe nő; hogy a cseresznyefánkat sose kelljen kivágni, és mindig legyen rajta termés.

Vágyat éreztem arra, hogy együtt öregedhessek meg azzal, akit szeretek, és szeressem azt, akivel megöregszem.

Vágyat Palya Beás, piros fényű, Ribizliálmos nyarakra.

Talán még gyerekre is, pillanatokra. Nem négyre, de mondjuk egyre.

Vágyat arra, hogy ha valaha, valaha írni kezdek, valami átkozott tréfának köszönhetően kifolyik a fiókból a beletuszakolt vágy, akkor így, csak így, sehogy máshogy!
Őszintén, szívből, gyönyörűen, kegyetlen’ nehezen, anyaszült meztelenül: schäffererzsébetesen.

5 hozzászólás
IrodalMacska P>!
Schäffer Erzsébet: Hol vagy?

Óda a sírig tartó szerelemhez. A boldog múlthoz, a felejthetetlen emlékekhez. A reményhez… Vagy a higgadt beletörődéshez?

Hol vagy Tibor, merre jársz? Hol szórakoztatod a nagyérdeműt, miközben a feleséged és a családod hazavár? Tűrni, menetelni előre, szeretni és bízni, amikor a tehetetlenség ural mindent. Hogy lehet egy embernek ekkora ereje, kitartása és hite, mint az írónőnek? A szerelemről, a fiatalkorról könnyű ódákat zengeni, de hogy lehet így írni valamiről, ami minden pillanatban fáj? Hogy lehet ilyen alázattal, méltósággal tűrni a sors csúnya tréfáját?

Nincsenek szavak erre a kötetre… darabokra törte a szívemet és hagynám, adnám még a forgácsokat is, csak meséljen még Schäffer Erzsébet! Kólintson kobakon, rázzon meg és emlékeztessen minden nap, hogy mekkora kincs, ha megtaláljuk a másik felünket és mindent, de mindent megérnek a pillanatok, amiket együtt tölthetünk!

>!
Central Médiacsoport, Budapest, 2017
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633412602
Futóhomok>!
Schäffer Erzsébet: Hol vagy?

Schäffer Erzsébetet jó olvasni, mert az ember általában fellélegzik a rendben és a szerző írásaiban előbb-utóbb rendbe lesz téve ember, állat, dolog. Néha túlontúl szépnek tűnik minden, kopogtat a giccs, de akkor már ott vagyunk a történet végén és ugye minden rendben is van.
„… magácska csak foglalkozzon a leckéjével!” – így noszogatta kedvesen Schäffer Erzsébetet a férje írásra; megszülettek szép sorjában a publicisztikák, nyilván sok figyelmes beszélgetés-meghallgatás nyomán.
Ám ez a könyv más! Bőven túlmutat a leckén. A szerző és párja privát jelenéből pőre őszintén megmutatott fejezet, amit megrendülten, nagy tisztelettel olvastam végig.

2 hozzászólás
V_rita>!
Schäffer Erzsébet: Hol vagy?

Szívhez szóló novellás kötet. Mélyreható önéletrajzi mű. Lassan fejezetenként olvastam mert csak így lehet. Szerelem,szeretet,törődés,hit és még annyi minden olvasható ebben a műben.

Mariann_ P>!
Schäffer Erzsébet: Hol vagy?

A könyvet (bár rövid , 199 oldalas ) hosszú ideje olvasom.
Az elején ízlelgettem a boldogságot, a szerelmet,az érzést, amit a család jelentett.
Aztán félretettem, hogy ez a sok jó dolog jó darabiig ott legyen bennem.
Kis átmenet a fiatalkori levelezés, aztán jött az öregség, a betegség.
A betegápolás teljesen kikészített, nem tudok értelmes mondatokat megfogalmazni ezzel kapcsolatban.
Törődés, aggódás,átértékelődés, alázat, simogatások,szerelem, remények, kapaszkodók, segítők, ápolás ,veszteség, köszönet , hála.
Mindenki tűri amit kiszabtak rá .
Akinek van elég ereje, vagy hasonló helyzetbe kerül, olvassa, erőt meríthet belőle. !!!!

szabadosági I>!
Schäffer Erzsébet: Hol vagy?

Hol vagy igazság? Hol vagy legendás nagy szerelem? Előbbit csak a jóisten tudja, utóbbi viszont ott van feketén-fehéren Schäffer Erzsébet legújabb, vallomásos könyvének lapjain. A szerző olyan mély és megrázó magánéleti történetről rántja le a leplet, hogy tátva marad az ember szája az őszinteségtől. Fejezetenként, lassan, meg-megszakítva voltam csak képes elolvasni, mert megtépázta a szívemet, lelkemet. Egy olyan intim kapcsolat naplója ez, amely könnyeket csal az olvasó szemébe. Mit könnyeket… megint jóformán zokogtam.

