Hol ​vagy? 65 csillagozás

Schäffer Erzsébet: Hol vagy?

Schäffer Erzsébet ismét egy vallomásos kötettel lepi meg olvasóit. Kitár egy kaput, mely mögött egy drámai élethelyzetben lévő férfi és nő kapcsolatának olyan intim tartományaiba vezet, amelyekről nem szoktunk beszélni. Legalábbis így nem. A szerzőben többször felsejlik, talán nem is szabadna ilyen természetű érzéseket idegenek elé tárni. De könyveiből ismert őszintesége, beleérző figyelme és természetessége ezúttal is ledönti a tiltó korlátokat.

„Soha annyira nem viselt meg írás, mint ennek a könyvnek minden mondata. Soha nem meséltem olyan természetű intimitásokról, mint ebben a könyvben. Vegyék kezükbe óvatosan, és szorítsanak nekünk.”

Schäffer Erzsébet

>!
Central Médiacsoport, Budapest, 2017
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633412602

Enciklopédia 12


Kedvencelte 13

Most olvassa 8

Várólistára tette 63

Kívánságlistára tette 74


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Schäffer Erzsébet: Hol vagy?

Schäffer Erzsébet kötete mellbevágott, nem is sejtettem, miről szól, a fülszöveg elolvasása nélkül hoztam haza a könyvtárból. Nekem a szerző neve már garancia egy jó olvasmányélményre.

Schäffer Erzsébet egyedülálló stílusban tud írni, minden írása tele van szeretettel, melegséggel, történetei átölelnek, mint valami puha, szerető takaró. Ez a kötet talán még jobban szíven üt, mint a többi kötete, ugyanis élete nagyon intim területére enged bennünket betekinteni.

Nagyon szép, erőt adó könyv, ajánlom azoknak, akik éppen most ápolják valamelyik szerettüket, akik voltak ilyen helyzetben már, azoknak, akik szeretnek és akik szeretve vannak. Mindenkinek.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2019/03/olvastam-meg.html

2 hozzászólás
Tóth_Orsolya_3 P>!
Schäffer Erzsébet: Hol vagy?

"És ha boldog vagyok, tudom, hogy nem akarok elfelejteni nevetni, nem érzem keresztnek, se tehernek, se nyűgnek ezt az utolsó nagy utazásunkat, együtt.
Igen, a boldogsághoz nem vezet út. Az út maga a boldogság."

Olyan gyönyörűen, olyan szeretettel, olyan odaadással tud írni Schäffer Erzsébet, amire kevesen képesek.
Köszönöm, hogy a könyv által beengedett az életének egy kicsiny, de embertpróbáló időszakába. Külön köszönet a mai találkozásért, hogy újra láthattam, hallhattam, hogy bármi történjék is, Ön mindig képes derűsen és szeretettel fordulni mindenki felé.

13 hozzászólás
Ibanez P>!
Schäffer Erzsébet: Hol vagy?

„Ha ébredéskor ránézek az arcodra, ezer pillanat néz vissza rám.”
    
Szívmarkoló, szinte sokkoló memoár. Megértem, miért gondolkodott sokat rajta az írónő, hogy megírja-e, kiadásra kerüljön-e. Hiszen annyira bensőséges, benne van az egész szerelmük, az egész életük, minden simogatás, csók, ölelés és minden fájdalom is ebben a történetben. Aki csak szeretett valaki már életében, az szerintem nem fogja tudni úgy végigolvasni, s nem fogja tudni úgy nézni a képeket, hogy ne peregjenek közben a könnyei. Nézni Tibor mosolyát, nevetését a képeken és mellé a szörnyű valót olvasni.
    
„Egyedül vagyunk. Egyedül a szobában, az utcában, a városban, úgy érzem ilyenkor, egyedül vagyunk az egész hatalmas ég alatt. Akkor is egyedül vagyunk, ha tudom, hogy nem. De most jó így. Jó, mert szabad ölelni, a nyakadhoz bújni, csókolgatni a kezed, a térded, a lábad, szabad sírni, és amikor olykor-olykor visszatér a régi arcod, a láttára szabad megint reményeket táplálni. És szabad addig mondogatni, súgni és kiabálni, hogy szeretlek, szeretlek, örökké, előtte és utána mindennek, míg hatalmasak nem lesznek a pupillák, és visszanézel, ha csak másodpercekre is, de visszanéz a szemed, és ott a régi tekintetted, amibe most belekapaszkodom, és viszem magammal. … És nem engedem, hogy elhagyjon ez a tekintet. Akkor sem, amikor már magamban ülök és csorognak a könnyeim.”
    
