Ha ​addig élek is 212 csillagozás

Sarah Pinborough: Ha addig élek is

Sarah ​Pinborough újabb, nagy sikerű thrillerében megint azt csinálja, amihez a legjobban ért: tökéletesen félrevezeti az olvasót…

Tucatthrillerek unásig ismerős nyitójelenete: egy nő kilép egy kapcsolatból, mert fizikailag fenyegetve érzi magát és gyermekét az apa súlyosbodó alkoholizmusa miatt. A férfi elborult aggyal tajtékzik, és kezét ökölbe szorítva bosszút fogad.
A következő jelenetben évekkel később látjuk viszont a nőt és gyerekét, és mivel tapasztalt thrillerolvasók és -nézők vagyunk, tudni véljük, mi fog történni: a középosztálybeli emberek szép, szolid élete romba dől, amikor utoléri őket a múlt. És nyilván meg is hal valaki. Pinborough regénye pontosan úgy indul, mint a többi, hasonló történet, de nem úgy folytatódik… Nagyon nem.
A szereplők titkokat cipelnek, amelyek persze idővel összefonódnak. A múlt valóban romba dönti a szép, szolid életeket, de egészen másképp, mint ahogy azt vártuk. A borzalom fokozatosan tárul elénk, és mire ráébredünk, hogy… (tovább)

>!
XXI. Század, Budapest, 2018
352 oldal · ISBN: 9786155759994 · Fordította: Tomori Gábor
>!
XXI. Század, Budapest, 2018
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155759987 · Fordította: Tomori Gábor

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Charlotte Nevill · Simon Manning


Kedvencelte 15

Most olvassa 9

Várólistára tette 162

Kívánságlistára tette 111

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

mate55 >!
Sarah Pinborough: Ha addig élek is

Egyszer mindenért fizetned kell, talán pont az életeddel? Semmi új nincs a nap alatt, a régi patronok azonban jó hatásfokon működnek: a bűnös múlt feltámadása és leszámolása a büntetést érdemlő halandó lelkekkel. Totális idillből indul ki, viszont az első gyanús jelektől kezdve nem hagyta nyugton a fantáziámat, úgyhogy vártam, hogy a történet végén kiderüljön, hogy az én verzióm az igazi, és valóban az történt a múltban a főhőssel, amit gondoltam. Hogy ki képzelődik, és ki nem, hogy ki gyilkolt és ki nem – nyugodtak lehetünk, Pinborough, ahogy az elvárható, megválaszolja az általa felvetett valamennyi kérdést. De nagyon szerette volna sötét, valósághű thrillernek elkészíteni, engedelmeskedve a trendnek, de az írói kapacitás valahogy kimerült a korrekt cselekményben és az izgalmas szituációkban, a meglepő befejezésben, de abba már nem gondolt bele, mennyire képtelen a háttér, a motivációk rendszere, mennyire nem működne az egész a valódi világban. Kár, hogy csak a végjáték lett olyan, ami valamennyire kárpótolta a bennem lappangó hiányérzetet.

3 hozzászólás
EssentialHencsi MP>!
Sarah Pinborough: Ha addig élek is

Az eddigi értékelők túl fiatalok ahhoz, hogy feltűnjön nekik, ez a könyv James Bulger története. Annak idején és most is kiborít az az ügy, de Sarah Pinborough elég bátor volt, és zseniális könyvet írt belőle. (Gondolom, kellett a kisfiú szüleinek beleegyezése is hozzá, nagyon kényes téma ez.) Majdnem olyan jó lett, mint Jack Ketchum Szomszéd lánya, de a Sylvia Likens tragédiájából íródott remekművet nem lehet überelni.
A könyv feléig eléggé meg vagyunk vezetve, de ezt már megszokhattuk Pinborough asszonyságtól, aztán utána fordulat fordulat hátán, hát ez nem is úgy van, ahogy gondoltam, hanem teljesen máshogy, sőt, még amúgy sem… Volt egy-két rész, ami kicsit hihetetlennek hatott, és a vége mintha egy icipicit el lenne kapkodva, de megengedem, hogy ez a könyv jobb a Ne higgy a szemednek!-nél, pedig az olyan, ha egyszer elolvassa az ember, a csattanóját sose felejti el. A 13 percet most nem említem, az írók is lehetnek rossz passzban. Viszont az első könyve sok mindenkinek nem tetszett spoiler, itt nem lehet belekötni semmibe.
Asszonyom, kérem, írjon még sok könyvet!

