Értékelések 3

dtk8 P>!
Sárközi Judit: Postás Palkó

Egyszerű történetek Palkóról, a hétköznapi hősről, aki kézbesít és megment, figyel a környezetére, megoldja a problémákat. És Palkó érzelmi életet is él, nagyon készül a nagypapájával a hétvégére, és a végén még szerelembe is esik. Kicsit belelátunk a postások életébe, tanulunk a postagalambokról, a bélyegekről.
Kevésbé darabos illusztrációk még élvezetesebbé tennék az élményt.

Levenzia>!
Sárközi Judit: Postás Palkó

A Kalliopé Kiadó játékán nyertem ezt a könyvet Annának. Kicsit meg is lepődtem, hogy milyen vaskos darab. Nem voltam biztos benne, hogy nem korai-e ez a könyv egy négyévesnek. De nem ! Több fejezetet is el tudtam olvasni egy ültő helyében, és tényleg érdekli,leköti. Kicsit postás reklám ízű helyenként, de persze ismerős a téma, hiszen volt több postás is a családban , így beleláttunk a munkájukba. ( Azért ennyire nem idilli…)

wzsuzsanna P>!
Sárközi Judit: Postás Palkó

(…) Manapság irgalmatlan mennyiségű új gyermekkönyv jelenik meg szinte naponta, így azt gondolom, komolyan fel van adva a lecke az íróknak, hogy valami eredetit és újszerűt alkossanak. Pont amiatt szerettem volna elolvasni a Postás Palkót, mert a mostanában népszerű királylányok, unikornisok és szuperhősök világában egészen újszerű, egyben nosztalgikus ötletnek tűnt, hogy valaki egy gyakori és hétköznapi foglalkozás képviselőjét tegye meg mesekönyve főhősének.
A Postás Palkó egy viszonylag hosszú, több mint 200 oldalas kötet, azonban a szöveg ehhez képest elég szellős, ráadásul minden második oldalon a szerző saját illusztrációit találjuk. Megismerkedhetünk főhősünkkel, Palkóval, aki már gyermekkorában is vonzódott a postás hivatáshoz, fiatalemberként pedig lelkesen és vidáman vág bele ebbe a munkába. A különálló kis történeteket elmesélő fejezetekben az ő mindennapi kalandjait ismerhetjük meg, melyek részben a munkájával, részben a magánéletével kapcsolatosak. A mesék által kicsit jobban beleláthatunk, hogyan telik egy postai dolgozó napja, milyen feladatokat kell elvégeznie, illetve mik azok a jellegzetes problémák, amikkel a munkája során találkozhat (lásd a postások és a kutyák kapcsolata:)). Palkó azonban sokkal több egy egyszerű alkalmazottnál: ő szívvel-lélekkel végzi a hivatását, nagyon lelkiismeretes, és igyekszik őszintén odafigyelni és segíteni azoknak az embereknek, akikkel kapcsolatban áll. A történetek egy része összefüggésben is áll ezzel a tulajdonságával, többször keveredik olyan szituációba, amikor valakinek segíteni kell, például amikor egy idős néni nem nyit ajtót elsőre, és később kiderül, hogy rosszul lett. Szerencsére nem csak a jószívű Palkóra számíthat a közösség, hanem Mentős Misire, Rendőr Robira és Tűzoltó Tomira is. (…)
(…) Összességében szerintem ez egy különleges kötet, én nagyon üdvözlöm azt a szándékot, hogy kínáljuk meg a gyerekeket hétköznapi hősökkel, és hogy ismertessük meg velük a különböző foglalkozásokat, mindennapos eseményeket és történéseket. Annyira klassz lenne, ha más hivatásokkal bővülve sorozattá nőhetné ki magát, én biztosan szívesen olvasnék akár Hentes Henrikről, Könyvtáros Kálmánról vagy Villanyszerelő Viktorról is. :)
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2020/12/postas-palko-er…