Düledék ​palota 73 csillagozás

Klasszikus rémtörténetek
Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota

Ezek ​a rémtörténetek egytől egyig lebilincselő olvasmányok – a világirodalom halhatatlan angol és amerikai szerzőitől, akik az emberi félelem és a tudhatatlan tudás régióiba merészkedtek. A harminckét írást tartalmazó kötet igyekszik felmutatni ennek a fantasztikus irodalmi témának változatos gyöngyszemeit, melyeket olyan alkotók hagyományoztak ránk a XVIII. század óta, mint Byron, Dickens, Poe, Kipling, Doyle, Stoker vagy Lovecraft. A kezdeti kliséktől – csörgő láncok, kripták és kastélyok, csontvázak és boszorkányság – az emberi lélek mélyrétegeit boncoló, félelmeink okát inkább belül, mintsem külső tényezőkben kereső, vagy éppen a transzcendens borzalom megragadhatatlanságát firtató rémnovellákig jutunk. Olyan nők és férfiak remekművei ezek, akik ékes bizonyítékát nyújtják annak, hogy ez a mindig is populáris műfaj – mely manapság sokkal inkább a mozgóképben éli virágkorát –, lényegében a szerzői tehetségnek van kiszolgáltatva. És amennyiben egy-egy zseni késztetést érez a… (tovább)

A művek szerzői: George Gordon Noël Byron, William Harrison Ainsworth, Washington Irving, Charles Robert Maturin, Walter Scott, Nathaniel Hawthorne, Edgar Allan Poe, Elizabeth Gaskell, Herman Melville, Charles Dickens, Mark Twain, Joseph Sheridan Le Fanu, Robert Louis Stevenson, Rudyard Kipling, Charlotte Perkins Gilman, Bram Stoker, Arthur Conan Doyle, Henry James, Ambrose Bierce, Robert W. Chambers, Jack London, M. R. James, Lord Edward Dunsany, Saki, E. F. Benson, Arthur Machen, H. P. Lovecraft, Walter de la Mare, Robert E. Howard, Fitz-James O'Brien

Tartalomjegyzék


Enciklopédia 23


Kedvencelte 5

Most olvassa 11

Várólistára tette 138

Kívánságlistára tette 152

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Klodette>!
Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota

Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota Klasszikus rémtörténetek

Először is, azt mindenképpen ki kell hangsúlyoznom, hogy nem sokszor szoktam ilyet csinálni, de ennek a könyvnek az esetében az új Helikonos kiadású borító fogott meg, mert valami elképesztően szép. Ijesztő és hátborzongató, de akkor is csodálatos és szépen kidolgozott, még a kihajtható részeknél is.
A tartalom pedig azért tetszett, mert imádom a gótikus irodalmat és sok szerzőre kíváncsi voltam, akik ebben a kötetben szerepelnek, nem mellesleg pedig,volt akiket nem is ismertem.
Leginkább H. P. Lovecraft stílusa érdekelt, mert tőle a jövőben tervezek több kötetet és novellát is elolvasni.
Az általam ismertek, mint Byron, Scott, Dickens, Twain, Gaskell, Hawthorne, Melville, Stevenson, Kipling, London, Stoker, Doyle és Poe megleptek és tőlük minden írás tetszett, főleg, hogy többüknek nem is az ilyen téma volt anno a fő zsánerük.
Az egyik csalódás, hogy Washington Irvingtől nem Az Álomsvölgy legendáját válogatta be a szerkesztő, pedig szerintem az a legjobb és legismertebb műve, ami pont passzolt volna ide.
A másik pedig, hogy hiányoltam belőle Oscar Wilde – A canterville-i kísértet című művét.
Nekem nagyon tetszett, pedig néha lassan haladtam vele, főleg a régies nyelvezet miatt, de kellemesen borzongató volt, bájosan rémisztő és a hangulata, a miliője totálisan elvarázsolt.
Ha csak egy könyvet akartok olvasni idén Halloweenkor akkor ez legyen az! :)

Ibanez P>!
Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota

Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota Klasszikus rémtörténetek

