A ​Jóbarátok-generáció 144 csillagozás

Mi zajlott a színfalak mögött?
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Jó ​reggelt! Tényleg 1994-et írtunk, amikor a televízió műsorra tűzte az első epizódot?

Abban az évben, szeptemberben hat barát ücsörgött a kedvenc kávézójukban, hogy szexről, párkapcsolatokról, munkáról meg az élet egyéb dolgairól trécseljenek – és a mai napig újabb és újabb rajongók fedezik fel Rachel, Ross, Joey, Chandler, Monica és Phoebe életét. A sorozat – tehetséges megalkotóinak köszönhetően – szőröstül-bőröstül bekebelezte a fiatal közönséget. A Jóbarátok volt e korszak legkedveltebb és a legnagyobb hatású televíziós programja. Soha nem tartottak szünetet.

De pillantsunk csak bele, mi zajlott a színfalak mögött!

Saul Austerlitz, a popkultúra ismert krónikása, exkluzív interjúkat készített az írókkal, a rendezővel, a producerekkel és a stáb tagjaival a sorozat történetéről, amely a Netflixen jelenleg is meghökkentő népszerűséggel éli utóéletét. Izgalmas részleteket közöl a forgatás körülményeiről, a Super Bowlról, londoni utakról, leszbikus… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
XXI. Század, Budapest, 2020
430 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156122087 · Fordította: Magyari Andrea
>!
XXI. Század, Budapest, 2020
430 oldal · ISBN: 9786156122094 · Fordította: Magyari Andrea

Enciklopédia 3


Kedvencelte 10

Most olvassa 89

Várólistára tette 176

Kívánságlistára tette 269

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Kikerülhetetlen sorozat a Jóbarátok, tinikorom óta számtalanszor újranéztem az epizódokat. Most a könyv olvasása előtt ismét belefogtam a maratoni sorozatnézésbe. :)

Nagyon érdekes volt olvasni az írók, készítők előéletéről, a szereplőválogatásról, a valós életből a sorozatba kerülő történetekről, a díszletezőkről, öltöztetőkről, stb.
Külön felhívta a figyelmemet a könyv olyan dolgokra, mint például, hogy mennyire jellemezte a sorozatot a diverzitás hiánya, vagyis hogy túl „fehér” volt és nem szerepeltettek benne színesbőrű színészeket. Vagy érdekes volt a szereplőkkel való reklámok negatív hatásáról olvasni, a színészek sikeres és kevésbé sikeres filmszerepeiről vagy a leszbikus esküvő fontosságáról. Emellett azért volt pár bulváros infó is, mint például hogy Rachel 703 különböző szettben volt látható a 10 évad alatt. :)))

Mindemellett végigvezetett a könyv a sorozat nagyobb eseményein (Ross-Rachel, Chandler-Monica, Joey-Rachel kapcsolatára különösen nagy hangsúlyt helyezve), fordulatain, kiemelkedő epizódjain, szezonzáróin. Sokszor nem csak leírásokkal, hanem idézetekkel is felelevenítette a könyv a sorozat egy-egy ikonikus jelenetét. Szinte peregtek előttem a képkockák…

Kihagyhatatlan könyv a rajongóknak!!! Én biztos nagy örömmel fogom forgatni a könyvet évek múlva is.

A Seinfeld c. sorozat annyit volt emlegetve a könyvben, én meg kb. semmit nem tudok róla.

