Ne ​higgy a szemének! 551 csillagozás

Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének!

Tisztelt ​Olvasó! A Ne higgy a szemének! a szerelem sötét oldaláról szól. Arról, hogy megpróbálunk rájönni: ki lehet a másik ember, a szenvedély, a szépség, a szavak mögött. Mert vajon melyikünk őszinte mindenben és mindig, mindenkihez? Főleg ahhoz, akit a legjobban szeret? – Sarah Pinborough

Ebben a könyvben semmi sem az, aminek látszik.
Louise, a fiatal titkárnő talán élete férfijával találkozik egy bárban, de a csók korainak bizonyul, különösen, miután hétfőn a munkahelyén megpillantja új főnökét, Davidet – aki persze nem más, mint a férfi a bárból. És naná, hogy felesége van.
Ami ezután történik, az minden, csak nem megjósolható. Hiába kombinál az olvasó, előbb-utóbb leesik neki, hogy ebben a szokványosnak látszó szerelmi háromszögben igazából semmi sem szokványos. És felesleges lenne arra intenünk, hogy inkább ne kedveljen meg egyetlen szereplőt sem – úgyis képtelen lesz ellenállni. Mígnem egy ponton, amikor a legjobban aggódik majd az illető sorsa miatt,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
XXI. Század, Budapest, 2018
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155915178 · Fordította: Tomori Gábor
>!
XXI. Század, Budapest, 2017
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155638442 · Fordította: Tomori Gábor
>!
XXI. Század, Budapest, 2017
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155638442 · Fordította: Tomori Gábor

1 további kiadás


Enciklopédia 30

Szereplők népszerűség szerint

Adele · David Martin · Louise Barnsley · Robert Dominic Hoyle (Rob) · Sophie


Kedvencelte 90

Most olvassa 36

Várólistára tette 285

Kívánságlistára tette 250

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
Bea_Könyvutca P
Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének!

Erre a könyvre nagyon sok jelzőt rá tudok aggatni, a fantasztikustól egészen az idegőrlőig. Fantasztikus, mert amint elkezdtem olvasni, nem tudtam letenni, rabul ejtett a cselekmény, a stílus, pedig nem történt benne semmi különös. És ugyanezért volt idegőrlő is. Kész voltam attól, hogy egyik pillanatban azt hiszem tudom, miről szól a könyv, közben végig éreztem, hogy valami nagyon nem stimmel, valami, amire én nem is gondolok.

Az egész könyv olvasása közben azt kérdezgettem magamtól, hogy „akkor most mi van??!!”. Ki a hunyó, és ki a bújó, ki a bűnös és egyáltalán miben, ki az áldozat és vajon van-e tulajdonképpen. Hová vezet ez az egész? Mi fog ebből kisülni?

Azt nem tudom kijelenteni, hogy megkedveltem volna bármelyikőjüket, mert bár voltak jó tulajdonságai a szereplőknek, de legalább ugyanannyi idegesítő is, így a szívemhez nem került közel senki, de ebben az is benne volt, hogy nem tudtam, ki a rossz és ki a jó, kinek mi a mozgatórugója és tulajdonképpen hová vezet a történet.

A lényeg, hogy letehetetlen, nagyon olvasmányos, meglehetősen feszült és izgalmas.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/02/sarah-pinborough-n…

11 hozzászólás
>!
FairyDust
Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének!

– A hazugság és az igazság csak nézőpont kérdése.

Tegnap délelőtt fejeztem be és még mindig a hatása alatt vagyok. Ez a könyv valami eszméletlenül beteges és kegyetlen alkotás.
A címkék között nem véletlenül szerepel a „misztikus” jelző, egy jelentőségteljes földtől elrugaszkodott vonulata van a történetnek, de pont ez vált ki belőlem olyan érzést, hogy mikor visszagondolok rá, libabőrös leszek. Úgy gondolom kellően nyitottnak kell lenni, és nem szabad úgy hozzáállni az olvasáshoz, hogy ha nem kézzel fogható, akkor egyből rossz.
A fülszövegnek tényleg igaza van. Haladsz a könyvvel, elképzeléseket gyártasz, majd rájössz, hogy totál nem úgy van ahogy eddig gondoltad. Végül nagy nehezen kitalálod az első csavart, erre az irónő ránt rajta még egyet, te pedig csak ülsz megsemmisülve, mikor annak tudatában újra végig gondolod az olvasottakat. A végkifejlet annyira embertelenül jóra sikerült, hogy moly legyen a talpán aki erre rájön.
A szereplők kidolgozottak voltak, ám egyik se vált szimpatikussá. Az elzüllött élet itt is központi jelentőséget kapott.
Lassú történetvezetéssel halad a sztori, de én egy percig sem unatkoztam. Nem egyszer raktam félre a könyvet, hogy legyen időm megemészteni az oldalakat.
A jövőben szinte biztos, hogy lesz belőle film is, szerény véleményem szerint, nagyon megosztó könyvre sikeredett. Az, hogy tetszeni fog-e, teljes mértékben rajtad áll, ha képes vagy befogadni egy abszurdabb pszichothiller hangulatot, akkor sokáig fog benned élni az élmény.

