13 ​perc 713 csillagozás

Sarah Pinborough: 13 perc

13 percig halott voltam.
Nem emlékszem, hogyan kerültem a jeges vízbe, de valamiben biztos vagyok – nem baleset történt és nem akartam megölni magamat.
Azt mondják, tartsd közel a barátaidat, az ellenségeidet pedig még közelebb. De egy tinédzser lány nehezen tesz különbséget a kettő között…

A 13 perc megragadó YA pszichológiai thriller Sarah Pinboroughtól – emberekről, félelmekről, manipulációról és az igazság erejéről. A könyv szerzőjét a magyar közönség a Ne higgy a szemének! című pszichológiai thriller kapcsán ismerhette meg.
A könyv filmes jogai már elkeltek, a regényből készült sorozatot a Netflixen láthatják majd a nézők.

„Megható és egészen magával ragadó. Nem tudtam letenni.” – Stephen King

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 18 éves kortól

>!
XXI. Század, Budapest, 2019
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155955488 · Fordította: Tomori Gábor
>!
XXI. Század, Budapest, 2018
400 oldal · ISBN: 9786155759017 · Fordította: Tomori Gábor
>!
XXI. Század, Budapest, 2018
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155759000 · Fordította: Tomori Gábor

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Natasha Howland · Rebecca Crisp · dr. Annabell Harvey · Jamie McMahon


Kedvencelte 39

Most olvassa 32

Várólistára tette 476

Kívánságlistára tette 456

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Sarah Pinborough: 13 perc

Ez nem nekem íródott. Elég lassan haladtam vele, nem olvastatta magát, illetve a háromegyedénél elhalt a sztori. Nem is értettem miért lett folytatva, aztán viszont elég hamar értelmet nyert. Ezáltal még inkább untatott. A szereplők egyike sem szimpatikus, mindenki kifejezetten ellenszenves. Még ha ez nem lenne elég, a folytonos áskálódás, féltékenység lerontja az összképet. Soha nem voltak a kedvenceim az amerikai típusú méhkirálynők.. Így hát levontam a következtetést: ebben a könyvben nem fér össze számomra a krimi és a YA.
Sajnos nem tetszett, viszont a borító nagyon-nagyon gyönyörű.

Bea_Könyvutca P>!
Sarah Pinborough: 13 perc

Nem kellett csalódnom a szerzőben másodjára sem, egy nagyon jól felépített, színes karakterekkel tarkított történetet kaptunk, amit egyszerre young adult regény és pszichothriller.

Szerintem ez egy nagyon jól összerakott thriller, a maga sötét hangulatával és egy fantasztikusan jó befejezéssel. Teljesen lezárt a történet, de talán egy oldalnyi epilógust még szívesen olvastam volna. Ennek hiánya azonban semmit sem von le az értékéből.

A teljes értékelést a blogon olvashatjátok:
http://konyvutca.blogspot.hu/2018/03/sarah-pinborough-1…

Niitaa P>!
Sarah Pinborough: 13 perc

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
http://niitaabell.blogspot.hu/2018/02/sarah-pinborough-…

"Sosem hittem volna, hogy két ennyire különböző műfaj képes megállni egymás mellett a helyét, de itt a tökéletes példa arra, hogy lehet egy könyv egyszerre pszichothriller és YA regény is. Mikor belevágtam, nem hittem volna, hogy ilyen mértékű rajongást fog belőlem kiváltani. Felrázta a szürke hétköznapjaimat.
De emellett a 13 perc nem csak egy élvezetes olvasmány, hanem tanító jellegű is. Rámutat, hogy a mai társadalomban a fiatalabbak mennyire más értékrend alapján viseltetnek, mint régebben. A technológia fejlődésével az emberek is megváltoztak. A mai tinédzserek sok esetben jobban el vannak eresztve, mint például ahogy én is voltam ebben a korban. Ugyanakkor van, ami nem változott: a barátságok illékonysága, s az örökké szó soha figyelembe nem vett jelentése. Mindenki máshogy kezeli, ha egy mély barátságnak vége szakad, s majdnem az összes fajtájára hoz példát a könyv. Emellett jól bemutatja szülő és gyermek kapcsolatát a felnőttkor küszöbén, de kihangsúlyozza még azt is, hogy hányféle érzés fér el egyszerre egy kamasz szívében.
A 13 perc egy igazán izgalmas, letehetetlen olvasmány. Az esemény folyamatos, egy percre sem vontatott, jó felépítésű. A csodaszép borító egy igazán megnyerő történetet rejt. Elsősorban a fiatal felnőtteknek ajánlanám, akik még nem felejtették el, milyen érzés középiskolásnak lenni, ugyanakkor már tisztában vannak vele, hogy az élet nem habos torta. Jó emberekkel is történhetnek rossz dolgok."

