Legendás ​lányok 18 csillagozás

Kémnők titkos története a II. világháborúból
Sarah Rose: Legendás lányok

Izgalmas ​kémtörténetek tele romantikával, küzdelemmel, kódnevekkel, felrobbantott vonatokkal, bátorsággal és sok-sok árulással – a Legendás lányok igaz történeteiből kiderül, mire képesek a nők, ha nemes ügyért kell harcba szállni.
A kötet szerzője, Sarah Rose a brit titkosszolgálat különleges egységének hosszú időre titkosított dokumentumait dolgozta fel. Az egyedülálló iratok, naplók, személyes beszámolók olyan hadműveletekről szólnak, amelyek során fiatal nőket képeztek ki arra, hogy a frontvonal mögé átdobva a megszállt Franciaország területén segítsék az ellenállás tevékenységét.
Az életüket nap mint nap kockára tevő fiatal ellenállók pontosan tudták, mi vár rájuk, ha a Gestapo kezei közé kerülnek – ami sajnos több esetben be is következett. Ám ennek dacára a bátor nők igyekeztek kitartani a fedőtörténetük mellett, és próbálták megúszni a letartóztatást, vagy elviselni a kínzásokat. Feladatkörükbe tartozott, hogy fogadják és rejtegessék a folyamatosan érkező… (tovább)

>!
Partvonal, Budapest, 2019
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155783869 · Fordította: Striker Judit
>!
Partvonal, Budapest, 2019
350 oldal · ISBN: 9786156058034

Most olvassa 2

Várólistára tette 95

Kívánságlistára tette 98

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Lobo P>!
Sarah Rose: Legendás lányok

Sarah Rose: Legendás lányok Kémnők titkos története a II. világháborúból

A második világháború során fordul elő legelőször ilyen a történelemben, hogy a nőket konkrétan kiképeztek és kémkedési feladatokkal bízták meg. Persze korábban is kémkedtek, de sose ennyien és ilyen hadászatilag, kiképzésekkel támogatott háttérrel. Mindig úgy gondolták a háborút vívó férfiak, hogy ők pont a nőkért és gyerekekért harcolnak, ne szennyezzék be magukat az ideálok. Sokáig nem is lehetett tudni ezekről az operációkról, hiszen szörnyen titkosak voltak. Sarah Rose aki oknyomozó újságíró, beleásta magát a témába és a titkosítás alól kikerült dossziékban kutatott, interjúkat készített, s összeállította ezt a kötetet.
Márpedig a Normandiai partraszállás előkészítésében nagyon komoly szerepet kaptak a nők, akik a francia ellenállást segítették, s akik brit állampolgárok voltak. A Különleges Hadműveletek Végrehajtó Egyesületének (Special Operations Executive – SOE) volt a feladata, hogy titkos tevékenységeket folytassanak ellenség által megszállt területeken. Itt merült fel, hogy nőket alkalmazzanak, akik kiválóan beszéltek franciául, be tudtak illeszkedni az ellenséges vonalak mögötti életbe, s képzettek voltak annyira, hogy tudjanak segíteni. Több nőt is sikeresen vettek fel a SOE-hoz, ezek közül egy maroknyira koncentrál Rose a kötetében, amely azonban eléggé jól megmutatja, hogy mégis mire képezték ki őket és milyen feladatokat hajtottak végre. Az angliai képzést követően ellenséges vonalak mögé kerültek hát, volt akiket ejtőernyővel dobtak le és vidéken, kisebb városokban vagy éppen Párizsban a megszállók orra előtt kellett dolgozniuk.
Segítették az ellenállást, pilótákat menekítettek vissza angol partokra, szabotázs akciókat szerveztek, üzeneteket továbbítottak és általában összekötő szerepet játszottak, de segítettek vonatsínek felrobbantásában, helyi ellenálló szerveket hoztak létre, fontos adatokat szedtek össze és gyakran tartották a lelket is az ellenállásban. Így lett nagyon fontos a szerepük a partraszállás előkészítésében, ami a fordulópontot jelentette a második világháborúban. A nők ráadásul nagy előnyben voltak férfi kollégáikkal szemben, hiszen kevesen gyanakodtak a háborús özvegyekre, a kismamákra vagy éppen iskolás lányokra, akik szabadon biciklizgethettek és felmérhették a vidéket leszállóhelyeket térképezve fel, vagy éppen fontos üzeneteket továbbítottak. Egy magányosan sétálgató pasas sokkal inkább tűnt gyanúsnak, mint egy lány.
A nők, akikről Rose ír különböző háttérrel rendelkeztek más-más feladatuk volt az offenzíva előkészítésében és másképp is hajtották végre a feladataikat: mindenki a saját vérmérsékletéhez híven.
Nagyon érdekfeszítő volt a munkájukról olvasni, de még inkább izgalmas volt, hogy Rose nem hagyta abba a történetet 1944 nyarán, hanem követhetjük azt is, hogy mi történt a nőkkel, akiknek láthatatlan tevékenysége olyan nagy segítség volt. Úgyhogy kiderül bizony, mennyire szexista volt a hadsereg, s hogy akkoriban bizony nem volt neve, nem hogy kezelési módja a poszttraumás stressznek, amiben nem kevesen szenvedtek, legalábbis a feltárt tünetek alapján.
Helen Rose nagyon alapos kutatást végzett, néhol igencsak sűrű a könyv, tele van adatokkal és magyarázattal, lábjegyzetekkel, a bibliográfia elég nagy és jó az indexe is a könyvnek. Amit kimondottan szeretek a tényirodalomnál, mert magam is utánanézhetek információknak a segítségével. Ugyanakkor pont azért, mert a szerző újságíró igazából roppant olvasmányos is a kötet. Az a típus, amire azt szoktuk mondani, hogy olyan mint egy regény, pedig minden ami történt ezekkel az emberekkel valós esemény, nem véletlen műve a hasonlóság. Sőt.
Szóval továbbra is nagyon örülök, hogy a nők szerepe a háborúban egyre nagyobb teret kap, nem csak regények de alapos kutatással megtámogatott, mégis szélesebb közönségnek szóló nonfikciók is jelennek meg a témában.