Spoiler-mentes, bővebb értékelés: https://missreaders.com/books/details/22

10 hozzászólás
>!
Málnika P
Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének!

„A múlt olyan tünékeny, mint a jövendő – csupa nézőpont, füst és tükröződés.”

Sarah Pinborough ezúttal is egy rejtélyes pszicho-thriller rejtelmeibe vezeti be az olvasót, ahol semmi sem az, aminek látszik. A gyermekét egyedül nevelő Louise megismerkedik a bárban egy jóképű férfival, ám Davidről nemcsak az derül majd ki, hogy felesége van, hanem az is, hogy ő az új pszichiáter, akinek titkárnőként kell segítenie a munkáját. Ráadásként a feleség, Adele elkezd barátkozni vele, ő pedig képtelen választani a jóképű férfi és az új, figyelmes barátnő között. A két nő, Louise és Adele váltott szemszögű elbeszélésében végig ott a feszültség, ami arra utal, hogy mindez több, mint egy szimpla szerelmi bonyodalom. A történet nagyon olvasmányos, és végig fenntartja az érdeklődést, ám már egyes részek spoiler sejtetik, hogy itt bizony a misztikumnak is kiemelt jelentősége van. Bár regényét az írónő egy hatalmas, nem várt csavarral zárja, ez a kiszámíthatatlan befejezés nekem sem nyerte el a tetszésem. Érdekfeszítő, lendületes olvasmány volt, azonban a túlságosan nagy fordulat a végén pont fordítva sült el, és inkább levont az olvasás élvezetéből.

>!
EssentialHencsi MP
Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének!

Áááá, gyerekek, ez valami isteni jó! Az elején kapkodtam a fejem, hogy mi ez a nagy katyvasz, először kicsit értelmetlen volt. Aztán rákaptam az ízére, és nem akartam abbahagyni. Nagyjából a felénél kezdtem aggódni, hogy az lesz a vége, ami lett, és hát úgy is volt. Aztán a legvégén még jött egy nagy döbbenet, az aztán duplacsavar volt a javából. Egy hibája van: nagyon hasonlít egy filmre, amit jó rég láttam már, viszont imádom, és mindig leesik az állam tőle. Majdnem biztos, hogy onnan jött az ötlet, de kit érdekel? Legfeljebb az írónőt, ha megvádolják plagizálással. És hogy melyik ez a film? Tényleg csak akkor nyisd meg a spoilert,
ha már túl vagy a könyvön spoiler Tehát thrillerkedvelők, akiknek nincs kifogásuk egy kis misztikum ellen, kalandra fel! És tényleg ne higgy a szemednek.

UPDATE: Második olvasásra sem veszített az izgalomból, viszont így, hogy tudtam a végét, vannak jelek, amiből rá lehet jönni, de ember a talpán, aki kitalálja.

7 hozzászólás
>!
KönyvMoly_1989
Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének!

Nem, nem, és nem!
Olyan dühös vagyok erre a könyvre, hogy nem tudok normális értékelést írni…
Annyira ígéretes, feszes tempójú, izgalmas atmoszférájú regény volt, hogy azt hittem, imádni fogom. Érdekes karakterek, különleges írásmód… Gondoltam, kedvenc lesz. Hát, nem így lett.
Spoilerek nélkül nem tudom kifejteni a problémámat, de remélem az mindent elmagyaráz, hogy a végén elhajítottam a kötetet.

36 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly P
Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének!

Jó kis könyv ez!
Csendesen folydogáló, szinte szokványos történet – szerelmi háromszög, alkoholizmus, mentális betegségek –, de egy akkora gyomrossal örvendeztet meg a végén, hogy az ember nem igazán tér magához. Mit van mit tenni, az írónő végig az orránál fogva vezeti az olvasót, és az utolsó oldal elolvasása után csak úgy villognak a kérdőjelek az ember fejében.
Megéri elolvasni, főleg a misztikus thriller kedvelőinek ajánlom!

>!
Mrs_Curran_Lennart P
Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének!

Ez meg mi volt? Hát nem véletlen az a misztikus jelző a könyvön. Bár hétközben nem sok időm volt olvasni, de az első száz oldal nem is szippantott be annyira. A könyv második fele azonban nagyon izgalmas és kicsit hátborzongató. Még a végkifejlet előtt sejtettem, hogy mi történt Robbal, de azért nem semmi volt a befejezés. Igazából egyik szereplő sem került túl közel hozzám, így egyikükért sem hullattam könnyeket. Vigyázat! spoiler

>!
Infierno
Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének!

