Ezüstróka 53 csillagozás

Schäffer Erzsébet: Ezüstróka

„Ahogy ​a nap rásütött, ezüstös fényben fürdött a hómező. Messziről, távcsővel egy sarki rókát pillantottunk meg. Vadászott. Óvatosan lépdelt, egyszer csak megállt. Fejét lehajtotta, majd egyik, aztán másik oldalára billentette. A hó fölött hallgatózott. Megfeszült a teste. Hirtelen, mintha rugó lökte volna ki, felugrott magasra. És fejjel előre, be a hóba. Csavaros mozgással egyre beljebb ásott, már csak a hátsó lába vége és a farka látszott ki. Majd ugyanolyan hirtelen kirúgta magát. Megrázta a bundáját. A szájában ott ficánkolt hosszú farokkal egy egér. Vagy cickány. Valami apró sarki rágcsáló. Cris rám nézett és nevetett. »Ezüstróka, így hívom. Már sok vadászatát láttam, nem tudok betelni vele. Te vagy ilyen, Lora. Kecses, okos, erős, aki nem adja fel. Kíváncsi, figyel, befúrja magát az ismeretlenbe… hogy élve maradjon.”
Balyi Laura odüsszeiája nem csupán kalandos életút, sokkal inkább egy ember felnövekedése önmagához. Lora ma hetvennyolc éves. Vallomása nem is… (tovább)

>!
Central Könyvek, Budapest, 2018
216 oldal · ISBN: 97896332411523
>!
Central Könyvek, Budapest, 2018
216 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633412480

Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 35


Kiemelt értékelések

Karinthy93 P>!
Schäffer Erzsébet: Ezüstróka

Megható, szép történet a családról, barátságról, szerelemről, kitartásról. Maga az élet lefolyását tárja elénk gyönyörűen megírva az írónő. Meghatott, elgondolkodtatott és kirepített a valóságból. Egyszer mindenképpen érdemes elolvasni. Szívből ajánlom Schaffer Erzsébet regényeit, szeretem az írásait. ❣

Bea_Könyvutca P>!
Schäffer Erzsébet: Ezüstróka

Keserédes életmese, mely egyben az ’56-os események egy kis szelete is egyben, nagyszerű női sorsokról olvashattunk, mert nemcsak Laura, azaz Lora élete volt nagyon érdekes, hanem az édesanyjáé, a szép és büszke Elbert Katáé is.

Ha olvastatok már a szerzőtől és szeretitek, akkor nem igényel különösebb ajánlást ez a könyve sem, olvassátok el.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2020/09/olvastam-meg.html

BeliczaiMKata>!
Schäffer Erzsébet: Ezüstróka

Érdekes történet volt, mozgalmas, színes életút, de valami hiányzott nekem belőle, ami levenne a lábamról. Egyszer érdemes volt elolvasni.

Porcsinrózsa>!
Schäffer Erzsébet: Ezüstróka

Ez a történet olvastatta magát. Schaffer Erzsébet a tőle megszokott igényességgel, empátiával és emberi melegséggel ábrázolja e rövid, mégis nagy történelmi ívet átfogó regényében szereplő nőket. Tipikusan női sorsos regény.Asszonyai dívák, nagyasszonyok, akiknek talán már a születéskor kódolva van a génjeikben az átlagembertől való különbözés vágya. Ezért aztán különlegesek, a külső szemlélő számára talán irigylésre méltó finom eleganciájuk, életvitelük. A felszín alatt azonban megküzdött sorsok, kanyargós életutak rejlenek. A regény külön értéke volt a számomra, hogy kitűnő történelmi korrajzot adott háttérként az eseményekhez. Nagyon szerettem , az utolsó betűig. Köszönöm az írónőnek.

szucsiani P>!
Schäffer Erzsébet: Ezüstróka

A Nők Lapjában már olvastam a könyvből részleteket és azóta vártam hogy megismerjem Lora történetét. Olvastatta magát, beszippantott, szinte én is a történet része voltam. Egy különleges, nehézségekkel és örömökkel teli életút bontakozik ki a regényből. Megrázó volt a gyermekkori élményeiről olvasni.
A regény ívét valóban megtörik a végére beillesztett levelek, de számomra így is egy igényesen megírt, nagyon emberi történet volt.
Szerettem!