16 hozzászólás
Niitaa P>!
Sarah Pinborough: Ha addig élek is

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2018/10/sarah-pinboroug…

"A szerző előző regényén felbuzdulva, nagy izgalommal vártam a Ha addig élek is című kötetet. A fülszöveg csak fokozta a várakozás perceit, készenlétben voltam a megjelenés kapcsán.
A borító nagyon kifejezőre sikerült. Amikor először tekintettem meg, csak egy figyelemkeltő érdekességet láttam, de a történet elolvasása után minden egyes tű értelmet nyert.
Amikor thrillert olvasok, izgalom és nyomottság keveredik bennem. Sarah Pinborough regénye kapcsán sajnálatot és fájdalmat is éreztem. A szereplők érzései bennem is életre keltek, s válaszreakciót követeltek. Szorítottam, hogy minden jóra forduljon, még abban az esetben is, mikor már tudtam, hogy semmi nem lehet olyan, mint régen, oldalakkal ezelőtt. Szívemhez nőttek a karakterek, melyre eddig még thriller esetén nem volt példa. Lehet, hogy néha bosszantottak a kifejezésmódjukkal vagy épp a gondolatmenetükkel, de ezeket elnéztem nekik, végtére ők is csak emberek.
Teljes kikapcsolódást nyújtott a rohanó hétköznapokban. Magába szippantott ez a szürke világ, mely fejezetről fejezetre váltott egyre sötétebb árnyalatra. Fájdalmas múlt, hatalmas titkok, cselszövések hálózata kövezi azon utat, melyen a szereplők haladnak, de kitartanak, ahogy én is. Ha addig élek is."

Anarchia_Könyvblog>!
Sarah Pinborough: Ha addig élek is

Az írónő mindig megtud lepni. Minden regénye merőben más téma, mégis a legjobbat kapjuk mindegyikből. Zseniálisan csavarja meg a fejleményeket, mindig kihozza a történeteiből a legtöbbet. Kevés olyan író és írónő van, akiknek ennyire várom a könyveit. Egyedi történetvezetés, amelyeknél nem fél attól, hogy valami újat próbáljon ki és ezek rendszerint sikert aratnak. A Ha addig élek is című regényében leginkább a pszichológiai dráma dominál, tehát az emberek lelkébe hatol be és annak minden útvesztőjét feltárja előttünk.
Lisa egyedül neveli tizenhat éves lányát, akit mindentől és mindenkitől óv. Csak sajnos egy kamaszlánynál ez nem mindig megoldható, illetve rengeteg konfrontációhoz vezethet. Így van ezzel Ava is. Elege van anyja fojtogató szeretetéből és próbál ebből kitörni. Csakhogy Lisa ezt nem engedheti. Múltjában történt események miatt muszáj állandóan szemmel tartania lányát.

A több idősíkon vezetett történet betekintést ad a múlt két részletébe is, illetve a jelenbe, ahol közeleg az a pillanat, ami bármelyik percben egy bomba robbanáshoz vezethet.
Folytatás itt:
https://anarchiakonyvblog.blog.hu/2018/12/04/sarah_pinb…

Lillsz P>!
Sarah Pinborough: Ha addig élek is

"Lisa egyedül neveli lányát, Ava-t, az egyetlen gyermekét egy eldugott városban, messze a gyermeke apjától és múltjától. Nem kellemesen ért véget a viszonya a volt férjével, hiszen a férfi iszákos volt, erőszakos, és csak halmozta a problémákat. A nő elmenekült a kapcsolatukból, új életet kezdett a lányukkal hátrahagyva mindent és mindenkit, aki előző életükhöz tartozott. Azonban a problémák ellen nincs menekvés! Lisát folyamatosan kísérti a múltja már-már elviselhetetlenül, és úgy érzi ez az egész előbb vagy utóbb, de fel fogja emészteni. Az egyetlen megoldás az lehet, ha szembenéz a démonjaival és legyőzi őket, csakhogy ez nem olyan egyszerű, mint azt ő gondolná. Azonban nincs más lehetőség! Vagy győzöl, vagy meghalsz!
Izgalom, rejtélyek, félelem: egyszerűen ebben a műben minden volt, ami egy jó thrillerhez kell! Alig várom, hogy a kezemben tarthassam az írónő egy másik művét!" 5/5
Bővebben: https://lillszinbookland.blogspot.com/2019/03/sarah-pin…

KönyvMoly_1989>!
Sarah Pinborough: Ha addig élek is

A regény első fele borzasztó vontatott volt, egyszerűen untam, de lapozgattam rendületlenül, hátha végre történik valami.
Az írónő első magyarul megjelent könyve egyáltalán nem tetszett, ahhoz képest viszont ez klasszisokkal jobb volt! Főleg a második felére értem ezt, amikor végre valahára beindultak az események és izgalmassá vált a történet. Jött egy kis adrenalin, pár érdekes csavar, és kezdett magára találni a szerző.
Bár az elején is fenn tudta volna tartani az érdeklődést, akkor teljes lett volna az élmény, de a kezdeti szürkeséget nem tudom megbocsátani, én már csak ilyen szigorú vagyok. :D

5 hozzászólás
Ananiila>!
Sarah Pinborough: Ha addig élek is

Nagyon tud hangulatot teremteni Pinborough és nagyon tudja manipulálni az olvasót. Ehhez használ olyan eszközöket is, ami miatt rezeg a léc (kisgyerek, plüssállat- még jó, hogy nem igazi) de mégis engem teljesen burokba tudott vonni. Ez a burok azonban néha nagyon lélekölő és gyakran vettem észre magamon, hogy pár másodpercre feltekintek a könyvből és veszek egy mély levegőt.
Igen, vannak a könyvben hülyeségek, ami miatt a valóságtól kissé elrugaszkodó a sztori, engem leginkább a magát spoiler zavart, de én nagyon együtt tudtam élni ezzel a történettel. Nagyon tudtam drukkolni a szereplőknek, még körmöt is rágtam, pedig már évek óta leszoktam, a végén pedig még bőgtem is egy jót.
Szóval felkavaró olvasmány volt, a kis apró hibáitól eltekintve is zseniális.
Kedvenceltem az írónőt, így a harmadik általam olvasott könyve után. Várom a következőt!