Ezt most kell magamból kiírni, amíg nagyon friss az élmény. Mi a fene volt ez??? Sokkos állapotban vagyok, erre aztán egyáltalán nem számítottam. Tényleg nem kellett volna hinni semminek. Csak annyit tudok javasolni, hogy olvassátok el. Hűha, azt hiszem, soha életemben nem olvastam ennél vadabb könyvet. Aludni se bírok majd, egész éjszaka ezen kattog majd az agyam. Csak attól tartok, hogy az álmomban megjelenik egy ezüstösen csillogó ajtó…

>!
tmezo P
Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének!

Hogy ez milyen kifacsart megoldással ért véget. Mi tagadás annyira őrült az egész, hogy innom is kellett egy pohár bort, hogy összeszedjem a gondolataimat, és „lecsillapodjak” egy kicsit. :)
Sokáig unalmas volt, csak úgy elvannak a szereplők, nem történik semmi rendkívüli, de aztán a végén rájöttem, hogy minden rendkívüli volt a történetben.
Nem értettem, hogy hogyan lehet az, hogy egy ember mindent tud mindenkiről, a másik minden pillanatáról, és amikor megkaptam a választ, rettentően vártam, hogy megtudjam a dolog értelmét. Adele tervét, hogy miért barátkozott Louis-sal, és hogy mi ez a fene nagy ragaszkodás David-hez.
Utólag már látom, hogy minden aprónak tűnő részlet fontos volt, és kellett ez a lassú felvezetés, mert ez egy igen jól kidolgozott „terv” volt, ami elképesztő befejezést kapott. Az utolsó fejezetet 2x is el kellett olvasnom, mert hihetetlen volt. Mondhatnám azt is, hogy ezzel a fejezettel „pont került az i-re”.

5 hozzászólás
>!
A_Shara
Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének!

Olvasod, olvasod és érzed, hogy valami nem stimmel.
300 oldalon keresztül szinte semmi nem történik, de a feszültség egyre nagyobb.
Aztán kezdtem megérteni, hogy itt spoiler spoiler.
Egyébként sem egy szimpla spoiler.
Azoknak ajánlom, akik kibírják azt a pár száz oldal feszültséget egy igazán nagy csattanó kedvéért, és nem vágják a könyvet a falhoz mérgükben azért, mert az írónő szimplán hülyére vett minket.

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
robinson P

– A hazugság és az igazság csak nézőpont kérdése.

311. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Adele · hazugság · igazság
>!
Málnika P

Ez a valódi életem, még ha most nehezen igazodom is ki az útvesztőjében. Ez az az élet, amelyben meg kell találnom a békémet.

120. oldal (XXI. Század, 2018)

>!
EssentialHencsi MP

Az emberek mindig olyankor szokták elterelni a szót valamiről, amikor rosszul érzik magukat az adott dologgal kapcsolatban.

>!
Málnika P

Nem menekülhetünk állandóan (…) Bármilyen problémáink is vannak, maradnunk kell, és szembe kell néznünk velük.

222. oldal (XXI. Század, 2018)

>!
Málnika P

(…) az igazság nagyon viszonylagos. Gyakorta az események leghihetőbb változata válik igazsággá.

344. oldal (XXI. Század, 2018)

>!
Szami81

Ha az ember megoszt valakivel egy titkot, az mindig nagyszerű érzés az adott pillanatban, csak aztán önmagában véve tehertétellé válik. Görcsbe rándul az ember gyomra attól, hogy valami kiszabadult, nem lehet visszaszívni, és most már valaki másnak hatalma van a jövőnk felett. Ezért gyűlöltem mindig is a titkokat. Lehetetlenség megőrizni őket.

268. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Louise Barnsley · titok
>!
braunniki

– Mindenkinek vannak titkai, Lou – feleli Sophie. – És mindenkit békén kell hagyni a titkaival. Soha nem tudhatsz mindent egy emberről. Beleőrülnél, ha megpróbálnád.

22. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Louise Barnsley · Sophie · titok
>!
Málnika P

Kiürítem a gondolataimat, azt képzelem, hogy elsodorja őket egy éjszakai fuvallat.

272. oldal (XXI. Század, 2018)

>!
robinson P

Titkok, titkok, titkok. Ha közelebbről megnézzük, az emberek csordultig vannak velük.

267. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Adele · titok
>!
Scarlett0722 MP

…a tekintete tele van mélyről fakadó, defenzív indulattal; labilis alkatnak tűnik.
Olyan a szeme, mint némelyik gyermekjátéké…

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Paula Hawkins: A víz mélyén
Karin Slaughter: Az eltűnt lány
Gillian Flynn: Holtodiglan
Paula Hawkins: A lány a vonaton
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Angela Marsons: Elfojtott sikoly
Robert Galbraith: Halálos fehér
Joanne Harris: A St. Oswald fiúiskola
Liz Nugent: Mindig is éjjel lesz
Daniel Cole: Rongybaba