!

A ​gyáva 62 csillagozás

Sarkadi Imre: A gyáva Sarkadi Imre: A gyáva Sarkadi Imre: A gyáva Sarkadi Imre: A gyáva
1 2 3 4
Régikönyvek.hu 420 Ft-tól
200 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A kisregény első személyű elbeszélője Éva, luxuskörnyezetben, szobrászfeleségként élő fiatal nő, aki szerelmes lesz Szabó Istvánba, a friss gépészmérnöki diplomás autószerelőbe. A fiú egyénisége, jelleme, az iránta érzett, hirtelen fellobbant szerelem és az általa kínált új, tiszta életforma vágyakozást ébreszt benne egy más, tartalmasabb élet iránt.
Ám amikor döntésre kerül a sor, Éva megretten és visszalép: nem tudja vállalni a józan, kiegyensúlyozott, de erőpróbáló vidéki életet, hisz szüksége van a fényűzésre, a semmittevésre, megvetett, de megszokott társasági életre.

Eredeti megjelenés éve: 1961

>!
Európa, Budapest, 2001
226 oldal · ISBN: 9630769247
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1986
104 oldal · ISBN: 9631531854
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1969
214 oldal

1 további kiadás


Hirdetés

Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
sophie P
Sarkadi Imre: A gyáva

Egyáltalán nem nehéz visszamenni az időben, belegondolni, belehelyezkedni egy módos művészházaspár ötvenes évekbeli világába, budai villájába, elég sok film készült abban az időben, sőt filmhíradók és oktató filmek is. Hát igen, akkoriban is voltak, akik Mercedes-szel jártak, és cselédet tartottak, és voltak olyan asszonyok, akik nem a szövőgyárban próbálták a kiváló tervtúlteljesítéssel építeni a szocializmust, hanem egyszerűen csak feleségek voltak, esetleg dekoráció a férjük oldalán, – és mint ahogy most megtanultam – az IKKA-ban vásárolták a konyakot.
    Túllépve azon, hogy micsoda mesebeli véletlen indítja el a komplikációk lavináját, egy igen bonyolult szituáció közepén találjuk magunkat. Éva, a főhősnő meséli el, ami vele történt, amilyen döntéseket hozott vagy nem hozott, amiket mondott vagy nem mondott. Egy szerelmi háromszögről van szó, két férfi között kell választani, de valójában két élet, két sors között is. A végkimenetel nem túl szimpatikus, a romantikus regények nem így szoktak végződni. „Az ilyen nem kezdi újra az életét.”- mondja Éva férje.
    Valójában ez olyan regény, amelyikben egyik szereplőt sem lehet kedvelni, mindenki kínlódik. Nem tudom, Sarkadi miért festett ennyire kiélezett képet. Valójában azért vettem most kézbe, mert éppen azon a napon adták ki, amikor az író egy önpusztító életből egy hatodik emeleti tetőpárkányról lezuhanva lépett ki, Tarján Tamás szerint tisztázatlanul hagyva, hogy szándékosan vagy véletlenül (ha egyáltalán van különbség, ha különben részegen ott egyensúlyozott). A fővárosban élt akkor, főleg különféle művész emberek között. Lehet, hogy azért.

4 hozzászólás
>!
ppeva P
Sarkadi Imre: A gyáva

Nem A gyáva. Hanem A gyávák. Mert ahhoz, hogy egy nő ilyen legyen, lehessen, kell egy férfi is, aki kellően gyáva egy igazi, egyenrangú emberi kapcsolathoz, házassághoz, és kvázi vesz magának egy cicababát, akit eltart, kitart, akitől nem kér még hűséget meg szeretetet se, csak legyen ott mellette dísznek. Csingilingi a Mercedes kulcstartón. Dekoráció a sérült önbizalom és ego megtámogatására, a haverok irigykedésének fenntartására, a karrier fényesítésére, hogy nagyobbnak érezhesse magát. Egy ilyen kapcsolathoz két ember kell, egy eladólány, aki kényelemből, pénzszeretetből, lustaságból és önzésből eladja magát, meg egy vevőlegény, aki a legtöbbet ígérve megveszi magának.
Ahhoz, hogy valaki magába szúrja a kisbicskát vagy megegyen egy hernyót, nem bátorság kell. Ezek virtuskodások, feltűnősködések, ettől még bőven lehet valaki a mindennapokhoz nagyon gyáva. Gyáva felvállalni egy saját önálló életet, felelősséget a saját sorsáért, feladatot találni.
A könyvben ott van az ötvenes évek végének hangulata is, szinte érezni a dolgozók fejcsóválását: milyen züllötten is élnek ezek a felkapott művészemberek meg a babáik. Lám, még az egykori ifi munkáslányt is elcsábították a könnyű életet biztosító cselédsors vonzásával. Már ő is „urizálna”, már neki se jó az egyszerű vőlegény.
De a probléma, amit a regény körüljár, az bármely korszakban aktuális.