Mai szemmel olvasva a történetek nem igazán rémisztőek, sokszor unalmasak is. De ha belegondolunk, hogy ezek mikor íródtak, akkor bizonyára az akkori kor emberei összecsinálták magukat félelmükben (főleg, ha hozzáveszem, hogy régen mennyivel babonásabbak is voltak a népek, a nők meg ájuldozósabbak :-D). Inkább a thrilleres jellegű történetek, mint pl. A pályaőr tetszettek jobban. Összességében egyszer olvasós kötet volt, de érdekes abból a szempontból, hogy több írónak nem ez a műfaj volt a zsánere.

anesz P>!
Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota

Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota Klasszikus rémtörténetek

borító. 5
tartalom: 5
stílus: 5
válogatás: 5
élmény: 5
mondanivaló: 4

Hosszú ideig volt az útitársam ez a novelláskötet, de egyáltalán nem bántam. Több értékelésben olvastam, hogy nem borzongtak, de ezek klasszikus írások. Azóta az ingerküszöbünk jóval feljebb szállt. A stílusát, az írásmódját, a fordítást nagyon szerettem a kötetnek. Tényleg olyan volt, mintha klasszikus regényt olvastam volna. Széleskörű a merítés, bár tény és való, hogy csak angolszász szerzők szerepelnek a kötetben. A zsáner minden toposza megjelenik a kísértet járta kastélytól elkezdve az őrültségen át a durva csínytevésig. Egyáltalán nem bántam meg, hogy beszereztem ezt a kötetet. A borító pedig szenzációs.

donzella P>!
Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota

Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota Klasszikus rémtörténetek

Ez a gyűjtemény a maga idejében lebilincselő volt. Az más kérdés, hogy ma már gyerekmesének is kevés lenne, mert 5 perces horror film előzetesben is ijesztőbb dolgok vannak.
De, ha igyekszünk beleilleszkedni az 1800-as, és az 1900-as évek elejére, mennyire babonásak voltak – és még ma is vannak szellem-keresők, beszélgetők, csak most már a technológiával a hátuk mögött – akkor ezek a történetek valóban rémületet kelthettek.

RosszQtya>!
Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota

Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota Klasszikus rémtörténetek

Nehéz ítéletet mondani erről a válogatásról, mert a mai kor ingerküszöbe jócskán meghaladja már ezt a szintet, amit a könyv elénk tár. Ezért rémisztőnek nem is mondanám. Viszont én szeretem ennek a kornak a hangulatát, miliőjét, ezért nekem nem okozott gondot, hogy nem igazán rettegtem.Több novella is volt már amivel már máshol is találkoztam, de a többség azért újdonság volt. Elég változó színvonalúak a novellák, ezért nem is szívesen emelnék ki egyet sem, vagy ha még is, akkor a R.E.H. : A pokol galambjai.t, mert Howard amúgy is nagy kedvencem.

Mortii>!
Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota

Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota Klasszikus rémtörténetek

10 éve porosodik már különböző polcaimon ez a könyv… Kár lenne tagadni, hogy többször is kézbe vettem. A nyitó töredéket a Sir Bertrand-ot már nagyon sokszor elolvastam „na most aztán tényleg nekimegyek” címszóval. Emellett 1-2 random olvasást is vérehajtottam a vaskos köteten.
A mostani olvasás elején, mikor újra átfutottam a tartalomjegyzéket, meglepődve tapasztaltam, hogy több olyan írót is rejt a kötet, akiket azóta már megismertem és megkedveltem egyéb kiadványokból. E mellett természetesen akadt jópár olyan mű is, amit már korábban is olvastam, viszont nem volt szívem átlépni ezeket. Na jó, Poe-t eleve nem akartam olvasni, mert szerintem a Ligeia egy túlértékelt története. Sokkal jobb választás lett volna pl. az Usher-ház vége (amit az utószóban Sárközy Bence is megemlít), de újra átrágtam magam ezen is.
Egyesével nem szeretném értékelni a történeteket, mert gyakorlatilag mind kiváló. Nyilván egyegy írótól válogathatott volna a szerkesztő kevésbé ismerteket, nem agyon antologizált darabokat, de ígyis egy nívós merítés egy 150 éves időtartamból.
A kötet 33 novellát tartalmaz, a XVIII. század végétől a XX. sz. közepéig, természetesen kronológiai sorrendben. A korábbi műveken jobban érezhető a gótikus romantika, majd ahogy haladunk a korban elérjük a kései romantikát, valamint a záró darabokkal szinte már a korunk horrorát.
Ne felejtsük, a kötet csak novellákat tartalmaz, így esetleg hiányérzete támadhat az olvasónak, de terjedelmileg az igazi műfaji mérföldkövek nem kerülhettek be ebbe a válogatásba.

