Ne ​higgy a szemének! 896 csillagozás

Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének! Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének!

Tisztelt ​Olvasó! A Ne higgy a szemének! a szerelem sötét oldaláról szól. Arról, hogy megpróbálunk rájönni: ki lehet a másik ember, a szenvedély, a szépség, a szavak mögött. Mert vajon melyikünk őszinte mindenben és mindig, mindenkihez? Főleg ahhoz, akit a legjobban szeret? – Sarah Pinborough

Ebben a könyvben semmi sem az, aminek látszik.
Louise, a fiatal titkárnő talán élete férfijával találkozik egy bárban, de a csók korainak bizonyul, különösen, miután hétfőn a munkahelyén megpillantja új főnökét, Davidet – aki persze nem más, mint a férfi a bárból. És naná, hogy felesége van.
Ami ezután történik, az minden, csak nem megjósolható. Hiába kombinál az olvasó, előbb-utóbb leesik neki, hogy ebben a szokványosnak látszó szerelmi háromszögben igazából semmi sem szokványos. És felesleges lenne arra intenünk, hogy inkább ne kedveljen meg egyetlen szereplőt sem – úgyis képtelen lesz ellenállni. Mígnem egy ponton, amikor a legjobban aggódik majd az illető sorsa miatt,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
XXI. Század, Budapest, 2021
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155915680 · Fordította: Tomori Gábor
>!
XXI. Század, Budapest, 2018
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155915178 · Fordította: Tomori Gábor
>!
XXI. Század, Budapest, 2017
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155638442 · Fordította: Tomori Gábor

1 további kiadás


Enciklopédia 37

Szereplők népszerűség szerint

Adele · David Martin · Louise Barnsley · Robert Dominic Hoyle (Rob) · Sophie

Helyszínek népszerűség szerint

ház


Kedvencelte 131

Most olvassa 38

Várólistára tette 401

Kívánságlistára tette 386

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének!

Erre a könyvre nagyon sok jelzőt rá tudok aggatni, a fantasztikustól egészen az idegőrlőig. Fantasztikus, mert amint elkezdtem olvasni, nem tudtam letenni, rabul ejtett a cselekmény, a stílus, pedig nem történt benne semmi különös. És ugyanezért volt idegőrlő is. Kész voltam attól, hogy egyik pillanatban azt hiszem tudom, miről szól a könyv, közben végig éreztem, hogy valami nagyon nem stimmel, valami, amire én nem is gondolok.

Az egész könyv olvasása közben azt kérdezgettem magamtól, hogy „akkor most mi van??!!”. Ki a hunyó, és ki a bújó, ki a bűnös és egyáltalán miben, ki az áldozat és vajon van-e tulajdonképpen. Hová vezet ez az egész? Mi fog ebből kisülni?

Azt nem tudom kijelenteni, hogy megkedveltem volna bármelyikőjüket, mert bár voltak jó tulajdonságai a szereplőknek, de legalább ugyanannyi idegesítő is, így a szívemhez nem került közel senki, de ebben az is benne volt, hogy nem tudtam, ki a rossz és ki a jó, kinek mi a mozgatórugója és tulajdonképpen hová vezet a történet.

A lényeg, hogy letehetetlen, nagyon olvasmányos, meglehetősen feszült és izgalmas.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/02/sarah-pinborough-n…

12 hozzászólás
Suba_Csaba P>!
Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének!

Nagyon jó kis pszichothrillernek indult, egy szerelmi háromszög szövevényes történéseit követhetjük végig. Tetszett minden része a történetnek, jó volt a váltott szemszög, a múlt történéseit taglaló részek és a pszichopata gondolatmeneteinek bemutatása. A misztikus végkifejletre viszont őszintén nem számítottam és kicsit arculcsapásként ért. Mivel a könyv 95% tetszett, így bátran adok rá négy csillagot. De én jobban szeretem a realitás talaján maradó krimi/thriller történeteket.

9 hozzászólás
FairyDust P>!
Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének!

