Oroszlán 96 csillagozás

Saroo Brierley: Oroszlán

Mi történik akkor, ha egyszer csak egy zakatoló vonaton találjuk magunkat, és azt sem tudjuk, merre robogunk? Ha nem emlékszünk a kisváros nevére, ahonnan elindultunk? Mi lesz velünk, ha Kalkuttába keveredünk, és a múltunkról semmiféle információnk nincs? Szárú, az ötéves indiai kisfiú egy szerencsétlen véletlen folytán India egyik legveszélyesebb városába kerül. Volt otthona, most nincs semmije. Mit várhat az emberektől, az érzéketlen tömegtől? Vajon túl lehet élni azokat a megpróbáltatásokat, amelyek elé az élet állítja őt? Hogy juthat el egy kisfiú Indiából Ausztráliába? Képes lesz új életet kezdeni? Találkozhat még valaha az édesanyjával? Megtudhatja egyáltalán, hol élte le élete első öt évét? Vajon ki lehet az igazi oroszlán?
Az Oroszlán Saroo Brierley valós története a kitartásról, az önfeláldozásról és a hitről.

A könyv alapján készült a többszörös díjnyertes film Nicole Kidman, Rooney Mara és Dev Patel főszereplésével.

Eredeti mű: Saroo Brierley: Lion

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Athenaeum, Budapest, 2017
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632936383 · Fordította: Babits Péter
>!
Athenaeum, Budapest, 2017
288 oldal · ISBN: 9789632936659 · Fordította: Babits Péter

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

utcagyerek

Helyszínek népszerűség szerint

India


Kedvencelte 8

Most olvassa 8

Várólistára tette 114

Kívánságlistára tette 94

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Saroo Brierley: Oroszlán

Egyszerűen hihetetlen ez az élet által írt történet, amely nem a képzelet szüleménye, hanem teljesen igaz, megtörtént eset. A könyv végén fotókon is megismerhetjük Szárut és családjait.

Az ember eltéphetetlen kötelékeiről, a kitartásról, hatalmas akaraterőről, szeretetről szól Száru története, aki nem adta fel, aki kutatott, keresett, aki szeretett és aki meg akarta találni a gyökereit. A könyv hősei számomra még az ausztrál örökbefogadó szülők, John és Sue, akik szerették, felnevelték és támogatták, akik akkor sem szűntek meg szeretni Szárut, amikor saját maga és a vér szerinti családja keresésére indult.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/02/saroo-brierley-oro…

>!
gabiica P
Saroo Brierley: Oroszlán

Nehezen találom a szavakat. Hihetetlen történet, amely bemutatja a kitartást, illetve azt, hogy milyen ereje van a szeretetnek és a családnak.
Szárú kitartása, az, hogy nem adta fel, és mindenáron meg akarta találni a családját, példaértékű. Csodálatos, hogy egy elveszett gyerek ennyi idő után hazatérhet, és csodálatos volt az az életút, amit bejárt. Kifejezetten jól esett a tudat, hogy támogatást kapott ebben és soha nem maradt egyedül. Azt kívánom, hogy mindenki megkapja ezt az esélyt az élettől, aki rászorul…

>!
robinson P
Saroo Brierley: Oroszlán

Ismét tanúbizonyságot nyert, hogy az élet írja a legjobb, legeredetibb történeteket. Egy elveszett ötéves fiúcska kalandos és veszélyekkel teli útja Közép-India kis falucskájából, a mocskos kalkuttai pályaudvaron át Ausztráliába.

http://gaboolvas.blogspot.hu/2017/02/oroszlan.html

4 hozzászólás
>!
ZsúésKrisz_Olvas
Saroo Brierley: Oroszlán

Nehezen talál az ember szavakat, egy olyan könyvhöz, mint, amilyen ez is. Hitetlenkedsz, csak csóválod a fejed. Ez tényleg megtörténhet? Ilyen a mi világunk a másik oldalon? Ahol a népsűrűség, a nyomor, és a kevés köztisztviselő miatt nem vagyok sem én, sem a családom biztonságban. Ahol a gyermekemnek az utcán kell koldulnia, vagy lopnia, hogy hazatérve megosztozhasson rajta a család, és végre kerüljön valami a tányérunkra. Milyen szerencsések vagyunk, hogy ide születtünk, hogy a mindennapok kihívásai nem a túlélésért való küzdelemről szól, hogy a családunk biztonsága magától értetődő.
Erre egyszerűen nincsenek szavak. Ilyenkor érzem csak igazán, bizony nem születtem rossz helyre.
Továbbiak:
http://zsuolvas.blogspot.com/2019/01/saroo-brierley-oro…

2 hozzászólás
>!
Sippancs P
Saroo Brierley: Oroszlán

Nagyobb a füstje, mint a lángja – leginkább ezzel tudnám jellemezni a könyvet.

