A ​Jóbarátok-generáció 456 csillagozás

Mi zajlott a színfalak mögött?
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Jó ​reggelt! Tényleg 1994-et írtunk, amikor a televízió műsorra tűzte az első epizódot?

Abban az évben, szeptemberben hat barát ücsörgött a kedvenc kávézójukban, hogy szexről, párkapcsolatokról, munkáról meg az élet egyéb dolgairól trécseljenek – és a mai napig újabb és újabb rajongók fedezik fel Rachel, Ross, Joey, Chandler, Monica és Phoebe életét. A sorozat – tehetséges megalkotóinak köszönhetően – szőröstül-bőröstül bekebelezte a fiatal közönséget. A Jóbarátok volt e korszak legkedveltebb és a legnagyobb hatású televíziós programja. Soha nem tartottak szünetet.

De pillantsunk csak bele, mi zajlott a színfalak mögött!

Saul Austerlitz, a popkultúra ismert krónikása, exkluzív interjúkat készített az írókkal, a rendezővel, a producerekkel és a stáb tagjaival a sorozat történetéről, amely a Netflixen jelenleg is meghökkentő népszerűséggel éli utóéletét. Izgalmas részleteket közöl a forgatás körülményeiről, a Super Bowlról, londoni utakról, leszbikus… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
XXI. Század, Budapest, 2020
430 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156122087 · Fordította: Magyari Andrea
>!
XXI. Század, Budapest, 2020
430 oldal · ISBN: 9786156122094 · Fordította: Magyari Andrea

Enciklopédia 15


Kedvencelte 24

Most olvassa 50

Várólistára tette 206

Kívánságlistára tette 249

Kölcsönkérné 14


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Kikerülhetetlen sorozat a Jóbarátok, tinikorom óta számtalanszor újranéztem az epizódokat. Most a könyv olvasása előtt ismét belefogtam a maratoni sorozatnézésbe. :)

Nagyon érdekes volt olvasni az írók, készítők előéletéről, a szereplőválogatásról, a valós életből a sorozatba kerülő történetekről, a díszletezőkről, öltöztetőkről, stb.
Külön felhívta a figyelmemet a könyv olyan dolgokra, mint például, hogy mennyire jellemezte a sorozatot a diverzitás hiánya, vagyis hogy túl „fehér” volt és nem szerepeltettek benne színesbőrű színészeket. Vagy érdekes volt a szereplőkkel való reklámok negatív hatásáról olvasni, a színészek sikeres és kevésbé sikeres filmszerepeiről vagy a leszbikus esküvő fontosságáról. Emellett azért volt pár bulváros infó is, mint például hogy Rachel 703 különböző szettben volt látható a 10 évad alatt. :)))

Mindemellett végigvezetett a könyv a sorozat nagyobb eseményein (Ross-Rachel, Chandler-Monica, Joey-Rachel kapcsolatára különösen nagy hangsúlyt helyezve), fordulatain, kiemelkedő epizódjain, szezonzáróin. Sokszor nem csak leírásokkal, hanem idézetekkel is felelevenítette a könyv a sorozat egy-egy ikonikus jelenetét. Szinte peregtek előttem a képkockák…

Kihagyhatatlan könyv a rajongóknak!!! Én biztos nagy örömmel fogom forgatni a könyvet évek múlva is. A Seinfeld c. sorozat annyit volt emlegetve a könyvben, én meg kb. semmit nem tudok róla.

19 hozzászólás
Málnika >!
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

„A Jóbarátok hat barát története, akik látszólag céltalanul üldögélnek, kezükben kávéscsészével, de két kávé közé azért befurakodik a sztoriba az élet, és miközben hatalmasakat nevetünk, a szereplők mégiscsak felnőnek a szemünk előtt.”

A könyv az 1994-ben útjára indított, 10 éven át futott sorozat hihetetlen népszerűségének nyomába ered, amelynek különlegessége, hogy nem csak akkoriban volt igen közkedvelt, hiszen az új generáció tagjai közül sokan nézik napjainkban is. Ráadásul nem pusztán egy magas nézettségű tévéműsorról van szó, bátran állíthatjuk, hogy a Jóbarátok jelenség.

