The ​Essex Serpent 9 csillagozás

Sarah Perry: The Essex Serpent Sarah Perry: The Essex Serpent Sarah Perry: The Essex Serpent Sarah Perry: The Essex Serpent

Set ​in Victorian London and an Essex village in the 1890's, and enlivened by the debates on scientific and medical discovery which defined the era, The Essex Serpent has at its heart the story of two extraordinary people who fall for each other, but not in the usual way.

They are Cora Seaborne and Will Ransome. Cora is a well-to-do London widow who moves to the Essex parish of Aldwinter, and Will is the local vicar. They meet as their village is engulfed by rumours that the mythical Essex Serpent, once said to roam the marshes claiming human lives, has returned. Cora, a keen amateur naturalist is enthralled, convinced the beast may be a real undiscovered species. But Will sees his parishioners' agitation as a moral panic, a deviation from true faith. Although they can agree on absolutely nothing, as the seasons turn around them in this quiet corner of England, they find themselves inexorably drawn together and torn apart.

Told with exquisite grace and intelligence,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Profile Books, London, United Kingdom, 2017
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781781255452
>!
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781781255445
>!
432 oldal · ASIN: B01AWUTMHY

1 további kiadás


Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
Juci P
Sarah Perry: The Essex Serpent

Az essexi kélgyó (így neveztem magamban) megcsinálta velem azt, amit könyv már nagyon régen nem csinált meg: elérte, hogy borító alapján azonnal meg akarjam venni :D Így is tettem (köszönet a szállításért @Luki-nak!), és jól tettem.
Eleinte bizonytalan voltam, mikor is játszódik a történet (otthon hagytam a külső borítót, és mielőtt levettem a könyvről, nem olvastam el a fülszöveget) – úgy rémlett, hogy napjainkban, és a szereplők gondolatai, beszéde alapján ezt el is tudtam képzelni, de apró részletek arra utaltak, hogy régebben (egyetlen támpontom a londoni földalatti volt, ami az utóbbi 150 éven belülre szűkíti le a lehetséges dátumot). A könyvben egyetlen évszám sem szerepel; úgy a 40. oldal környékén említ egy 8 évvel korábbi nagy földrengést Colchesterben, és akkor már megkerestem, mikor volt ez: 1884-ben – hát itt elég rendesen át kellett rajzolnom a képet a fejemben :) Nem biztos, hogy a szerző ennyire el akart bizonytalanítani (nem bántam egyébként, delicious volt), de azt a szándékot határozottan éreztem, hogy a viktoriánus kort úgy mutassa be, mint amiben férfiak és nők egyenrangú felekként, szabadon, különösebb konvenciók nélkül érintkezhetnek egymással (major plusz pontok a maguk útját járó nőkért). Elgondolkozik hit és tudomány kapcsolatán, felvázolja a babona természetrajzát, némi társadalomrajzot is ad, de legjobban az érdekli (és ebben is a legerősebb), ahogyan az emberek kapcsolódnak egymáshoz – szerelmek, barátságok és ellenérzések szövevényében. Árnyalt, jól megformált regényalakokat rajzol Perry, akiket nagyon könnyű megszeretni (bár lehet, hogy elfért volna egy-két unszimpatikus figura is közöttük, itt tényleg mindenki nagyon rendes). Végső soron ez leginkább egy szerelmes regény, de én még nem láttam szerelmes regényt, ami ennyire visszafogott és angolosan diszkrét lett volna – és éppen ettől izzik.

3 hozzászólás
>!
Gudmundur
Sarah Perry: The Essex Serpent

Olvasás közben egyáltalán nem gondoltam rá, de a könyvet befejezve mégis csak eszembe jutott: ez a regény bizonyos tekintetben emlékeztet engem a Nyughatatlanokra, Szécsi Noémitől. Abban is – mint ahogyan itt is – egy jellegzetes történelmi korban játszódnak az események, mégis ez csupán nagyon elmosódott díszlet marad, mert a hangsúly a szereplők személyiségének és kapcsolatainak bemutatásán van, hétköznapi közegükben, apró-cseprő tevékenységeik között ábrázolva őket. Még a rejtély, a misztikum megjelenése is közös eleme a két regénynek, bár a The Essex Serpent esetében – szemben a Nyughatatlanokkal – ez a motívum „ült”, éreztem a fontosságát és értettem a jelentőségét.
Amúgy szerintem ebből a regényből kiváló filmet – de minimum egy kellemes, szellemes tévésorozatot – lehetne forgatni, az amerikai indie filmek mintájára. Adott hozzá a vidéki angol táj, a szerethető fő- és mellékszereplők, az érdekes és néhol tragikus emberi sorsok, a viktoriánus kornak köszönhetően pedig kosztümök, és egy kerettörténet, amely áttételesen bemutatja, hogy a korszakban a tudományos eredmények – itt az orvostudomány kerül előtérbe – még szépen megfértek a középkort idéző babonás félelmekkel. Ha elkészülne ez a film, én biztosan vevő lennék rá (Doc Martin-rajongók előnyben).
Szerethető történet volt, érzékenyen és hitelesen ábrázolt karakterekkel, finom humorral, bölcs megértéssel bemutatott emberi gyarlóságokkal. Szerettem, mert szeretem az olyan filmeket is, amelyek csak úgy, különösebb sallangok nélkül a hétköznapokban csetlő-botló emberekről szólnak. Nagyon jó elmerülni a saját, egyszerű világunkban is néha, hogy rájöjjünk: az egyszerű nem feltétlenül unalmas, a hétköznapiság pedig átlagemberek nagyon is egyedi történeteiből áll elő, s ebbe a kitaposott utak és szokványos kedvtelések mellett beleférnek a megrendítő mélységű érzelmek, a hőstettek, a már nem is annyira ártatlan különcségek és az emberi sorstragédiák is.

