A ​méregkeverő patikárius 304 csillagozás

Sarah Penner: A méregkeverő patikárius

Egy ​rég elfeledett történet. Egy titkos női szövetség. Egy élet a mérgek és a bosszú árnyékában. Ez A méregkeverő patikárius.

A 18. századi London szűk sikátorainak mélyén egy titkos kis patika körül különös vevőkör alakul. Városszerte azt rebesgetik, hogy a titokzatos Nella gyógykészítménynek álcázott mérgeket árul olyan kétségbeesett nőknek, akik mindenáron meg akarnak szabadulni az életüket megkeserítő férfiaktól. A patikáriust azonban veszélybe sodorja legújabb vevője, egy tizenkét éves, koravén kislány, akinek végzetes hibája olyan események láncolatát indítja el, amelyek a következő évszázadokra is kihatnak.
Eközben napjaink Londonjában egy önjelölt történészkutató, Caroline Parcewell a tizedik házassági évfordulóját tölti magányosan, saját démonai elől menekülve, amikor rábukkan egy apró fiolára, amely megoldhatja a kétszáz évvel ezelőtti gyilkosságok tisztázatlan ügyét. Caroline élete Nella sorsához hasonló, meglepő fordulatot vesz – és nem mindenki… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2021

>!
400 oldal · ISBN: 9789633249253 · Fordította: Novák Petra
>!
Central Könyvek, Budapest, 2021
366 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633249246 · Fordította: Novák Petra

Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Caroline Parcewell · füvesasszony

Helyszínek népszerűség szerint

London


Kedvencelte 28

Most olvassa 19

Várólistára tette 361

Kívánságlistára tette 376

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Málnika>!
Sarah Penner: A méregkeverő patikárius

”Ha valamit megtanultam az elmúlt napokban, akkor az az, hogy mennyire fontos a mélyen eltemetett régi igazságokat új megvilágításban vizsgálni.”

Olvasásra csábító borító, egy nagy adag mágia, a múlt sötét rejtélyei, három különleges női sors és 200 évet magában foglaló váltott szemszögű elbeszélés A méregkeverő patikárius összetevői. Az olvasmányos regény világában a mérgek és a felgyülemlett problémák ellenére jó elmerülni, kifejezetten hangulatos történet, nagy, eredeti fordulatokra azonban nem kell számítani.

A házassági évfordulóját ünneplő Caroline végül férje nélkül utazik Londonba. A véletlen folytán találkozik a sárforgatók csapatával, közéjük beállva egy medvét ábrázoló, érdekes fiolát talál. Így kezd el kutatómunkát végezni egy 200 évvel ezelőtti sorozatgyilkos és egy patika után, felélesztve kalandvágyó énjét és történész tanulmányait. Ám korántsem csak a rejtélyt kutatja, hanem saját, válságba jutott házasságát és félresiklott karrierjét is. Nyomozása pedig elvezeti az 1700-as évek végén élő Nellához, aki mérgeivel kétségbeesett nőknek segített és egy fiatal lányhoz, aki valamilyen módon szintén kapcsolódik a történethez. Szépen bomlanak ki a szálak, azonban a fülszövegben ígért váratlan fordulatok számomra nem voltak meghatározóak, és a végére kicsit ellaposodott a történet. Ám mivel nagyon szeretem a több szálon futó és egymáshoz kapcsolódó, váltott idősíkú történeteket, illetve felfedeztem némi hasonlóságot Joanne Harris regényeivel is, így alapvetően örülök, hogy csodaszép kiadása révén felfigyeltem erre a könyvre.

