Bádogember 247 csillagozás

Sarah Winman: Bádogember

Az egész egy tombolán nyert festménnyel kezdődött: tizenöt napraforgóval, amit egy olyan nő akaszt ki a falra, aki hisz benne, hogy a fiúk és a férfiak csodálatos dolgokra képesek.
És van két fiú, Ellis és Michael, akik elválaszthatatlanok egymástól. És a fiúkból férfiak lesznek, aztán besétál az életükbe Anne, és ez mindent megváltoztat és nem változtat meg semmit.
Sarah Winman Bádogembere a nagy sikerű Amikor Isten nyúl volt és Csodálatos dolgok éve nyomdokaiban járó szerelmes levél az emberi kedvességről és barátságról, veszteségről és túlélésről.
„Csodálatos, nagyon régóta nem indított meg ennyire könyv. Egyszerűen beleszerettem a regénybe és a szereplőibe.” – Joanna Cannon
„Visszafogott, nem érzelgős, magabiztos, meleg, és olyan gyengéd hangvételű, hogy az már fáj.”- Rachel Joyce

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
XXI. Század, Budapest, 2018
220 oldal · ISBN: 9786155638954 · Fordította: Békési József
>!
XXI. Század, Budapest, 2018
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155638947 · Fordította: Békési József

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Ellis Judd · Michael Wright · Walt Whitman


Kedvencelte 27

Most olvassa 15

Várólistára tette 184

Kívánságlistára tette 117

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
Sarah Winman: Bádogember

Csak annyit mondhatok, hogy a Bádogember az egyik leginkább élő, lüktető történet, amit a közelmúltban olvastam.

https://gaboolvas.blogspot.hu/2018/02/badogember.html

7 hozzászólás
>!
gesztenye63 P
Sarah Winman: Bádogember

Megtréfált, megörvendeztetett, elkeserített, hullámvasútba ültetett ez a regény.
Az első lapokon csak kerestem a helyem, képtelen voltam befogadni a történetet és nem tudtam, hogy az befogad-e engem valaha. Aztán hamar eldőlt. Valahol a két fiú találkozása táján elkezdtek csordogálni a finoman ábrázolt érzelmek, majd ezt követően a csorgás-csöpögés egyszer csak hömpölygéssé vált és ez az utolsó lap, utolsó mondatáig kitartott.
S ami a legfontosabb, nem volt szükségem nyálszívóra. Az ábrázolásmód annyira bohókásan kedves, annyira bohém módon könnyed, hogy a hátam beszakadt a súlytól, a fájdalomtól. Annyira nyersen durva, hogy az szinte már érzelgős – persze a pátosznak még a szele sem jár a környéken. Néhol pedig annyira plasztikusan naturális, hogy az már-már lírai. Mindez a kettősség végig uralja a regény hangulatát, és aki fogékony az ilyen végletes billegésre, azt könnyedén elvarázsolja.
Szereplőink csupa jó emberek, tele földi gyarlósággal és szembeszökő hibákkal. De valahogy ettől válik minden természetessé, gördülékennyé és magától értetődővé. S azt se feledjük persze, hogy a jó emberek, mint a mosónők, általában korán halnak. De addig élhetnek teljes életet, telve vágyakkal, áradó szeretettel, reménykedve vigaszt nyújtva, esetleg szilárd hűséggel, mégis örökké bizonytalanul, identitást keresve.

No és, végül ne feledkezzünk meg a történetet uraló fátumszerű szimbolikáról sem. Van Gogh napraforgóinak napba néző szabadságvágya a regény meghatározó súlypontja. Minden kedves (vagy éppen kedvetlen) szereplőnk valamilyen módon belecsöppen a 20. század második felének szögletesre formált, erősen hónaljszagú brit társadalmi viszonyai közé és (akár bevallja, akár tagadja) menekülne, szakadna el ettől a reménytelen valóságtól. Ellis, Michael, vagy éppen Dora Judd, valahogy úgy vágyik a tiszta levegőre, úgy mozdul a szabad akarat csábítása felé, ahogy talán Van Gogh, vagy éppen szegény füle tette azt valaha. Némelyikük meglépi a nagy kiszakadást, és lesz aki visszakozik, de így vagy úgy mindahányan belehalnak végül.

Szép történet ez a maga módján. Szeretetről, barátságról, hitről és feladásról is…
Ajánlom, értékes könyv.