11 hozzászólás
mate55 P>!
Sarah Pinborough: 13 perc

A tizenéves lányok ijesztőek lehetnek. Sarah Pinborough regénye valószínűleg YA regénynek minősül, annak köszönhetően, hogy a főszereplők tizenévesek. Bár ez nem jelenti azt, hogy a regény tartalma gyermekes, hanem azt mondanám, hogy ez egy krimi az érettebb olvasóknak. Az átlagos lányok, a közösségi média és a hátborzongató visszahívások árvize. Nem szépítem, már a történet elején felismerhetővé válik „A Legyek Ura” hatása: a mérgező barátságoktól megvadulnak a lányok. Ez egy kellőképpen kidolgozott, de nem egy tipikus thriller, amely hihetetlenül megragadta a tizenéves lányok közötti kapcsolatok erős érzelmeit. A középiskolák tinédzserjeinek csőcselék mentalitását, a lányok önelégült, baljós és manipulatív kis világát, vágyaik, kétségbeesésük és álmaik hullámvasútját, ahogy a középiskola „politikai” aknamezőjében navigálnak. Viszont nem érdemes pusztán itt leragadni, mert ennél sokkal többet rejt magában. A regény azt a brutális módot ábrázolja, hogy a tizenéves lányok egymást kezelik, a veszélyes titkok és a hazug barátság keverékével együtt. A klikkek közötti érzelmek intenzitását, a gyűlöletre okot adó extrém hűséget, a mini árulásokat, amelyek mindegyike titkokat és vágyakat hordoz magában. A serdülőkor önzőségének harcát, a női barátságok sötét, mérgező valóságát. És a legszomorúbb az egészben, hogy Pinborough karakterei rettenetesen valóságosak.

3 hozzászólás
Málnika >!
Sarah Pinborough: 13 perc

Megvallom, az elején egyáltalán nem értettem, mire ez a nagy hype, mivel igen lassan és kiszámíthatóan indult be a történet. De aztán elkezdett fantasztikusan működni a YA és a pszichothriller egyedi kombinációja, és megjött az olvasmányélmény is. Hihetetlenül valóságosan ábrázolja a jellemeket, a betegesen irányítani vágyó kedvenc, az őt követő slepp, az elismerésre és egy csapathoz tartozásra vágyó egyéniség, illetve a mindenki által láthatatlan lány is megjelenik benne. Emellett kifejezetten élvezetes volt, hogy az elbeszélést különböző szemelvények bővítik, mint a terapeuta konzultációs jegyzetei, a felügyelő aktáinak részletei, Tasha naplóbejegyzései, SMS üzenetek és újságcikkek. A legjobb azonban a túlságosan kiszámíthatónak vélt cselekményben a csavar volt, amely a végén, Becca segítségével, teljesen újraírja a történetet.

KATARYNA>!
Sarah Pinborough: 13 perc

2018. április 2., 22:39 → 2018. április 21., 17:16

Megszültem ezt a könyvet, de komolyan.
Senki nem fogta a kezemet hogy olvassam el.
De annyira evett a fene, hogy mi ilyen jó ebben az egész történetben.

