Sarkady Mária írásaiban a mesék varázslatos világa szinte szemünk előtt elevenedik meg. Tündérek, állatok és iskolás gyerekek jelenkorban játszódó közös történetei ezek. A 9-15 éves korosztálynak lebilincselő olvasmány, a hétköznapok valóságából elröpíti őket a gyermeki képzelet jellegzetes világába.
A cica, aki szerette a Holdat 1 csillagozás

A mesék nagyobb része nagyon tetszett, különleges hangulatuk van. Többször visszatér helyszínként Prága, és ez nálam nagyon jó pont:) Aztán volt néhány mese, aminek számomra se füle, se farka nem volt…amikor kezdtem belejönni,hirtelen vége lett… Hóemberek, madárkák, mackótündérek, tűz, szikla, szappanbuborék, és különféle állatok a hosszabb-rövidebb mesék főszereplői. Jó szívvel ajánlom!

– És? – kérdezte a tó. – Fontos még számodra, hogy megtudd: mi a szerelem?
– Fontos! – válaszolta a lány. – És tudom is: önmagunk vagyunk a szerelem,önmagunk öröme, vágya, vidámsága, megújulása: maga az élet. Ha őrizzük, növeljük önmagunkban, ahogy a föld növelte idáig bennünk az életet. Hogy több legyen belőle, mint amennyi önmagunknak kell. Hogy adhassunk belőle másnak is…

1. Ne költsd el a pénzedet, mielőtt megkaptad volna.
2. Ne vásárolj fölösleges és haszontalan dolgokat.
3. Ne légy nagyravágyó és gőgös, mert ez kerül a legtöbbe az ember életében.
4. Ne fárassz másokat azzal, amit magad is el tudsz végezni.
5. Ne képzeld, hogy keveset eszel, mert sohasem fogsz jóllakni.
6. Ne halaszd holnapra, amit már tegnapelőtt el kellett volna végezned.
7. Minden munkád jókedvűen végezd, akkor sohasem lesz fárasztó.
8. Ne gondolj a holnap bajára. Fölösleges gyötrelem, hát még ha be sem követezik, amitől féltél.
9. Mindennek vedd észre a jó oldalát.
10. Ha mérges vagy, mielőtt beszélnél, számolj el tízig, ha nagyon ingerült vagy, számolj százig.

– Énekeltem? Én? Igazán? – csodálkozott a szikla.
– Igazán, igazán – bizonygatta a csil-csal füzike. – Énekelt a hatalmasságod, az erőd, a fényed is, amiben nem tudja magát megnézni a nap. A fűzfák selyméhez hasonló selymes simaságod. S a komolyságod, amit komorságnak véltek a botfülű völgyiek.S te, hatalmas szikla: repülni akartál… Az akaratod is énekelt. Hogyne szerettem volna eltanulni? Én a világot járom társaimmal, eljutunk messze Gibraltár fokáig, és azon túl is át az Atlaszokon, látunk sziklákat, sokat. Terád várat lehetne építeni, világítótornyot, hogy odaadhasd fényedet a háborgó vizeknek, a megszakadásig repülő madaraknak, nekünk, akiknek a szárazföld nyugalmát adja a fény. Nem tudtad?