5 hozzászólás
>!
KönyvParfé
Sarah Winman: Bádogember

Ez egy lélegzetelállító, gyönyörű szerelmi történet, mely mentes a cukormáztól, ugyanakkor őszinte és nagyon emberi. Megható, bús, magával ragadóan szép regény, és talán túlzás nélkül kijelenthetem, hogy az egyik legjobb könyv, amit idén olvastam.
Még annyit, hogy csendes helyen olvasd, hogy igazán el tudj mélyedni az írás szépségében.
Bővebben: https://konyvparfe.blog.hu/2018/07/25/sarah_winman_bado…

>!
Bea_Könyvutca P
Sarah Winman: Bádogember

Szép, fájdalmas történet barátságról, szeretetről, szerelemről, családról, álmokról, vágyakról. Annyi pont van, ahol egy másfajta döntés folytán az ember élete máshogy alakulhatna, ebben a történetben is éreztem ezt. Az emberi vágyódást valami más iránt, a megvalósítatlan, beteljesületlen vágyak iránt.

Bővebben: https://konyvutca.blogspot.hu/2018/03/sarah-winman-bado…

>!
Zsuzsanna_Makai
Sarah Winman: Bádogember

Ó kapitány! Kapitányom!

Csak azért vágtam bele, mert @Tóth_Orsolya_3 azt sugallta, hogy olyasmi, mint a Szólíts a neveden, azt pedig imádom. Sajnos számomra ez csak félig volt igaz, ugyanis az első 150 oldal kb hármas volt. Aztán előkerült Michael könyve, és rögtön megértettem, miről van szó. Ugyanis a végét imádtam, mert gyönyörű volt. Lírai, szívet kitépő.
Ha összehasonlító elemzést akarnék csinálni, akkor Michael, Ellis – Elio, Oliver, Franciaország – Olaszország, 10 nap – 6 hét, Van Gogh – Monet, Mabel – Apa
Hát nem csodás? Jó, hogy sárga ez a könyv, a sárga a kedvenc színem.
Ó, hát dehogy nincs ennek a bádogembernek szíve!

…a fejemben megfestem Dorának a provence-i tájképet, még egyszer, utoljára.

5 hozzászólás
>!
Annamarie P
Sarah Winman: Bádogember

Van ennek a könyvnek egy csodálatos varázsa. Azok közé a nagyon egyszerű emberek közé száll le, akik élik a szürke mindennapjaikat, a család és a munka között lassan elkopó éveiket. Aztán a semmiből, valahonnan fentről leereszkedik egy pici fény, egy ökörnyál, amin utazni lehet. Ha nem is bír el minket teljesen, de a lelkünket megrepteti. Ilyen lehetőséget kap Dora Judd, amikor egy kocsmai tombolán megnyeri Van Gogh Napraforgók festményének másolatát. Hazaviszi, a nappali falára felrögzíti, és ettől kezdve csak ő tudja, hogy milyen és mennyi erőt merít belőle a túléléshez.

https://annamarie-irkal.blogspot.com/2019/02/winman-sar…

2 hozzászólás
>!
Tóth_Orsolya_3 P
Sarah Winman: Bádogember

"Hiányoztálmondja.
A mellkasomban a hang, ahogy egy kimerült fecske szelíden a földre zuhan."

Nagyon egyedi könyv mind hangulatában, mind pedig külső megjelenési formájában is. spoiler Ahogy kinyitottam a könyvet, a kedvenc színem köszöntött. Már ez sejtetni vélte számomra, hogy nem mindennapi könyvet tartok a kezemben. És ez bizony nem mindennapi könyv volt. Annyira különleges, egyedi, mélabús hangulat hatotta át, hogy teljesen magával ragadott. Újabb csodaszép, keserédes történet lopta be magát a szívembe.

>!
meseanyu P
Sarah Winman: Bádogember

Ugyanazt tudom írni, mint az előző regényénél:
Sokszor bizarr, mégis nagyon szerethető, magával ragadó és szép könyv.
Nekem ez ismét elég a négy és fél csillaghoz. Winman egyelőre nem kedvenc, ahhoz még valami hiányzik, de olyan szerző, akitől mindig szívesen olvasok ezután.

>!
Bitten
Sarah Winman: Bádogember

Először Dora vett meg. Aztán Ellis elbizonytalanított.
Van egy kis hiányérzetem, de felejthető.
Kivételes történet.
Múltunk alakítja a jelenünk…. nem tudom ki mondta, de itt nagyon is helytálló.

„Kövesd a sárga köves utat…..”