2 hozzászólás
kriszet_Paulinusz P>!
Schäffer Erzsébet: Ezüstróka

Jónak ítélem Erzsébet meséjét és szerettem, hogy az élet adta meg az alaphangokat, mert tudjuk ő az igazi nagy történet mesélő. Kívülállóként meséli el azt, amit más átélt. Szép hangot talált erre.
A történet tényleg drámai, meghökkentő és csudi szép is. Így egyben szomorú és végzetes, kavarog, vonaglik, lent és fent, boldogság és szomorúság, vágy és vezeklés is.

adrykacska>!
Schäffer Erzsébet: Ezüstróka

Széles körben ajánlom az Ezüstróka elolvasását, ami egy drámai történet, és az arra fogékony olvasóknak vétek lenne elmulasztani.
Bővebben: https://adrykacska.blogspot.com/2019/11/schaffer-erzseb…

blankaveronika IP>!
Schäffer Erzsébet: Ezüstróka

Én szerettem Lora történetét.
Szép, igazi, kemény és kerek.

kiccsillag7>!
Schäffer Erzsébet: Ezüstróka

A magával sodró történetet olvasva többször azon kaptam magam, hogy a lélegzetvételem is elakad. S most is csak ülök elmélyülten, és Lora életén gondolkodom. Megindító, őszinte, szomorú… mégis szép. S mert igaz történet, még inkább felkavaró. Ez az élmény most belém ívódott, és még sokáig velem marad!


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Tudatosság kell, és eltávolodás, hogy ráláss az életedre.

197. oldal

NikoLetti P>!

Egyformának lenni könnyű és végtelenül unalmas. Kiválni mindig nehezebb, de az legalább feladat.

34. oldal

adrykacska>!

Sose feledd, inkább irigyeljenek, mint sajnáljanak!

34

paoloni>!

Néha beültek Vörös Csillag moziba, szerették a süppedős bársonyszékeket, (…)
A délután a Mézes Mackóban ért véget, legendás málnaszörpjük volt, egy forint ötven fillérbe került, a mandarinszörp nem volt olyan jó, de az harminc fillérrel olcsóbb volt.

44-45. oldal

NikoLetti P>!

Imádkozzon! Kérjen segítséget! Az is elég ha beszélget az Úrral. A mai embernek az a tévedése, hogy azt hiszi, mindent neki kell megoldani. Hát hogy is bírná! Rá kell bízni a Teremtőre a megoldást. Mi, emberek csak törekedni tudunk a jóra, de a végső szót Isten mondja ki. Ő pedig irgalmas. Hozzá fohászkodjon, signora.

191-192. oldal

Sz_Cs_Böbi P>!

Szeretet az, amikor csendes nyugalommal csak átöleled és tudod, az életedet is rábíznád. Szeretet az, amikor biztonságban érzed magad, és akármilyen baj ért, akármilyen zaklatott vagy, mellette megnyugszol. Szeretet az, ahogy némán a szemedbe néz, és csak megszorítja a kezed… Amikor olyan titkaidat is elmondod neki, amiket még te sem tudtál azelőtt magadról. És ha reggel kinyitod a szemed, ott fekszik melletted, gyűrötten, kócosan, és te boldog vagy.

adrykacska>!

úgy kell a szabadság, mint fulladóknak a levegő .

70

gidabetti>!

…ezek nekem a legszentebb emlékeim. Nem nagy dolgok, csak az életem.

171. oldal - Central Könyvek, 2018

gidabetti>!

Mert a szavak, hiába igyekeznek, nem képesek leírni és visszaadni az érzéseket. Elmondanak valamit, igaz minden, a valóságnak is megfelel, még árnyalt is és hasonlatos, de azt a boldogságot és azt a fájdalmat, amit ott és akkor, az igazi életében átél az ember, azt képtelenség szavakba önteni. Millió és millió hasonló történet zajlik, a nő és a férfi örök rejtély marad. Vajon miért? Pedig erről szól a világirodalom java az idők kezdetétől mostanig. Mégis, amikor ott vagy benne – megfejthetetlen…

171. oldal - Central Könyvek, 2018


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Leiner Laura: Bízz bennem
Csernovszki-Nagy Alexandra: Antónia eltűnt
B. E. Belle: Megtörtek
Ruby Saw: Inferno
Leiner Laura: Egyszer
Anne L. Green: Heather vonzásában
Szabó Magda: Abigél
J. Goldenlane: Holdnak árnyéka
R. Kelényi Angelika: A lánynevelde 1.