Marilla ​a Zöld Oromból 237 csillagozás

Sarah McCoy: Marilla a Zöld Oromból

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egy ​hiánypótló, szeretetteli történet arról, milyen is volt az élet a Zöld Oromban Anne érkezése előtt.

A 19. századi Prince Edward-sziget tájain játszódó, csodásan szórakoztató és megindító kosztümös regény a vénkisasszony, Marilla Cuthbert fiatalkorába kalauzolja az olvasókat. Lerántja a leplet mindazokról a döntésekről, melyek következtében a szívfájdalom, ugyanakkor a korábban elképzelhetetlen nagyszerűség is beköszönt az életébe.

A bátor és törekvő Marilla Cuthbert mindössze tizenhárom éves, amikor az egész élete a feje tetejére áll – szeretett édesanyja gyermekszülés közben életét veszti. Avonlea-ben − ebben a mindentől elzárt szigeten lévő kicsi, összetartó mezővároskában − az élet nem tartogat túl sok lehetőséget a lányoknak. Marilla egyetlen kapcsolata a külvilághoz a nénikéje, Elizabeth „Izzy” Johnson, az édesanyja nővére, akinek sikerült elmenekülnie Avonlea-ből egészen St. Catharines nyüzsgő városáig.

Az önfejű vénkisasszony sikerén felbátorodva… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2022
374 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635613625 · Fordította: Sárai Vanda
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
374 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635613625 · Fordította: Sárai Vanda
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
374 oldal · ISBN: 9789632456188 · Fordította: Sárai Vanda

1 további kiadás


Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

Matthew Cuthbert · Marilla Cuthbert · Clara Cuthbert · Hugh Cuthbert

Helyszínek népszerűség szerint

Avonlea · Zöldmanzárdos-ház


Kedvencelte 20

Most olvassa 8

Várólistára tette 190

Kívánságlistára tette 149

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Márk_2011>!
Sarah McCoy: Marilla a Zöld Oromból

Gyermekkorom kedvence volt Anne története, és a Váratlan utazás. Mikor megláttam, hogy Marilla története megjelenik, nagyon megörültem! Mindig talány volt számomra, ő, és Matthew spoiler
Érdekes volt úgy olvasni, hogy tudtam itt nem lesz spoiler. Jó volt minden perc amit velük tölthettem, és én nagyon szerettem Izzy karakterét is. Zöld Orom számomra bakancs listás kislány korom óta! Az írónő egy kérdést szeretett volna megválaszolni… Mi történt Marilla és John között? Én választ kaptam! Köszönöm!

2 hozzászólás
meseanyu P>!
Sarah McCoy: Marilla a Zöld Oromból

Sokszor félek az ilyen regényektől, amelyek egy általam nagyon szeretett szerző világát írják tovább, de most szerencsére nem kellett csalódnom, Sarah McCoy tökéletesen megoldotta ezt az eléggé veszélyes feladatot. Mert kevés népszerűbb írónő van Montgomerynél, és talán egy képzeletbeli településnek sincs annyi rajongója, mint Avonlea-nak.Nagy ötlet volt megírni Marilla történetét, egy olyan sztorit, amelynek ismerjük a végét, de mégis rendkívül izgalmas arról olvasni, hogy miért is így alakultak a dolgok. Lélektanilag roppant meggyőző, hangulatilag tökéletes, nyelvileg felér az eredeti művek színvonalához, én semmi hibát nem találtam benne.