3 hozzászólás
>!
fülcimpa
Sarkadi Imre: A gyáva

Nem csak beszari. Kényelmes ez a csodaszép Éva. Ennyi.

Muszáj megemlítenem, hogy amikor már igazán érett nőnek számítottam magam, rám köszönt az utcán egy gyönyörű, magas, szemüveges fiatalember. Jé, hogy megnőttél mondtam neki. Igen. Amikor én 25, ő pedig 15 volt, akkor ismerkedtünk meg. A találkozáskor – kb. 8 év után – azonnal meghívott egy beülős estére, hogy elmondjuk, kivel mi történt. Akkor árulta el, hogy ő kamaszkorában halálosan szerelmes volt… s azóta is engem tart a NŐ- nek…
Tartjuk a kapcsolatot, édes gyerek! :)

>!
Lelovics
Sarkadi Imre: A gyáva

„Reggel, ahogy felébredtem, egy tál sárga rózsa volt a kisasztalon, mellette egy csöppnyi, antik utánzatú, díszített ezüst-karóra és egy francia könyv Lamarck életéről, tökéletesen ismeretlen szerző műve.”

Tökéletesen ismeretlen szerző, mint számomra Sarkadi Imre (1921-1961) A gyáva c. kisregényét halála évében, 1961-ben írta. Lélektani regénynek ugyanúgy, mint korrajznak is elsőrendű. Éva, a harmincéves gyáva” főhős beszéli el a vele történteket, megalkuvásának nagyon egyszerű történetét, a történetben szereplő három napot. Éva akaraterejéből csupán értelmetlen hősködésre telik. Még a tartalmas, boldog élet reményét felcsillantó, őszintének és mélynek érzett szerelem vállalására is képtelen.
Aktuális, mintha 1961 óta nem sokat változtak volna az emberi problémák.
„Elemektől, feladattól, állattól, embertől nem félek… Semmitől sem félek. De ahhoz gyáva vagyok, hogy a hétköznapokat éljem, hogy hajnalban felkeljek, munkába induljak, egyik nap pont olyan legyen, mint a másik, és heti jegyet vegyek a zsúfolt villamoson, sorban álljak pénteken disznóhúsért; este, lefekvés előtt elmosogassam az edényeket.”
Jó választásnak bizonyult a szerzőtől.

Egy újabb könyv
Oláh Gábor: Holnap más leszek
https://moly.hu/konyvek/olah-gabor-holnap-mas-leszek/en-es-a-konyv/lelovics
, ahol idősebb férfi a fiatalabb nőbe „bújva” jelenik meg.
„Állítólag” a korábbi(?) kiadásokban, első(?) kiadásban Éva neve nem véletlenül van mindenhol kis betűvel írva, de én olyan kiadást olvastam, amiben (már) nagy betűvel van szedve a neve.

Szereplők:
Éva, „a gyáva”
Perényi Bence, szobrászművész
Szabó István, gépészmérnök
Gabi bácsi, „rozmár”, „sáska”
Laci, szerelő
Csáki Anna, Annuska, cselédlány
Dezső, Annuska vőlegénye
Tibor

„Lehetetlen kislány. Szerencsejátékos, saját magát rakja fel tétnek. Csak abban bízik, hogy jól férjhez megy, s akkor majd él… Az, aki nem tudja elképzelni, hogy saját erejéből is meg lehet élni.” (12. fejezet)