roganedina>!
Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota

Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota Klasszikus rémtörténetek

Irodalmi szempontból nagyon érdekes összeállítás, azért sokkal másabb ilyen régi rém-novellákat olvasni, mint egy mai horror-sztorit. Viszont sok novella nem tetszett. Volt, ahol túl hosszúnak és túlírtnak éreztem (ez lehet, hogy azért is volt, mert ugye nem vagyok hozzászokva ehhez a stílushoz), de sok helyen maga a történet volt a gond. Egyik-másik elég kusza, sokszor már nem is éreztem késztetést az olvasásra. Ettől függetlenül örülök, hogy kézbe vettem. Igaz, nem a legjobbkor, mert hangulatilag nem pont ilyen halálos-kísértetes-ijesztgetős történetekkel kellett volna kikapcsolódnom elalvás előtt…

patricia>!
Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota

Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota Klasszikus rémtörténetek

Inkább a nyelvi, kulturális változások bemutatása teszi érdekessé, nem maguk a történetek (több jó, 1-2 rossz novella, és kevés emlékezetes). Gondolom a kordivatból kifolyólag többségben vannak a szellemek, amik azért a tizedik novella után unalmassá, és kiszámíthatóvá válnak, úgyhogy igazi felüdülés, amikor felbukkan egy zombi, vagy egy elborult elméjű macska. Borzongásra nekem nem alkalmas -talán csak egy igazán félelmetes sztori van a könyvben-, viszont szerintem nem is ez a kötet lényege.

P_Misaly>!
Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota

Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota Klasszikus rémtörténetek

Egy-két felejthető novellát leszámítva szerintem jó kis gyűjtemény. Azon túl, hogy engem személy szerint lekötöttek ezek a rövid történetek, érdekes megfigyelni a nyelvezetet és az alkalmazott kliséket is, ami a 18. század végétől a 20. század közepéig sokat változott. Ebből az időszakból válogattak novellákat a szerkesztők.

Léczfalvy_Lili>!
Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota

Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota Klasszikus rémtörténetek

Ez egy nagyon kis szuper válogatás. Rá kellett jönnöm, hogy ezek közül szerintem még egyet se olvastam eddig és a legjobb döntés volt, hogy beszerztem ezt a kötetet. Gyűjteményes kötetnél nehéz kedvenc szerzőt választani, inkább tudom azt írni, hogy kedvenceket „avattam” és biztos, hogy keresni fogom még a -könyvtári- polcokon, hogy más művével is megismerkedjek. Érdekes volt egy kicsit más stílusú írásait megismerni pl Hawthorne-nak vagy Gaskellnek.


Népszerű idézetek

Natasha>!

Az emberiség legősibb és legerősebb érzése a félelem, a legősibb és legerősebb félelem pedig az ismeretlentől való rettegés.

583. oldal

Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota Klasszikus rémtörténetek

Carmilla >!

Jobb, ha az ember nem bízik meg túlságosan másokban.

306. oldal, A sárga tapéta (Magvető, 2009) · Charlotte Perkins Gilman

Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota Klasszikus rémtörténetek

Carmilla >!

A hasistól az ember szó szerint kilép önmagából. Mintha szárnya volna. Elsuhan távoli országok fölött, másfajta világokba repül. Egyszer megfejtettem a világmindenség titkát. Azóta elfelejtettem, de azt tudom, hogy a Teremtő nem veszi komolyan a Teremtést, mert arra mégiscsak emlékszem, hogy ült a világűrben, előtte az összes műve, és Ő csak nevetett.