– A hazugság és az igazság csak nézőpont kérdése.

Tegnap délelőtt fejeztem be és még mindig a hatása alatt vagyok. Ez a könyv valami eszméletlenül beteges és kegyetlen alkotás.
A címkék között nem véletlenül szerepel a „misztikus” jelző, egy jelentőségteljes földtől elrugaszkodott vonulata van a történetnek, de pont ez vált ki belőlem olyan érzést, hogy mikor visszagondolok rá, libabőrös leszek. Úgy gondolom kellően nyitottnak kell lenni, és nem szabad úgy hozzáállni az olvasáshoz, hogy ha nem kézzel fogható, akkor egyből rossz.
A fülszövegnek tényleg igaza van. Haladsz a könyvvel, elképzeléseket gyártasz, majd rájössz, hogy totál nem úgy van ahogy eddig gondoltad. Végül nagy nehezen kitalálod az első csavart, erre az irónő ránt rajta még egyet, te pedig csak ülsz megsemmisülve, mikor annak tudatában újra végig gondolod az olvasottakat. A végkifejlet annyira embertelenül jóra sikerült, hogy moly legyen a talpán aki erre rájön.
A szereplők kidolgozottak voltak, ám egyik se vált szimpatikussá. Az elzüllött élet itt is központi jelentőséget kapott.
Lassú történetvezetéssel halad a sztori, de én egy percig sem unatkoztam. Nem egyszer raktam félre a könyvet, hogy legyen időm megemészteni az oldalakat.
A jövőben szinte biztos, hogy lesz belőle film is, szerény véleményem szerint, nagyon megosztó könyvre sikeredett. Az, hogy tetszeni fog-e, teljes mértékben rajtad áll, ha képes vagy befogadni egy abszurdabb pszichothiller hangulatot, akkor sokáig fog benned élni az élmény.

Spoiler-mentes, bővebb értékelés: https://missreaders.com/books/details/22

12 hozzászólás
Pati28 P>!
Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének!

“Furcsa, mennyire másnak látszunk, mint akik valójában vagyunk.”

Te jó isten?! Hát ez beteg volt. Még alig tértem vissza a sokkkkkkból, pedig már tegnap este befejeztem a könyvet. Egyértelmű, hogy nem voltam felkészülve a dolgok ilyetén alakulására, mert még aludni is nehezen tudtam. Csak kattogtak a fogaskerekeim.:DDD

A fenti idézet pedig nem is tükrözhetné jobban a könyv lényegét, amivel az elején még nem tudsz azonosulni, csak miután elértél az utolsó oldalig, hogy jól arculcsapjon a kegyetlen valóság. És valljuk be, nehéz ezután az élmény után bármit is mondani vagy írni.

Az írónő zsenialitása tagadhatatlan, így az 5⭐️ nem is volt kérdés, de bevallom tőlem ez a szerelmi háromszög nagyon messze áll, így a szereplőket sem tudtam igazán megkedvelni. A cselekedeteik eléggé bicskanyitogatóak voltak. Ennek ellenére tetszett, hogy beleláthatunk a fejükbe, a lelkivilágukba, Adele és Louise szemszögén keresztül pedig az események rabjai lehetünk. Az aprólékos és választékos írásmód további oldalak “felfalására” ösztökél.

Az biztos, hogy remek választásnak bizonyult ez a könyv, így évindításként.☺️

Végül pedig egy utolsó tanács: ne ess az én hibámba, mert ha ezt a könyvet olvasod, tényleg ne higgy senkinek sem, mert amiben azt hiszed biztos vagy, a végén már nem leszel az.♥

6 hozzászólás
Edmond>!
Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének!

Ekkora csavar hogyan lehetséges egy könyv végén???
Teljes mértékben ki vagyok akadva, az állam úgy leesett, hogy konkrétan egy légynek is lett volna ideje bemenni, tenni egy pár kört, majd kirepülni. Ez a könyv…valami zseniális.

