13 ​perc 174 csillagozás

Sarah Pinborough: 13 perc

13 percig halott voltam.
Nem emlékszem, hogyan kerültem a jeges vízbe, de valamiben biztos vagyok – nem baleset történt és nem akartam megölni magamat.
Azt mondják, tartsd közel a barátaidat, az ellenségeidet pedig még közelebb. De egy tinédzser lány nehezen tesz különbséget a kettő között…

A 13 perc megragadó YA pszichológiai thriller Sarah Pinboroughtól – emberekről, félelmekről, manipulációról és az igazság erejéről. A könyv szerzőjét a magyar közönség a Ne higgy a szemének! című pszichológiai thriller kapcsán ismerhette meg.
A könyv filmes jogai már elkeltek, a regényből készült sorozatot a Netflixen láthatják majd a nézők.

„Megható és egészen magával ragadó. Nem tudtam letenni.” – Stephen King

Eredeti mű: Sarah Pinborough: 13 Minutes

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
XXI. Század, Budapest, 2018
400 oldal · ISBN: 9786155759017 · Fordította: Tomori Gábor
>!
XXI. Század, Budapest, 2018
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155759000 · Fordította: Tomori Gábor

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Natasha Howland · dr. Annabell Harvey · Jamie McMahon · Rebecca Crisp


Kedvencelte 10

Most olvassa 24

Várólistára tette 329

Kívánságlistára tette 376

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Sarah Pinborough: 13 perc

Nem kellett csalódnom a szerzőben másodjára sem, egy nagyon jól felépített, színes karakterekkel tarkított történetet kaptunk, amit egyszerre young adult regény és pszichothriller.

Szerintem ez egy nagyon jól összerakott thriller, a maga sötét hangulatával és egy fantasztikusan jó befejezéssel. Teljesen lezárt a történet, de talán egy oldalnyi epilógust még szívesen olvastam volna. Ennek hiánya azonban semmit sem von le az értékéből.

A teljes értékelést a blogon olvashatjátok:
http://konyvutca.blogspot.hu/2018/03/sarah-pinborough-1…

>!
Niitaa P
Sarah Pinborough: 13 perc

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
http://niitaabell.blogspot.hu/2018/02/sarah-pinborough-…

"Sosem hittem volna, hogy két ennyire különböző műfaj képes megállni egymás mellett a helyét, de itt a tökéletes példa arra, hogy lehet egy könyv egyszerre pszichothriller és YA regény is. Mikor belevágtam, nem hittem volna, hogy ilyen mértékű rajongást fog belőlem kiváltani. Felrázta a szürke hétköznapjaimat.
De emellett a 13 perc nem csak egy élvezetes olvasmány, hanem tanító jellegű is. Rámutat, hogy a mai társadalomban a fiatalabbak mennyire más értékrend alapján viseltetnek, mint régebben. A technológia fejlődésével az emberek is megváltoztak. A mai tinédzserek sok esetben jobban el vannak eresztve, mint például ahogy én is voltam ebben a korban. Ugyanakkor van, ami nem változott: a barátságok illékonysága, s az örökké szó soha figyelembe nem vett jelentése. Mindenki máshogy kezeli, ha egy mély barátságnak vége szakad, s majdnem az összes fajtájára hoz példát a könyv. Emellett jól bemutatja szülő és gyermek kapcsolatát a felnőttkor küszöbén, de kihangsúlyozza még azt is, hogy hányféle érzés fér el egyszerre egy kamasz szívében.
A 13 perc egy igazán izgalmas, letehetetlen olvasmány. Az esemény folyamatos, egy percre sem vontatott, jó felépítésű. A csodaszép borító egy igazán megnyerő történetet rejt. Elsősorban a fiatal felnőtteknek ajánlanám, akik még nem felejtették el, milyen érzés középiskolásnak lenni, ugyanakkor már tisztában vannak vele, hogy az élet nem habos torta. Jó emberekkel is történhetnek rossz dolgok."

11 hozzászólás
>!
mate55
Sarah Pinborough: 13 perc

A tizenéves lányok ijesztőek lehetnek. Sarah Pinborough regénye valószínűleg YA regénynek minősül, annak köszönhetően, hogy a főszereplők tizenévesek. Bár ez nem jelenti azt, hogy a regény tartalma gyermekes, hanem azt mondanám, hogy ez egy krimi az érettebb olvasóknak. Az átlagos lányok, a közösségi média és a hátborzongató visszahívások árvize. Nem szépítem, már a történet elején felismerhetővé válik „A Legyek Ura” hatása: a mérgező barátságoktól megvadulnak a lányok. Ez egy kellőképpen kidolgozott, de nem egy tipikus thriller, amely hihetetlenül megragadta a tizenéves lányok közötti kapcsolatok erős érzelmeit. A középiskolák tinédzserjeinek csőcselék mentalitását, a lányok önelégült, baljós és manipulatív kis világát, vágyaik, kétségbeesésük és álmaik hullámvasútját, ahogy a középiskola „politikai” aknamezőjében navigálnak. Viszont nem érdemes pusztán itt leragadni, mert ennél sokkal többet rejt magában. A regény azt a brutális módot ábrázolja, hogy a tizenéves lányok egymást kezelik, a veszélyes titkok és a hazug barátság keverékével együtt. A klikkek közötti érzelmek intenzitását, a gyűlöletre okot adó extrém hűséget, a mini árulásokat, amelyek mindegyike titkokat és vágyakat hordoz magában. A serdülőkor önzőségének harcát, a női barátságok sötét, mérgező valóságát. És a legszomorúbb az egészben, hogy Pinborough karakterei rettenetesen valóságosak.