MissFortune>!
Sarah Penner: A méregkeverő patikárius

Az én szívemhez hozzánőtt ez a kötet, ettől függetlenül több olyan hibája is van, ami mellett nem tudok szó nélkül elmenni.
A történet két idősíkon játszódik. Eleinte fogalmam sem volt, hogy a múlt és a jelen szálait hogyan szövi majd össze az írónő valami értelmessé. Azonban ez szerintem elég jól sikerült. A múlt történései sokkal érdekesebbek, szerintem erre kellett volna nagyobb hangsúlyt fektetni. Nella a 18. századi Londonban éli mindennapjait, hatalmas titok nyomja a lelkét: a nők megsegítésére mérgeket kever, illetve mindenféle ügyes-bajos női dologra is tud gyógyírt nyújtani. Itt jön képbe Eliza, aki egy nagyon kedves kislány, végig szimpatikus volt nekem. (Ugyan fel tudott bosszantani.)
A jelent Caroline képviseli. Ez a szál már sokkal unalmasabbra sikerült. A múlt kellően titokzatos, viszont Caroline picsogását már annyira nem volt izgalmas hallgatni a férjéről. Én rögtön ráébredtem, mennyire egy hihetetlen fazon. Ezzel a szemszöggel sokszor az a probléma, hogy ugyanazokat ismételgeti, már-már megállás nélkül.
A két idősík tetszett végülis, csak az egyik sokkal erősebbre sikerült, mint a másik. A három szemszög meg nem is tudom mennyire kellett ennek az egésznek. Eleinte szokatlan, hiába szerettem olvasni Eliza gondolatait is, nem hiszem, hogy kifejezetten szükséges lett volna.
A méregkeverő patikárius Sarah Penner első könyve, ezt jól mutatják a hibái is. A közepén kicsit elül a történet, a karakterek némelyike kiforratlan, a mágikus realizmust pedig nem igazán véltem felfedezni a könyvben.
Ami még engem felbosszantott, az az, hogy a 18. századi rendőrök sorozatgyilkost emlegetnek, illetve a szereplők is. A sorozatgyilkos fogalmát már az FBI alkotta meg, pont erről szól a Netflixen fellelhető Mindhunter sorozat is. Akárhogy is, a 18. században egyáltalán nem volt ismert a fogalom. Ha már vesszük a bátorságot, hogy ebben a korban játszódó fejezeteket is írjunk, főleg krimit, akkor egy ilyen dolog felett nem jó ötlet elsiklani. Elrontotta az egész korhűségét.
Ejtenék pár szót a borítóról is, mert annyira szépséges, hogy ilyet ritkán látok. Gyönyörűek a színek, olyan jó volt ránézni olvasás közben. Le a kalappal az előtt, aki tervezte.
Összességében jól szórakoztam, jó kikapcsolódást nyújtott. Ha valaki azonban „lerágom a körmöm, olyan izgi” érzést szeretne ettől a könyvtől, az nem jó helyen tapogat. Sajnos ezt nem tudta nyújtani, de ettől függetlenül van benne potenciál.

Mulán P>!
Sarah Penner: A méregkeverő patikárius

A borító gyönyörű de tényleg, a történet már nem tetszett ennyire de nem volt rossz.
Vegyesek az érzéseim, lehetett volna jobb a könyv de nem lett, szeretni akartam de nem ment és idegesít az ilyesmi ami nem fog meg mert akkor minek olvastam el?
A szereplők teljesen jók csak valahogy kicsit lapos ebből sokkal többet ki tudott volna hozni Sarah Penner. Nem akarok róla beszélni.

Kriszta_89 P>!
Sarah Penner: A méregkeverő patikárius

Mikor megláttam, hogy 18. század és London, plusz kis mágia rögtön tudtam, hogy olvasnom kell ezt a könyvet.
A két idősíknál picit megijedtem, mert nekem ezek a könyvek nem igazán szoktak tetszeni, viszont ebben a történetben megnyert. Igaz a jelen szál szerintem gyengébbre sikerült, olykor klisésnek éreztem, de ez nem tudott elvenni az olvasási élményből.
Először igazából 4 csillagot szerettem volna adni, mert a könyv közepe után úgy éreztem picit elül a sztori és egysíkúvá vált, és hogy nem tud már újat mutatni. Viszont a vége teljesen megmentette ettől, nagyon tetszett ahogy meglettek csavarva a történések.
Picit még vártam volna több mágiát, titkot ami fátyolosan körüllengi a történetet, amitől misztikussá válhatott volna, olyan borzongósan. Szerettem Nella és Eliza párosát, a mérgek körül forgó életüket, felfedett titkaikat. Jó volt belesni egy ilyen kis rejtett zugba, titkos tevékenységük apró csínyjeibe.