Az író alapötlete, az egész kivitelezés, a „megoldás” és ez a nagyon alternatív, semmilyen könyvhöz és krimihez sem fogható vég felborzolja az olvasót, elég rendesen. Már csak emiatt a nagy „AHA” élmény miatt nagyon érdemes elolvasni.
A könyv egyébként legjobb barátom, @Mylán ajánlására került a kezembe, sőt ő vette meg nekem, mivel a kedvenc könyvéről van szó, így illő lett volna nekem is elolvasni – és el is olvastam, szerencsére.
A történet egy egyszerű, hagyományos story, amivel sokan találkozhatunk, például én, aki főként a Született feleségeken szociálódtam krimik / thrillere kapcsán, így közel érezhettem a cselekményt: egy férj és a felesége, plusz a szerető. Csak itt többről van szó. Olyan apró szálakkal van megfűszerezve a regény, melyek lehetővé teszik, hogy valóban kaméleon legyen a saját műfajában, ahogyan az író is az, ahogyan a könyv borítóján olvashatjuk.

Maradandó élményt adott, biztosan fogok még erre a könyvre gondolni, hivatkozni rá a későbbiekben és ha jó thrillert kell ajánlanom, előtérbe fogom ezt a művet helyezni.
Csak ajánlani tudom mindenkinek!

7 hozzászólás
Málnika >!
Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének!

„A múlt olyan tünékeny, mint a jövendő – csupa nézőpont, füst és tükröződés.”

Sarah Pinborough ezúttal is egy rejtélyes pszicho-thriller rejtelmeibe vezeti be az olvasót, ahol semmi sem az, aminek látszik. A gyermekét egyedül nevelő Louise megismerkedik a bárban egy jóképű férfival, ám Davidről nemcsak az derül majd ki, hogy felesége van, hanem az is, hogy ő az új pszichiáter, akinek titkárnőként kell segítenie a munkáját. Ráadásként a feleség, Adele elkezd barátkozni vele, ő pedig képtelen választani a jóképű férfi és az új, figyelmes barátnő között. A két nő, Louise és Adele váltott szemszögű elbeszélésében végig ott a feszültség, ami arra utal, hogy mindez több, mint egy szimpla szerelmi bonyodalom. A történet nagyon olvasmányos, és végig fenntartja az érdeklődést, ám már egyes részek spoiler sejtetik, hogy itt bizony a misztikumnak is kiemelt jelentősége van. Bár regényét az írónő egy hatalmas, nem várt csavarral zárja, ez a kiszámíthatatlan befejezés nekem sem nyerte el a tetszésem. Érdekfeszítő, lendületes olvasmány volt, azonban a túlságosan nagy fordulat a végén pont fordítva sült el, és inkább levont az olvasás élvezetéből.

Infierno>!
Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének!

Ezt most kell magamból kiírni, amíg nagyon friss az élmény. Mi a fene volt ez??? Sokkos állapotban vagyok, erre aztán egyáltalán nem számítottam. Tényleg nem kellett volna hinni semminek. Csak annyit tudok javasolni, hogy olvassátok el. Hűha, azt hiszem, soha életemben nem olvastam ennél vadabb könyvet. Aludni se bírok majd, egész éjszaka ezen kattog majd az agyam. Csak attól tartok, hogy az álmomban megjelenik egy ezüstösen csillogó ajtó…

2 hozzászólás
Naiva P>!
Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének!

Nem egészen azt kaptam, amire számítottam, de így is izgalmas volt a könyv elejétől a wtf végéig. Annyira tudtam, annyira éreztem, hogy muszáj lesz spoiler
Adele, David és Louise kapcsolata nagyon zavaros és bonyolult módon kapcsolódik egymáshoz. Az egész regény lényegében arról szólt, hogy olvasóként sikerüljön megértenem és kibogoznom a szálakat. Ezekben a narratívákban azonban alaposan elmerültem és tetszett benne az összetettség és az is, hogy mindenkinek megvolt a maga motivációja. Végig arra gondoltam, hogy a megfáradt házasság lesz a kulcs. Egészen addig a pontig, volt egy fajta Gone Girl érzetem a történettel kapcsolatban. Ennél nagyobb pofára esést!