Nem mondom, hogy rossz volt, mert nem volt az. Csak a borító és a reklámok alapján én valami teljesen másra, kicsit bensőségesebb, érzelmesebb történetre számítottam. Persze a maga teljes valójában Saroo története különleges, megható, megrázó és csodálatos, de ahogy ez tálalva van könyv formájában, az túl egysíkú (egyszerű?). Számomra pont a lényeg hiányzott belőle, az érzelmek skálája és mélysége, valamint a párbeszédek, annak viszont nagyon örültem, hogy a könyv végén „valós alakban” is megismertem Saroot és a családját.

Mindezek után a közeljövőben biztos, hogy ráveszem magam a filmre is, mert a trailer alapján ígéretes(ebb)nek tűnik, de előtte még alszok rá párat…

>!
mate55
Saroo Brierley: Oroszlán

A könnyeidre pályázik, és aljas módon ki is csikarja őket. Egy inspiráló, igaz történet egy életről, amelyet a legtöbben el sem tudnánk elképzelni. Klisé vagy nem klisé, de a könyv is azt bizonyítja: a valóság sokszor olyan történeteket produkál, amely felülmúlja az emberi fantáziát. Kétségtelenül érdekes. Egy olyan regényt olvashatunk, ahol az író az életének történetét annyira intim módon tudja bemutatni, hogy gyakorlatilag (szakmailag) láthatatlan marad. Talán a végső célja az volt, hogy saját tantételei világában éljen, megosztva tapasztalatait, miközben tökéletes egyensúlyt teremt a történet és a történetmesélés között. Megható természetességgel és egyszerűséggel. Olyan az egésznek a hangulata, mintha „Forrest Gump” rendkívüli élményeivel találkoznánk, mintha csak leültünk volna a buszmegállóba Saroo-val, ahol mintegy mellékesen elkezdi mesélni az életét, megállíthatatlanul, lebilincselően, de mégis könnyedén. Egy pillanatra sem szeretné sajnáltatni magát, igaz nem is kell, hiszen ilyen múlt nem szorul kiszínezésre. Ugyanakkor mögötte ott van egy rendkívül súlyos, végtelenül szomorú háttér, ami ott lebeg az egész regényben. A könyv olvasása után, talán érzékenyebbek leszünk a minket körülvevő nyomorban élők világára. Mert szegények nem csak Indiában vannak.

2 hozzászólás
>!
Janina13
Saroo Brierley: Oroszlán

Húúú, hát nem találok szavakat. Megindító történet, az biztos, én nagyon beleéltem magam. Nagyon szeretem az igaz történeteket (főleg, ha jó a végük), imádok kutakodni is, jó érzés volt megnézni a helyszíneket, Saroo és családjának fotóit, sokkal közelebb éreztem magamhoz. A könyvben egy kedves fiú elmeséli a hihetetlen életét, azt a csodát, ami miatt még a mai napig köztünk lehet. Igazán szerencsésnek mondhatja magát, főleg ha azt vesszük alapul honnan és hogyan indult….Még nem tudtam elszakadni a történetétől, ezért hamarosan megnézem, hogy mi van vele ma :DDDD (Talán a Google Earth segítségét is ki fogom kérni :DDD)

>!
Tóth_Orsolya_3 P
Saroo Brierley: Oroszlán

"Minden pontosan úgy történt, ahogyan történnie kellett.
Alázatra intő gondolat."

Hihetetlenül csodálatos történet. Mélyen megérintett.

>!
wzsuzsanna P
Saroo Brierley: Oroszlán

Nagyon szeretem a különleges, csodálatos történeteket, különösen akkor, ha ezek még ráadásul igaz történetek is. Az Oroszlán ebből a szempontból tökéletesen megállja a helyét: hihetetlen és varázslatos (igaz)mese a családról, sorsról, és hitről, igazi lélekmelengető. Ugyanakkor kicsit zavarban is voltam olvasás közben, és most az értékelésnél is, mert azt nem tudom kijelenteni, hogy ez a nagyon jó történet nagyon jól is lett volna megírva. Ez persze igazságtalan hozzáállás, hiszen a főhős maga írta meg élete eseményeit, úgy, ahogyan ő megélte azokat, és ilyen esetben nem szép dolog belekötni bármibe is. Mégis zavart a rengeteg ismétlés, az a tudat, hogy ezt a történetet sokkal rövidebben is össze lehetett volna foglalni. Mindegy, ez tényleg csak kukacoskodás, érdemes elolvasni.