Hosszabban: http://szabadosagnes.blog.hu/2018/04/15/vallomas_beteg_…

Lulu88 I>!
Schäffer Erzsébet: Hol vagy?

Amikor megpillantottam ezt az akkor még friss könyvet, azonnal beleszerettem a borítójába, a címébe, piszokul magához vonzott. Az a fajta, ami beleég a retinámba. Akkor még nem sejtettem, milyen megrázó esemény áll a háttérben… De mégis, most is téveszthetetlen az a fajta személyes hangvétel, ami az írónőre jellemző. Szépen, érzéssel, lélekből mesél továbbra is.
A fél csillag levonás nem igazán a könyv hiányossága, inkább az enyém, mert ezt máskor pikkpakk kiolvasom, de most jóval ritkásabban vettem kézbe, és így nem ment sajnos a teljes elmélyülés… Továbbra is fantasztikus írónőnek tartom Schäffer Erzsébetet, aki minden élethelyzetet képes bizalommal, hittel és csodával átitatni.

>!
Central Médiacsoport, Budapest, 2017
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633412602
Georginanéven P>!
Schäffer Erzsébet: Hol vagy?

Már most, a borítója és a fülszövegek, no és belecsippentés után érzem: nekem ez kell. A temesvári lány után, biztos vagyok benne, hogy ennél is érzem majd azt a jóleső, torokszorító 'ez az' érzést, amelyről kellene az irodalomnak szólnia. Kincset érő kötet.


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Miért olyan jó szabálytalannak, a mindennapok sorából kilógónak lenni? Miért okoz máig akkora boldogságot a bármilyen apró kaland is?

15. oldal

3 hozzászólás
Tóth_Orsolya_3 P>!

– Az igazi szabad akarat az, amikor az ember boldogan teszi azt, amit tennie kell.

55. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Így is vannak kegyetlenül nehéz napok. A test fáradtsága semmi, azt ki lehet valahogy pihenni, de amikor belül fáradsz el és nem látsz kiutat, az más. Szerencsére nem tart sokáig.

168. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Egy játékot játszott. Ha rossz dolog történt, gyorsan keresett benne valamit, aminek örülni lehet.

37. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Már gyerekként is éreztem, de mostanra biztos vagyok abban, hogy távol a várostól, a természetben élve minden könnyebben megy. Mármint a fontos dolgok.

51. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Olyan jó oda beletemetkezni. Olyan jó belesimulni a kisfiús férfi ölbe. Olyan jó ott megpihenni és megfeledkezni a tegnapról, a holnapról. Olyan jó nem gondolni a következő percre sem. Csak most, csak itt. Csak veled, mint régen.

29. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Sorjáztak a boldogságok. Honnan tudtam volna, hogy azok? A mindennapjaink kimerevített pillanatait mesélem.

13. oldal

Bea_Könyvutca P>!

S tulajdonképpen
Mi a boldogság?
Hisz minden ember ezt másban leli;
Vagy senki sem találta még meg?

114. oldal, Petőfi Sándor: Világosságot!

csucsorka P>!

Az ember egy bizonyos kor után megedződik, vagy bölcsebb lesz, nem tudom, mindenesetre nem kiabál, nem rángatja le a szenteket az égből. Pláne, ha egyedül van és nincs közönsége.

36. oldal, Halkrém (Central Könyvek, 2017)

Tóth_Orsolya_3 P>!

Minden írásomnak minden sorát te olvastad először, és amikor olvasás után nagy sokára fölálltál a gép mellől, és kijöttél utánam a konyhába, és a szemed néha könnyes volt és megöleltél, a mindenség szakadt rám. Átnyúltam a hónod alatt, te a vállamat fogtad át. Megremegek most is. A fejem búbjától a kis lábam ujjáig elöntött az érzékeimet borzongató hála. Az a boldogtalan boldogság, hogy azt hittem, még néhány pillanat, és meg fog szakadni a szívem. És nem attól… Tőled. Az ajándékodtól, hogy kéretlenül, minden áldott pillanatban képes vagy odaajándékozni önmagad.

20. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Irvin D. Yalom: A magyar macska átka
Karin Slaughter: A jelentéktelen szív
Julie Orringer: Légzőgyakorlat fuldoklóknak
Alice Munro: Mennyi boldogság!
Anna Gavalda: Életre kelni
Karinthy Frigyes: Betegek és orvosok
Kosztolányi Dezső: A rossz orvos
B. Lőrinczy Éva: Meddig még?
Lev Tolsztoj: Három halál
Lev Tolsztoj: Ivan Iljics halála / Szergij atya