Az ​igazság és más hazugságok 46 csillagozás

Sascha Arango: Az igazság és más hazugságok

Henry ünnepelt bestseller író. Elegáns, nagyvonalú és igen veszélyes. Kellemes élete azonban összeomlani látszik, mikor kiderül, hogy szeretője gyereket vár tőle. Mindent be kell vallania a feleségének. Annak a nőnek, aki valójában minden egyes könyvét írta, merthogy ő maga soha egy sort sem vetett papírra. Vagy egyszerűbb megszabadulni a szeretőtől?
Miközben Henry egyre jobban belegabalyodik a saját maga szőtte hazugsághálóba, nagy gonddal rejtegetett múltja is kezdi utolérni. Tettei következményeit eddig mindig meg tudta úszni, de most az egyszer túl messzire megy.
Az irodalmi igénnyel megírt bűnügyi regény azt a kérdést feszegeti, hogy hol ér véget az igazság, és hol kezdődik a hazugságok szürke zónája. És feltárja, mit tesz velünk a bűntudat, ha magunkra maradunk vele.
Sascha Arango 1959-ben született Berlinben; a legnevesebb német forgatókönyvírók egyike. Ez az első regénye.

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Libri, Budapest, 2015
296 oldal · ISBN: 9789633107959 · Fordította: Blaschtik Éva
>!
Libri, Budapest, 2015
292 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633105542 · Fordította: Blaschtik Éva

Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Belle_Maundrell>!
Sascha Arango: Az igazság és más hazugságok

Hirtelen felindulásból vettem meg, amikor láttam, hogy akciós a Libriben, előtte még nem hallottam sem az íróról, sem magáról a könyvről. De végül szerencsés döntésnek bizonyult.
Már az elején beszippantott a történet, és végig olvastatta magát. Nagyon tetszett a stílusa, egyszerre szép és mégis egyszerű. Azért látszik, hogy a bácsi forgatókönyvíró, sokszor tényleg olyan filmszerű volt.
Mindig érdekesnek tartottam az olyan könyveket, ahol tulajdonképpen a főszereplő a főgonosz is. Henry nagyon fura és érdekes ember, nyilván nem szerettem, de örültem, hogy kicsit beleleshettünk a múltjába, még ha nem is ismertük meg igazán. Sőt, végig teljesen kiismerhetetlen maradt, én legalábbis sokszor teljesen az ellenkezőjére számítottam annak, amit végül is tett. Egyébként egyetlen szereplőt sem szerettem kivéve a kutyát, de Martháról szívesen tudtam volna többet.
A végén kicsit hiányérzetem volt, lezáratlannak érzem, spoiler, maradt néhány kérdésem, de így is tetszett, és adott némi gondolkodnivalót, hogy kivel mi lesz ezek után, és hogy jutnak túl (vagy nem) a dolgokon.

kormix P>!
Sascha Arango: Az igazság és más hazugságok

Már a könyv olvasása közben is, de a befejezése után elég erősen az az érzés merült fel bennem, hogy valahol pont olyan ez a könyv, mint A testszobrász. Ahogy az, úgy Arango regénye is egy korrekt krimi, amire rosszat mondani igazából nem tudok, viszont ugyanúgy hiányzott belőle valami: az a bizonyos körömlerágós izgalom.
Ahogy már mások is írták, egyértelműen érződik a történeten, hogy forgatókönyvíró keze munkája. A német szerző folyamatosan odafigyelt a részletekre, ugyanakkor nem esett abba a hibába, hogy terjengőssé váljon a szövege. Minden egyes apróságnak jelentősége volt, visszaköszönt később, egyes esetekben pedig egészen filmszerű hatást keltett, ahogy egy-egy mondattal még külön utalt valamire az egyes bekezdések, fejezetek végén.
Henry karaktere és a köré fűződő történet is kifejezetten tetszett, ez a szélhámos az ellenszenvességével együtt is elérte, hogy minden alkalommal csillogjanak a szemeim a gyönyörtől, amikor a remek húzásaival kibújt a szorult helyzetekből. A többi szereplő szerintem inkább csak bábu volt, akiknek annyi szerep jutott, hogy rajtuk keresztül evickélt előre Henry az élet vizén. Éppen ezért spoiler.
Egyetlen gond volt csupán: nem volt annyira izgalmas a könyv, hogy kíváncsi legyek a végére. Nem volt meg bennem a csak-még-egy-fejezetet érzés, nem ragadott magával. Egy dolog miatt örülök ennek: ez a történet is azt a tipikusan semmitmondó lezárást kapta, amihez hosszú idő óta hála égnek nem volt szerencsém, mert nagyon utálom.
Összességében tehát egy jó krimi volt, amit élveztem, amikor olvastam, de nem tudtam belemerülni és órák alatt elolvasni, mert hiányzott belőle a plusz.