A kiadvány ennek a páratlan sikernek a titkát kutatja, sajnos azonban túlságosan távolról és objektíven szemlélve, kijelentve azt is, hogy a sorozat tulajdonképpen szinte semmiről nem szólt. A kulisszák mögé tekintve többek között megtudhatjuk belőle, milyen nehéz volt megtalálni a színészeket, milyen döntő jelentőséggel bírt a tesztvetítés, hogyan dolgozott az íróstáb, hogyan igyekeztek fenntartani 10 évadon át a nézők érdeklődését, az NBC kekeckedése miatt hogyan fejlesztették tökélyre a virágnyelvet, és hogyan lett az elodázás mestere a sorozat Rachel és Ross kapcsolatát tekintve. Emellett kiemeli divatformáló jelentőségét is, a Rachel-frizura sikerét és a trendi gardróbot. Az utolsó részben pedig arról is szó esik, mai szemmel nézve milyen is a sorozat, ez igen érdekes kérdéseket vet fel, és valóban nem tagadhatjuk a diverzitás szembeötlő hiányát.

Az X generáció életérzését megragadó szitkomsorozat rajongójaként egyértelműen nem maradhatott ki számomra ez a kiadvány, azonban nem tagadhatom, hogy megjelenéskor már belekezdtem, de hamar, már csupán néhány oldal után elvesztettem az érdeklődésemet iránta. Ez a fajta száraz ismeretközlés egyáltalán nem méltó a korszakalkotó sorozathoz, az információk kusza összefűzése miatt sem azt kaptam tőle, amit vártam. A lapokból pedig végig árad, hogy Austerlitz a pártatlanság elvét tartja szem előtt, és ezáltal sokszor olyan érzésem támadt olvasás közben, mintha megkérdőjelezné a Jóbarátok sikerét. Mindennek ellenére örülök, hogy év végére mégis rászántam magam az olvasására, hiszen jó néhány érdekességet megtudhattam belőle, és természetesen nagyszerű volt feleleveníteni a kedvenc sorozatos részeket is.

2 hozzászólás
reccs P>!
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

A Jóbarátok egy olyan sorozat, amit újabb és újabb generációk fedeznek fel, és szeretnek meg. Anyukám akkor nézte, mikor születésem után otthon volt velem, most pedig én nézem a barátnőimmel az egyetemről. :)
Rengeteg cikkel találkozhatunk, ami a színészekről mesél el kulisszatitkokat, de most először olvastam pl. az írók, a díszlettervezők, a producerek munkájáról, az élő közönségről, a kritikákról, és egyáltalán a sorozat létrejöttének hátteréről.
Aki ismeri, szereti a sorozatot, biztosan örömét leli ebben a könyvben.

cicus61 P>!
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Sajnálom, de nem tetszett. Pedig nagyon kíváncsi voltam rá. Az volt a baj, hogy túl sok volt az információ az előzményekről, az írókról stb. és kevesebb magáról a sorozatról és a szereplőkről és az is unalmas és száraz adathalmaz. Azért volt egy-két jó sztori, amin nevettem és volt pár olyan dolog, amiről nem is tudtam, pedig már legalább kétszer néztem végig a sorozatot.

2 hozzászólás
Klodette>!
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Egy kultikus sorozat, amiért még ma is több millióan rajonganak és hiába a 90-es évek hangulata, még mindig aktuális, még mindig megnevettet és belopja magát az emberek szívébe.
Ez bizony a Jóbarátok, a 10 évadot megélt szituációs komédia, ami hat new york-i fiatal életét, mindennapjait, csetléseit-botlásait mutatja be.
Nekem mindig Joey és Chandler párosa voltak a kedvenceim, sokszor szerintem ők ketten vitték el a hátukon az egész sorit, de szerettem például Phoebe különcségét vagy Monica túlzó rendmániáját is, amiben persze mindig saját magamat láttam.
Ross és Rachel Se veled, se nélküled! kapcsolata sokszor megosztó volt, de akkor is drukkoltam nekik.
Egy olyan alkotásról beszélünk ami mára a popkultúra szerves része lett, beleivódott a köztudatba, kikerülhetetlen és megismételhetetlen, pedig sokan próbálkoztak már a leutánzásával.
Saul Austerlitz könyve a kezdetektől, egészen a függöny legördüléséig mutatja be a kulisszák mögött zajló megannyi érdekes és megosztó eseményt.
Bevallom, nekem néhol tömény volt, kínzóan lassan haladtam vele, pedig tényleg imádom a sorozatot.
Néha már kavartam a neveket és azokat a sorozatokat, amiket még bőszen megemlített a lapokon. Kicsit zavaros volt…
Mindenképpen érdekes és tanulságos olvasmánynak bizonyult. Izgalmas belelátni egy ilyen hatalmas gépezetbe, megtudni, hogy mennyi mindennek kell klappolnia egy 20-22 perces epizód megszületéséhez.
A poénok kitalálásától kezdve, a karakterek sorsának alakulásán át, a színészek beleszólásaiba és rögtönzéseibe, valamint megemlíteném még a készítőkre nehezedő nyomást, az elvárásokat és az egyre növekvő siker árnyoldalait is.
Mindent összevetve: hiszem, hogy ők hatan valóban Jóbarátok lettek a valóságban is és teljesen egyetértek a könyv végső konklúziójával, miszerint a sorozat sikere abban rejlett, hogy végig egyenrangúként kezelték ezt a hat embert, így a harmónia ami közöttük volt, mindenkinek átjött a képernyőkön keresztül is.

Bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.com/2020/07/konyvkritik…

meseanyu P>!
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Nagy rajongója vagyok a sorozatnak, úgyhogy nagyon örültem ennek a könyvnek, pláne annak, hogy jó is volt. Olvasmányos, érdekes, sokszor megható, rendkívül szórakoztató, pont mint a sorozat.Kedvem támadt tőle újranézni a Jóbarátokat.

Csabi >!
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Én is másodgenerációs Jóbarátok néző vagyok, a ’90-es években még fiatal voltam és túlságosan is elitista, inkább művészfilmeket néztem, mint valami amerikai szemetet. Akkor kezdtük el nézni a sorozatot, amikor itthon kiadták DVD-n, és kölcsönkértem egy ismerőstől. Akkor már kevésbé voltam elitista, és annyit beszéltek erről a sorozatról, hogy érdemesnek tűnt megpróbálni. Kétszer végignéztük lemezről (vagy háromszor?), és persze azóta is folyamatosan adják a tévék, olyan ütemben pörgetve a részeket, hogy szinte csoda, hogy azóta nem utáltam meg.
A DVD kiadáson sajnos nem kényeztették a vásárlókat mindenféle extrával, csupán a 10. évad végén volt egy kurta werkfilm. Ez a könyv pont úgy működik, mint a DVD extrák, szóval jó kiegészítése a sorozatnak. Austerlitz leginkább egy rajongó szemszögéből közelíti meg a sorozatot, senkit sem fog nézetei felülvizsgálatára késztetni a hat jóbarát történetével kapcsolatban. Néha már kicsit unalmas is, amikor egyes epizódok, vagy részek tartalmát ismerteti, pedig ő maga mondja máshol, hogy a rajongók már kívülről fújják az egész sorozatot. Elég sok az ismétlés is, és amiből a legtöbb van, az a Ross-Rachel románc elemzése, túldimenzionálása. Lehetett volna ebből egy kicsit visszavenni, mint ahogy Ross mutatja azzal az idegesítő kézmozdulattal, amikor ideiglenesen beköltözik Joeyhoz és Chandlerhez, és az agyukra megy a szokásaival.
Így aztán a negatívumokból tényleg kevesebbet kapunk, Chandler alkohol és drog problémái kb. egy oldalt érnek. De azért megemlíti egy egész fejezet erejéig a Lyle-incidenst, amikor egy íróasszisztens kavarta fel a port az írószobában elhangzó szexista viccek és beszólások miatt. Sokat beszél róla, hogy mennyire ki voltak facsarva a sorozat írói, akik általában 16-18 órákat voltak bent munkanapokon, de végül nem ás a mélyére, hogy ki hogyan viselte ezt az embertelen terhelést. Eleinte elég furcsa volt, hogy honnan származik ez a rengeteg információ a sorozatról, mert Austerlitz gondosan vigyáz rá, hogy sehol ne említse, kitől hallotta az éppen aktuális sztorit. Csak a könyv végén derül ki, hogy rengeteget interjúzott a készítőkkel, igaz, pont a hat főszereplővel nem.