Ez a könyv őszinte, szépséges, megrázó és mégis felemelő. Megmutatja azt, hogy igenis találhatunk időt a szeretteinkre, csak a mai rohanó világban mi nem akarjuk ezt és általában egy olyan súlyos betegség döbbent rá mindenkit, hogy megélje, újraélje a pillanatokat, mint Tiboré volt. Akkor lehet újra értékelni a csendet, a pillantást, a másik bőrének illatát, visszagondolni a múlt gyönyörű pillanataira és reménykedni, hogy még lehetnek újabbak. Köszönöm az írónőnek, hogy egy megírta ezt a könyvet és köszönöm a férjének azt a pillantást, úgy érzem, segíthet az ő példájuk másoknak is megérteni és megélni – avagy túlélni talán? – a veszteségek pillanatait.
    
„… keresem. Keresem a bohócot. A szőlősgazdát. A gyerekeim édesapját. Keresem a társamat. Aki csúnyán megtréfált. Itt van, és még sincs itt.”

csucsorka P>!
Schäffer Erzsébet: Hol vagy?

Tépte, tépázta ez a könyv a szívemet.
Mert fájó vágyakat költöztetett bele és ott zsibongtak, odabent.
Csupa óriási, gonosz vágy: hogy éljenek a nagyszüleim örökkön de örökké; hogy Apu élje meg, míg a csenevész diófánk az égbe nő; hogy a cseresznyefánkat sose kelljen kivágni, és mindig legyen rajta termés.

Vágyat éreztem arra, hogy együtt öregedhessek meg azzal, akit szeretek, és szeressem azt, akivel megöregszem.

Vágyat Palya Beás, piros fényű, Ribizliálmos nyarakra.

Talán még gyerekre is, pillanatokra. Nem négyre, de mondjuk egyre.

Vágyat arra, hogy ha valaha, valaha írni kezdek, valami átkozott tréfának köszönhetően kifolyik a fiókból a beletuszakolt vágy, akkor így, csak így, sehogy máshogy!
Őszintén, szívből, gyönyörűen, kegyetlen’ nehezen, anyaszült meztelenül: schäffererzsébetesen.

4 hozzászólás
IrodalMacska P>!
Schäffer Erzsébet: Hol vagy?

Óda a sírig tartó szerelemhez. A boldog múlthoz, a felejthetetlen emlékekhez. A reményhez… Vagy a higgadt beletörődéshez?

Hol vagy Tibor, merre jársz? Hol szórakoztatod a nagyérdeműt, miközben a feleséged és a családod hazavár? Tűrni, menetelni előre, szeretni és bízni, amikor a tehetetlenség ural mindent. Hogy lehet egy embernek ekkora ereje, kitartása és hite, mint az írónőnek? A szerelemről, a fiatalkorról könnyű ódákat zengeni, de hogy lehet így írni valamiről, ami minden pillanatban fáj? Hogy lehet ilyen alázattal, méltósággal tűrni a sors csúnya tréfáját?

Nincsenek szavak erre a kötetre… darabokra törte a szívemet és hagynám, adnám még a forgácsokat is, csak meséljen még Schäffer Erzsébet! Kólintson kobakon, rázzon meg és emlékeztessen minden nap, hogy mekkora kincs, ha megtaláljuk a másik felünket és mindent, de mindent megérnek a pillanatok, amiket együtt tölthetünk!

>!
Central Médiacsoport, Budapest, 2017
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633412602
szucsiani P>!
Schäffer Erzsébet: Hol vagy?

Szeretem Schäffer Erzsébet írásait, a belőlük áradó békét, ahogy észreveteti velünk az élet apró örömeit, szépségeit, ahogy egy egyszerű életképpel könnyet csal az olvasó szemébe.
Ez a történet most más, hihetetlen érzékenységgel megírt kitárulkozás a személyes tragédiájáról, ami bármelyikünkkel megtörténhet. Vallomás a férjével együtt töltött éveik örömteli pillanatairól, szerelmükről és az otthoni betegápolás embert próbáló nehézségeiről.
Szívbemarkoló, megrázó és nagyon őszinte írás. Számomra ez az igazi szerelem.

Futóhomok>!
Schäffer Erzsébet: Hol vagy?

Schäffer Erzsébetet jó olvasni, mert az ember általában fellélegzik a rendben és a szerző írásaiban előbb-utóbb rendbe lesz téve ember, állat, dolog. Néha túlontúl szépnek tűnik minden, kopogtat a giccs, de akkor már ott vagyunk a történet végén és ugye minden rendben is van.
„… magácska csak foglalkozzon a leckéjével!” – így noszogatta kedvesen Schäffer Erzsébetet a férje írásra; megszülettek szép sorjában a publicisztikák, nyilván sok figyelmes beszélgetés-meghallgatás nyomán.
Ám ez a könyv más! Bőven túlmutat a leckén. A szerző és párja privát jelenéből pőre őszintén megmutatott fejezet, amit megrendülten, nagy tisztelettel olvastam végig.

