A ​cica, aki kétszer veszett el 2 csillagozás

Sarkady Mária: A cica, aki kétszer veszett el Sarkady Mária: A cica, aki kétszer veszett el

Fufi és Ciluli nem két cica, hanem egy, sőt bizonyára még harmadik nevet is kap abban a dunántúli majorban, ahová visszavágyik. A félénk Ferikének egy csapásra megnő a tekintélye a házban, amikor megtudják, hogy egy igazi URH-s százados a barátja. Ugg, a szórakozott kis nyuszi nem talál haza a János-hegyi erdőben, mert az ismertetőjelet, a kék fa autóbuszt Hepp, a tréfás mókus és Bő, az őzike a hegy túlsó oldalára tolta át. Mindez nem Hetedhét országban, az Üveghegyeken túl történt valamikor, hanem ma, Magyarországon, a Kerepesi úton, a János-kórházban, a Központi Fizikai Kutatóintézetben, és Dergecspusztán…
Sarkady Mária fiatal újságíró találta ki ezeket a meséket. Ez az első önálló mesekötete. Heinzelmann Emma vidám illusztrációi a mesék groteszk humorát és a mesékből áradó poézist híven tükrözik.

Eredeti megjelenés éve: 1972

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Széphalom Könyvműhely, Budapest, 2019
156 oldal · ISBN: 9786155479540 · Illusztrálta: Buzási Viktória
>!
Móra, Budapest, 1972
108 oldal · Illusztrálta: Heinzelmann Emma

Kiemelt értékelések

Amethyst >!
Sarkady Mária: A cica, aki kétszer veszett el

Azt hittem az egész könyv egy cica kalandjairól fog szólni. Igaz, kaptam cicákat és kutyákat és mókusokat és más egyéb állatokat bőven, ám hosszú, egybefüggő történet helyett több kisebb mese kapott helyet e gyűjteményben.
Voltak benne történetek, melyeket nem éreztem megfelelőnek egy kisgyerek számára. Például az a tündéres mese, ahol fogva tartanak laboratóriumi körülmények között egy vemhes macskát, és a többi állat a kimentésén fáradozik. De ezt az egy példát leszámítva igencsak aranyos és tanulságos történésekben gyönyörködhettem. A falevelekről szóló szösszenet például kifejezetten meghatott, szentimentális hangulatba kerültem általa. Ugyanúgy a címadó cica története is, aki kétszer veszett el és kétszer volt kénytelen új életet kezdeni. A mesék többségében felfedezhető egy elrejtett szimbolika, így azok számára is élvezhető a kötet, akik már felnőtt fejjel veszik kezükbe. Ugyanúgy a gyerekeknek is biztosan elnyerné a tetszését, de megeshet, hogy magyarázat híján nekik nem fog minden hasonlat első olvasatra átjönni.


Népszerű idézetek

Amethyst >!

Akkor ebből az esetből megtanultuk, hogy az ígéreteket és a kéréseket idejében tisztáznunk kell.

20. oldal

Amethyst >!

Önmagunknak parancsolni a legnehezebb, de a leghasznosabb is egyben.

5. oldal

Amethyst >!

Ide figyelj, Fufi, szokj hozzá, hogy ha valami egyszerűt kérdezel, bármily nagy szükséged volna is az egyszerűre, arra nem kapsz választ. Legtöbben nem az egyenes utat választják, hanem úgy forgatják, bonyolítják, hogy végül – legyenek bármily szerények – önmaguk előtt is be kell ismerniük, hogy a komplikált fejtegetéshez bizony kevesen tudnának valamit is hozzátenni.

47. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Julia Donaldson: Boszi seprűnyélen
Timo Parvela: Miú és Vau
Walt Disney – Vidám mesék – Az úri macskák kalandjai / Lucifer születésnapi meglepetése / Kis Tekergő kalandjai
Kis barátom – Cicus
Josef Čapek: Történetek a kutyusról meg a cicusról
Lengyel Orsolya: Kókusz kutya és a kiscica
Bálint Ágnes – Cseh András – Várnai György: Frakk – Zöld erdőben jártam…
Walt Disney – Karácsonyi mesék
24 mese téli estékre
Walt Disney – Állatmesék