btunde>!
Sascha Arango: Az igazság és más hazugságok

Mostanság olvasás után nézem meg a borítót. Kicsit sem lepett meg, hogy egy forgatókönyvíró első regényéről van szó. Na jó, az, hogy ez az első regénye azért meglepett. Az első oldalakon minden bekezdés végén van egy csavar, aztán ezek ritkulnak, viszont egyre többször jutott eszembe róla a Kapj el, ha tudsz! című film, amit jó párszor megnéztem, és mindig imádtam. Magát a filmet is, de különösen a zenéjét és az animációt az elején. Egyébként nekem a könyv borítója is kicsit erre hajaz. Ez amúgy lényegtelen, izgalmas, jó könyv, nagyon tetszett.

zserb>!
Sascha Arango: Az igazság és más hazugságok

Négycsillagos krimi. Szép munka, logikus összevisszaságban felépülő történet, ami Tom Ripley jobb napjait idézi. Nincs benne szimpatikus szereplő. Senki. És mégis tudtam őket sajnálni.
Van a szövegben valami egyszerű szépség és kidolgozottság, amit a Quebert-ügytől nem kaptam meg, bár elvártam volna; itt pedig nem is számítottam rá, és szinte észre sem vettem addig, amíg el nem kezdtem idézeteket keresni belőle az aktuális kihívásaimhoz. (Az a gyanúm, hogy ez egy nagyon jó fordítás.) Néhol szinte tapinthatóan vetíthetően filmszerűek a jelenetek, de ez nem árt a történetnek, elevenebbé válik a kép. Az én ízlésemnek sok benne a testnedv. Pontosítok: én automatikusan bizalmatlanul tekintek azokra a könyvekre, amelyek különböző testnedv-variációkkal próbálják aláhúzni, azt a „rengeteg” "nagyvalóságot", amit ők épp ábrázolnak. Ez itt határeset.
A Quebert-ügyre emlékeztet, de fontos kiemelni, hogy nem tartalmazza annak a könyvnek a felesleges sallangjait, eltereléseit, trükkjeit; bár itt is ugrálunk az idősíkok és a szempontok között. Lehet ezt így is.
A borítóba két másodperc alatt szerelmesedtem bele.
Egyszer majd valamikor újra fogom olvasni.

Csimutka P>!
Sascha Arango: Az igazság és más hazugságok

Ez egy nagyon jó kis könyv volt! Egy újabb Könyvudvaros szerzemény, amit nem hagyhattam ott annyiért, és milyen jól tettem! Valamiért az első oldalaktól kezdve megfogott. Azt hiszem, a stílusa miatt. Szépen van írva. Szép, kerek, de nem túlcsicsázott mondatokkal, ami olyan ritka manapság. Szerettem olvasni, kellőképpen fordulatos volt, érdekes történettel és szereplőkkel, csak a vége lett egy kicsit olyan… semmilyen. Az azonban tény, hogy olvasás közben többször elgondolkodtam, hogy jó ég, ebből mit fog kihozni a végén? Hát… úgy tűnik, ennyit. Nem kaptam meg azt a csattanót, amit vártam, ezért is a fél csillag levonás. Pedig amúgy remekül vezeti a szálakat az író, időnként tarkón legyint, aztán felpofoz… Csak valahogy úgy érzem, nem tudta, mit akar összehozni a végére. Kár érte.
Ettől függetlenül azonban olvasnék még tőle. Kár, hogy csak ez az egy könyve jelent meg magyarul.:/

