Melmoth 75 csillagozás

Sarah Perry: Melmoth

Helen ​Franklin húsz évvel ezelőtt szörnyű bűnt követett el, amit azóta sem tud magának megbocsájtani: lelkében a felejtés és az emlékezés erői küzdenek.
Furcsa kézirat kerül a kezébe. Az emberi történelem legsötétebb fejezeteiről szóló dokumentumokat tartalmazza, melyek egy fekete ruhás, könnyező szemmel és vérző lábakkal megjelenő árnyalak legendájáról szólnak. Ő Melmoth, a Tanú, egy különös szellem, aki a Földet járja szüntelen a bűn és bűnhődés megtestesítőjeként.
Akinek Melmoth megjelenik, választania kell: vagy együtt él bűnével, vagy megsemmisül, és az időtlen magány és sötétség kárhozatába vezet útja… Helen úgy érzi, Melmoth őt is gyerekkora óta figyeli… a múltjával való szembesülés pedig fontos választások elé állítja.
Kitűnően megírt, lebilincselő történet a kegyelemről, a megváltásról, a szeretetről és a konfliktusok kezeléséről.
Az essexi kígyó sikerszerzőjének legújabb regénye!

„Gyönyörű, elsöprő, ragyogó könyv.” – Marian Keyes
(tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: KULT Könyvek

>!
XXI. Század, Budapest, 2018
350 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155759543 · Fordította: Sziklai István
>!
XXI. Század, Budapest, 2018
300 oldal · ISBN: 9786155759550 · Fordította: Sziklai István

Enciklopédia 3

Helyszínek népszerűség szerint

Prága


Kedvencelte 6

Most olvassa 8

Várólistára tette 130

Kívánságlistára tette 100

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Bea_Könyvutca P
Sarah Perry: Melmoth

Az írónő előző könyve Az essexi kígyó teljesen elvarázsolt, nagy hatással volt rám, a kedvenc könyveim listájára is felkerült. A Melmoth hangulatában, stílusában nagyon hasonlít az előző könyvre, mégis teljesen más.
A történet hol távol maradt tőlem, hol látni véltem én is a szemem sarkából valamit, sötét, félelmetes hangulata magával ragadott, nagyon kíváncsi voltam, hogy a jelenben élő szereplőknek milyen titkuk lehet, miért szipantotta be őket Melmoth története és miért kerültek mindent elsöprő hatása alá.

Sarah Perry finom, légies, gyönyörű írásmódját nagyon szeretem, a Melmoth egy figyelemre méltó könyv, de nálam Az essexi kígyó marad az első helyen, azt kétségbevonhatatlanul szerettem, abban a regényben közelebb kerülhettem a szereplőkhöz, itt nem sikerült a szereplők személyes ismerősévé válnom, talán mert végig ott ólálkodott Melmoth és magának akart mindenkit.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2018/11/sarah-perry-melmoth.html

