A ​szobalány 94 csillagozás

Sarah Waters: A szobalány Sarah Waters: A szobalány

Sue ​Trinder árva lány, akit Mrs. Sucksby gondjaira bíztak. Az asszony olyan szokatlan gyengédséggel nevelte Sue-t, mintha a sajátja volna. London egyik nyomornegyedének szívében lévő háza nemcsak nyűgös apróságok menedéke, akiket alkalomadtán ginnel csendesít le, hanem kisstílű tolvajok ideiglenes otthona is.
Egy napon beállít az egyik legkedveltebb tolvaj, Gentleman. Az elegáns szélhámos csábító ajánlatot tesz Sue-nak: ha elnyeri a naiv, nemes hölgy, Maud Lilly mellett a szobalányi állást, és segít Gentlemannek a nő elcsábításában, megosztoznak majd Maud hatalmas örökségén, akit őrültté nyilváníttatnak és egész életére bezáratják egy bolondokházába.
Sue elvállalja a feladatot, mert arra gondol, hogy az így szerzett pénzzel leróhatja a háláját a fogadott családjának a tőlük kapott kedvességért. Amikor azonban belekerül a dolgok sűrűjébe, kezdi megsajnálni tehetetlen áldozatát, és nem várt érzésekkel fordul Maud Lilly felé… De senki és semmi nem az, aminek tűnik ebben… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
GABO, Budapest, 2017
624 oldal · ISBN: 9789634064282 · Fordította: Tóth Gizella
>!
GABO, Budapest, 2017
624 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634064626 · Fordította: Tóth Gizella
>!
GABO, Budapest, 2016
626 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634064183 · Fordította: Tóth Gizella

Enciklopédia 1


Kedvencelte 4

Most olvassa 10

Várólistára tette 161

Kívánságlistára tette 106

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Bea_Könyvutca P
Sarah Waters: A szobalány

Ha szeretitek a csavaros történeteket, és nincs gondotok a sötét hangulatú regényekkel, akkor ezt a könyvet el kell olvasnotok! :)

A könyv a viktoriánus Angliában játszódik, s ezzel meg is van alapozva a sötét és ködös hangulat. Piszkos utcák és zsebtolvajok, a Holttest a fürdőszobában előkelő Londonja után egy kicsit nehezebben sikerült magával ragadnia a történetnek, mert igazából nem is nagyon akartam, hogy ez a lehangoló közeg magával ragadjon.

De aztán mégis megtörtént, s többet nem eresztett. S a könyvnek még a felénél se tartottam, amikor egy akkora fordulattal csapott arcon Sarah Waters, hogy csak néztem. Az állam nagyon hangosan koppant, ezek után nemigen tudtam, hogy mit várhatok még a történettől, s már találgatni sem mertem. Ám a történet olvasása közben értek még hatalmas meglepetések, ennyi csavarral és fordulattal egy thrillerben sem találkoztam mostanában.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/11/sarah-waters-szoba…

>!
giggs85 P
Sarah Waters: A szobalány

Csak pár hónapja láttam a dél-koreai kultrendező, Park Chan-Wook A szobalány című filmjét, ami teljesen letaglózott, és rögtön kedvencemmé vált, hisz a látvány, a hangulatok és a fordulatok olyan szinten és olyan zökkenőmentesen működtek benne, mint csak nagyon kevés kortárs mozi esetén. Persze az Oldboy alkotójától nem is várhattam kevesebbet. És bár rendszerint jóval több időt szoktam hagyni az élmények ülepedésének, ha egy film alapjául szolgáló regényt akarok elolvasni, de most nem tudtam, és nem is igazán akartam sokat várni, hogy belevágjak a walesi Sarah Waters nagyregényébe, melynek címe szintén A szobalány.