3 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Sarah McCoy: Marilla a Zöld Oromból

Fantasztikus hangulata volt ennek a könyvnek, imádtam minden sorát. Szerettem, hogy ott lehetek Zöld Orom megszületésénél, a jótékonysági vásárokon, a vasárnapi templomi alkalmakon, a hímzőkörben és hallhattam a pletykákat a derék, jólelkű avonlea-i lakosoktól.
Mindenkit nagy élmény volt megismerni fiatalon, a kislány Marillát pedig nagyon a szívembe zártam. Megtudhatjuk, hogyan indult a barátságuk Rachellel és hogy alakult Marilla élete, milyen érzelmekben és eseményekben volt része, mi és ki formálta, alakította a gondolkodását, kik voltak rá hatással és mi történt a családjában, ami elvezetett odáig, hogy életük delén ketten élnek Zöld Oromban, Marilla és Matthew.
Bővebben: http://www.konyvutca.hu/2021/11/sarah-mccoy-marilla-zol…

2 hozzászólás
Kriszta_89 P>!
Sarah McCoy: Marilla a Zöld Oromból

Szívet melengető történet, amit napjainkban olvasva a lelkemet simogatta. Olyan közösség életébe csöppenhetünk, amit hiányolok a mai világból. Törődtek az emberek egymással, kommunikáltak és nagyobb szeretettel voltak egymás felé. Van bennük hit és remény, nem keseregtek, hanem próbálták a legjobbat kihozni mosolyogva.
Marilla története belopta magát a szívembe, méltó előzménye az Anne sorozatnak. Együtt tudtam érteni sok gondolatával, ahogy élte az életét. A szerelemben még, ha nem is volt sikerélménye, tudta hogy mi a jó számára és ezt az útját meg is tudta élni.
Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, felemeli az ember lelkét és rengeteg leckét tartogat.

8 hozzászólás
Nono_ P>!
Sarah McCoy: Marilla a Zöld Oromból

Prince Edward – sziget számomra a békét, a bajtársiasságot és a szeretetet jelképezi.
Csodálatos volt az az alázat, amivel az írónő megírta ezt a könyvet, és ami a legjobban tetszett, hogy képes volt visszarepíteni tökéletesen Lucy Maud Montgomery családias világába.
Felemelő és szívfacsaró volt egyes pillanatokat megélni és tudni bizonyos történetszálaknak a végét. De örülök, hogy jelen lehettem, mikor a ház megkapta a felejthetetlen Zöld Orom nevet, ahol nevettek, sírtak és örök barátságra leltek a szereplők.
Már csak egy kérdés maradt bennem. Nem akarja az írónő esetleg a Váratlan utazást folytatni könyvformátumban? Én tuti vevő lennék rá.

7 hozzászólás
K_Kata99 P>!
Sarah McCoy: Marilla a Zöld Oromból

„Nem kell egyetértened emberekkel ahhoz, hogy szeresd őket.”

Annyira csodás utazás ez a könyv!
Hangulatának köszönhetően csak úgy sodor magával a történet: érzed a talpad alatt a nap melegét, a frissen sült kenyér illatát, együtt szeretnél sürögni Marillával a konyhában és nap mint nap bejárni Matthew-val Zöld Orom rejtett zugait.
A Cuthbert család története megmutatja, hogy boldog életet annyiféleképp lehet élni, ahányféleképp csak megálmodjuk.

7 hozzászólás
Porcsinrózsa>!
Sarah McCoy: Marilla a Zöld Oromból

Üdítő volt olvasni minden lapját. Végre pont azt kaptam, amit vártam. Felhőtlen kikapcsolódást, a szórakoztatás mellett komoly, megszívlelendő gondolatokat. Kiváló karakter ábrázolásokat, gyönyörű tájleírásokat. Azt kell mondanom, hogy Sarah McCoy az én ízlésem szerint semmiben nem marad le Montgomery stílusától, sőt, úgy gondolom, egységes egészet alkot vele. Számomra még egy hajszállal talán élvezhetőbb, könnyedebb, levegősebb is, mint az eredeti.
Különösen jó volt olvasni a szereplők fiatal koráról, a családok előéletéről úgy, hogy előzetes ismereteim voltak az olvasmányaim, és a látott filmsorozatok alapján a Prince Edward – sziget lakóiról, Avonlea városkájának pletykára éhes, dolgos polgárairól.
A regény minden sora örömet jelentett nekem, bátran ajánlom azoknak az olvasótársaimnak, akik már az előzményeit is a szívükbe zárták.