2 hozzászólás
>!
Niitaa P
Sarah Perry: Melmoth

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2018/11/sarah-perry-mel…

"Sarah Perry számomra újfent bebizonyította, hogy igenis létezik kortárs írók között is olyan, aki tud még igazán maradandót alkotni. S talán ezen műve jobb fogadtatásban fog részesülni, mint az előző, hiszen lényeges különbségeket állapíthatunk meg. Mondhatni, amit eddig hiányoltak, annak a vállalható részét megkapják. Pont annyit, hogy a szerző is hú maradjon önmagához.
A Melmoth sokkal könnyebben befogadható, mint Az essexi kígyó. Mivel egy, a jelenben játszódó történetet mesél el, így elhagyva a viktoriánus kort és a rá jellemzőket, máris közelebb kerülhet az olvasóhoz. Ugyanúgy megtalálhatóak benne az érzelmi leírások, ám ebben a más közegben másként mutatkozik meg.
Talán a legfontosabb különbség, hogy míg Az essexi kígyó egy reális történet, addig a Melmoth már misztikusnak mondható. Olvasás közben próbálkoztam a legtöbb eseményt átvitt értelemben felfogni, a Tanút csupán csak a bűntudat kivetüléseként megjelentetni. Voltak részek, ahol ez lehetetlennek bizonyult, mert túlságosan erőteljes, kézzel fogható jelentekkel találtam szemben magam, s ha nem szó szerint értelmezem a szituációkat, akkor több kérdés merül fel bennem, mint amire választ kaptam. Sokáig ragaszkodtam a tévképzetemhez, miszerint ezen könyv is azonos alapra íródott az előző regénnyel, s leginkább ez vetett vissza az olvasás közbeni reakcióimból. Emiatt nem bírtam teljes valójában átélni. Melmoth valós, véres lábbal járja útját, s várja, hogy az eltévedt lelkek csatlakozzanak örökös magányához. Ugyanakkor nem keseredtem el ettől. Ezzel a tapasztalattal sokkal élvezetesebb lesz majd, ha a későbbiekben újraolvasom, hiszen minden téves elképzelésemet már le tudom vetkőzni.
Egy újabb olyan könyvhöz volt szerencsém, ahol nem csak a borítója a szemet gyönyörködtető, hanem tartalommal is büszkélkedhet. Mindenki életében megjelenhet Melmoth. Sőt, lehet, hogy gyerekkorunk óta figyelemmel tekint ránk. Ám csak rajtunk múlik, hogy megfogjuk-e kinyújtott kezét, s csatlakozunk hozzá örökös vándorlásához. Mert ő ott van, figyel, kivárja a megfelelő pillanatot, majd, mikor a leggyengébb vagy, megszólít:

„Ó, barátom, kedvesem, nem fogod meg a kezem? Hiszen annyira magányos voltam!”

8 hozzászólás
>!
Virág_Blogger P
Sarah Perry: Melmoth

„Az anyád sosem ültetett a térdére, és mesélte el, hogy Melmoth figyel?”

Sarah Perry regénye, úgy tűnik számomra – úgy tűnt az első oldalon, és úgy az utolsón is – , hogy nem csak egy történet. Nem csupán időrendbe sorakoztatott események láncolata, szereplők, időpontok, helyszínek kapcsolódása. A Melmoth egy érzés – egy nagyon erős, felkavaró érzés, amitől szinte biztos vagyok benne, hogy ezt a könyvet olvasva alkották meg anno a „baljós” fogalmat. Mert ennek a különös, sötét ruhás és vérző lábú, könnyes szemű szellemnek a meséje sajátos légkört teremt: magába szippant, egyszerre taszít és vonz, és megborzongat, annyira, hogy minduntalan a hátad mögé nézz, vagy az ágyad végébe… vagy magadba, a lelkedbe. Sarah Perry nem mindennapi történetet festett ezen kötetével: egy gyerekmeseként felcímkézett alakot használva fiatalok és idősek lelkének legsötétebb bugyrait tárta fel, megmutatva bűnt, bűntudatot és bűnhődést, és azt, hogy a világban semmi rossz nem maradhat szemtanú nélkül. Számos különböző életút, gyötrő lelkiismeretek és Melmoth hátborzongató mítosza bontakozik ki az írónő gyönyörű, szépirodalmi stílusban megírt háromszázötven oldalán – amit (bár még mindig elönt a borzongás rágondolva) csakis ajánlani tudok!

Teljes értékelésemet a könyvről a blogon olvashatjátok: http://neverletmegobyviranna.blogspot.com/2018/10/magan…

>!
Kovaxka P
Sarah Perry: Melmoth

Nehezen indult, aztán úgy is maradt. A szürke Helen Franklin szürke életébe nem tudtam bevonódni egyáltalán. Kicsit elkezdtem félni attól, hogy talán nem is szeretem a gótikus történeteket. Nem értem. Misztikum: jó. Prágai helyszín: jó. Bűn és bűnhődéses alapgondolat: jó. Szépírói stílus: jó. Mégis leginkább halálra ásítoztam magam. A regény szétesett erősebb és gyengébb novellákra, melyeket Melmoth vélt jelenléte volt hivatva összekötni, számomra sikertelenül. Néha meg-meglendítette egy jobb történet vagy karakteresebb szereplő, de velük is elég mostohán bánt a szerző. Megint beugrottam egy gyönyörű borítónak. Maradok Miloš Urbannál inkább.