Ha van olyan eset, mikor mind a film, mind a regény szinte tökéletes, akkor ez az. Bár eleinte féltem, hogy nem tudom elvonatkoztatni magam a film plasztikusan bemutatott koreai helyszínétől, de Waters épp olyan zseniálisan keltette életre a viktoriánus brit helyszínt és annak fojtogató miliőét, mint a távol-keleti rendező. És bár az egész történet újabb és újabb fordulatok, csattanók egymásutánjából áll – amiket ugye, hála a filmnek, már előre ismertem – mégsem vesztett sokat a varázsából ez az átverésekre és cselszövésekre épülő, az ember legsötétebb, de legszebb oldalát is bemutató 21. századi nagyregény. Hiszen benne nemcsak a meglepő fordulatok érdekesek, de az is, hogy a szerzőnő mennyire élettel teli módon tudja bemutatni a 19. században játszódó brit regények „sablonszereplőit”: a szobalányt, az úrnőt vagy éppen a cselszövőt.

A Gentleman becenévre hallgató gazember eldönti, hogy megszerzi magának a gazdag és egyedülálló úrinő, Maud vagyonát, amiben a korán árvaságra jutott Susannak kellene segítenie. A könyv első harmadában az ő szemszögéből figyeljük az eseményeket, és azt hisszük (persze nem én, hanem a gyanútlan olvasó, akinek fogalma sincs semmiről, és akinek esélye sincs elkerülni azt, hogy megvezesse a szerző), hogy tökéletesen tisztában vagyunk azzal, mit olvasunk. Egy kosztümös, néha habos-babos, vagy éppen rémisztő történetet egy tökéletesen kivitelezett csalásról. Majd az első harmad végén a feje tetejére áll minden addigi elképzelésü(n)k – hogy aztán jöjjenek az újabb és újabb fordulatok.

A walesi írónő bemutatja, hogy tökéletesen igaz az Ahogy tetszikből való Shakespeare idézet: „Színház az egész világ. És színész benne minden férfi és nő: Fellép s lelép: s mindenkit sok szerep vár Életében…” S mint említettem, és ami számomra a legmeglepőbb, hogy ez a könyv a fordulatok és az árulások ismeretében is élvezhető és szerethető (igaz, a cselekményben azért van bőven eltérés a két alkotás között). Mi sem bizonyítja jobban, hogy ez a bő hatszáz oldalnyi szöveg egy szempillantás alatt elrepült.

Sarah Waters nagyregénye egy hihetetlenül hangulatos és intelligens mű, ami gyaníthatóan szinte mindenkinek tetszeni fog. Aki szórakozni vagy borzongani vágyik, annak ott a csavaros történet; aki a történelmi regények szerelmese, annak ott a hihetetlenül életszerűen ábrázol 19. századi Anglia; aki meg éppen feminista regénynek akarja olvasni, az sem csalatkozhat. Nincs mit ragozni rajta, A szobalány mind film-, mind könyvalakban kötelező!

4 hozzászólás
>!
Angele P
Sarah Waters: A szobalány

Nem igazán erre számítottam, amikor nekiálltam ennek a könyvnek, és azt is csak később vettem észre, hogy viktoriánus korban játszódik a történet, ámde kortárs író írta, és ebből következik az, hogy egy viktoriánus korban írt történet, és egy viktoriánus korról írt történet mennyire eltér egymástól. Itt volt egy szövevényes sztori, amiről úgy éreztem, csak azért van ebbe a korba helyezve, mert a mai világban nagyon nem állná meg a helyét. Fordulatokban bővelkedő volt, élvezetesen megírva, gyorsan ment a terjedelmétől függetlenül, szóval abszolút egy izgalmas olvasmány.

5 hozzászólás
>!
Amadea
Sarah Waters: A szobalány

(Főleg kialvatlan mese.)