Lobelin>!
Sarah Pinborough: Ha addig élek is

Húú, nekem tetszett, messze jobb volt, mit az előző kettő-)
Az elején azt gondoltam, hogy egy sablonos thriller lesz… valahogy semmi sem az volt, amire gondolt az ember… de aztán ahogy kezdett kibontakozni a történet rájöttem, hogy valami sokkal sötétebb dolog van kifejlődőben… „A” lányról valahogy sosem tudtam elképzelni, hogy azt tette, amit… valahogy a személyiségével nem fért össze… egy gyermeknek sem lenne szabad megtapasztalni azt, amin ő keresztül ment… ő a lelke mélyén szerette D-t/szeretett, és ő is csak erre vágyott… Szerettem a két női főszereplő karakterét, nehéz életük volt, és ez összekovácsolta őket, ami a végén nagy szerencse volt. A harmadik női főszereplő, a B lány, velejéig gonosz volt… pedig, ha megnézzük a két lány gyerekkorát, családi hátterét, akkor pont fordítva kellett volna lennie… A B lány szerintem pszichopata, az A lány pedig bántalmazott… így valahol érthető a viselkedésük… az A lány felejteni, szeretetet, figyelmet akart, a B lány pedig gonosz lenni…
A vége kár hogy, hogy ilyen összecsapott lett, de örülök, hogy minden jóra fordult.

>!
XXI. Század, Budapest, 2018
352 oldal · ISBN: 9786155759994 · Fordította: Tomori Gábor
1 hozzászólás
Lanore P>!
Sarah Pinborough: Ha addig élek is

Nagyon érdekes könyv volt, és tényleg sikerült félrevezetnie az írónőnek. Bár abban szinte biztos voltam, hogy spoiler, nem tudtam, hogy jutunk el a végére, kiben lehet megbízni, kiben nem, és tény, hogy arra aztán végképp nem gondoltam, hogy egy spoiler. Csavar csavar hátán, szörnyű múlt és emlékek, de sajnos tényleg léteznek ilyen emberek, mint spoiler, akiknek semmi más nincs belül, csak mocsok és gonoszság. Halványan egyébként ismerős volt Daniel sztorija, és végül az egyik értékelésben jöttem rá a válaszra, hogy honnan jött az érzés, ez bizony James Bulger brutális története is lehetne. A szereplők persze mások, James esetében nem pont így történtek a dolgok, de az ténylegesen megtörtént, akkor és most is felkavarva az emberek érzéseit. A befejezés viszont egy picit furára sikeredett, ahhoz képest, ami történt spoiler, de ennyi borzalom után nem csodálom, ha spoiler.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Niitaa P>!

Elkövethet az ember valami rettenetes, megbocsáthatatlan dolgot, és mégis megbocsátunk neki, ha szeretjük. A szív már csak ilyen különös jószág.

318. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hiba · szeretet · szív
Niitaa P>!

Áldassék a Google, kivéve, ha egészségi problémákról van szó.

203. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Google
Niitaa P>!

(…) ebben a világban olyan könnyű nem észrevenni a magányos embereket.

15. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ember, emberiség · magány
Niitaa P>!

Az emberek változnak, ahogy idősödnek. Ez az unalmas része a felnőtté válásnak.

231. oldal

Lillsz P>!

Ők focit néznek. Mi a Glee – Sztárok leszünk! ismétléseit nézzük.

99. oldal

2 hozzászólás
Niitaa P>!

Vajon gyerekkorunkban csak a felnőttkori önmagunk előnyomatai vagyunk?

269. oldal

EssentialHencsi MP>!

– Az igazat megvallva, nem is vagyok nagy rajongója a lerészegedésnek. Túl öreg és túl elfoglalt vagyok a másnapossághoz.

Angele P>!

Biztosan hosszúak a napjai, és ebben a világban olyan könnyű nem észrevenni a magányos embereket. Én csak tudom. Sokáig voltam magányos. Bizonyos értelemben ma is az vagyok. Most már próbálok kedves lenni a magányos emberekhez. Megtanultam, hogy a kedvesség fontos. Igazából mi más van azon kívül?


Hasonló könyvek címkék alapján

Gabriel Wolf: Pszichokalipszis
Elizabeth Haynes: A lélek legsötétje
Helena Silence: Ezüsthíd
M. J. Arlidge: Bújócska
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Lakatos Levente: Aktus
Jack Ketchum: A szomszéd lány
Kevin Lyon: Kevin Horrornaplója
Stephen King: Az