>!
Belle_Maundrell 
Sarah Perry: Melmoth

Annyira tudtam, hogy Az essexi kígyó csak a kezdet volt, és Sarah Perry egy szép napon megörvendeztet egy olyan könyvvel, ami igazán befészkeli magát a lelkembe. Erre aztán megérte várni, kívül-belül csodálatos remekmű.
Az van, hogy imádom a gótikus történeteket, és már Melmoth első megjelenésekor tudtam, hogy én ezt bizony szeretni fogom. Az egész fekete ruhás, síró, vérző lábú nő annyira tökéletesen darkos és szomorú jelenség, hogy pici sötét lelkem rögvest kéjes borzongásban kezdett. Gyönyörű volt, ahogy az írónő a bűntudatot és a szomorúságot ábrázolta, és ha Melmoth megmarad az elsuttogott babona szintjén, akkor is odáig lennék, mert lenne egy szép metaforánk. De így, hogy tényleg láttuk, és akárhányszor megszólalt, lelkesen tapsikolt a bennem lakozó gótkislrány, így nem csak a megbánás csodálatos meséje, hanem egy nagyon igényes „rémtörténet” is. Egyébként simán el tudnám hinni, hogy tényleg létezik egy ilyen legenda a Tanúról, annyira jól fel lett építve a bibliai utalással, a babonás öregek által kitett székekkel meg mindennel.
Prága remek háttérként szolgál az eseményeknek, nagyon tetszett a hófödte város atmoszférája. De Manilát vagy bármilyen más helyet is ugyanilyen jól megjelenített az írónő a Helen által olvasott beszámolókban (vagy épp Helenében), amik amúgy is nagyon élvezetesek voltak. Oké, lassan gátlástalanul fényezni kezdem a könyvet, de ez van. Megtettem. és újra megtenném.
A befejezést imádtam, egyszerűen zseniális ez a lezárás, és az a vicces, hogy közben még meg is fordult a fejemben spoiler Hm, kedvencet avattam. És soha többé nem tudok ugyanúgy nézni a csókákra.

>!
kávésbögre P
Sarah Perry: Melmoth

Az essexi kígyót olvastam először, őszinte leszek: azt végigszenvedtem. Éppen ezért igyekeztem nem nagyon várni ezt a könyvet, de aztán….
… teljesen beleszerettem. Tökéletes a helyszínválasztás (Prága), izgalmasak a szereplők, nagyon jó a szerkezet (szépen fokozatosan bontakozik ki, hogyan is került össze ez a társaság), nem vagyok nagyon vallásos, de a bibliai „legenda”, mint alapmotívum zseniális ötlet volt. Nagy kedvencem volt a Bűn és bűnhődés, és az abból jövő „áthallások” miatt is még jobban szerettem ezt a könyvet.
Na, ennek a könyvnek hangulata van :)

2 hozzászólás
>!
cintiatekla P
Sarah Perry: Melmoth

Nagyon szerettem olvasni ezt a könyvet, mert nem csak a történet, hanem a hangulata is nagyon tetszett, és magával ragadott. Remekül megírt regény ez, ahol az olvasó képes elhinni, hogy Melmoth legendája egy létező dolog, holott igazából fikció. Részletes és aprólékos, ugyanakkor pörög a történet, és egy percre sem untatott – épp ellenkezőleg, egyszerűen beszippantott a komor világába.

Bővebben: http://www.teklakonyvei.hu/2018/11/sarah-perry-melmoth.html

>!
Arwen 
Sarah Perry: Melmoth

"Nagyon izgatott lettem, amikor megláttam, hogy megjelenik még egy könyv Sarah Perrytől, akinek Az essexi kígyója mindenképpen benne van az idei top tíz könyvemben. Nem is nagyon olvastam utána ennek a művének, bíztam benne, hogy ugyanúgy magával ragad. Sőt, ahogy kicsiny kutakodásomból kiderült, a legtöbb embernek jobban is tetszett ez a kötete.

Sajnos, én most a kisebbségbe tartozok, ugyanis, nemhogy nem nyűgözött le, de még csalódtam is jó nagyot. Ez mondjuk csak is az én problémám, ugyanis a gótikus irodalom – hiába próbálkozok – nem tartozik a kedvenceim közé. Pedig szeretném, de még mennyire! Imádom a misztikus, sejtelmes könyveket, de ez most nem hatott meg, nem kezdtem el tartani Melmothtól, sőt, kicsit úgy éreztem magam, mint egy olyan ember, aki fapofával ül végig egy kabarét."