Részletesen: http://olvasonaplo.net/olvasonaplo/2019/12/02/sarah-ros…

KönyvekkelSuttogó>!
Sarah Rose: Legendás lányok

Sarah Rose: Legendás lányok Kémnők titkos története a II. világháborúból

Szuper dolog, hogy nőtörténetek, illetve a női szemszögű történelem is egyre nagyobb teret kap, és ezeknek a megjelentetését egyre többször érdemesnek érzik a hazai kiadók is. Szóval, ez mind nagyon szuper és nagyon fontos. A Legendás lányok is egy óriási hiátust tölt be, hiszen a nők háború alatti szerepe igencsak alábecsült volt mindig is. Sok az elhallgatott, el nem mesélt történet az ő szemszögükből. A háború mindig is a férfiakra tartozott – így szól a fáma, és valóban: sokan idegenkedtek már a gondolatától is, hogy nőket ellenséges területen bevessenek a háborúban. A Corps féminins is teljesen ellentmondásos volt sokak szemében – már akik persze tudtak róla.
Sarah Rose egy olyan különleges kémnő alakulatról ír, akiket a megszállt Franciaországban vetettek be. A Corps féminins tagjai voltak az első nők, akik ejtőernyővel szivárogtak be ellenséges területre, és közülük kerültek ki az első női robbantószabotőrök is. Aktívan részt vettek a partraszállás előkészítésében: információkat szolgáltattak, embereket csempésztek át a határon és különféle akciókban vettek részt. Ezek a nők választhatták volna az angliai életet, ám ehelyett önként jelentkeztek, hogy Franciaországba menjenek harcolni.

Érdekes volt, ahogy a szerző ismertette a kémnők gondos kiválasztását, hogy milyen kritériumoknak is kellett megfelelniük, mikre tanították őket és hogy egyáltalán: hogyan fogadták őket a férfiak. Maga a kötet felépítése szerintem lehetett volna kicsit összeszedettebb is, de alapvetően egy jó betekintést adott a kémnők munkájába, illetve a partraszállást megelőző néphangulatba. A könyvhöz való viszonyom sokszor változott az olvasása alatt: voltak részek, amiket egy kalandregény izgalmával faltam, és bevallom, voltak olyanok is, amiknél már nagyon vártam, hogy kicsit más vizekre evezzünk. Nem igazán láttam olykor, hogy a szerző miért pont azt a jelenetet/napo(ka)t részletezi jobban és írja le olyan plasztikusan, míg más – szerintem egyébként érdekesebb – dolgokat pedig pár bekezdésben elintéz.
A hibái ellenére mégis nagyon fontos kötetnek tartom a Legendás lányokat, örülök, hogy megjelent idehaza is. Egy új nézőpontot adott az eddig általam tanult vagy hallott történelemhez. Ugyanezt az élményt adta számomra tavaly előtt a Bletchley Circle című sorozat is, ami pedig a II. világháborús női kódfejtőkről szól. Miután megnéztem, heteken keresztül Bletchley-vel keltem és feküdtem, és hát a Legendás lányoknál se volt azért másképp. Az itt leírtak is mindig ott motoszkáltak olvasás után az agyamban.