Madama_Butterfly>!
Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének!

Jó kis könyv ez!
Csendesen folydogáló, szinte szokványos történet – szerelmi háromszög, alkoholizmus, mentális betegségek –, de egy akkora gyomrossal örvendeztet meg a végén, hogy az ember nem igazán tér magához. Mit van mit tenni, az írónő végig az orránál fogva vezeti az olvasót, és az utolsó oldal elolvasása után csak úgy villognak a kérdőjelek az ember fejében.
Megéri elolvasni, főleg a misztikus thriller kedvelőinek ajánlom!

Mrs_Curran_Lennart P>!
Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének!

Ez meg mi volt? Hát nem véletlen az a misztikus jelző a könyvön. Bár hétközben nem sok időm volt olvasni, de az első száz oldal nem is szippantott be annyira. A könyv második fele azonban nagyon izgalmas és kicsit hátborzongató. Még a végkifejlet előtt sejtettem, hogy mi történt Robbal, de azért nem semmi volt a befejezés. Igazából egyik szereplő sem került túl közel hozzám, így egyikükért sem hullattam könnyeket. Vigyázat! spoiler


Népszerű idézetek

robinson P>!

– A hazugság és az igazság csak nézőpont kérdése.

311. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Adele · hazugság · igazság
Málnika >!

Ez a valódi életem, még ha most nehezen igazodom is ki az útvesztőjében. Ez az az élet, amelyben meg kell találnom a békémet.

120. oldal (XXI. Század, 2018)

Málnika >!

Nem menekülhetünk állandóan […] Bármilyen problémáink is vannak, maradnunk kell, és szembe kell néznünk velük.

222. oldal (XXI. Század, 2018)

Szami81>!

Ha az ember megoszt valakivel egy titkot, az mindig nagyszerű érzés az adott pillanatban, csak aztán önmagában véve tehertétellé válik. Görcsbe rándul az ember gyomra attól, hogy valami kiszabadult, nem lehet visszaszívni, és most már valaki másnak hatalma van a jövőnk felett. Ezért gyűlöltem mindig is a titkokat. Lehetetlenség megőrizni őket.

268. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Louise Barnsley · titok
Málnika >!

[…] az igazság nagyon viszonylagos. Gyakorta az események leghihetőbb változata válik igazsággá.

344. oldal (XXI. Század, 2018)

BoneB P>!

Az emberek mindig olyankor szokták elterelni a szót valamiről, amikor rosszul érzik magukat az adott dologgal kapcsolatban.

1 hozzászólás
braunniki>!

– Mindenkinek vannak titkai, Lou – feleli Sophie. – És mindenkit békén kell hagyni a titkaival. Soha nem tudhatsz mindent egy emberről. Beleőrülnél, ha megpróbálnád.

22. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Louise Barnsley · Sophie · titok
Málnika >!

Kiürítem a gondolataimat, azt képzelem, hogy elsodorja őket egy éjszakai fuvallat.

272. oldal (XXI. Század, 2018)

robinson P>!

Titkok, titkok, titkok. Ha közelebbről megnézzük, az emberek csordultig vannak velük.

267. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Adele · titok
Marina827>!

Az érzések terén nincs helyes vagy helytelen. Csak az van, ami van.

Kapcsolódó szócikkek: Robert Dominic Hoyle (Rob)

Hasonló könyvek címkék alapján

Gillian Flynn: Éles tárgyak
Robert Galbraith: Zavaros vér
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák
Karen M. McManus: Lehull a lepel
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák
Lucy Foley: Vadászparti
Jennifer Lynn Barnes: Az örökség ára
Angela Marsons: Elfojtott sikoly
Guillaume Musso: Holnap
Stephen King: Később