heramost>!
Sascha Arango: Az igazság és más hazugságok

Nekem ez a stílus talán az egyik kedvencem, talán még a történetnél is jobban tetszett az, amilyen igényességgel használja a könyv a szavait.

negoti>!
Sascha Arango: Az igazság és más hazugságok

Első regénynek nem rossz, jól felépített történet. A stílus is tetszett, csak hiányzott belőle az a szenvedély ami más krimikben ott van láthatatlanul. Filmként jobban tetszene. Henry egész élete hazugságokkal volt teli és bár nem ő írta a könyveit, mégis nagyon jól csűri-csavarja a történetet mindenkit félrevezetve.

Zsófia_D>!
Sascha Arango: Az igazság és más hazugságok

Kellemes könyv, olvastatja magát. Érezni rajta, hogy profi forgatókönyv író műve. Helyenként sokat bíz az olvasóra, minta csak a karakterek alapjait rakná le, teret adva a színésznek, hogy mimikával és érzésekkel kitöltse, életre keltve a figurát.

stil>!
Sascha Arango: Az igazság és más hazugságok

Irodalmi szinvonalú thriller. Sablonoktól mentes, brilliáns! Különösen tetszett a sok aforizmaszerű mondat.


Népszerű idézetek

Belle_Maundrell>!

A tettetés magasiskolája azt elérni, hogy ne firtassák, kik vagyunk valójában.

156. oldal

Belle_Maundrell>!

(…) ne kísértsük az ördögöt, még akkor sem, ha épp jókedvében van.

154. oldal

Belle_Maundrell>!

Egy gyilkosnak résen kell lennie. A legnagyobb ellensége a részlet. A meggondolatlan szó, a semmiség, amiről megfeledkezik, a jelentéktelen hiba, amin minden megbukik. Ébren kell tartania tette emlékezetét, mindennap fel kell frissítenie, miközben tovább hallgat róla. A hallgatás azonban ellentétes az emberi természettel. A titkot nem könnyű megőrizni. Élethossziglan hallgatni kész gyötrelem. Ha innét nézzük, akkor a gyilkos büntetése már tettének napján elkezdődik.

117. oldal

Luna_Iceshard>!

Az ember sokszor hamis elképzelést alkot azokról a dolgokról, amiket még sosem élt át. Ha pedig végül átéli, sokszor meglepően ismerősnek találja őket.

270. oldal

Belle_Maundrell>!

A köztünk található hazugok biztos tudják: minden hazugságban kell lennie egy szemernyi igazságnak ahhoz, hogy meggyőzően hasson.

93. oldal

Belle_Maundrell>!

A gonosz ártatlanul jön világra. Felcseperedik, alakot keres magának, és játékosan fog hozzá a mesterkedéshez.

60. oldal

Belle_Maundrell>!

A legnagyobb hibáink tudvalevőleg azok, amelyeket észre sem veszünk.

125. oldal

Belle_Maundrell>!

Az állatok nem sokat értenek, mégis mindent tudnak. Az emberek tévednek, mert hisznek, az emberek a vesztükbe rohannak, mert reménykednek. Az állatok nem reménykednek, nem látnak a jövőbe és nem kételkednek magukban.

129. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Patrick Süskind: A parfüm
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés
Natsuo Kirino: Kín
Lee Child: Elvarázsolt dollárok
Richard Morgan: Valós halál
Jeff Lindsay: Dexter dühödt démonai
Patricia Highsmith: Ripley és a maffiózók
Chuck Wendig: Vészmadarak
Winston Graham: Marnie
Nic Pizzolatto: Galveston