2 hozzászólás
>!
b_edina
Sarah Perry: The Essex Serpent

Sarah Perry szeretett volna egy történelmi regényt írni, és Sarah Perry pontosan ezt is tette, de semmi többet. Becsülettel elvégezte a házi feladatát, de nem fog rá pluszpontokat kapni a tanárnőtől.
A történet a 19. századi Angliában játszódik- de ez leginkább csak a ruhákból és az orvostudomány állásából derül ki, a szöveg hangulata és érzete alapján akár a jelenkorban is járhatnánk. Főszereplőnk az éppen megözvegyült, kissé különc Cora Seaborne, aki nem tudja megjátszani, hogy megrázza férje elvesztése, és a kíváncsi londoni szemek elől inkább vidékre menekül. Az szinte már mellékes, hogy nagyon is érdeklik a természettudományok, ezért a környéken emlegetett szörny, az essexi kígyó felcsigázza fantáziáját. Így köt ki egy kis faluban, ahol a helyi, kezdetben kifejezetten ellenszenves lelkész lesz a pártfogója spoiler… Mindannyian tudjuk, mi fog történni.
És pontosan ez a baja ennek a könyvnek: egyetlenegy olyan fordulat, szereplő vagy akár csak szereplő tulajdonsága sincs benne, amire ne számítanánk. A karakterek pont ezért nem is túlságosan szerethetők, egyetlen egyszer sem aggódtam értük vagy drukkoltam nekik. Csupa klisével dolgozik – a szélfútta hajú, kissé bogaras nő; a jó lelkész, akinek néha kételyei támadnak hitével kapcsolatban; az angyali, már-már éteri feleség; a gazdag, extravagáns barátok; a forradalmi nézeteket valló orvos; a furcsa, néha szinte pszichopata vonásokat mutató kisfiú. Az egyetlen érdekesebb adalék Martha, a bejárónő szocialista érdeklődése volt.
Ugyanakkor kicsit túl sok minden kerül elő a történetben. Egyrészről mindenféle geológiai és régészeti felfedezések, melyeket Cora tesz, másrészt teológiai és ideológiai fejtegetések, harmadrészt Luke, a csodabogár sebész orvostudományi felfedezései, negyedrészt angol vidéki folklór – de mindenből éppen csak egy kicsi, és így leginkább egy olyan ragura hasonlít, amibe mindent belepakoltunk, de elfelejtettük megsózni, és így nem teljesednek ki az ízek. Egyetlen aspektusnak sincs alkalma kibontakozni a regényben.
Néha egyébként meglepően megkapó a szöveg, és van egy bizonyos kellemes, Dickenst idéző hangulata, illetve kifejezetten jó részei is vannak – valahogy az az érzésem, hogy ha valaki a Downton Abbey-stílusú történeteket kedveli, akkor ezt is szeretheti. Nem tanácsolnék el senkit az olvasástól, de összességében azért mégiscsak egy kicsit lapos, átlagos művet kaptunk Sarah Perrytől.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Juci P

He said, 'There are two words in the English language which are spelt the same, and pronounced the same, but have opposite meanings. What are they?' I couldn't find an answer and of course that pleased him no end: he said (with the sort of flourish magicians have when pulling silk scarves from their sleeves) CLEAVE. To cleave to something is to cling to it with all your heart, he said, but to cleave something apart is to break it up.

370. oldal (Serpent's Tail, 2016)


Hasonló könyvek címkék alapján

Charles Dickens: A Christmas Carol
Cassandra Clare: Clockwork Angel
Charles Dickens: Great Expectations
Charles Dickens: Our Mutual Friend
Charles Dickens: Oliver Twist (angol)
Charles Dickens: Hunted Down
Charles Dickens: Great Expectations (ELi Young Adult Readers)
Charles Dickens: A Tale of Two Cities (Oxford Progressive English Readers)
Charles Dickens: A Tale of Two Cities (Oxford Bookworms)
Charles Dickens: A Tale of Two Cities