Hát.. 13 percig halott voltam.
Én majdnem 3 hétig.
Még ezt a 3 csillagot is soknak érzem.
Gyönyörű a borítója, de nem nekem íródott.
Bárki elolvashatja, de szerintem inkább ifjúsági, megtarkítva sok sok oldal semmivel, és annál is több spoiler

Most kérdezhetnétek hogy mi szúrta a szemem. Egyáltalán mit olvastam?
Tizenévesekről olvastam, akik közül néhánynak.. spoiler
Ahol egy szőke van, az még nem elég. Ráadásnak kell még kettő. El is készültek a Barbi babák. A Ribancok.
Bonyodalmak, féltékenykedés, áskálódás.
És kell még egy elfeledett pótlás is. Egy Agatha Christie. Meg oda le a borító alá egy Stephen King „ajánlás”. Szerintem viccnek szánták.

Nem mondom, azért voltak benne érdekes és izgalmas részek. De ezek után a vége..
400 oldal nyögés után lerendezte az író az utolsó, mondjuk 30-40 oldallal az egész históriát.

Az év csalódása ez a könyv.

42 hozzászólás
Bajnoczianna>!
Sarah Pinborough: 13 perc

Még nem találtam olyan könyvet amelyhez a borító tökéletes választás lett volna. Most mégis sikerült, ez a kék színű háttér és a rajta szereplő lány egy az egyben a regényhez illet. Megadta neki azt a rejtélyes hangulatot mint ami a fülszövegben van benne.
A regény összetett történet teljes egészében, mind a karakterek mind pedig háttér részletesen volt leírva. Nekem pedig ez nagyon tetszett, hisz igy nem maradt egy kérdés sem az olvasás közben. Az írónő különösen ügyelt arra hogy a végén minden szál le legyen zárva, igy pedig egy kerek történetet kaptam.
Két téma young adult regény és pszichothriller ötvözése pedig igazán jól sikerült. A fiatal lányok hétköznapi életét egy tragédia árnyékolta be. A szereplők kibontakozása során pedig jobban megismertem őket ahogy a könyvet olvastam. Ez által pedig összetett karakterek lettek a végén.
A végkifejlet pedig olyanra sikeredett amire még én sem számítottam. Azt hittem hogy az elején tudom ki a bűnös, de aztán az egész kap egy új nem várt fordulatot. Más megvilágításba helyezve a megismert szereplőket.
Zseniális regény lett, aminek minden percét élveztem!
http://ujkv.blogspot.hu/2018/04/sarah-pinborough-13-perc.html

Kovaxka P>!
Sarah Pinborough: 13 perc

Ó, de borzasztóan túl volt ez írva! Nem mondom, hogy nem tud hangulatot teremteni a szerző, át is repített vagy 100 oldalon a lendület. Akkor viszont megsejtettem, hogy mire megy ki a játék, és 60%-nál már vakaróztam, hogy mért nincs még vége. Felszínes, hazug, mérgező, barátságnak álcázott kapcsolatok, a menőségért bármilyen árat megadó, maguktól rendkívül eltelt szereplők gátlástalan manipulációja. Egy ideig biztos nem akarok tökéletesnek mondott, amerikai tinédzserek játszmázásáról olvasni.
Azért azt elismerem, hogy a borító gyönyörű.