A könyv egyik erőssége, hogy részletes képet ad a sorozatkészítés belső világáról, a könyv elején pedig bemutatja az előzményeket, hogy milyen környezetbe is robbant be a Jóbarátok. Ugyanígy a végén azzal is foglalkozik, mi lett a sorozat után, ki milyen bukott projektben próbálta kamatoztatni a sorozatban szerzett hírnevét, vagy tapasztalatait. Habár mélyelemzéseket nem kapunk, de azért néha rávilágít érdekességekre, de végül is az elemzéseinek legfőbb konklúziója általában az, hogy a viccek mellett a sorozat milyen érzelmi reakciókat tudott kiváltani. Pedig bőven lett volna muníciója, hisz gyakran említ kritikákat, amik nem bántak kesztyűs kézzel a sorozattal, és most nem csak arra gondolok, hogy kevés volt a nem fehér karakter. A negédes lezárás pl. megért volna némivel több szigorúságot. De pl. azzal egyáltalán nem értek egyet, hogy milyen remek volt Brad Pitt az egy epizódos szerepében, szerintem úgy fityegett azon a sztorin, mint karácsonyfán a mézeskalács Buddha.
Lehet, hogy kicsit féloldalas ez a könyv, de a rajongóknak mindenképpen ajándék.

zuna19 >!
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

„Az előző, elkeserítően kudarcos pilotidőszak után a két író abban reménykedett, hogy 1994 sikeresebb év lesz számukra, mint az előző volt.”
94 jó év (én már csak tudom :DD)!
Kicsit nehéz olvasmánynak éreztem. A szárazsága, a sok-sok leírás kicsit untatott. Rossz még csak leírni is azt a mondatot, mert már nagyon vártam ezt a történetet. Abszolút nem erre számítottam, mondom ezt úgy, hogy az egyik szemem mosolyog és nagyon boldog, míg a másik kicsit el van kettyenve. Meglepően jó új információkat kaphattam. Ami nem tetszett szóval csak a szárazsága volt és igazából az is kellett a könyvnek, mert nem olyan lenne amilyen.
Kb. minden évben vagy ha nem is jut rá időm, de 2 évente újranézős sorozat. Gyerekkorom óta nagy imádattal nézem a részeket és a karaktereket.
Mindig is Rachel volt a „nagy kedvenc”, hát elég sokat változhattam, mert az utolsó újranézésem során, már idegesítőnek éltem meg a jelenlétét.
Phoebe sosem állt közel hozzám, a hóbortossága miatt, ami most már kifejezetten üdítő pár év távlatból, kedvelhetővé vált számomra. Meglepő módon most már nagyon szeretem.
Monica olyan semmilyen nem szúrja a szememet, hogy ott van. Kell egy szenya ember is minden sztoriba. Azt nem mondhatom róla, hogy utálom, de azt sem, hogy szeretem.
Joey és Chandler miatt ültem már a tv előtt kiskoromban is. Ők fogtak meg igazán a sorozatban. Mai napig nagy a rajongásom.
KEDVENCEM egyértelműen a Chandler M. Bing. Nekem az ő humoros karaktere tetszik a legjobban. Általában az ilyen figurákat szeretem a filmekben/sorozatokban.
Rosst mai napig nem tudom hova tenni. Egyértelműen nem szeretem a karakterét. Viszont most szerzett nálam egy jó pontot a könyv miatt. A fizetésüket nagyon szépen elrendezte, emberi volt D. S. .

Deziréé>!
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Tudni kell rólam, hogy nagy Jóbarátok rajongó vagyok, mert egyszerűen nem tudom abbahagyni a sorozat nézését, ha a végére érek, egyből elölről kell kezdenem, mert nem tudom elengedni a 6 barátot.
Mikor megtudtam, hogy magyarul is megfog jelenni a könyv, szerintem örömömben ugráltam, annyira boldog lettem, na és mikor hozta a futár… nagy öröm nekem tényleg hogy enyém lehet ez a könyv.
Nagyon sok új információt kaptam a sorozatról, nagyon tetszett, hogy mindenről olvashattam a könyvben, a forgatókönyvtől egészen a díszlet tervezésig. Bár örültem volna, ha esetleg a színészek is nyilatkoznak a könyvben, pl. hogy mi a kedvenc élményük, hogy éltek meg bizonyos dolgokat, kedvenc részük, legemlékezetesebb forgatás, stb.
Nagyon tetszett az író stílusa is, soha nem unatkoztam a könyv olvasása közben. Néhányszor bevallom még libabőrös is lettem annyira nagy hatással volt rám néhány fejezet.
Tényleg fantasztikus a sorozat is és ez a könyv is csak ezt bizonyítja, csodálatos emberek dolgoztak ezen a sorozaton. Nagy gratula az írónak is, hogy egy ilyen érdekes könyvet összehozott.
A borító is nagyon tetszik, a polcom egyik nagy dísze lett.