13 hozzászólás
Edmond>!
Sarah McCoy: Marilla a Zöld Oromból

„ – Kívánj valamit!
Marilla elfogadta, simogatta az ujjai között, mielőtt végül hangosan is kimondta volna, mire vágyik. Túl régóta hallgatott róla.
– Jó lenne egy nap megtapasztalni egy gyermek szeretetét.”

Kisírt szemekkel írom ezeket a sorokat, ugyanis éppen most fejeztem be a Marilla a Zöld Oromból regényt, amely az egyik legszebb dolog volt, ami történt velem könyvek terén és olyan elképesztő sokat adott nekem, amire egyáltalán nem számítottam.

Hatalmas öröm volt újra Avonlea-ben járni, ami számomra mindig „váratlan” és egyben különleges utazás, Sarah McCoy olyan szépen vezette a könyv sorait, mintha L. M. Montgomery írásait olvastam volna, de hiszen az író rokon lélek, így nem meglepő a tény: ráérzett az Anne világára és nagyon jól tudta, hogyan működik, imádtam a fejezeteket bevezető tájleírásokat, a karakterek ábrázolását, az egész mondatvezetést – méltó előzménytörténete ez a könyv az Anne sorozatnak.

A főhősnő Marilla, akinek gyermek, kamasz, fiatal felnőtt és középkorába nyerhetünk betekintést, amikor a Zöld Orom épült és amikor ugyanolyan barátságból szerelem bontakozott ki közte és John Blythe között, ahogyan később Anne és Gilbert között is. Habár tudtam, mi lesz a történet vége, így is kíváncsian olvastam, izgultam a szereplőkért és habár fiktív történet, könnyen el tudom képzelni azt is, hogy ugyanilyen eredettörténetet gondolhatott volna ki Montgomery is – ha megírja.
Közben rájöttem, ha egyszer én is egy karakter lennék Avonlea-ből, Rachelt testesíteném meg, ami humoros rádöbbenés volt számomra, de csodás volt látni őt gyerekekként és azt, milyen erős barátság alakul ki Marilla és közte.
A könyv nagy meglepetése volt Marilla anyjának testvére, Izzy, aki külön színt vitt bele a történetbe. Emellett nagyon örülök, hogy a rabszolgák helyzete és az Amerikai Polgárháború is fontos szerepet kapott.

Mindent összevetve egy keserédes könyvet olvashattam végig, amely többször is meghatott, megríkatott, de közben megnevettetett is, örömöt adott, de ami számomra a legfontosabb: azt a melegséget és szeretetet, amit az Anne könyvek olvasása során éreztem, és amiért mérhetetlenül hálás vagyok a könyv írójának.
Csak ajánlani tudom, olvassátok el mindenképpen!

BMKata>!
Sarah McCoy: Marilla a Zöld Oromból

Érdekes volt megismerni Marillát ifjú korában. Elképzelni, milyen lehetett, miért alakult úgy az élete, ahogy. Rachelt sem ilyennek képzeltem fiatalon, bár idősen is van benne szeretet barátnője iránt, ezért sejtettem, hogy fiatal korában is így volt. Egyszer tett egy megjegyzést a Váratlan utazás egyik epizódjában, ahol Marilla vénlánysága és vélt vagy valós kérői voltak a fő téma (az epizód címére nem emlékszem): Na igen, tudjuk, hogy John Blythe tett némi halvány kísérletet az udvarlásra. (Valami hasonló.) Nem volt az olyan halvány, ezek szerint.
Már ott is világos volt, hogy csak csípkelődik, itt bebizonyosodott, hogy spoiler.
A vége nekem furcsa volt, ahogy befejeződött, picit hiányérzetem van, olvastam volna még néhány dologról.

