Levelek ​Zugligetből 6 csillagozás

Sárközi Mátyás: Levelek Zugligetből Sárközi Mátyás: Levelek Zugligetből Sárközi Mátyás: Levelek Zugligetből

A ​könyv a szerző emigrációja első kilenc (1956-1965) esztendejének történetét dolgozza fel sajátos módon: egyrészt tartalmazza Sárközi Mátyás regényszerűen megfogalmazott visszaemlékezéseit, másrészt édesanyja, Sárköziné Molnár Márta (Molnár Ferenc lánya), a budai Zugligetből hozzá írt leveleit. Ezért azután az adott időszak párhuzamos történetét olvashatjuk, két helyszínről. A szerző igen fiatalon, mindössze tizenkilenc évesen szánta rá magát, hogy elhagyja szülőhazáját, és más országban próbáljon szerencsét. Londonba ment, ahol először távoli rokonok segítségével, majd önállóan kezdett új életet. Grafikus iskolába iratkozott, tanulta a nyelvet, azt követően pedig – beilleszkedve a helyi magyar emigráns entellektüell réteg életébe – maga is újságíró, író, valamint a Szabad Európa rádió munkatársa lett Cs. Szabó László mellett. Eközben, Magyarországon maradt édesanyja leveleiből egy furcsa, nehéz világ bontakozik ki: az otthon maradt művészelit maradék szellemi szabadságáért a… (tovább)

>!
Kortárs, Budapest, 2019
puhatáblás · ISBN: 9789634350576
>!
Kortárs, Budapest, 2011
186 oldal · ISBN: 9789639297715
>!
Kortárs, Budapest, 2003
186 oldal · ISBN: 9639297712

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Déry Tibor


Kedvencelte 4

Most olvassa 3

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 8


Népszerű idézetek

paf P>!

Az a baj, hogy Margit mindenkinél mindig mindent jobban tud. De azon kívül semmit.

99. oldal, 3. fejezet - A harmadik tavasz

2 hozzászólás
blackett >!

Kutyául vagyok, mert megfáztam Szabó Lőrinc temetésén. Mihályfi Ernő sírbeszéde volt a fénypont, melynek az volt a magva, hogy egy csillag kihunyt a magyar költészet egén, a Szovjetunióban viszont fellőttek egy mesterséges holdat, és az milyen jó.

50. oldal, A huszonhatodik

blackett >!

Az ifjúság meg van veszve egy csacsipacsi nevű játékkal. Ezzel szórakoznak egész nap a New York-palota minden emeletén. Két sort kell kitalálni, aminek csak az első betűje különbözhet. Például: Szemlesütő – zsemlesütő. Bételkedvelő – kételkedve lő. Napad oson – fapadoson. Aszódi, kalaposan – baszódik alaposan.
Azonnal felszaladtam a szójátékokért rajongó Bárdos Lajoshoz, és megtanítottam csacsipacsizni. Azon nyomban nekilátott költeni.

52. oldal, A huszonhetedik

blackett>!

Volt egy derűs napom Déry Tiborékkal is, akik lejöttek házat venni, de Déryt megharapta egy kutya, tehát gyorsan visszautaztak Pestre. Táviratoztak, hogy érdeklődjem meg, nem volt-e veszett.
Majd megírom nekik, hogy a kutya az incidens óta beteg. Folyton emberregényt akar írni, Tibi címmel.

169. oldal, A hetedik év

Kapcsolódó szócikkek: Déry Tibor
blackett >!

Két napig Fazékkal dolgoztam gőzerővel, mert már rég le kellett volna adnia egy angol fordítást. Interjúk Hemingwayvel meg Huxley-val, akik olyanokat nyilatkoznak, hogy az élet olyan, mint a lavina, hol föl, hol le, meg hogy ők csak állva, vagy terpeszállásban tudnak írni, meg hogy az alakjaikat hun az életből vették, hun nem. Főleg egymásról nyilatkoznak bisszigeket, nevezetesen a Hemingway Graham Greene-ről, mert azt utálja a legjobban. Moravia marxista értékelést ad a világirodalomról, és közli, hogy őt annyira idegesíti az emberiség, hogy időnként kénytelen Capriba rohanni, hogy csendet és ihletet leljen. Ahelyett, hogy kiadnák a Durrell-fordításomat!

174-175. oldal, A nyolcadik év

1 hozzászólás
blackett >!

A minap elindultam nagy szatyorral, hogy veszek egy libát a vasárnapi vendégeknek ebédre, de sajnos, őrült vagyok, és így vettem liba helyett méregdrágán két ötforintos nagyságú ékszerteknőst egy állatboltban, mert nem bírtam nekik ellenállni. Zsírt nem lehet kisütni belőlük, viszont állandóan kukacot kell nekik venni, és vigyázni kell, nehogy lehűljön a vizük, mert akkor megdöglenek. A virágok közt úszkálnak az üvegtálban. Fő, hogy ékszerteknőst kapni lehet.

165. oldal, A hetedik év

blackett >!

Vasárnap megjelent Tompa Kálmán, és rendkívül élethűen előadta, hogyan kapott dührohamot a müncheni rendőrségen, mikor nem akarták meghosszabbítani az útlevelét, az athéni konzulátuson, mikor nem akartak neki olasz vízumot adni, egy norvég fjordban, mikor nem akarták kinyitni a bezárt turistaházat, és a bécsi bíróságon, ahol csak tízezer schillinget akartak adni a felesége medencecsonttöréséért, amit Bécsben celebrált. Nagyszerűen eljátszotta az összes dührohamokat, ősz fürtjeit tépte, németül és norvégül üvöltött a hős magyar népről, és izgalmában úgy marcangolta a díványpárnáimat, hogy egy frászban voltam, mikor hasítja ketté őket. Ez se fog már megbolondulni!

175. oldal, A nyolcadik év

paf P>!

Szombaton lesz a Játék a kastélyban premierje a Vígszínházban, Págerrel a főszerepben. Bementem és botrányt rendeztem, mert utolsó percben tudtam meg, hogy zenét írattak a darabhoz. Miután ez egy stopperórával kimért dramaturgiai tanvígjáték, mindent lelőnek, ha belezenélnek. Sikerült mindenkit felbőszíteni és megrémíteni. Végül törölték a zenét.

141. oldal, IV fejezet - A negyedik ősz

paf P>!

Baronessa Mantica Londonba érkezett. Végre megismerkedtem a nagyanyámmal. Molnárt hamar, az első kapott pofon után otthagyta. S az író hiába magyarázza meg Liliom című színdarabjában, hogy ha egy férfi megüt egy nőt, az csak a szeretet jele, a házasság menthetetlenül zátonyra futott.

98. oldal, III. fejezet - A harmadik tél


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Menyhért Anna: Egy szabad nő
Dragan Todorović: Félbeszakadt napok krónikája
Agota Kristof: Az analfabéta
Ferdinandy György: Egy sima, egy fordított
Ézsiás Erzsébet: A hit pajzsa
Bodor Ádám: A börtön szaga
Tóth Erzsébet: Láncok a csuklón
Heller Ágnes: Filozófiám története
Gergely Ágnes: Két szimpla a Kedvesben
Csontos Róbert – Majoros Péter: Tetszik, nem tetszik, Majka