3 hozzászólás
szofisztikáltmacska>!
Sarah Rose: Legendás lányok

Sarah Rose: Legendás lányok Kémnők titkos története a II. világháborúból

A könyvben nagyjából fél-egy tucat női ügynök sorsát követhetjük végig, akik közül mindannyian sokat dolgoztak a szövetségesek megsegítésére. Rendkívül veszélyes és mozgalmas munkát végeztek, mindenki egy kicsit mást és egy kicsit másképp, de egy célért dolgozva.

A Legendás lányok nagyon részletes és aprólékos, ennél fogva nem egy pihentető, laza olvasmány. Nagy odafigyelést igényel és hát itt-ott egy kicsit száraz is. Mivel nem kizárólag a kémnők tevékenységére fókuszál, hanem a szövetségesek lépéseit, a taktikai részleteket, a helyi állapotokat és helyzetet is igyekszik hitelesen lefesteni, ezért rendkívül tömény tud lenni. Persze nem hiányzik belőle az izgalom sem, az ellenállás és a hálózatok tevékenységeit taglaló fejezetek felértek egy izgalmas kém-vagy akcióregénnyel. Hiánypótló olvasmány, amely nem nélkülözi a szívszorító pillanatokat, a hiteles információkat és egyúttal emléket állít az elfeledett hősnőknek is.

Bővebben: https://szofisztikaltmacska.blog.hu/2019/12/06/sarah_ro…

Benedek_Eszti>!
Sarah Rose: Legendás lányok

Sarah Rose: Legendás lányok Kémnők titkos története a II. világháborúból

Nagyon tetszett a kutatómunka, amit Sarah Rose végzett. Látszott a regényen az idő amit rászánt és az igényesség, amit belefektetett. Rengeteg lábjegyzet és magyarázat volt benne, úgy mesélt a háborúról, Hitlerről és a nehézségekről, hogy az olyan ember számára is érhető legyen, aki nincs annyira tisztában a második világháborúval. Jelentéseket, memoárokat és számtalan további forrást kutatott fel annak érdekében, hogy a lehető leghitelesebben adhassa át a Legendás lányok teljes történetét.

Aki kíváncsi arra, hogy milyen módon harcoltak az asszonyok, milyen hatalmas akaraterő és elhivatottság jellemezte őket, arra, hogy mikre voltak képesek, az vegye a kezébe ezt a könyvet. Gyönyörű, megrendítő, szívszorító és informatív írás, elképesztő emberekről. Fantasztikus mű ez a második világháborúról.

Igazság szerint, amiért csak ennyi csillagot kapott egyedül az, hogy nekem ebben a stílusban kissé száraz volt és időnként emiatt nehezen tudtam olvasni, koncentrálni.