2 hozzászólás
Kiss_Julianna>!
Sarah McCoy: Marilla a Zöld Oromból

Sok jót hallottam már a könyvről. Igaz nem ismerem Anne történeteit, de most már kíváncsi vagyok rájuk. Marillának hamar fel kellett nőnie. Édesanyja halála véget vetett gyeremek korának. A neki tett ígérete kísérte végig a további tetteit. Ezért helyezett mindent, és mindenkit saját maga elé. Sajnáltam, hogy Johnal így alakultak a dolgok.


Népszerű idézetek

Könyvmolyképző KU>!

A történelemben számos olyan példa akad, akik nem házasodtak meg, mégis boldogok voltak. Ki mondta, hogy egy férfinak vagy egy nőnek muszáj férjnek vagy feleségnek lennie? Hiszen egyszerűen önmaguk is lehetnek.

hajdumara>!

Nem kell egyetértened emberekkel ahhoz, hogy szeresd őket.

292. oldal

Könyvmolyképző KU>!

Minden egyes percben döntéseket kell hoznunk: mely igazságok fontosak annyira, hogy hangosan is kimondjuk őket, és melyek azok, amelyeket elég, ha mi magunk tudunk. Ez hatalom. Józannak kell lenned. Bármikor meggondolhatod magad, amikor csak akarod, de szavakat nem lehet visszavonni. Soha.

Könyvmolyképző KU>!

Marilla körbenézett a körülötte állókon, abban a házban, amit az édesapja és az édesanyja épített. Minden egyes zegzugban azokat a döntéseket látta viszont, amik formálták, és elvezették őt ehhez a pillanathoz. Nem tudott volna egyet sem megváltoztatni anélkül, hogy az ne érintette volna az egészet.

Kapcsolódó szócikkek: Marilla Cuthbert
Bea_Könyvutca P>!

Ki mondta, hogy egy férfinak vagy egy nőnek muszáj férjnek vagy feleségnek lennie?Hiszen egyszerűen önmaguk is lehetnek. Ráadásul a világban nagyobb bajok is voltak, mint a szerelem, a gerlék és az esküvői harangok.

298. oldal

Panni154>!

Az egyetlen megjósolható eleme a következő napnak, hogy megjósolhatatlan, mit tartogat. Így hát aggódni sem érdemes, amíg az ember nem tudja, mivel is áll szemben.

Bartha_Niké P>!

Minél idősebb leszek, annál inkább látom az igazságot. A nagyszerűséget bárhol meg lehet találni. Nem kell nagyszabásúnak lennie. A nagyszerűség a hétköznapiságban rejlik. Talán ott a leginkább. Emlékezz erre, Marilla!

50. oldal

Valcsa>!

Mindig kényelmetlenül érezte magát a bájcsevegés finom árnyalatai közepette. Hogy vagy? Jól, és te? Csodás időnk van. Valóban, Istentől kaptuk a napot, és Isten el is veheti tőlünk. Hogy van az édesanyád? Igazán derűs mostanság, és a tiéd? Jól, jól, kedves, hogy kérdezed. És így tovább.
Két ember akár órákig képes ezt folytatni, és a végén egyáltalán semmivel sem tudnak többet, mint előtte.

99. oldal

Trixi>!

A nagyszerűséget bárhol meg lehet találni. Nem kell nagyszabásúnak lennie. A nagyszerűség a hétköznapiságban rejlik.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kasie West: Szerelem karnyújtásnyira
Kasie West: P.S. I like You
Kasie West: Helyek, ahol még sosem jártunk
Leiner Laura: Higgy nekem
Leiner Laura: Ég veled
Bakó Liza: Csíííz!
Cathy Cassidy: Mályvacukor égbolt
Marni Bates: Rocksztárt kaptam karácsonyra
Leiner Laura: Mindig karácsony
Meg Cabot: Tinibálvány