3 hozzászólás
>!
Bajnoczianna
Sarah Pinborough: 13 perc

Még nem találtam olyan könyvet amelyhez a borító tökéletes választás lett volna. Most mégis sikerült, ez a kék színű háttér és a rajta szereplő lány egy az egyben a regényhez illet. Megadta neki azt a rejtélyes hangulatot mint ami a fülszövegben van benne.
A regény összetett történet teljes egészében, mind a karakterek mind pedig háttér részletesen volt leírva. Nekem pedig ez nagyon tetszett, hisz igy nem maradt egy kérdés sem az olvasás közben. Az írónő különösen ügyelt arra hogy a végén minden szál le legyen zárva, igy pedig egy kerek történetet kaptam.
Két téma young adult regény és pszichothriller ötvözése pedig igazán jól sikerült. A fiatal lányok hétköznapi életét egy tragédia árnyékolta be. A szereplők kibontakozása során pedig jobban megismertem őket ahogy a könyvet olvastam. Ez által pedig összetett karakterek lettek a végén.
A végkifejlet pedig olyanra sikeredett amire még én sem számítottam. Azt hittem hogy az elején tudom ki a bűnös, de aztán az egész kap egy új nem várt fordulatot. Más megvilágításba helyezve a megismert szereplőket.
Zseniális regény lett, aminek minden percét élveztem!
http://ujkv.blogspot.hu/2018/04/sarah-pinborough-13-perc.html

>!
KATARYNA
Sarah Pinborough: 13 perc

2018. április 2., 22:39 → 2018. április 21., 17:16

Megszültem ezt a könyvet, de komolyan.
Senki nem fogta a kezemet hogy olvassam el.
De annyira evett a fene, hogy mi ilyen jó ebben az egész történetben.

Hát.. 13 percig halott voltam.
Én majdnem 3 hétig.
Még ezt a 3 csillagot is soknak érzem.
Gyönyörű a borítója, de nem nekem íródott.
Bárki elolvashatja, de szerintem inkább ifjúsági, megtarkítva sok sok oldal semmivel, és annál is több spoiler

Most kérdezhetnétek hogy mi szúrta a szemem. Egyáltalán mit olvastam?
Tizenévesekről olvastam, akik közül néhánynak.. spoiler
Ahol egy szőke van, az még nem elég. Ráadásnak kell még kettő. El is készültek a Barbi babák. A Ribancok.
Bonyodalmak, féltékenykedés, áskálódás.
És kell még egy elfeledett pótlás is. Egy Agatha Christie. Meg oda le a borító alá egy Stephen King „ajánlás”. Szerintem viccnek szánták.

Nem mondom, azért voltak benne érdekes és izgalmas részek. De ezek után a vége..
400 oldal nyögés után lerendezte az író az utolsó, mondjuk 30-40 oldallal az egész históriát.

Az év csalódása ez a könyv.

42 hozzászólás
>!
Lénaanyukája P
Sarah Pinborough: 13 perc

Hát az van, hogy a Ne higgy a szemének! című könyvével igen magasra tette a lécet az írónő. Ez most nem annyira jött be. Nem tudtam magamnak érezni a vergődő tinédzserlányok problémáit, pedig isten az atyám, én is voltam vergődő tinédzserlány. Ráadásul folyton motoszkált bennem az „ezt már valahol olvastam/láttam” érzés. És vártam egy olyan csattanót, ami a másik végén is volt, de sehol semmi.
Na nem baj, talán a következő.

>!
smetalin
Sarah Pinborough: 13 perc

Lehetett volna négy is, de a vége nagyon „szódával elmegy” lett, így marad ez a fél csillag. Mikor ilyen fiatalkorú iskolásokról olvasom, hogy az életüket a közösségi oldalakon élik, mindig arra gondolok, hogy de jó hogy az én „világomban” ez még nem volt.
Persze mi is veszekedtünk a barátnőimmel, de a nagy kibékülések a játszótéren történtek egymás között. Itt ebben a könyvben, erről szó sincs, nincs magánélet. Zajlik a cicaharc három barátnő között, ahogy fogynak az oldalak minden más megvilágításba kerül mint az elején. Ki mond igazat, ki hazudik, mi történt Natasával? Ahhoz képest, hogy YA regény„ nem rossz, de nem lesz kedvenc sem.
S.K.-t meg nem értem, ezért fizetnek neki, hogy ezt a pár szót leírja a könyvről? nem hiszem el, hogy tényleg ezt gondolja.