Bővebben: http://www.ahmagazin.com/sarah-rose-legendas-lanyok/

CarmenV P>!
Sarah Rose: Legendás lányok

Sarah Rose: Legendás lányok Kémnők titkos története a II. világháborúból

Szerelem borító<3
Jó a szürke házsor alul, a töltényhüvelybe töltött rúzs, a repülők, a cím, a betű típus, a név, jó ránézni az egészre.
„Ez a történet nem regény, nem kitalált történetek sora.” 318 oldal
Messze nem rózsaszín, ha változtatott is bármin, nem lett kevésbé borzalmas amit leírt, hogy mit éltek át. És nem finomkodik akkor sem amikor letépik egyesével a körmöket, verik, kínozzák, stb és ami egy korábbi olvasásomnál is előjött, hogy túlélhető a nemi erőszak is. (itt az ügynöknél lévő anyag miatt tűrte amit tettek..)
Nehezen felfogható ami történt és tisztelet azoknak akik mertek és tettek ellene.
Nekem az egyik legmeglepőbb aki bár fiús, mégis modell, Lise aki élte az arisztokrácia mindennapjait aztán jött a megszállás…az addig jól nevelt, tanult lány, jó körülmények között élő tipikus nagyvilági hölgy, aki kastélyokban múlatta az időt és magánrepülővel utazgatott, megfelelt annak amire nem tartottak alkalmasnak egyetlen nőt sem.. (52-53 oldal)
Nála éreztem vagy gondoltam leginkább borzalmasnak a változást, hiszen ő nagyon magasról került nagyon le és mégis zokszó nélkül tette amit kellett, amire szükség volt.
Minden nő kiemelt figyelmet érdemel, mert nem tettek kevesebbet mint sokan mások, bár azzal nem értek egyet hogy mindenkit egy kalap alá veszünk és mindenki szemét hülye mert nem engedik a nőket… a könyvben is említik, hogy sokan szorgalmazták, hogy a nők is részt vegyenek a harcokban… de mindegy… az elbírálásnál a mai napig él a kettős mérce.. ez igaz..de a hiányzó férfiakat sokszor tökéletesen póolták
A könyvet én gimnáziumba simán betenném tananyagnak!
Ami picit zavart, az az indokolatlan angol szöveg:
„A háború csúcspontján Claude és Lise sikeres teamet alkottak Normandiában. …. Claude teljesítménye valóban first class” 283 oldal
Itt miért nem lehetett csapatmunka és első osztályú? Nem von le a könyvből, nem erről szól, ez csak annyira meglepett, hogy amikor tele van francia, német angol szövegekkel amit le is fordít sokszor, akkor erre amire szép magyar szó is létezik, azt miért nem lehetett úgy írni? Értem, hogy mostmár gyász ha valaki nem tesz angol szót a szövegbe, mert attól fancy, de az írott szövegbe miért kell???
Mindegy, ez csak nekem ilyen…
Ami brutális részlet (és nem feltétlen gyerekbarát, de aztán rájövök hogy a mai fiatalok sokkal hamarabb érnek és ez csak az én mimóza lelkemnek volt sok valamelyik reggel éhgyomorra):
„Nem kaptak sem enni, sem inni, a foglyok őrjöngtek, a szabadjára engedett őrök találomra lőtték őket. Amikor az egyik nő holtan zuhant Odette elfertőződött lábfejére, egy másik nő elkezdte enni a halottat.” 302 oldal
Már a kínzó részek is borzalmasak, és a terror házában is van egy két részlet ami nélkül tudtam volna élni…de hogy túl is élte az egészet és elmondta és valós tapasztalat…..
Ami kifejezetten megrendítő az: „Odette azt nyilatkozta, nem magáért vette át a György – keresztet, hanem azokért, akik nem jöttek vissza” 309 oldal Hány és hány olyan férfi – nő – gyerek volt az áldozatok között akiknek senki nem készített fejfát, nem vettek könnyes búcsút a rokonok, nem emlékeznek rájuk. Pedig köztük is biztos sok olyan akad, akinek tettei hatással voltak a végkimenetelre…
Az ügynökök pedig, akik az életüket adták sokszor és kockára tették rengetegszer:
„Ők fedésben dolgoztak, ezért pedig nem jár elismerés” 317 oldal
Kell hozzá egy bizonyos fokú (nem csekély) értelmi szint…. Igen, mindent megtettünk, akár sokak élete múlhatott ezeken a dolgokon, de nem hirdették a rádiók, nem vetítették az égre (nem volt FB!!!) szóval meg se történt…
Nagyon sajnálom, hogy későn érő típus vagyok és pl az idős rokonaimmal soha nem beszéltem ezekről a dolgokról…. A nagymamámhoz ezer emlék köt, de a háborúról csak érintőlegesen mesélt és már soha nem fogom megtudni azokat a részleteket amit ő tudott…. Nem tudom én hogy reagálnék ilyen helyzetben, és remélem a biztos tudás nélkül is fogok meghalni… bár ha most bármi lenne, tuti hamar véget érne, mert éhen halnának az emberek… minden tartalék nélkül maradnánk, és a vidéki emberektől is elvették a kedvet hogy bármit termesszen, azzal amúgy is foglalkozni kell, az macera, inkább nézd a TV-t vagy FB-t, rendelj online vagy szidd a szomszédot, lehet neki zöldebb… de azt hiszem nem én fogom megváltani a világot, és nem is biztos hogy szabad ilyesmiről / ilyesmit írnom…