Régóta piszkált ez a könyv, de vártam a beszerzésével. A fülszövege semmi különöset nem árul el, de valami bizsergett bennem (nem az ebéd). Nem tehetek róla, bolondulok a viktoriánus történetekért – ahol a véleményüket és akaratukat kinyilvánító, ergo kellemetlen nőszemélyeket mindig hisztériásnak bélyegzik és becsukják a bolondok házába, ahol mindenféle szörnyűség történik velük –, meg az ókoriakért. (A középkort ellenben ki nem állhatom.) Szóval, a fülszöveg nem ígért különösebb extrákat, de jól is tette, mert egy ponton úgy pofán csapott a könyv, hogy csak pislogtam és végigfuttattam újra meg újra az addigi eseményeket, volt-e valami utalás, egy megjegyzés, bármi, ami… hát, én nem vettem észre. Naiv olvasó vagyok, ha egy történet magába ránt, nem foglalkozom a rejtélyek megoldásával (igazából eszembe se jut), nem veszem észre a fordítói bakikat (a történet okozta kellemes lelkiállapotban megbocsátom őket), az elgépeléseket (de igen, csak kevésbé érdekelnek). Azt hiszem, ez az öregkor egyik sóvárgása: nem annyira a fiatal, fájdalom nélküli test utáni vágy, hanem a feltöltődésre és rácsodálkozásra való képesség, az újdonság, a belefeledkezés varázsa hiányzik.
Egy ilyen csavar után nehéz újra meglepni az olvasót, szerintem a vége felé kicsit sok is volt belőle, és az egyik szereplő motivációja nem volt teljesen világos, de ezen viszonylag hamar túltettem magam, mert a szereplők, a bemutatott miliő ennyi hibát elvitt a hátán (mármint, ami nekem „hiba”. Lehet, hogy másnak pont ez jön be.). A regény nemcsak az években, hanem az ábrázolt hangulatban is nagyon viktoriánus; járunk a tolvajok és az aljanép mocskos, patkányoktól nyüzsgő Londonjában, egy jobb napokat látott, az időben megdermedt vidéki kúriában, ahol azon a pár emberen kívül se közel, se távol senki, és ez egyedüli programot a temetőbe és a folyóhoz tett séta alkotja. Ingerszegény, rideg környezet, ahol mintha hosszabb ideig tartana az ősz és a tél, és magához hasonlóvá formálta volna az ott élő embereket; a sivárság és az örömök hiánya keserű, az indulatukat apróságokban kiélő remetékké tette őket.

Ebben a könyvben mindenki szerepet játszik. Fúr, áskálódik, pillanatnyi szövetségeket köt (hogy aztán sutba dobja őket), és, amikor nem a saját érdekeit nézi, azon gondolkodik, a többiek miben mesterkednek, hogyan kerülje ki a csapdákat és előzze meg őket… a pénzért, a bosszúért, a társadalmi felemelkedésért. Ha eltekintünk attól, hogy ez egy izgi regény, elég szomorú, hogy ezek az emberek, még akkor is, ha szeretik a másikat, némi lelkifurdalással kísérve simán tönkreteszik egymást. De maradjunk inkább annyiban, hogy A szobalány fordulatos, hangulatos könyv. Végtére is ma már nem olyan könnyű a gazdag lányokat diliházba zárni.

Ui.: A blognak is jót tenne, ha néhányszor sikerülne fél tizenkettő előtt lefeküdni. De hát nem tehetek róla, ha egy könyv ennyire izgi (vagy úgy, mint a Makedónia oroszlánja), egyszerűen muszáj tovább olvasni. Öreg vagyok már az éjszakázáshoz, bezzeg az alvásigényem nem csökken.