„Mert ugye opera nincs, színház nincs, még ha Kaposvárra be is megy az ember, azt is ritkán teheti, mert messze van, de még az is csak egy színház, s nem aközt válogathat az ember, amit látni szeretne, hanem azt nézi meg, amit éppen adnak, akkor, amikor ráér. (…) Hát a könyv az egyetlen persze, amit meg lehet szerezni mindig, az mindegy, hogy hol van az ember, a jó könyv az mindig megvan.” (12. fejezet)

Sarkadi Imréről pár gondolat: Író, újságíró, Kossuth-díjas (1955), József Attila-díjas (1951, 1952, 1954). 1941-ben gyógyszerészsegéd volt Debrecenben. A magyar parasztság szocializmusban átalakuló életének egyik legjelentősebb krónikása volt. Első írásai a Válaszban, majd a Csillagban jelentek meg. Korai elbeszéléseiben érezhető Móricz Zsigmond példája, amely a vidéki élet, a parasztok és volt cselédek megváltozott életének ábrázolására ösztönözte. De ezekben is megnyilvánult már tehetsége, amely későbbi egyéni ízű, tragikus drámaiságú írásaiban kibontakozott. E művei szocialista irodalmunk jelentős értékei. Élete utolsó korszakában írt műveinek alapélménye a tisztultabb erkölcsért vívott belső önemésztő küzdelme. Forrás és bővebben:
http://www.port.hu/sarkadi_imre/pls/w/person.person?i_p…
és
http://mek.oszk.hu/01100/01149/html/sarkadi.htm

>!
Maria_Petrovszki
Sarkadi Imre: A gyáva

értékelt egy könyvet: Izgalmas volt a nyelvezete, a környezet – amúgy minden más állandó az életünkben, van aki úgy érzi, gyáva, mert bár „Semmitől sem félek. De ahhoz gyáva vagyok, hogy a hétköznapokat éljem, hogy hajnalban felkeljek, munkába induljak, egyik nap pont olyan legyen, mint a másik, és heti jegyet vegyek a zsúfolt villamoson, sorban álljak pénteken disznóhúsért; este, lefekvés előtt elmosogassam az edényeket.” .. mások pedig az ellenkezőjétől érzik magukat gyávának, hogy ne a hétköznapokat éljék. Jó könyv, nna.

>!
n P
Sarkadi Imre: A gyáva

És íme a könyv, ahol egy szobornak van igaza…
Meg Bencének…
A többi csak illúzió.

19 hozzászólás
>!
gb_
Sarkadi Imre: A gyáva

Nem szép dolog mindig csak unatkozni meg össze-vissza nihilistának lenni.
De nem szép dolog ennyire sallangos szöveget megírni sem…
(viszont szép ilyen rövidre vágni :) )

>!
egyszerű_teremtés
Sarkadi Imre: A gyáva

Semmitmondó. Egyszer el lehet olvasni, persze. Csak rövid, túl gyorsan történik, a végén pedig nekem hiányzott 'A' végszó. Kifejezetten felejthető.

>!
Zolesz
Sarkadi Imre: A gyáva

Nagyon jó!
Pont ez az a kisregény amiről rettenetesen nehéz értékelést írni úgy, hogy mások szavait ne ismételjem akik előttem már véleményezték a könyvet illetve, hogy a gondolataim ne kliséként tűnjenek, és sztereotip beidegződéseimet tükrözzék.
Ezért én nem is szaporítanám feleslegesen a szót. Ezt az írást el kell olvasni és utána mindenkinek a szövegértésének megfelelően gondolataiban értékelnie.
Mindenesetre annyit tudok, hogy a regénybeli (!) Éva lénye számomra nem annyira kiakasztó, jellemében pedig nem annyira gyáva. Sokkal inkább kiakasztanak az olyan fazonok mint a férje.
Azért mégis csak írnom kell valamiről.
Méghozzá a párhuzamról ami felmerült bennem a regény főhősnője és mai – semmihez sem értek, (jobb esetben) fiatal vagyok, ámde műmellű és értelmi fogyatékos – „celebhölgyek” között. Na jó tudom, nem is az eszükért szeretik az ilyeneket a gizdag akarom mondani gazdag pasik. (bocs és tisztelet a kivételnek, aki mégsem ilyen)
A napokban olvastam az egyikükről, amint megköszönte a szponzorainak (!!!) azt, hogy milyen jó, hogy ők vannak és mennyire überfasza rendesek, hogy „finanszírozzák” őt, ezáltal azon a magas színvonalon riszálhatja magát a szörfdeszkán amin szeli a habokat már jó pár éve a nagy kék óceánban. Már amikor nem kézimunkázik, vagy koncertet ad (fuvola, oboa és egyéb)…
Na ja!
Szponzorok!
Akkor tehát Éva férje is szponzor… de azért valljuk be szponzor és szponzor avagy szponzorok és szponzorok között is akad különbség nem is kevés.
Sarkadi regénye mindenesetre kórkép, s hiába írta jó ötven éve le mindezt, soha, de soha nem veszti el aktualitását a téma, hiszen az „Évák” napjainkban sokkal többen vannak mint voltak.