Utószó_blogger>!
Sarah Rose: Legendás lányok

Sarah Rose: Legendás lányok Kémnők titkos története a II. világháborúból

A legtöbben nem tudják, hogy milyen fontos szerepe volt a II. világháború alatt a nőknek, különösen azoknak, akik ügynökként dolgoztak, ellenséges területen. Sarah Rose könyve róluk mesél, de nem regényszerűen, inkább egy ismeretterjesztő könyv keretein belül. Erre én is csak a könyv olvasása során jöttem rá, ezért kicsit csalódtam, hogy nem regényesebb keretek között dolgozta fel a szerző ezt az eseménysort, de azért így is érdekes olvasmány volt a Legendás lányok.
A kötet több női kém történetét meséli el, felváltva beszél a szereplőkről, és gyakran még a linearitást sem tartja meg, ezért be kell vallanom, hogy többször összezavarodtam, hogy kiről is olvasok. Ráadásul rengeteg szereplőt mozgat a könyv, és Sarah Rose nem hagy lógva senkit – minden karaktert részletesen bemutat. Persze a közepe felé már nagyjából sikerült megismernem az egyes személyeket, és innentől jóval érdekesebb lett az egész történet, mert nem kellett azon gondolkoznom, hogy kicsoda.
Bővebb értékelés: https://utoszo.hu/2019/12/08/sarah-rose-legendas-lanyok/

Krumplicsku>!
Sarah Rose: Legendás lányok

Sarah Rose: Legendás lányok Kémnők titkos története a II. világháborúból

Nagyon érdekelt a történet, amiről már korábban olvastam, de belefogva ebbe a könyvbe, egyszer csak azt tűnt fel, hogy már napok óta nem olvasom, a kezembe sem vettem. Visszagondolva arra is rájöttem, hogy lett volna időm, alkalmam olvasni, csak épp mikor rágondoltam, hogy akkor bekucorodnék a fotel vagy az ágy sarkába, és eszembe jutott ez a könyv, inkább másba fogtam.
Ez azért jelent valamit.
Nem, nem botrányosan rossz a könyv, csak épp -ha már ismered a történetet- nem sok mindennel tud megajándékozni.
És elég nehéz megfogalmazni, hogy ennek mi lehet az oka.
Én végül abban találtam meg, hogy olyan, mintha Rose nem igazán tudta volna eldönteni, hogy írja meg ezt a történetet. Dokuregényként, szigorúan a tények elmesélésére szorítkozva? Vagy felturbózva a tényeket egyéni elképzeléseivel? (párbeszédek, érzések belefoglalása, amit ugye elég ritkán tudhatunk IGAZÁBÓL, hisz még ha van is írásos forrás, mondjuk egy napló, még az is erősen szubjektív beszámoló lehet, még akkor is, ha a napló írójának nincs is hátsó szándéka -pl. önmaga szerepének felnagyítására, megszépítésre-, akkor sem feltétlen pontos, mert egyszerűen az emberi memória ilyen.
Egyszóval, a regénynek nem elég olvasmányos, dokunak meg túl sok benne az ilyen-olyan leírás, feltételezés, a címszereplők kapnak ugyan arcot, de merevet, egydimenziósat, nem igazán látunk beléjük, éljük át velük a történetet.
Így én ezt a könyvet most le is tettem.
Ha valakinek esetleg ismeretlen a történet, talán jobban élvezheti.

Catherinne >!
Sarah Rose: Legendás lányok

Sarah Rose: Legendás lányok Kémnők titkos története a II. világháborúból

A könyv nem annyira regényes, sokkal inkább ismeretterjesztő emészthető formában. Nekem nagyon nagyon tetszett, látszott rajta az igényes és részletes kutatómunka.

negoti>!
Sarah Rose: Legendás lányok

Sarah Rose: Legendás lányok Kémnők titkos története a II. világháborúból

Nagyon jó választás volt a téma és már ideje volt egy ilyennek, hiszen nagyon ritkán, van szó arról, hogy mi volt a szerepe a nőknek a 2. világháborúban, azon kívül, hogy hazavárták a szeretteiket a frontról vagy élték a, majdnem ugyanolyan borzalmas, életüket a hátországban mindennap megküzdve a napi betevőért csak, hogy egy valamit említsünk a sok mindenből. A fülszöveg egy kicsit megtévesztő lehet. Teljes egészében egy ismeretterjesztő könyv az elején elég száraz anyaggal, de amikor már kezdjük megismerni az ügynökök szerepét, a harcát, a küzdelmét a győzelemért, onnan kezd 'izgalmas' lenni. Nem baj, ha ez előtt pár 2.vh-s könyvet már elolvasott az ember, mert akkor nem csak sokkal érdekesebb lesz a könyv, hanem szélesebb rálátásunk van az egészre.