>!
Baráth_Zsuzsanna P
Saroo Brierley: Oroszlán

Minden örökbefogadott gyereknek megvan a maga története, azonban Saroo Brierley-é olyan különleges, hogy több Oscar-díjra jelölt film is készült belőle, amelynek alapjául a főhős igaz történetét bemutató könyv szolgált. Kevés az igazán jól megírt öneletrajzi ihletésű történet, általában sablonosak és tele vannak cukormázzal, ez az alkotás azonban kellemes meglepetés ebből a szempontból, mert bár érződik rajta, hogy profi író öntötte formába, mégis meg tudta őrizni a főhős hétköznapi józanságát, amelyben meglepően éretten kezelte azt a különleges helyzetet, amelybe került. Egyáltalán nem tolta túl az események drámaiságát, olyan keresetlen egyszerűséggel meséli el nekünk a történetét, mintha egy csésze kávé mellett ülnénk vele, minden sallangtól mentesen, nem elhallgatva semmilyen kínos részletet sem mondja el, hogyan találta meg 25 év után a családját. Egyszerűségében nagyszerű ez a könyvecske, amely nem ragozza túl az érzelmeit a szerző, nincs semmi hollywoodi cukormáz, egy szépen elmesélt igaz történethez van szerencsénk, amely teljesen rabul tudja ejteni az olvasót, olyan érzésünk van, mintha együtt nyomoznánk Szárúval, nagyon szurkolunk neki, hogy sikerüljön megtalálnia régen elveszett vér szerinti családját, úgy, hogy közben ne sérüljön a kapcsolata nevelőszüleivel. Értelmesen érzelmes könyv, nem rengeti meg az eget és a földet, de jó érzés olvasni, mélyen meg tudja érinteni az ember lányának lelkét ez a történet.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/02/23/konyvkritika_s…

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
robinson P

Anyám hindu volt, apám muszlim, ami akkoriban szokatlan párosításnak számított – nem is tartott sokáig a házasságuk.

22. oldal

>!
robinson P

Bizonyos szempontból még erőt is merítettem abból, hogy képes vagyok vigyázni magamra.

66. oldal

>!
duracell

Hamar megtanultam, hogy a túlélés érdekében meg kell ragadnunk minden kínálkozó alkalmat, mindig muszáj előretekintenünk.

138. oldal, 7. fejezet - A gyerekkor vége

Kapcsolódó szócikkek: túlélés
>!
Tóth_Orsolya_3 P

…az emberi jóság az egyik legcsodálatosabb dolog a világon.

>!
robinson P

A Facebook ugyanúgy segített visszatalálni a családomhoz, mint a Google Earth.

228. oldal

>!
duracell

Örökké hálás leszek a szüleimnek az életért, amit nekik köszönhetek.

119. oldal, 6. fejezet - Mama útja

Kapcsolódó szócikkek: élet · hála
>!
robinson P

Nemsokára hazatérhetek – ábrándoztam. az egész napot a viskóban töltöttem, miután a férfiak dolgozni mentek, és vártam a megmentőmet.

63. oldal

>!
robinson P

Amikor meghallottam, mire képes a Google Earth, vadul kalapálni kezdett a szívem. Végre láthatom gyermekkori otthonom, csak tudnom kell, merre nézzek. a Google Earth-t mintha csak nekem találták volna ki. Megkaptam a tökéletes eszközt. Leültem a géphez és keresni kezdtem.

132. oldal

>!
Tóth_Orsolya_3 P

Minden pontosan úgy történt, ahogyan történnie kellett.
Alázatra intő gondolat.

>!
robinson P

Saját élettapasztalataiból azt szűrte le, hogy a vér szerinti rokonság nem feltétlenül garancia a meghitt családi békére.

114. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jeanette Winterson: Miért lennél boldog, ha lehetsz normális?
Emily Giffin: Láthatatlan kötelék
Tóth Krisztina: Akvárium
Frank McCourt: Angyal a lépcsőn
Kelly Rimmer: Kinek a lánya?
Shilpi Somaya Gowda: Az eltitkolt lány
Arundhati Roy: Az Apró Dolgok Istene
Ferdinando Camon: Oltár anyámnak
Romain Rolland – Makszim Gorkij: Jean-Christophe gyermekévei / Ilja gyermekkora
Colleen Hoover: Hopeless – Reménytelen