13 hozzászólás
>!
smetalin
Sarah Waters: A szobalány

Nem teljesen az én ízlésemnek való ez a könyv, nagyon nem is tudtam mit kezdek el olvasni, akkor még nem láttam ezt a rengeteg címkét sem. Pár oldal után néztem meg és igen megijedtem ettől az LMBTQ és társaitól, de szerencsémre a történet nem csak e körül forog. Hogy hosszú-e a könyv? hát igen, elég hosszú, a történet tartogat meglepetéseket, nem is keveset, de kuuuuuuuu……….koricaszár, nagyon sok kitérőt tartalmaz. Aki nem kitartó, és feladja 100 oldal után azt is megértem, mert még kell 100 oldal hozzá, hogy a cselekmény beinduljon. Majd meg is áll, elolvassuk ismét ugyanazt más szemszögből mint az első 200 oldalnál, majd megint egy váratlan fordulat…és ez így folytatódik míg a végére nem érünk. Szerintem ennyire részletesen kár volt írni, mert biza így néha ellaposodott. A szereplők jellemzése rendben volt, a kor megjelenítése is a cselekmény is, csak hát na, mint mondtam, hosszúra nyúlt!!!

5 hozzászólás
>!
mate55 
Sarah Waters: A szobalány

A „szerencsés csillagzat” alatt született könyveket nem kihívás felismerni. Ott lapul meg a háttérben az a megnevezhetetlen erő, amit definiálni nem tudok, kisugárzását mégis rögtön éreztem a saját bőrömön. Hogy mi lehet az, ami a könyv minden jelenetén kísérteties láthatatlansággal végigvonul, és kivételes érzésvilággal bővíti az egyébként is nagyszerű alkotást, azt talán úgy hívják: a könyv lelke. A regény nyelvezete könnyen érthető, olvasmányos, mentes minden sallangtól és túlzástól. Tényszerűségre és tárgyilagosságra törekszik, a legbensőbb érzelmeket is igyekszik objektíven megközelíteni. A regényben S. Waters még a legaljasabb szereplőt is úrként mutatja be, egy kicsit azt sugallva, hogy mindenki a maga ura a saját portáján, legyen az akármennyire fényes, tiszta is, vagy éppen mocskos, aljasságtól bűzlő. Éppen ez a szatirikus hangnem az, ami kiemeli a regényt a többi hasonló témájú kötet közül, és szomorkás, komor, (néha félmosolyos) hangulatot teremt. Mire elérkeztem az utolsó oldalhoz, egy szemernyi kétely sem marad bennem azt illetően, hogy ez a Nők könyve, a férfinem csupán alárendelt szerepet játszik benne. spoiler

5 hozzászólás
>!
tgorsy
Sarah Waters: A szobalány

Időnként elvesztem, annyi benne a csavar, és mégis egyenes vonalon vezet oda, ahova tudván tudod, hogy végződnie kell. Egy percig nem enged.

>!
cseri P
Sarah Waters: A szobalány

Még a fordítója mesélt anno erről a könyvről, úgyhogy nagyon vártam, hogy elolvashassam, hát ahogy az már lenni szokott, most sikerült hozzájutnom. :) Tetszett, nagy erőssége, hogy tényleg abszolút jól megteremti azt a Dickenst idéző környezetet, amiben játszódik, és ha már a fordítással kezdtem, szerintem az is jól sikerült.
spoiler
spoiler

>!
Gyöngyi0309 P
Sarah Waters: A szobalány

Ismét gyanútlan voltam a könyvvel kapcsolatban. spoiler
Három részből áll a könyv, az első résznél arra gondoltam, hogy jé, ez egy felnőtteknek szóló Twist Olivér a dickensi giccs nélkül. Olvastatta magát a történet addig amíg az előkészületek zajlottak, dinamikus volt, figyelemfelkeltő. Tetszett, hogy számomra hitelesen ábrázolta az írónő a XIX.századi Anglia kemény, sötét világát, mindenféle idilli romantika nélkül. A könyv fülszövege egyébként az első részig állja meg a helyét, aminek egyébként jókor szakad vége, épp kezdtem volna beleunni. Na de aztán…előkerül a kendőzetlen valóság, sokszor a gyomrom forgott. spoiler Aztán jöttek a sorozatos csavarok, ami azért lepett meg, meg elsőre kiszámíthatónak tűnt a történet.
A karakterábrázolások, a kor- és társadalomrajz nagyon tetszett, kellő mélységű volt, megfelelően volt árnyalva, illetve tetszett a vége is. spoiler
Kellően kikapcsolt, annak ellénre nem lesz kedvenc történetem, viszont nagyon-nagyon kíváncsi lettem a filmre. Egyébként ajánlom, ilyen aspektusban is ismerni kell a vikroriánus kort, ez túlmutat a megszokott lányregényeken, amelykben az abroncsos ruhákon, ás a grófokon, és a vikomtokon van a hangsúly.
Mellesleg nem véletlelnül van az 1001-es listán sem.

