A ​Jóbarátok-generáció 273 csillagozás

Mi zajlott a színfalak mögött?
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Jó ​reggelt! Tényleg 1994-et írtunk, amikor a televízió műsorra tűzte az első epizódot?

Abban az évben, szeptemberben hat barát ücsörgött a kedvenc kávézójukban, hogy szexről, párkapcsolatokról, munkáról meg az élet egyéb dolgairól trécseljenek – és a mai napig újabb és újabb rajongók fedezik fel Rachel, Ross, Joey, Chandler, Monica és Phoebe életét. A sorozat – tehetséges megalkotóinak köszönhetően – szőröstül-bőröstül bekebelezte a fiatal közönséget. A Jóbarátok volt e korszak legkedveltebb és a legnagyobb hatású televíziós programja. Soha nem tartottak szünetet.

De pillantsunk csak bele, mi zajlott a színfalak mögött!

Saul Austerlitz, a popkultúra ismert krónikása, exkluzív interjúkat készített az írókkal, a rendezővel, a producerekkel és a stáb tagjaival a sorozat történetéről, amely a Netflixen jelenleg is meghökkentő népszerűséggel éli utóéletét. Izgalmas részleteket közöl a forgatás körülményeiről, a Super Bowlról, londoni utakról, leszbikus… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
XXI. Század, Budapest, 2020
430 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156122087 · Fordította: Magyari Andrea
>!
XXI. Század, Budapest, 2020
430 oldal · ISBN: 9786156122094 · Fordította: Magyari Andrea

Enciklopédia 3


Kedvencelte 13

Most olvassa 93

Várólistára tette 184

Kívánságlistára tette 278

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Kikerülhetetlen sorozat a Jóbarátok, tinikorom óta számtalanszor újranéztem az epizódokat. Most a könyv olvasása előtt ismét belefogtam a maratoni sorozatnézésbe. :)

Nagyon érdekes volt olvasni az írók, készítők előéletéről, a szereplőválogatásról, a valós életből a sorozatba kerülő történetekről, a díszletezőkről, öltöztetőkről, stb.
Külön felhívta a figyelmemet a könyv olyan dolgokra, mint például, hogy mennyire jellemezte a sorozatot a diverzitás hiánya, vagyis hogy túl „fehér” volt és nem szerepeltettek benne színesbőrű színészeket. Vagy érdekes volt a szereplőkkel való reklámok negatív hatásáról olvasni, a színészek sikeres és kevésbé sikeres filmszerepeiről vagy a leszbikus esküvő fontosságáról. Emellett azért volt pár bulváros infó is, mint például hogy Rachel 703 különböző szettben volt látható a 10 évad alatt. :)))

Mindemellett végigvezetett a könyv a sorozat nagyobb eseményein (Ross-Rachel, Chandler-Monica, Joey-Rachel kapcsolatára különösen nagy hangsúlyt helyezve), fordulatain, kiemelkedő epizódjain, szezonzáróin. Sokszor nem csak leírásokkal, hanem idézetekkel is felelevenítette a könyv a sorozat egy-egy ikonikus jelenetét. Szinte peregtek előttem a képkockák…

Kihagyhatatlan könyv a rajongóknak!!! Én biztos nagy örömmel fogom forgatni a könyvet évek múlva is.

A Seinfeld c. sorozat annyit volt emlegetve a könyvben, én meg kb. semmit nem tudok róla.

17 hozzászólás
reccs P>!
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

A Jóbarátok egy olyan sorozat, amit újabb és újabb generációk fedeznek fel, és szeretnek meg. Anyukám akkor nézte, mikor születésem után otthon volt velem, most pedig én nézem a barátnőimmel az egyetemről. :)
Rengeteg cikkel találkozhatunk, ami a színészekről mesél el kulisszatitkokat, de most először olvastam pl. az írók, a díszlettervezők, a producerek munkájáról, az élő közönségről, a kritikákról, és egyáltalán a sorozat létrejöttének hátteréről.
Aki ismeri, szereti a sorozatot, biztosan örömét leli ebben a könyvben.