2 hozzászólás
V_rita P>!
Schäffer Erzsébet: Hol vagy?

Szívhez szóló novellás kötet. Mélyreható önéletrajzi mű. Lassan fejezetenként olvastam mert csak így lehet. Szerelem,szeretet,törődés,hit és még annyi minden olvasható ebben a műben.

Lovebooks>!
Schäffer Erzsébet: Hol vagy?

Megható, megindító történet a szeretet erejéről, az összetartozásról, kitartásról. Schäffer Erzsébet gyönyörű hasonlatokkal él a boldogságról, odaadásról. Az írás nagyon jó példa arra, hogy erőt merítsünk az írónő erejéből, végtelen, önzetlen szerelméből.

Bővebben:
https://konyvkultura.blogspot.com/2020/11/schaffer-erzs…

Lulu88 IP>!
Schäffer Erzsébet: Hol vagy?

Amikor megpillantottam ezt az akkor még friss könyvet, azonnal beleszerettem a borítójába, a címébe, piszokul magához vonzott. Az a fajta, ami beleég a retinámba. Akkor még nem sejtettem, milyen megrázó esemény áll a háttérben… De mégis, most is téveszthetetlen az a fajta személyes hangvétel, ami az írónőre jellemző. Szépen, érzéssel, lélekből mesél továbbra is.
A fél csillag levonás nem igazán a könyv hiányossága, inkább az enyém, mert ezt máskor pikkpakk kiolvasom, de most jóval ritkásabban vettem kézbe, és így nem ment sajnos a teljes elmélyülés… Továbbra is fantasztikus írónőnek tartom Schäffer Erzsébetet, aki minden élethelyzetet képes bizalommal, hittel és csodával átitatni.

>!
Central Médiacsoport, Budapest, 2017
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633412602

Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Miért olyan jó szabálytalannak, a mindennapok sorából kilógónak lenni? Miért okoz máig akkora boldogságot a bármilyen apró kaland is?

15. oldal

4 hozzászólás
Tóth_Orsolya_3 P>!

– Az igazi szabad akarat az, amikor az ember boldogan teszi azt, amit tennie kell.

55. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szabad akarat
Bea_Könyvutca P>!

Egy játékot játszott. Ha rossz dolog történt, gyorsan keresett benne valamit, aminek örülni lehet.

37. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Így is vannak kegyetlenül nehéz napok. A test fáradtsága semmi, azt ki lehet valahogy pihenni, de amikor belül fáradsz el és nem látsz kiutat, az más. Szerencsére nem tart sokáig.

168. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Már gyerekként is éreztem, de mostanra biztos vagyok abban, hogy távol a várostól, a természetben élve minden könnyebben megy. Mármint a fontos dolgok.

51. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Sorjáztak a boldogságok. Honnan tudtam volna, hogy azok? A mindennapjaink kimerevített pillanatait mesélem.

13. oldal

Bea_Könyvutca P>!

S tulajdonképpen
Mi a boldogság?
Hisz minden ember ezt másban leli;
Vagy senki sem találta még meg?

114. oldal, Petőfi Sándor: Világosságot!

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
Bea_Könyvutca P>!

Olyan jó oda beletemetkezni. Olyan jó belesimulni a kisfiús férfi ölbe. Olyan jó ott megpihenni és megfeledkezni a tegnapról, a holnapról. Olyan jó nem gondolni a következő percre sem. Csak most, csak itt. Csak veled, mint régen.

29. oldal

csucsorka P>!

Az ember egy bizonyos kor után megedződik, vagy bölcsebb lesz, nem tudom, mindenesetre nem kiabál, nem rángatja le a szenteket az égből. Pláne, ha egyedül van és nincs közönsége.

36. oldal, Halkrém (Central Könyvek, 2017)

Bárónő2000>!

Igen, a boldogsághoz nem vezet út. Az út maga a boldogság.

19. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · út

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Kosztolányi Dezső: A rossz orvos
Mi lett volna ha…?
Irvin D. Yalom: A magyar macska átka
Böszörményi Gyula: Kucó és más életszilánkok
J. K. Smith: Káosz a köbön
Rácz-Stefán Tibor: Élni akarok!
L. J. Wesley: Brooke
Veda Sylver: Törékeny boldogság
Gárdos Péter: Hajnali láz
Bakos R. Laura: Megélt életek