1 hozzászólás
Linszyy P>!
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Ha Jóbarátok rajongók vagytok, akkor ezt el kell olvasnotok.
De csakis akkor, ha nem tudtok semmit a sorozat elkészítéséről. Nekem rengeteg-rengeteg információt adott ez a könyv, így nem vagyok csalódott. De még én is látom, hogy lenne még miről beszélni.
Túl sok volt a részletes epizódleírás és olyan emberek háttértörténete, akiket nem ismerünk, illetve sokszor beszél a könyv olyan sorozatokról, amiket szintén nem mindenki ismer. Ezeken kívül viszont tartalmas és érdekes volt.
Arra is jó volt ez a könyv, hogy újra felcsigázza az embereket a Jóbarátok iránt, bár amint a statisztikák mutatják, enélkül is a mai napig népszerű a sorozat.
https://www.youtube.com/watch…


Népszerű idézetek

Niki_Salamon P>!

Nem tudják, hogy mi tudjuk, hogy ők tudják, hogy mi tudjuk!

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Málnika >!

Visszanézve, az a kor valóban idillinek tűnik: egy fantáziának, amelyben a barátok a kanapén gyűltek össze, nem pedig a WhatsAppon.

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Niki_Salamon P>!

McMillan később bevallotta, hogy amikor kitalálta a Rachel-frizurát, be volt szíva.

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Niki_Salamon P>!

Ők a szerelmet, a kötődést, a biztonságot keresik[…], miközben épp ezektől félnek a legjobban – írták. – És a legfontosabb a barátság„ hiszen ha az ember fiatal szingli New Yorkban, akkor a családot a barátok jelentik.

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Niki_Salamon P>!

A Jóbarátok ott éltek, ahol az üres képkeret megremegett, ha becsapták az ajtót, és ahol a múlt régimódi szabályait – ami az udvarlást, a házasságot és a gyereknevelést illeti -fel lehetett rúgni, és újra lehetett írni.

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Cukormalac>!

Minden változik, de a barátság örök.

414. oldal

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Kapcsolódó szócikkek: barátság
Niki_Salamon P>!

A kávé immár életstílus lett, a kávézás pedig (néha ugyan kissé rohanósan) a szabadidő eltöltésének egy módja. Az amerikai fiatalok már nem csak azért itták a kávét, hogy a koffein áldásos hatását élvezzék; órákon át üldögéltek a kávézókban, beszélgettek, poénkodtak, titkokat meséltek el, egyszóval éltek az új helyek adta lehetőséggel, és belakták az országszerte sorra nyíló tereket,

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Kapcsolódó szócikkek: kávé
3 hozzászólás
Noryyy>!

A Jóbarátok tehát már nem pusztán egy sikeres tévéműsor volt; jelenséggé nőtte ki magát, és nem a sorozat tükrözte már a világot, hanem a világ kezdte utánozni a sorozatot. Akárhova ment az ember, a Jóbarátokba botlott.

188. oldal, 8. fejezet - Rám jönne még valami ruha? (XXI. század, 2020)

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Kapcsolódó szócikkek: Jóbarátok
Pandalány >!

A való világ szívás – de tudtuk, hogy imádni fogjuk.

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Niki_Salamon P>!

A humor forrásának felfedezése sosem egy pillanathoz köthető, nem egyetlen mozdulat. Számtalan kitérő és közjáték kell ahhoz, hogy valami használhatót tudjanak felszínre hozni.

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció Mi zajlott a színfalak mögött?

Kapcsolódó szócikkek: humor

Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek
Nick Bruel: Rossz Cica fürdik
Greg Behrendt – Liz Tuccillo: Majd hívlak, Baby!
Balázsy István – Bezsenyi Tamás – Csunderlik Péter – Dékány László – Laska Pál: Régen minden jobb volt
Yuval Noah Harari – David Vandermeulen – Daniel Casanave: Sapiens: Rajzolt történelem – Az emberiség születése
Giulia Enders: Bélügyek
Adam Kay: Ez fájni fog
Lőrinc László: 25 szelfi a török korból
Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból
Greg Child: Képeslapok a párkányról