17 hozzászólás
reccs P>!
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

A Jóbarátok egy olyan sorozat, amit újabb és újabb generációk fedeznek fel, és szeretnek meg. Anyukám akkor nézte, mikor születésem után otthon volt velem, most pedig én nézem a barátnőimmel az egyetemről. :)
Rengeteg cikkel találkozhatunk, ami a színészekről mesél el kulisszatitkokat, de most először olvastam pl. az írók, a díszlettervezők, a producerek munkájáról, az élő közönségről, a kritikákról, és egyáltalán a sorozat létrejöttének hátteréről.
Aki ismeri, szereti a sorozatot, biztosan örömét leli ebben a könyvben.

zuna19>!
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

„Az előző, elkeserítően kudarcos pilotidőszak után a két író abban reménykedett, hogy 1994 sikeresebb év lesz számukra, mint az előző volt.”
94 jó év (én már csak tudom :DD)!
Kicsit nehéz olvasmánynak éreztem. A szárazsága, a sok-sok leírás kicsit untatott. Rossz még csak leírni is azt a mondatot, mert már nagyon vártam ezt a történetet. Abszolút nem erre számítottam, mondom ezt úgy, hogy az egyik szemem mosolyog és nagyon boldog, míg a másik kicsit el van kettyenve. Meglepően jó új információkat kaphattam. Ami nem tetszett szóval csak a szárazsága volt és igazából az is kellett a könyvnek, mert nem olyan lenne amilyen.
Kb. minden évben vagy ha nem is jut rá időm, de 2 évente újranézős sorozat. Gyerekkorom óta nagy imádattal nézem a részeket és a karaktereket.
Mindig is Rachel volt a „nagy kedvenc”, hát elég sokat változhattam, mert az utolsó újranézésem során, már idegesítőnek éltem meg a jelenlétét.
Phoebe sosem állt közel hozzám, a hóbortossága miatt, ami most már kifejezetten üdítő pár év távlatból, kedvelhetővé vált számomra. Meglepő módon most már nagyon szeretem.
Monica olyan semmilyen nem szúrja a szememet, hogy ott van. Kell egy szenya ember is minden sztoriba. Azt nem mondhatom róla, hogy utálom, de azt sem, hogy szeretem.
Joey és Chandler miatt ültem már a tv előtt kiskoromban is. Ők fogtak meg igazán a sorozatban. Mai napig nagy a rajongásom.
KEDVENCEM egyértelműen a Chandler M. Bing. Nekem az ő humoros karaktere tetszik a legjobban. Általában az ilyen figurákat szeretem a filmekben/sorozatokban.
Rosst mai napig nem tudom hova tenni. Egyértelműen nem szeretem a karakterét. Viszont most szerzett nálam egy jó pontot a könyv miatt. A fizetésüket nagyon szépen elrendezte, emberi volt D. S. .

Klodette>!
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Egy kultikus sorozat, amiért még ma is több millióan rajonganak és hiába a 90-es évek hangulata, még mindig aktuális, még mindig megnevettet és belopja magát az emberek szívébe.
Ez bizony a Jóbarátok, a 10 évadot megélt szituációs komédia, ami hat new york-i fiatal életét, mindennapjait, csetléseit-botlásait mutatja be.
Nekem mindig Joey és Chandler párosa voltak a kedvenceim, sokszor szerintem ők ketten vitték el a hátukon az egész sorit, de persze szerettem Phoebe különcségét vagy Monica túlzó rendmániáját is, amiben persze mindig saját magamat láttam.
Ross és Rachel Se veled, se nélküled! kapcsolata sokszor megosztó volt, de akkor is drukkoltam nekik.
Egy olyan alkotásról beszélünk ami mára a popkultúra szerves része lett, beleivódott a köztudatba, kikerülhetetlen és megismételhetetlen, pedig sokan próbálkoztak már a leutánzásával.
Saul Austerlitz könyve a kezdetektől, egészen a függöny legördüléséig mutatja be a kulisszák mögött zajló megannyi érdekes és megosztó eseményt.
Bevallom, nekem néhol tömény volt, kínzóan lassan haladtam vele, pedig tényleg imádom a sorozatot.
Néha már kavartam a neveket és azokat a sorozatokat, amiket még bőszen megemlített a lapokon. Kicsit zavaros volt…
Mindenképpen érdekes és tanulságos olvasmánynak bizonyult. Izgalmas belelátni egy ilyen hatalmas gépezetbe, megtudni, hogy mennyi mindennek kell klappolnia egy 20-22 perces epizód megszületéséhez.
A poénok kitalálásától kezdve, a karakterek sorsának alakulásán át, a színészek beleszólásaiba és rögtönzéseibe, valamint megemlíteném még a készítőkre nehezedő nyomást, az elvárásokat és az egyre növekvő siker árnyoldalait is.
Mindent összevetve: hiszem, hogy ők hatan valóban Jóbarátok lettek a valóságban is és teljesen egyetértek a könyv végső konklúziójával, miszerint a sorozat sikere abban rejlett, hogy végig egyenrangúként kezelték ezt a hat embert, így a harmónia ami közöttük volt, mindenkinek átjött a képernyőkön keresztül is.

Bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.com/2020/07/konyvkritik…

Deziréé>!
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Tudni kell rólam, hogy nagy Jóbarátok rajongó vagyok, mert egyszerűen nem tudom abbahagyni a sorozat nézését, ha a végére érek, egyből elölről kell kezdenem, mert nem tudom elengedni a 6 barátot.
Mikor megtudtam, hogy magyarul is megfog jelenni a könyv, szerintem örömömben ugráltam, annyira boldog lettem, na és mikor hozta a futár… nagy öröm nekem tényleg hogy enyém lehet ez a könyv.
Nagyon sok új információt kaptam a sorozatról, nagyon tetszett, hogy mindenről olvashattam a könyvben, a forgatókönyvtől egészen a díszlet tervezésig. Bár örültem volna, ha esetleg a színészek is nyilatkoznak a könyvben, pl. hogy mi a kedvenc élményük, hogy éltek meg bizonyos dolgokat, kedvenc részük, legemlékezetesebb forgatás, stb.
Nagyon tetszett az író stílusa is, soha nem unatkoztam a könyv olvasása közben. Néhányszor bevallom még libabőrös is lettem annyira nagy hatással volt rám néhány fejezet.
Tényleg fantasztikus a sorozat is és ez a könyv is csak ezt bizonyítja, csodálatos emberek dolgoztak ezen a sorozaton. Nagy gratula az írónak is, hogy egy ilyen érdekes könyvet összehozott.
A borító is nagyon tetszik, a polcom egyik nagy dísze lett.

Green69>!
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

A könyv olvasása közben újra sikerült kicsit átélni azt ami sorozat nézése közben élt meg az ember. Aki szerette a Jóbarátokat azoknak szinte kötelező a könyv :-)

Linszyy P>!
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Ha Jóbarátok rajongók vagytok, akkor ezt el kell olvasnotok.
De csakis akkor, ha nem tudtok semmit a sorozat elkészítéséről. Nekem rengeteg-rengeteg információt adott ez a könyv, így nem vagyok csalódott. De még én is látom, hogy lenne még miről beszélni.
Túl sok volt a részletes epizódleírás és olyan emberek háttértörténete, akiket nem ismerünk, illetve sokszor beszél a könyv olyan sorozatokról, amiket szintén nem mindenki ismer. Ezeken kívül viszont tartalmas és érdekes volt.
Arra is jó volt ez a könyv, hogy újra felcsigázza az embereket a Jóbarátok iránt, bár amint a statisztikák mutatják, enélkül is a mai napig népszerű a sorozat.
https://www.youtube.com/watch…

moonchristal P>!
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Nagyon vártam ezt a könyvet, mint örök Jóbarátok-rajongó. Az elejét még élveztem is, rögtön kedvet kaptam újranézni a sorozatot, érdekes volt kicsit olvasni a történet hátteréről, a megalakulásról, a szerzőkről. Haladva a könyvvel azonban kezdtem kicsit csalódottá válni, néhány rész ismétlődött, máshol el volt nyújtva mint a rétestészta, amiről meg szívesen olvastam volna többet, az össze volt csapva két mondatban. De még ezek sem vették volna el a kedvemet az egésztől, de aztán a rengeteg kritika, hogy miért nem politikailag korrekt a 21. században, miért nem tettek bele ilyen vagy olyan plusz szereplőt, miért nem gondoltak erre meg arra, az végül nagyon felbosszantott.
Sajnos nem értem, ez miért kellett, szerintem ez a sorozat jó, úgy ahogy van, minden hibájával együtt, szórakoztató, lélekmelengető, tökéletes délutáni/esti kikapcsolódás, pont, aminek lennie kell. A könyv végeztével valahogy maradt egy keserű utóíz bennem, és amiatt nagyon szomorú vagyok.