Bővebben: https://apenchantforfantasy.blogspot.com/2018/12/melmoth.html

>!
Aurinko
Sarah Perry: Melmoth

A vége miatt sokkal jobb véleménnyel fejeztem be az olvasást, mint azt az elején, közepén terveztem.
Elég lassú volt az egész regény, nem igazán lehetett megszeretni a szereplőket, bár rengeteg érdekes embert megismertünk (talán kicsit túl sokat is).
Melmoth wlég ijesztő egy figura, úgyhogy akinek jó a fantáziája, és ijedős is hozzá, az este ne olvassa. Vagy csak nagyon gyermeki lelkem van, az is lehet, na mindegy, a lényeg, hogy számomra Melmoth alakja irtó ijesztő volt.
Az elbeszélés stílusa (a lassúságot leszámítva) nagyon tetszett, és először nem terveztem, de rábeszéltek, hogy olvassam el az írónő másik könyvét is, úgyhogy nagyon kíváncsi vagyok! :)

>!
Pistacchio
Sarah Perry: Melmoth

Az értékelések alapján úgy döntöttem, ez lesz az első olvasmányom a szerzőtől, majd később jön Az essexi kígyó. Tetszett, jó pár résznél félelmetes is volt. Számomra könnyű volt a főszereplővel azonosulni. A ködös prágai helyszín tökéletes volt.


Népszerű idézetek

>!
Niitaa P

Minden, ami korábban történt, előhang volt; minden, ami utána, lábjegyzet.

79. oldal

>!
Virág_Blogger P

A csend több, mint a zaj hiánya. A csendet hallani lehet.

83. oldal

>!
Niitaa P

Vajon, amikor Isten áldását adta a bukásunkra, tudta, hogy ilyen mélyre süllyedünk?

138. oldal

>!
Virág_Blogger P

Én világéletemben csak annyit tudtam, hogy én vagyok a törvény, és hogy a törvény helyes. De most azon tűnődöm, hogy vajon van-e olyan, hogy helyes, és van-e olyan, hogy jó, és hogy ez a kettő nem ugyanaz.

155. oldal

>!
Virág_Blogger P

És Melmoth magányos, társra vágyik, ezért aztán cellákat, elmegyógyintézeteket, kiégett házakat és csatornákat keres fel – és a füledbe suttog, dúdol, és mindig tudja a nevedet. Vagy követ, amerre mész, utakon és sikátorokban a sötétben, vagy meglátogat éjszaka, és várakozón ül az ágyad végén – el tudod képzelni, ahogy megérzed a lesüllyedő matracot, a megmoccanó lepedőt?

93. oldal

2 hozzászólás
>!
Virág_Blogger P

De ki ne hallott volna már arról, hogy az ember akkor nevet a leghangosabban, amikor a legjobban fél?

89. oldal

>!
Virág_Blogger P

Az anyád sosem ültetett a térdére, és mesélte el, hogy Melmoth figyel?

52. oldal

2 hozzászólás
>!
Virág_Blogger P

A Vándor kedvéért – mondta. – A Tanú kedvéért, akit az az átok sújt, hogy az utat rója Jeruzsálemtől Konstantinápolyig, Írországtól Kazahsztánig; a nő kedvéért, aki örökké magányos, akit kiátkoztak az isteni kegyelemből és az emberek társaságából; az ő kedvéért, aki figyel, aki tekintetét bűneidre és vétkeidre veti, akitől Isten még az alvás nyugalmát is megvonta!

52. oldal

>!
Virág_Blogger P

– Mondd csak, londoni vagy essexi vagy?
– Attól tartok, essexi.
– Á! Hát, ezen már nem segíthetünk.

26. oldal

>!
Virág_Blogger P

(…) mit gondolsz, sóvároghatsz olyasmire, amitől közben majd halálra rémülsz?

149. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Carlos Ruiz Zafón: Angyali játszma
Diane Setterfield: A tizenharmadik történet
Ray Bradbury: Gonosz lélek közeleg
Miloš Urban: Héttemplom
Gustav Meyrink: Gólem
Stephen King: Borzalmak városa
Selma Lagerlöf: A halál kocsisa
Bleeding Bride: A téboly kertje
Kelly Creagh: Oblivion – Ébredés
Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!