Klodette>!
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Egy kultikus sorozat, amiért még ma is több millióan rajonganak és hiába a 90-es évek hangulata, még mindig aktuális, még mindig megnevettet és belopja magát az emberek szívébe.
Ez bizony a Jóbarátok, a 10 évadot megélt szituációs komédia, ami hat new york-i fiatal életét, mindennapjait, csetléseit-botlásait mutatja be.
Nekem mindig Joey és Chandler párosa voltak a kedvenceim, sokszor szerintem ők ketten vitték el a hátukon az egész sorit, de szerettem például Phoebe különcségét vagy Monica túlzó rendmániáját is, amiben persze mindig saját magamat láttam.
Ross és Rachel Se veled, se nélküled! kapcsolata sokszor megosztó volt, de akkor is drukkoltam nekik.
Egy olyan alkotásról beszélünk ami mára a popkultúra szerves része lett, beleivódott a köztudatba, kikerülhetetlen és megismételhetetlen, pedig sokan próbálkoztak már a leutánzásával.
Saul Austerlitz könyve a kezdetektől, egészen a függöny legördüléséig mutatja be a kulisszák mögött zajló megannyi érdekes és megosztó eseményt.
Bevallom, nekem néhol tömény volt, kínzóan lassan haladtam vele, pedig tényleg imádom a sorozatot.
Néha már kavartam a neveket és azokat a sorozatokat, amiket még bőszen megemlített a lapokon. Kicsit zavaros volt…
Mindenképpen érdekes és tanulságos olvasmánynak bizonyult. Izgalmas belelátni egy ilyen hatalmas gépezetbe, megtudni, hogy mennyi mindennek kell klappolnia egy 20-22 perces epizód megszületéséhez.
A poénok kitalálásától kezdve, a karakterek sorsának alakulásán át, a színészek beleszólásaiba és rögtönzéseibe, valamint megemlíteném még a készítőkre nehezedő nyomást, az elvárásokat és az egyre növekvő siker árnyoldalait is.
Mindent összevetve: hiszem, hogy ők hatan valóban Jóbarátok lettek a valóságban is és teljesen egyetértek a könyv végső konklúziójával, miszerint a sorozat sikere abban rejlett, hogy végig egyenrangúként kezelték ezt a hat embert, így a harmónia ami közöttük volt, mindenkinek átjött a képernyőkön keresztül is.

Bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.com/2020/07/konyvkritik…

zuna19 P>!
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

„Az előző, elkeserítően kudarcos pilotidőszak után a két író abban reménykedett, hogy 1994 sikeresebb év lesz számukra, mint az előző volt.”
94 jó év (én már csak tudom :DD)!
Kicsit nehéz olvasmánynak éreztem. A szárazsága, a sok-sok leírás kicsit untatott. Rossz még csak leírni is azt a mondatot, mert már nagyon vártam ezt a történetet. Abszolút nem erre számítottam, mondom ezt úgy, hogy az egyik szemem mosolyog és nagyon boldog, míg a másik kicsit el van kettyenve. Meglepően jó új információkat kaphattam. Ami nem tetszett szóval csak a szárazsága volt és igazából az is kellett a könyvnek, mert nem olyan lenne amilyen.
Kb. minden évben vagy ha nem is jut rá időm, de 2 évente újranézős sorozat. Gyerekkorom óta nagy imádattal nézem a részeket és a karaktereket.
Mindig is Rachel volt a „nagy kedvenc”, hát elég sokat változhattam, mert az utolsó újranézésem során, már idegesítőnek éltem meg a jelenlétét.
Phoebe sosem állt közel hozzám, a hóbortossága miatt, ami most már kifejezetten üdítő pár év távlatból, kedvelhetővé vált számomra. Meglepő módon most már nagyon szeretem.
Monica olyan semmilyen nem szúrja a szememet, hogy ott van. Kell egy szenya ember is minden sztoriba. Azt nem mondhatom róla, hogy utálom, de azt sem, hogy szeretem.
Joey és Chandler miatt ültem már a tv előtt kiskoromban is. Ők fogtak meg igazán a sorozatban. Mai napig nagy a rajongásom.
KEDVENCEM egyértelműen a Chandler M. Bing. Nekem az ő humoros karaktere tetszik a legjobban. Általában az ilyen figurákat szeretem a filmekben/sorozatokban.
Rosst mai napig nem tudom hova tenni. Egyértelműen nem szeretem a karakterét. Viszont most szerzett nálam egy jó pontot a könyv miatt. A fizetésüket nagyon szépen elrendezte, emberi volt D. S. .