Barbus87>!
Sarah Rose: Legendás lányok

Sarah Rose: Legendás lányok Kémnők titkos története a II. világháborúból

Nagyon vártam ezt a könyvet. Mostanában teljesen rá vagyok kattanva a kémes sztorikra. Tetszett a könyv, nekem egy ici-pici kis csalódást okozott, hogy nem kaptunk elég akciót.
Az a része tök jól fel volt építve, hogy bemutatták a lányok hogyan kerültek a hálózatba, meg azt is, hogy mi lett velük. Viszont én szerettem volna többet olvasni a sok bátor tettről amiket véghez vittek. Ezt egy picit hiányoltam, de összességében tetszett. A második fele sokkal eseménydúsabb. A borítót amúgy imádtam, nagyon szép.


Népszerű idézetek

Nikolett0907 P>!

(…) a szabadság mindenkit születésétől fogva megillető jog (…)

25. oldal

Sarah Rose: Legendás lányok Kémnők titkos története a II. világháborúból

Nikolett0907 P>!

London középpontjában, Lord Nelson admirális magas oszlopon emelkedő szoboralakjának távolba meredő tekintetétől kísérve Mrs. Odette Sansom a Hadügyminisztérium felé tartott a kitűzött megbeszélésre.

(első mondat)

Sarah Rose: Legendás lányok Kémnők titkos története a II. világháborúból

4 hozzászólás
CarmenV P>!

Nehezen viselte, hogy meg kellett várnia a szeptemberi teliholdat, azaz Charlotte-ot – a szervezet ezzel a női névvel illette kódként a holdat. Andrée arra várt, hogy Charlotte „terhes legyen”, hogy ezen az őszi éjjelen megvilágítsa a sötét utat Franciaországba.

64. oldal

Sarah Rose: Legendás lányok Kémnők titkos története a II. világháborúból

CarmenV P>!

A bevetéseknek a hold huszonnyolc napos ciklusához kellett igazodniuk: sötétség és világosság, fény és árnyék.

63. oldal

Sarah Rose: Legendás lányok Kémnők titkos története a II. világháborúból

Ocukáné_Kaszahara_Mei>!

A Corps féminins, a Női alakulat jogi helyzete fegyveres egységként kezdettől fogva tisztázatlan volt, mintha eleve feltételezték volna róluk, hogy nem fogják túlélni a küldetésüket.

299. oldal

Sarah Rose: Legendás lányok Kémnők titkos története a II. világháborúból

Ocukáné_Kaszahara_Mei>!

Ezek a lányok, akik két országot szerettek, és egyszerűen csak szabdságra vágytak, minden további nélkül maradhattak volna Angliában, ám ehelyett önként jelentkeztek, hogy Franciaországba menjenek harcolni. Női sorsok ritkán kerülnek be a komoly háborús dokumentumok közé, a nők háborús élményei a család körül forognak: bombázás, nélkülözés, sorban állás, veszteségek. A férfiakat háborús hősként ünneplik, a nők háborúja csendes feledésbe merül. Amikor a Corps féminis tagjai háborúba indultak, ledöntötték az akadályokat, megtörték a tabukat, megváltoztatták a történelem menetét. Számos dologban voltak elsők: ők voltak az első nők, akik szervezett harci cselekményekben vettek részt; az első nők, akik egy különleges alakulat teljes értékű tagjai lettek; az első nők, akik ejtőernyővel szivárogtak be ellenséges területre; közülök kerültek ki az első női robbantószabotőrök; a frontvonal mögött tevékenykedő első női rádiósok – azaz ők voltak az első nők, akik beírták nevüket a hadtörténelembe.

310. oldal

Sarah Rose: Legendás lányok Kémnők titkos története a II. világháborúból


Hasonló könyvek címkék alapján

Mary Chamberlain: A dachaui varrónő
Sinclair McKay: A Bletchley Park titkos élete
Leo Kessler: Kommando
María Dueñas: Öltések közt az idő
Veljko Kovačević: Gavro megpróbáltatásai
Alison Weir: Boleyn Anna
Kristin Hannah: Fülemüle
Anthony Doerr: A láthatatlan fény
Robert Merle: Két nap az élet
Ken Follett: A tűzoszlop