Niki_Salamon P>!
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Minden 1994-ben kezdődött. Szerintem nincs olyan ember, aki ne ismerné a hat jóbarátot,akik minden lényeges és lényegtelen dolgot, szerelmet, bánatot és problémát megbeszélt volna humorral vegyítve a Central Perkbeli kávézás közben, vagy épp egymás lakásán.
Ez a kötet bemutatja, hogy is pattant ki az ötlet az írók fejéből és miként csiszolták ezt azt elképzelést a világ legsikeresebb sorozatává. Noha a könyv eleje számomra kissé száraz, nagyon részletekbe menő tényeket szolgáltat – mint pl. az írók milyen egyetemet végeztek, példaképek,igazgatói váltások stb. – tudott meglepetéssel is szolgálni. Biztos mindenki látja, olvassa azokat a internetes fórumokon, közösségi médiákban időről-időre megjelenő cikkeket, hogy 10 érdekes tény a Jóbarátokról és így tovább. Nos, bár ezeket nagyrészt olvashatjuk most is, de arról például soha nem írtak, hogy egy-egy epizód az írók saját életüknek eseményeiből született, és a beszélgetések, sztorizgatások közepette úgy érezték, hogy igen, ez ide pontosan illene, vicces, csináljuk meg. ( mindenkinek meghagyom az olvasás élményét, hogy meg tudja, mik voltak pontosan ezek a részek) Ezeket a tényeket izgalmas volt olvasni és ma már biztos más szemmel fogom nézni a Jóbarátokat, hogy tudom melyik cselekmény szál volt valós történés – még ha kicsit alakítottak is rajta.
Miközben minden reggel belemélyedek kedvenc hatosom életébe, észre se vettem a könyv olvasásáig mekkora fejlődésen mentek keresztül. A karakterek szépen lassan megkomolyodnak, felnőnek a szemünk előtt, miközben vidámságot csempésznek a mindennapjainkba ugyanakkor hatalmas érzelmi löketet is ad egy.egy jelenet,
Ahogy haladtam a oldalakkal néha úgy éreztem, mintha egy forgatókönyvet, szövegkönyvet olvasnék, hisz konkrét jelenetek leírását is kaptam párbeszédekkel fűszerve – amiből ugyebár nagy fan lévén következik: magam előtt láttam a kész epizódból az adott részt, mintha csak otthon a kanapén ülnék :D Viszont, az évek óta tartó értetlenségemre és észrevételeimre végre választ kaptam. spoiler
A képeket azért hiányoltam belőle, ennek ellenére kiváló Jóbarátok kalauzt kaptam kulisszatitkokkal.

6 hozzászólás
kratas P>!
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Most már majdnem mindent tudok a kedvenc sorozatomról :)
Amúgy nem is tudtam, hogy közönség előtt történtek a felvételek, el sem tudtam képzelni, hogy egy ilyen éles helyszínváltoztatásokat tartalmazó filmet lehet így…. Tetszett az, hogy megismerhettem az alkotás folyamatát, hogy képet kaphattam arról, hogy mennyire nehéz lehetett a flottul előadott poénokhoz és szituációkhoz előteremteni a megfelelő eszközöket (pl. a bökőszerszám vagy a babaház) és hogy tényleg beleshettem a kulisszák mögé, miközben épp úgy nagyjából a huszonnyolcadik alkalommal nézem újra a sorozatot :)
Nem láttam eddig az embereket a Jóbarátok mögött, de ettől függetlenül – hogy most már láttam, hogy milyen munka, mennyi politika volt az egész mögött – nekem ők csak egy baráti társaság maradnak, akiket sokadszorra is örömmel nézek :)
És nem mehetek el szó nélkül a csodás fordítói munka mellett, mert az, hogy a rosszul szinkronizált részek megjegyzésben javításra kerültek… szóval le a kalappal és nagyon köszönjük :)


Népszerű idézetek

Niki_Salamon P>!

Nem tudják, hogy mi tudjuk, hogy ők tudják,hogy mi tudjuk!

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Niki_Salamon P>!

A Jóbarátok ott éltek, ahol az üres képkeret megremegett, ha becsapták az ajtót, és ahol a múlt régimódi szabályait – ami az udvarlást, a házasságot és a gyereknevelést illeti -fel lehetett rúgni, és újra lehetett írni.

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Niki_Salamon P>!

McMillan később bevallotta, hogy amikor kitalálta a Rachel-frizurát, be volt szíva.

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Niki_Salamon P>!

Ők a szerelmet, a kötődést, a biztonságot keresik(…), miközben épp ezektől félnek a legjobban – írták. – És a legfontosabb a barátság„ hiszen ha az ember fiatal szingli New Yorkban, akkor a családot a barátok jelentik.

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Niki_Salamon P>!

A kávé immár életstílus lett, a kávézás pedig (néha ugyan kissé rohanósan) a szabadidő eltöltésének egy módja. Az amerikai fiatalok már nem csak azért itták a kávét, hogy a koffein áldásos hatását élvezzék; órákon át üldögéltek a kávézókban, beszélgettek, poénkodtak, titkokat meséltek el, egyszóval éltek az új helyek adta lehetőséggel, és belakták az országszerte sorra nyíló tereket,

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

3 hozzászólás
Niki_Salamon P>!

A humor forrásának felfedezése sosem egy pillanathoz köthető, nem egyetlen mozdulat. Számtalan kitérő és közjáték kell ahhoz, hogy valami használhatót tudjanak felszínre hozni.

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Noryyy>!

A Jóbarátok tehát már nem pusztán egy sikeres tévéműsor volt; jelenséggé nőtte ki magát, és nem a sorozat tükrözte már a világot, hanem a világ kezdte utánozni a sorozatot. Akárhova ment az ember, a Jóbarátokba botlott.

188. oldal, 8. fejezet - Rám jönne még valami ruha? (XXI. század, 2020)

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

csucsorka P>!

A Jóbarátok azt üzente a fiatalok közönségének, hogy a felnőttség olykor ugyan félelmetes, de ezt enyhíti a barátok jelenléte, mert így velük együtt nézhetünk szembe az akadályokkal. Ez nyilván irreális képzet volt, hiszen senki sem marad örökké a barátaival; ha az ember családot alapít, nem lóghat állandóan a régi haverokkal. A Jóbarátokban mégis volt egy vitathatatlan alapigazság: felismerte, hogy az amerikai fiatalok elengedhetetlenül fontos részének tartják a baráti körüket. Ahogy egyre később házasodnak, sok esetben meg már egyáltalán nem, úgy lett a barátság egyre inkább életforma – és nem csupán rövid közjáték – az életükben. (:..)
A Jóbarátok tehát egyszerre realitás és fantázia.

415. oldal

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Pandalány P>!

A való világ szívás – de tudtuk, hogy imádni fogjuk.

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

gabona MP>!

Minden változik, de a barátság örök.

414. oldal

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Kapcsolódó szócikkek: barátság

Hasonló könyvek címkék alapján

David Wild: Jóbarátok
Marni Bates: Rocksztárt kaptam karácsonyra
Szirmay Ágnes: Szerelemre castingolva
R. J. Palacio: Az igazi csoda
Rick Riordan: A titán átka
R. J. Palacio: Csodácska
B. N. Toler: Lélekvesztők
Gail Carriger: Időtlen
Vi Keeland: Egomániás
Melanie Harlow: After We Fall – Mindig van tovább