2 hozzászólás
>!
BreeS
Sarah Pinborough: 13 perc

Éreztétek már egy regény elolvasása után olyat, hogy féltek becsukni a szemeteket és egyáltalán elaludni?
Azt hiszem sokkot kaptam. Briliáns egy történet. Zseniális! Borzongó és félelmetes.

>!
K_A_Hikari P
Sarah Pinborough: 13 perc

„Ennek a kisvárosnak a tinédzserközösségét úgy fonták körbe a szavak, mint a szögesdrót, mely karmol, húsba tép és beleakad az emberbe.”

Ez a könyv durva kilépés volt az én megszokott kis műfaj-kuckómból, de az a helyzet, hogy nem igazán bánom.
Néha kell ilyen is, nehogy ráunjon az ember a szeretett műfajra.
Az biztos, hogy érdekes, és határozottan leköti az embert, mert nem szívesen teszed le, amíg mindenre fény nem derül.
Egyszerre vagy Tasha, aki tizenhárom percig halott volt.. Becca, aki egyensúlyozik az igazságok és az illúziók közti vékony kötélen. Benett felügyelő, aki próbál rátalálni a megoldásra. Haley és Jenny, akik talán többet tudnak, mint amit elmondanak.
Csak egy olvasó vagy, akit beszippantott egy történet, aminek olvasása közben már a saját megérzésidben is kételkedsz. Lehet, hogy jól teszed, ám lehet tévúton jársz.
Igaza van Stephen King-nek: nem lehet letenni.

Bővebben: http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2018/03/sarah-pinboro…

1 hozzászólás
>!
Anarchia_Könyvblog P
Sarah Pinborough: 13 perc

Rettenetesen vártam már Sarah Pinborough új könyvét. A ne higgy a szemének című első kötete nálam osztatlan sikert aratott. Meg kell, hogy mondjam, szomorúan konstatáltam milyen messze van a február. De végre eljött ez a pillanat is. Nem okozott csalódást az írónő. Kicsit talán féltem, hogy az első könyve sikere után, milyen lesz a 13 perc, lesznek-e benne hasonlóságok, vagy tud újat mutatni. Merőben különböző történet a kettő, mégis benne volt a folyamatos izgalom, az állandó feszültség, az a vibrálás, amit csak egy igazi pszichológiai thriller tud adni.

A regény négy 16 éves lányról szól! Senkit ne tévesszen meg az, hogy tinikről szól, ez nem egy ifjúsági kötet, amiben mindenki szerelmes, mindenki bulizik, és minden tökéletes, ez a történet maga volt a megtestesült kegyetlenség, és gonoszság. Nincs cukiságfaktor.

Bővebb ajánló a honlapon:

https://anarchiakonyvblog.wordpress.com/…


Népszerű idézetek

>!
mate55

Mindig azok csúsznak el, akik túlságosan óvatosak.

67. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Natasha Howland
>!
Niitaa P

A halál az egyetlen dolog, ami örök.

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál · Rebecca Crisp
2 hozzászólás
>!
mate55

Általában nem alszom többet négy óránál.

75. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jamie McMahon
9 hozzászólás
>!
Niitaa P

Miért ennyire nehéz megszabadulni a szívfájdalomtól?

293. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rebecca Crisp
>!
Niitaa P

Istenem, nem kéne a szerelemnek ilyen nehéznek lennie.

247. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rebecca Crisp · szerelem
>!
Niitaa P

És az ember nem élheti úgy le az életét, hogy örökösen mások érzései miatt aggódik.

267. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Natasha Howland
>!
K_A_Hikari P

Ha elég sokáig bámulok az éjszakába, szembe tudok szállni a félelemmel. Nem érinthet meg többé.

47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: félelem · Natasha Howland
>!
Niitaa P

Az emberek igénylik az igazságot.

278. oldal

Kapcsolódó szócikkek: igazság
>!
Niitaa P

A felnőttek semmit nem képesek szavakkal rendbe hozni ezzel az önelégült „majd, ha idősebb leszel, rájössz” dumával, ami mindig előbuggyan belőlük.

279. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rebecca Crisp

Hasonló könyvek címkék alapján

John Cure: A gonosz új arca
B. A. Paris: Zárt ajtók mögött
Karine Giébel: Csak egy árnyék
Tom Rob Smith: A tanya
Federico Axat: Öld meg őt is!
Dennis Lehane: Titokzatos folyó
Gabriel Wolf: A kibertéri gyilkos
Karin Alvtegen: Árulás
Kate Bennett: Megkarcolt élet
Gabriel Wolf: Pszichokalipszis