8 hozzászólás
bhannaa>!
Sarah Penner: A méregkeverő patikárius

Szeretném szeretni! Nagyon! Hisz csodás történet viszont nem tudok elmenni amellett, hogy az írónő a végefelé nagyon elkapkodta és olyan butaságokat kezdett össze-vissza kavarni hogy az valami szörnyű volt! Illetve az is borzasztóan idegesített, hogy folyamatosan ugyanazokat a köröket futottuk le…
Önsajnáltatás, mindenki folyamatosan csak ismételte magát. Utáltam ezt a részét a könyvnek, hisz annyit elvett az összképből :( Sajnálom nagyon, mert valami csodaszép borítója van, és -magamat ismételve- az alaptörténet mesés lenne. Ennek ellenére sok szerethető, izgalmas rész volt a könyvbe. Tetszett az, hogy a szereplők története egybemosódik és minden kapcsolódott mindenhez. Talán Eliza illetve Nella szemszögéből szerettem a legjobban olvasni, hisz eléggé kalandos életük volt. Nagyon örültem hogy -még ha kisebb csipetekben- de beleláthattam egy patikárius életébe és valamennyit én is tudtam tanulni a különböző gyógynövényekről illetve főzetekről! Mindketten szerethető karakterek voltak, illetve a kicsi Eliza meglepően okos volt a korához képest! Caroline már teljesen más tészta… Egyszerűen a falat kapartam mikor az ő szemszögéből kellett olvasnom mert nem láttam mást csak az önsajnáltatást, és saját maga ismétlését! Annyira butuska volt és semmi önereje. Hagyta, hogy elnyomják mind a szülei mind a párja-James. A végére úgyahogy megemberelte magát, de még akkor is nagyon kis elveszettnek látszott. James pedig egy utolsó ************. Próbálok szofisztikált maradni ha róla van szó de egyszerűen nem tudok! Borzalmas egy alak! Ilyen mélyre süllyedni, csak hogy helyre tudjon hozni egy olyan dolgot ami már rég elromlott… Nevetséges egyben szánalmas!

Összeségében lehetett volna sokkal sokkal jobb is ez a könyv, de lám nem minden a borító! :(

5 hozzászólás
Jagika >!
Sarah Penner: A méregkeverő patikárius

Három női főszereplő sorsa elevenedik meg a mű két cselekményszálában. Nella és Eliza történetét megrázóbbnak éreztem, izgalmasabb volt ez a szál. Caroline szerencséje – férje hűtlensége ellenére – az, hogy korunkban több lehetősége van az újrakezdésre. A múlt kutatása remek téma, a főhősnőnk továbbtanulása pedig dicséretes. A feszültséget bennem leginkább az okozta, hogy mindhárom nő életéért aggódtam… spoiler

robinson P>!
Sarah Penner: A méregkeverő patikárius

Egy kissé misztikus, de nagyon is varázslatos mesét olvashattam, ahol a női sorsok kapnak főszerepet. Izgalmas, eredeti az alapötlet, erős, önállóságra törekvő női karakterek világába viszi a kíváncsi olvasót. A szereplők sorsa halálos titkokat rejt.
https://gaboolvas.blogspot.com/2021/12/a-meregkevero-pa…

cicus61 P>!
Sarah Penner: A méregkeverő patikárius

Mondtam már, hogy imádom a két idősíkon játszódó történeteket? Szerintem már párszor biztos :) Ez is egy ilyen történet és teljesen elvarázsolt. Nella egy patikárius, aki részt vett sok férfi halálában, akik megkeserítették a családtagjaik életét. Viszont véleménye szerint ezek a bűnök szétrágják belülről és ezzel bosszulják meg sok ember halálát – szerintem rákos lehetett szegény. Aztán megjelenik Eliza, szintén egy megbízással és egy gazdag nő, aki egy nő halálát akarja és innentől felgyorsulnak az események és minden rosszra fordul. Közben a jelenben ott van Caroline, aki minden álmát feladta a férjéért, aki megcsalta és elárulta. Caroline egy véletlen folytán megtalálja a patikárius egyik fioláját és elkezd nyomozni, közben talál egy új barátot. Menet közben rádöbben, hogy nem fogja újra eldobni az álmait és mások életét élni, hanem belevág hogy megvalósítson mindent, amit szeretett volna. Nekem nagyon tetszett a történet.