cicus61 P>!
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Sajnálom, de nem tetszett. Pedig nagyon kíváncsi voltam rá. Az volt a baj, hogy túl sok volt az információ az előzményekről, az írókról stb. és kevesebb magáról a sorozatról és a szereplőkről és az is unalmas és száraz adathalmaz. Azért volt egy-két jó sztori, amin nevettem és volt pár olyan dolog, amiről nem is tudtam, pedig már legalább kétszer néztem végig a sorozatot.

1 hozzászólás
meseanyu P>!
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Nagy rajongója vagyok a sorozatnak, úgyhogy nagyon örültem ennek a könyvnek, pláne annak, hogy jó is volt. Olvasmányos, érdekes, sokszor megható, rendkívül szórakoztató, pont mint a sorozat.Kedvem támadt tőle újranézni a Jóbarátokat.

Deziréé>!
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Tudni kell rólam, hogy nagy Jóbarátok rajongó vagyok, mert egyszerűen nem tudom abbahagyni a sorozat nézését, ha a végére érek, egyből elölről kell kezdenem, mert nem tudom elengedni a 6 barátot.
Mikor megtudtam, hogy magyarul is megfog jelenni a könyv, szerintem örömömben ugráltam, annyira boldog lettem, na és mikor hozta a futár… nagy öröm nekem tényleg hogy enyém lehet ez a könyv.
Nagyon sok új információt kaptam a sorozatról, nagyon tetszett, hogy mindenről olvashattam a könyvben, a forgatókönyvtől egészen a díszlet tervezésig. Bár örültem volna, ha esetleg a színészek is nyilatkoznak a könyvben, pl. hogy mi a kedvenc élményük, hogy éltek meg bizonyos dolgokat, kedvenc részük, legemlékezetesebb forgatás, stb.
Nagyon tetszett az író stílusa is, soha nem unatkoztam a könyv olvasása közben. Néhányszor bevallom még libabőrös is lettem annyira nagy hatással volt rám néhány fejezet.
Tényleg fantasztikus a sorozat is és ez a könyv is csak ezt bizonyítja, csodálatos emberek dolgoztak ezen a sorozaton. Nagy gratula az írónak is, hogy egy ilyen érdekes könyvet összehozott.
A borító is nagyon tetszik, a polcom egyik nagy dísze lett.

Linszyy P>!
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Ha Jóbarátok rajongók vagytok, akkor ezt el kell olvasnotok.
De csakis akkor, ha nem tudtok semmit a sorozat elkészítéséről. Nekem rengeteg-rengeteg információt adott ez a könyv, így nem vagyok csalódott. De még én is látom, hogy lenne még miről beszélni.
Túl sok volt a részletes epizódleírás és olyan emberek háttértörténete, akiket nem ismerünk, illetve sokszor beszél a könyv olyan sorozatokról, amiket szintén nem mindenki ismer. Ezeken kívül viszont tartalmas és érdekes volt.
Arra is jó volt ez a könyv, hogy újra felcsigázza az embereket a Jóbarátok iránt, bár amint a statisztikák mutatják, enélkül is a mai napig népszerű a sorozat.
https://www.youtube.com/watch…