Népszerű idézetek

>!
sophie P

Művész lennék, de nincs műfajom

67. oldal

>!
petibácsi

Félóra múlva mindenki tudni fogja a társaságból, hogy ez a fiú a szeretőm. Lám, ez is félig-meddig azt mutatja, hogy két emberről csak ki kell találni valamit, s majdnem mindig az igazat találja el az ember.

32. oldal

>!
Maya 

Minden társaság eleinte a szakmájáról, politikáról beszélget, aztán ismerősökről, s ha még többet ittak, akkor nőkről s pletykákról.

38. oldal

>!
BZsofi +SP

Elemektől, feladattól, állattól, embertől nem félek… Semmitől sem félek. De ahhoz gyáva vagyok, hogy a hétköznapokat éljem, hogy hajnalban felkeljek, munkába induljak, egyik nap pont olyan legyen, mint a másik, és heti jegyet vegyek a zsúfolt villamoson, sorban álljak pénteken disznóhúsért; este, lefekvés előtt elmosogassam az edényeket.

>!
sophie P

Az ilyen nem kezdi újra az életét.

92. oldal

>!
Maya 

– Magának nem mondom meg, maga vénasszonyosan pletykás, úgyis kitalál valamit.
tiltakozott. Ő, mondta, férfiasan pletykál, lehetőleg mindenkiről olyat, ami nem igaz. Igazat terjeszteni másról aljasság, de nem igazat emberség, baráti tett. Nyugodtan elmondhatom neki minden dolgomat, mert ő úgyse azt fogja továbbadni, férfiasan hazudni fog rólam valamit; nőkről nem lehet olyat hazudni, hogy az nekik ártson, nőknek a rossz híre a jó híre, mert a rossz hír úgy vonzza feléjük a férfiakat, mint méz a legyet.

45. oldal

>!
fülcimpa

Ha az ember jól fogalja el a napjait, akkor nem kínlódik.

Magvető 1977

>!
Zolesz

Össze voltam zavarodva. Bencét nemegyszer megcsaltam már, de mindig vigyáztam, olyannal, aki nekem ne jelentsen semmit. Legtöbbször tiszta egészségügy volt a részemről.

322. oldal (Sarkadi Imre - Regények: A gyáva)

>!
Földi_Olinda

– Semmitől sem félek. De ahhoz gyáva vagyok, hogy a hétköznapokat éljem, hogy hajnalban felkeljek, munkába induljak, egyik nap pont olyan legyen, mint a másik, és hetijegyet vegyek a zsúfolt villamoson, sorba álljak pénteken disznóhúsért; este, lefekvés előtt elmosogassam az edényeket. Nem.
– Mindegy.
– Nem is volna szabad élnem.

80. (Szépirodalmi Könyvkiadó, 1969.)

>!
Zolesz

– Hová megy?
– Nem tudom. Csak elindultam. Ahol az este talál.
– Szeretnék magával még találkozni. Szeretem magát.
– Szeretném, ha én is beleszeretnék magába. Ha érzem, hogy így van, akkor visszajövök, megkeresem. Jó?

323. oldal (Sarkadi Imre - Regények: A gyáva)


Hasonló könyvek címkék alapján

Fábián Janka: A német lány
Szilvási Lajos: És mégis őrizetlenül
Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek
Móricz Zsigmond: Pillangó
Jókai Mór: Egy magyar nábob
Jósika Miklós: A csehek Magyarországon
Parti Nagy Lajos: Sárbogárdi Jolán – A test angyala
Zilahy Lajos: Halálos tavasz
Dugonics András: Etelka
Kemény Zsigmond: Özvegy és leánya