458. oldal, Hasisevő (Magvető, 2009) · Lord Edward Dunsany

Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota Klasszikus rémtörténetek

Kapcsolódó szócikkek: cannabis/marihuána/hasis
Carmilla >!

     – …Te jó ég, mintha dohányoztam volna valamikor régen! Milyen különös!
     – Leszoktál?
     – Nem is tudom. Felteszem, bizonyára leszoktam. Akárhogy is, most nem dohányzom. Ahogy a húsevés se jutna eszembe.
     – Újabb áldozat a vegetarianizmus füstölgő oltárán?
     – Áldozat? – kérdezte Frank. – Hát úgy festek én?

474. oldal, Az ember, aki túl messzire ment (Magvető, 2009) · Edward Frederic Benson

Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota Klasszikus rémtörténetek

Kapcsolódó szócikkek: vegetáriánizmus
Carmilla >!

Kétféle ember van… vannak az oroszlánok, és vannak a birkák.

229. oldal, A sírrablók (Magvető, 2009) · R. L. Stevenson

Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota Klasszikus rémtörténetek

Carmilla >!

    Az emberek külső burka általában jelez valamit a bennük rejtőző lélekről is.

258. oldal, A Pole-Star kapitánya (Magvető, 2009) · Arthur Conan Doyle

Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota Klasszikus rémtörténetek

Carmilla >!

[…] Többször is elmondta nekem, hogy számára a halál gondolata kifejezetten kellemes, amit szomorú dolog egy ilyen fiatal ember szájából hallani; nem lehet idősebb harmincévesnél, noha haja és bajusza már deresedik kissé. Valami roppant gyász érhette, sötét árnyékot vetve egész életére.

259. oldal, A Pole-Star kapitánya (Magvető, 2009) · Arthur Conan Doyle

Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota Klasszikus rémtörténetek

Natasha>!

A gondolkodás olyan, mint egy szökőkút. Ha elér egy bizonyos nyomást, nos, akkor szinte lehetetlen elzárni. És szavamra! Furánál furább dolgok tolulnak fel a vízzel!

518. oldal, A mélyből (Magvető, 2009) · Walter de la Mare

Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota Klasszikus rémtörténetek

Zakkant_Tudós>!

Azok a fenevadak (a puritánok) azt tartották és tanították, hogy az öröm, a nevetés meg a vidámság mind-mind gonosz dolgok. Mélységesen profán és elvetemült tanítás volt ez. Hiszen melyik bűnnel találkozhatunk a legtöbbször? A komor arccal.

477. oldal, Az ember, aki túl messzire ment · Edward Frederic Benson

Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota Klasszikus rémtörténetek

Carmilla >!

    Az ember alámerül az ágyába, s a fejére húzza a takarókat, mialatt szüntelen reszket, bár nem is annyira a hidegtől, mint inkább a sarkvidéki klíma puszta gondolatától. Mindeközben olyan hideg van a szobában, hogy a gondolat is belefagy az emberbe. Arról ábrándozik, micsoda fényűzés lenne ágyban tölteni az egész életet, mint az osztriga a kagylóhéjban, beérve a lomha tétlenség mámorával, s élvezve a meleget, mely most ismét átjárja a tagjait.

83. oldal, Zaklatott álmok (Magvető, 2009) · Nathaniel Hawthorne

Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota Klasszikus rémtörténetek

Kapcsolódó szócikkek: hideg

Hasonló könyvek címkék alapján

Vic Parker (szerk.): Klasszikus rémtörténetek
Borbás Mária (szerk.): 21 rémes történet
Cserna György (szerk.): Kísértethistóriák
Balázs Béla (szerk.): Kísértet-históriák
Koppány Márton (szerk.): Angolszász rémtörténetek
Bálint Aladár (szerk.): Éjfél / Kísértethistóriák
Különös históriák
Rettegés
Éjszakai sikolyok
Joseph Sheridan Le Fanu: Fogadó a Repülő Sárkányhoz