Kókuszka>!
Sarah Penner: A méregkeverő patikárius

Ebben a történetben a múlt és a jelen ütközik. A jelen: az amerikai Caroline, a tízedik házassági évfordulóján Londonba látogat férje nélkül, hogy átgondolja életét, a Temze iszapjában talál egy régi gyógyszeres fiolát, a múlt nyomába ered. Kétszáz évvel korábban, Nella átveszi anyja patikáját, de az őt ért fájdalom miatt azonban mérgeket készít, hogy megölje a férfiakat, akik elárulják a nőket, akik hozzá fordulnak a bosszú főzetéért. A történet fokozatosan bontakozik ki tele rejtéllyel, gyilkossággal, bűntudattal, árulással, cselszövéssel. egy csipetnyi varázslattal. Látjuk a tizennyolcadik századvégi Londont sötét sikátoraival, a miniatűr titkos patikát polcaival. üvegcséivel, a nőket, akik kezükbe veszik sorsuk irányítását. Bár nem volt annyira izgalmas, mint vártam, de történetmesélése magával ragadott, karaktereivel együtt.

RTMariann P>!
Sarah Penner: A méregkeverő patikárius

Épp annyira misztikus a belseje, mint a külseje. Tele van mágiával, okkult tudományokkal, emberi sorsokkal és ráadásként detektívtörténeti szál is van benne. Attól tartottam nem lesz egy vidám könyv, de így a végére érve azt mondom, minden teljesen a helyén volt. Mindenki a saját útjára tért és még az utolsó percben is körüllengi a múltat egy misztikus fátyol, amiről csak sejthetjük mit takar :)


Népszerű idézetek

Málnika>!

Ha valamit megtanultam az elmúlt napokban, akkor az az, hogy mennyire fontos a mélyen eltemetett régi igazságokat új megvilágításban vizsgálni.

319. oldal (Central, 2021)

Málnika>!

De már belefáradtam, hogy mindig azt tegyem, amit tennem kellett. Belefáradtam, hogy a gyakorlatias, kockázatmentes, felelősségteljes megoldásokat válasszam. Eljött az idő, hogy azt tegyem, amit tenni akartam.

192. oldal (Central, 2021)

D_E_Kitti>!

– Először van a bizalom, utána az árulás. Ezek összefüggenek. Nem árulhat el olyasvalaki, akiben nem bízol meg.

158. oldal

Kapcsolódó szócikkek: árulás · bizalom
Bomarie>!

Hidd el nekem, ha valami másra vágysz, mint ami most történik veled, senki nem áll az utadba, egyedül te magad.

340. oldal

robinson P>!

Pirkadatra vártam az asszonyt, akinek a levelét a kezemben szorongattam.

(első mondat)

Caedere>!

Két évtizeddel anyám halála után pontosan úgy nyugtattam Elizát, ahogy anyám nyugtatott engem. De miért? Miért teszünk meg mindent, hogy megóvjuk a gyermekek törékeny lelkét? Hiszek így megfosztjuk őket az igazságtól – és a lehetőségtől, hogy felvértezzék magukat, mielőtt az igazság kíméletlenül rájuk töri az ajtót.

221. oldal

vivi_reads>!

Tizenkét perc. Egy emberélet töredéke, mégis éppen elegendő ahhoz, hogy megváltoztassa a sorsunk.

45. oldal

Bomarie>!

[…] a legfontosabb, hogy az ember kövesse az álmait.

340. oldal

Bomarie>!

Magam sem tudtam mire vélni a különös érdeklődésemet, de az biztos, hogy végtelenül untatott, amikor a tanteremben a többiek a polgárháborúról és a világ hataloméhes vezetőiről vitatkoztak. Számomra a történelem varázsa a rég elfeledett élet apró részleteiben és a hétköznapi emberek ki nem mondott titkaiban rejlett.

16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: történelem
Belle_Maundrell >!

[…] az ember gyakran kénytelen elhallgatni azt, amit a leginkább el akar mondani.

109. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Lucy Strange: A nővérek átka
Rachael Lippincott – Mikki Daughtry – Tobias Iaconis: Két lépés távolság
Brigid Kemmerer: A Curse So Dark and Lonely – Sötét, magányos átok
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért
Karády Anna: A füredi földesúr
Zeruja Salev: Szerelmes élet
Rácz-Stefán Tibor: Nincs hozzád hasonló
Abby Jimenez: Az élet túl rövid ahhoz, hogy ne merj szeretni
Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája
Debbie Macomber: Szerelem karácsonyra