>!
Skeletrino
Sarah Waters: A szobalány

Mindenképpen ott a helye az 1001-ben, és az én 101-embe is bekerült.
Amikor egy kihívás kedvéért elkezdtem nézegetni azt a bizonyos 1001-es listát, szinte azonnal szemet szúrt, megálltam, rákattintottam, nézegettem és elkezdtem keresgélni infók után. Aztán a könyvfesztiválon megláttam (és bár akkor pont a Gabo egy másik könyvét vettem meg épp) és ezt a könyvet is meg kellett szereznem.
A történetet a két főszereplő szemszögéből láthatjuk, felváltva. Mely tulajdonképpen egy tolvajbanda furmányos cselszövése, amit egy nem várt szerelem teljesen felborít. Zseniális sztori, elképesztő karakterekkel, jól kidolgozott átveréssel. Sallang mentes (pedig 600 oldal, de szerintem mindenre szükség van ami le van írva), intelligensen megfogalmazott párbeszédekkel, érthető, mégis becsapós történetvezetéssel, szép szerelmi szállal, izgalmas szexjelenetekkel.
Nagyon élveztem, mindenkinek ajánlom, ezt ne hagyjátok ki!


Népszerű idézetek

>!
mate55 

A férfiak igazsága különbözik a hölgyekétől.

248. oldal

>!
mate55 

Csak könyvekben tudok gondolkodni, ez az egyetlen érték, amelyet ismerek.

255. oldal

>!
mate55 

Mégis hány könyvre van szüksége egy embernek?

89. oldal

2 hozzászólás
>!
Angele P

London kegyetlen tud lenni az úriemberek cipőihez.

Kapcsolódó szócikkek: viktoriánus
>!
Angele P

    – Nem hiszem, hogy a csókok felkeltenék a vágyamat. Mr. Rivers csókjai sohasem szokták. Talán… talán hiányzik a számból az a bizonyos izom vagy ideg…
    – Az ég szerelmére, kisasszony, lány maga vagy sebész? Higgye el, minden rendben lesz a szájával.

>!
Angele P

– Kevés képességgel dicsekedhetem, s mint bizonyára észrevette, azok is meglehetősen szokatlanok.

>!
Angele P

A vidék csendes és furcsa helyként élt az emlékezetemben, ahol az emberek vagy ostobák, vagy cigányok.

>!
Angele P

A cigányok maguknak való népség, rájuk nem számíthatok. Mindenki tudja, hogy a cigány arra sem érdemesít, hogy leköpjön, ha lángokban áll a tested.

>!
mate55 

Akkoriban Susan Trinder volt a nevem.

(első mondat)

>!
mate55 

A emberek hajlandók voltak szép summát fizetni egy-egy helyért az ablakoknál az akasztások napján.


Hasonló könyvek címkék alapján

Charles Dickens: David Copperfield I-II.
Charles Dickens: Szép remények
Charles Dickens: Copperfield Dávid
Charles Dickens: Nagy várakozások
John Fowles: A francia hadnagy szeretője
Charlotte Brontë: A lowoodi árva
Jessica Sorensen: The Coincidence of Callie & Kayden – Callie, Kayden és a véletlen
Gail Carriger: Changeless – Változatlan
Charles Dickens: Közös barátunk
Elizabeth Gaskell: Észak és Dél