Green69>!
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

A könyv olvasása közben újra sikerült kicsit átélni azt ami sorozat nézése közben élt meg az ember. Aki szerette a Jóbarátokat azoknak szinte kötelező a könyv :-)

moonchristal P>!
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Nagyon vártam ezt a könyvet, mint örök Jóbarátok-rajongó. Az elejét még élveztem is, rögtön kedvet kaptam újranézni a sorozatot, érdekes volt kicsit olvasni a történet hátteréről, a megalakulásról, a szerzőkről. Haladva a könyvvel azonban kezdtem kicsit csalódottá válni, néhány rész ismétlődött, máshol el volt nyújtva mint a rétestészta, amiről meg szívesen olvastam volna többet, az össze volt csapva két mondatban. De még ezek sem vették volna el a kedvemet az egésztől, de aztán a rengeteg kritika, hogy miért nem politikailag korrekt a 21. században, miért nem tettek bele ilyen vagy olyan plusz szereplőt, miért nem gondoltak erre meg arra, az végül nagyon felbosszantott.
Sajnos nem értem, ez miért kellett, szerintem ez a sorozat jó, úgy ahogy van, minden hibájával együtt, szórakoztató, lélekmelengető, tökéletes délutáni/esti kikapcsolódás, pont, aminek lennie kell. A könyv végeztével valahogy maradt egy keserű utóíz bennem, és amiatt nagyon szomorú vagyok.


Népszerű idézetek

Niki_Salamon P>!

Nem tudják, hogy mi tudjuk, hogy ők tudják, hogy mi tudjuk!

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Niki_Salamon P>!

McMillan később bevallotta, hogy amikor kitalálta a Rachel-frizurát, be volt szíva.

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Niki_Salamon P>!

A Jóbarátok ott éltek, ahol az üres képkeret megremegett, ha becsapták az ajtót, és ahol a múlt régimódi szabályait – ami az udvarlást, a házasságot és a gyereknevelést illeti -fel lehetett rúgni, és újra lehetett írni.

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Niki_Salamon P>!

A kávé immár életstílus lett, a kávézás pedig (néha ugyan kissé rohanósan) a szabadidő eltöltésének egy módja. Az amerikai fiatalok már nem csak azért itták a kávét, hogy a koffein áldásos hatását élvezzék; órákon át üldögéltek a kávézókban, beszélgettek, poénkodtak, titkokat meséltek el, egyszóval éltek az új helyek adta lehetőséggel, és belakták az országszerte sorra nyíló tereket,

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

3 hozzászólás
Niki_Salamon P>!

Ők a szerelmet, a kötődést, a biztonságot keresik(…), miközben épp ezektől félnek a legjobban – írták. – És a legfontosabb a barátság„ hiszen ha az ember fiatal szingli New Yorkban, akkor a családot a barátok jelentik.

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Noryyy>!

A Jóbarátok tehát már nem pusztán egy sikeres tévéműsor volt; jelenséggé nőtte ki magát, és nem a sorozat tükrözte már a világot, hanem a világ kezdte utánozni a sorozatot. Akárhova ment az ember, a Jóbarátokba botlott.

188. oldal, 8. fejezet - Rám jönne még valami ruha? (XXI. század, 2020)

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Niki_Salamon P>!

A humor forrásának felfedezése sosem egy pillanathoz köthető, nem egyetlen mozdulat. Számtalan kitérő és közjáték kell ahhoz, hogy valami használhatót tudjanak felszínre hozni.

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

gabona P>!

Minden változik, de a barátság örök.

414. oldal

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Kapcsolódó szócikkek: barátság
Pandalány P>!

A való világ szívás – de tudtuk, hogy imádni fogjuk.

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Pandalány P>!

„Nem tudják, hogy mi tudjuk, hogy ők tudják, hogy mi tudjuk!”

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?


Hasonló könyvek címkék alapján

Nick Bruel: Rossz Cica fürdik
Greg Behrendt – Liz Tuccillo: Majd hívlak, Baby!
Szirmay Ágnes: Szerelemre castingolva
John Scalzi: Vörösingesek
Marni Bates: Rocksztárt kaptam karácsonyra
Alessandra Torre: Hollywoodi mocsok
Margaret Stohl: Royce tarol
Greg Child: Képeslapok a párkányról
Parti Nagy Lajos: A vak murmutér
Tom Phillips: A világ hülyéi