>!
wzsuzsanna P
Sarah Winman: Bádogember

Érdekes kis könyv ez. Első ránézésre egyszerű, nem túl hosszú, ráadásul az is nagybetűkkel, lazán szedve, így tehát nehezen hinné az ember, hogy ekkora tartalom rejlik a lapok között. Pedig a Bádogember nagyon is kiérdemelte, hogy 2018 egyik legfontosabb olvasmányai között szerepeljen (nálam legalábbis mindenképpen), főleg, hogy igazán nem is olvasás közben, hanem jóval az olvasás után kezd el dolgozni az emberben.
Az időben való ugrálás miatt csak lassan bontakozik ki előttünk maga a történet, igazából csak a regény végére kerülnek a helyükre az apró részlet-darabkák. A könyv egyik főhőse a magányos és különc Ellis, mégsem vele kezdődik a történet, hanem édesanyjával, Dora-val. Az asszony egész életében alárendelte magát férje akaratának, mégis egy nap, amikor még csak a szíve alatt hordja a fiát, egy buta kis tombolán életében először kiáll magáért, és olyan nyereményt választ, amit ő szeretne: Van Gogh Napraforgók című festményének reprodukcióját. Ez a kis előhang, mint a lázadás és szabad akarat, a művészet és igaz szeretet szimbóluma végigkíséri az egész regényt.
Ellis szívéhez sokáig nem sikerül közel kerülnünk: furcsa, elszigetelt figura, aki szinte teljesen érzéketlen a külvilág történéseire. Egy gyárban dolgozik, napjai egyformák és színtelenek, sokáig nem is érteni, hogyan kapcsolódik majd ide a lázadás, a művészet vagy a szeretet. Aztán a vízió-szerű, villanásnyi visszaemlékezésekből szép lassan megismerjük a férfi történetét: különleges kapcsolatát édesanyjával, rideg és szigorú apját, majd a barátságot, ami örökre megváltoztatja az életét. Michael úgy bukkan fel Ellis életében, mint a napfény: bearanyozza és felszabadítja, és arra ösztönzi, hogy merje megismerni és elfogadni saját magát. Együtt fantáziálnak a jövőről, arról, hogyan élnek és dolgoznak majd művészként, és hogyan fedezik fel majd az egész világot. Borzasztó finom az a határvonal, ami ebben a kapcsolatban elválasztja a barátságot a szerelemtől. Talán olyan vékony, hogy nem is létezik. Hiszen az igazi barátság egyszerre szerelem is, egy lehetőség, hogy egy másik emberen keresztül ismerjük és szeressük meg önmagunkat. (…)
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.hu/2018/04/badogember.html


Népszerű idézetek

>!
Fairymysz

Eltöprengek, milyen lehet egy megszakadó szív hangja. És arra gondolok, talán halk, észrevehetetlenül halk, egyáltalán nem drámai. Mint amikor egy kimerült fecske szelíden a földre zuhan.

226. oldal

>!
K_A_Hikari 

Az, hogy mit akarsz csinálni, meg az, hogy mit fogsz csinálni, két külön dolog.

75. oldal

2 hozzászólás
>!
Fairymysz

A férfiaknak meg a fiúknak képeseknek kell lenniük csodálatos dolgokra. Soha ne feledjétek ezt ti ketten (…)

62. oldal

>!
robinson P

A kávé jó volt, nem instant, hanem igazi és erős, elmulasztotta az éhséget.

47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kávé
1 hozzászólás
>!
Fairymysz

Attól, hogy nem emlékszel rá, a múlt még létezik. Azok a drága pillanatok még mindig ott vannak valahol.

162. oldal

>!
Chöpp 

(…) mennyire fontos a szeretet a szabadsághoz.

252. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szabadság · szeretet
>!
Kókuszka P

Nagyon igyekszem, hogy szeressenek, mindig is ezt csináltam. Nagyon igyekszem csökkenteni mások fájdalmát. Nagyon igyekszem, mert nem tudok szembenézni a sajátommal.

159-160. oldal

>!
Fairymysz

Van valami az első szerelemben, nem? – kérdezte. Érinthetetlen azok számára, akik nem voltak a részesei. És hozzá viszonyítanak mindent, ami utána jön.

209. oldal

>!
Bea_Könyvutca P

A templomkert Annie egyik kedvenc helye volt, szívesen járt oda olvasni. Nem esett útba, de nyári napokon felpattant a biciklijére, és rászánta az erőfeszítést. A levegőben virágpor terjengett, a háta mögött az orgonán gyakorolt valaki, a szomszédos mezőn néha felrikoltott egy fácán.

80. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Tommi Melender: A francia barát
Philippe Pozzo di Borgo: Életrevalók
Kate Morton: Felszáll a köd
Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon
Judith McNaught: Whitney, kedvesem
Ken Follett: A tűzoszlop
Philippa Gregory: A folyók asszonya
Alexandre Dumas: Húsz év múlva
Danielle Steel: Ékszerek
Mary Jo Putney: Egy hamis úr