vargasz___>!
Sarah Pinborough: 13 perc

Most nagyon kiérződött, hogy egy YA könyvet olvastam, zavart, hogy a főhősök tinik. Néhol azt éreztem, hogy mentem ki vágom e-book readerestől mindenestől a történetet, néhol meg magamra ismertem benne. Minden tini küszködik az iskolában uralkodó hierarhiával, valaki jól veszi az akadájokat, valaki kevésbé, és ez a történetet tényleg inkább a 10 éveikben járó kamaszoknak íródott, hisz én ugyan vissza emlékeztem egy egy résznél az én ifjúságomra, de nem tudott igazán felhergelni, megborzasztani.
A teljes történetet jellemzi egyfajta szürkeség. Eleve télen játszódik, és ahogy olvasod, azt veszed észre, hogy bekúszott valami hideg, ködös borzongás a gernicedbe. Tudod, hogy valami nincs rendjén, tudod, hogy valami ott van az orrod előtt, de te nem látod a fától az erdőt. És aztán elkezded dolgoztatni az agyadat, és minden leesik. Megérted. Eszedbe jutnak az apró elejtett megjegyzések, pont, mint Beccának.
Összességében, nem gondolom, hogy elvesztegetett idő lett volna, de az biztos, hogy 10 évvel ezelőtt 5 csillagot adtam volna rá, viszont így, hogy kinőttem én már ebből az öribarátnők, sulis hierarchia, szerelmi bánat témából, amit ez a történetet fel dolgoz, így nem érzem sajatomnak ezt az egészet.
Ajánlom minden tininek, aki küzd a suli aranygyermekeivel, vagy csak simán önmagával, ti értékelni fogjátok mindezt.

gabiica P>!
Sarah Pinborough: 13 perc

Nem csalódtam, de nem is hozta a várt hatást. Azt kell mondjam, hogy egy igazán jól felépített történetet kaptam, de valahogy mégis hiányoltam valamit.
Nem tudom, hogy elsiklottam volna részletek felett néhány helyen, vagy tényleg hiányérzetem van, de valahogy nem volt kerek.
Tény, hogy izgalmas és váratlan, nem számítottam a kapott fordulatokra. A szereplők elég jól kiforrottak, ahhoz képest, hogy tinédzserekről van szó, igazán sötét volt a cselekmény.
A végét én nagyon összecsapottnak éreztem. Ahhoz képest, hogy elég vontatottan haladt előre a cselekmény 300 oldalon keresztül, a végén az volt az érzésem, mintha tízszeres sebességre kapcsolt volna a történet, és mindent pár oldalba kellene belesűríteni. Ez eléggé zavart.
Maga az alaptörténet tetszett tehát, és a szereplők is jól kialakítottak, de zavaró volt ez a vontatottság, majd a hirtelen váltás. Elképzelhető, hogy innen ered a hiányérzetem…


Népszerű idézetek

Niitaa P>!

És az ember nem élheti úgy le az életét, hogy örökösen mások érzései miatt aggódik.

267. oldal

Kapcsolódó szócikkek: aggódás · élet · életfilozófia · érzések · Natasha Howland
5 hozzászólás
mate55 P>!

Mindig azok csúsznak el, akik túlságosan óvatosak.

67. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Natasha Howland
Maya>!

Láttak már tanárokat reggel? Azt hiszem, amíg be nem döntenek magukba egy kávét a tanáriban, jobban utálják az iskolát, mint mi.

295. oldal

Niitaa P>!

A halál az egyetlen dolog, ami örök.

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál · Rebecca Crisp
2 hozzászólás
Praetorianus P>!

Az igazságnak az a szokása, hogy kitudódik.

212. oldal

Kapcsolódó szócikkek: igazság · Jamie McMahon
K_A_Hikari>!

Ha elég sokáig bámulok az éjszakába, szembe tudok szállni a félelemmel. Nem érinthet meg többé.

47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: félelem · Natasha Howland
mate55 P>!

Általában nem alszom többet négy óránál.

75. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jamie McMahon
9 hozzászólás
Niitaa P>!

Miért ennyire nehéz megszabadulni a szívfájdalomtól?

293. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rebecca Crisp
Niitaa P>!

Istenem, nem kéne a szerelemnek ilyen nehéznek lennie.

247. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rebecca Crisp · szerelem

Hasonló könyvek címkék alapján

Becca Fitzpatrick: Black Ice – Tükörjég
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot
Marni Bates: Gyilkos a vonal végén
Sara Shepard: Pretty Little Liars
Salla Simukka: Ébenfekete
Mészáros Dorka: Én vagy senki
Frances Hardinge: Hazugságok fája
Robert McCammon: Egy fiú élete
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok