Fedezd fel a csokoládé történetét és kultúráját e varázslatos könyv segítségével! A kis kötet számos érdekes adatot ismertet, és a fenségesen finom receptekkel édes kísértésbe visz. Tartalom: Az istenek eledele Finom felfedezés Mágikus babok Csodagyógyszer Édes élvezet Csokoládé-robbanás Kakaóültetvényeken Csokoládégyárban Sokféle töltelék Csokoládéfajták Európa legjobbjai A csoki kóstolása Csokoládé a világban Egy kis luxus A csokoládé jövője A csoki és az ünnepek Sós ételek ízesítője A csokoládé egészséges A csokoládé művészete Hihetetlen, de igaz Pompás csokoládétorta Ropogós brownie-k Csokoládékrém Háromcsokis korongok Csilis forró csokoládé Csokoládétortácská
A csokoládé kis könyve 16 csillagozás
Enciklopédia 34
Szereplők népszerűség szerint
Helyszínek népszerűség szerint
Várólistára tette 3
Kívánságlistára tette 3
Kiemelt értékelések
Imádom a csokoládét. Mindenféle formában rajongok érte. Eddig még nem olvastam a csokoládé történetéről, de most sok érdekességet megtudhattam.
A könyv végén található receptek közül többet is lefénymásoltam, biztosan ki fogom őket próbálni.
Különösen izgatja a fantáziám a chilis forró csokoládé és a diós brownie gondolata.
Minden, amit a csokoládéról tudni akart, egy pufi fedelű, cuki kiskönyvben. Ez lehetne a marketingszövege is könyvnek, természetesen pici túlzással, hiszen kis mérete miatt limitált a benne található információ is. Mondjuk azt, hogy nagyjából a 70%-át már ismertem (mert olyan vagyok, mint Gombóc Artúr, és utánanéztem a csoki történetének). Ha ezt nem számítjuk, és mondjuk gyerek-ismeretterjesztő vonalra rakjuk, akkor érdekes lehet, színes képekkel, illusztrálva igazán jó élmény lehet a csokis könyvet lapozgatni.
Érdekes könyv. Nem tud túl sokat, de azt maximálisan adja. Ajándékkönyvnek jó lehet, cagy csokiimádóknak, nekem picit kevés volt.
Én nem vagyok nagy csokoholista, a könyvet is csak ajándékba vettem, és előtte tartottam egy tesztolvasást. Maga a kivitelezés cuki, nagyon guszták a csokis képek, és a rajzok is aranyosak. Sok érdekesség van benne, amiről én még nem hallottam, és ötletes volt a végére betenni néhány receptet, amikor a kis csokimániások már teljesen bepörögtek, és elkapja őket a nasiláz.
Viszont szerintem kicsit elfogultan (nyilván) mutatja be a kakaóbab termesztését. Nem hiszem, hogy mondjuk Ghánában vidám családok termesztik teljes harmóniában. Pont mostanában láttam valami dokumentumfilmet, ami arról szólt, hogy mennyire kizsákmányolják a munkásokat, virágzik a gyermekmunka, alig kapnak érte pénzt, a kakaóültetvények miatt meg kinyírják az esőerdőket. Szóval ez kissé rontott az élményen, de végül is ennek a könyvecskének nem annyira az objektív tájékoztatás a lényege, inkább egy kis jutalomfalat a csokoholistáknak, szóval én is megpróbálok úgy tekinteni rá.
(@Luna_Iceshard, ha meghalsz, téged is egy liter forró csokival meg egy halom Milkával temetünk el. :P)
Mindig szeretek a csokiról olvasni, mert amellett, hogy jól szórakozom, igazolást is nyerek arra, hogy nem falánk csokoholista vagyok, hanem az egészségemért teszek :D
Ami biztos, hogy ennyi csokievés mellett a szívem makkegészséges, az elmém éles, a boldogsághormonjaim pedig örömtáncot járnak.
Maga a könyv aranyos, imádom a kis puha műanyag borítóját, a szerkesztése pedig az enciklopédiákra emlékeztet a lapszéli kis rajzokkal és az ahhoz tartozó magyarázatokkal.
Mondjuk egy kissé utópisztikus és idealista feltételezni, hogy a jövőben az autók is csokival fognak működni, legalábbis én olvastam olyan cikket, amiben azt taglalták, hogy eltűnhet a csoki a Földről…. az nem lehet… Viszont szívesen inhalálnék vele, ha azt megvalósítanák, bár tuti, hogy a függője lennék :P Mindig szippantgatnám :D (És a túlvilágra is természetesen a csokiszagot követve mennék.)
Viccet félretéve, a recepteket nagyon ötletesnek találom a végén. Köszönöm @Belle_Maundrell -nek, hogy nekem ajándékozta ezt a könyvet! :) Most pedig megyek és eszek egy kis 99%-os étcsokit az egészségem érdekében.
Ui.: nagyon kíváncsi lennék arra a legdrágább csokoládéra, milyen ízű lehet…
Amilyen rövid, olyan érdekes kis könyv ez. A csokoládé történetét részletesen megismerhetjük belőle, a kezdetektől napjainkig, és sok érdekességet is tartalmaz. Nagyon jók az illusztrációk, és a végén szereplő recepteket is biztosan ki fogom próbálni.
Vigyázat, éhesen, csokoládétól mentesen a könyv súlyos nyálelválasztási és korgási problémákat okozhat!
Aranyos, informatív kis könyvecske, most kedvet is kaptam egy kis csokievéshez. Egy pont levonás, amiért számos dolog nem volt újdonság (oké, nem a könyv hibája, hogy tudtam már, de akkor is…) A legjobb része a végén van, néhány olyan recepttel, amiket még nem próbáltam, de mindenképpen ki fogok.
Édes kis könyv, hogy szóviccel éljek. :) Mielőtt elkezdődne, bátorít a könyvet értékesítő idegen nyelvű weboldal meglátogatására, de azért óvatosságra int a biztonságos internetezés kapcsán.
A kakaó és csokoládé hátteréről, a különféle édességek elkészítéséről (a könyv végén néhány klasszikus recepttel), kóstolásáról, egészségügyi hatásairól, étkezési hagyományairól, tudományos fejlesztéseiről(!) és egyéb érdekességekről tájékoztató tartalmat fényképek és magyarázó rajzok kísérik (pl. tudatosítják az olvasóban, hogy a pontszemű, fordított gyertyatartó-hajú sápatag nőalak az Mária Terézia).
Kicsit idejétmúltnak tartom, mert egy netes böngészéssel is megszerezhető az információ manapság. Az alig féltucat recept pedig szakácskönyvvé sem teszi.
Népszerű idézetek
A svájciak évente fejenként 9,5 kg csokoládét fogyasztanak. Ezzel az első helyen állnak a világon.
31. oldal
A történelem során a csokoládé fontos és különleges étel volt. Kétezer évvel ezelőtt a mexikói emberek egy tollas istenről regéltek, aki magára haragította a többi istent, mert megtanította az embereknek, hogy hogyan készítsék el az istenek eledelét – a csokoládéitalt.
7. oldal
A spanyol apácák Mexikóba mentek, hogy prédikáljanak a bennszülötteknek, és megtanulták tőlük a csokoládékészítést.
14. oldal
A temperált csokoládé sima és fényes, és selymesnek érezzük, amikor a szánkban elolvad.
23. oldal
Miután egy darab csokoládét tettünk a szánkba, adjunk időt magunknak, és hagyjuk elolvadni. Így érezhetjük a legjobban minden ízét és aromáját, sőt még a textúráját is. Az elolvadt csokoládé sima és selymes, és nem szemcsés, morzsalékos. Ha túl sok kakaóvajat tartalmaz, akkor olvadás közben bevonja a szájpadlásunkat. Amikor végül rágni kezdjük, lassan tegyük – élvezzünk minden pillanatot!
33. oldal
A csokoládé iránt vágyat nem lehet semmilyen más édes étellel csillapítani.
50. oldal
A fa tudományos neve Theobroma cacao, ami görögül azt jelenti: istenek eledele, és a csokoládé szerelmesei pontosan ezt tartják róla.
6. oldal
A maják annyira kedvelték a csokoládéhabot, hogy más, gabona alapú italaik tetejére is ráöntötték.
10. oldal
Egy olasz város, Perugia ad otthont a világ első szállodájának, amit teljes egészében a csokoládénak szenteltek. Három emeletét Tejnek, Sötétnek és Giandujának (ez egy mogyorós csokoládé) nevezik, és a vendégeknek a szoba kulcsa mellé egy tábla csokoládét adnak. A hotelnak óriási csokoládéboltja van, és az éttermében All-Cacao Menu-t ajánlanak – minden ételük kakaót tartalmaz.
51. oldal
Hasonló könyvek címkék alapján
- Carol Deacon: Tortacsodák ·
Összehasonlítás - Christine McFadden – Christine France: Nagy csokoládé enciklopédia ·
Összehasonlítás - Jill Colonna: Párizs, te édes! ·
Összehasonlítás - Édes sütemények ·
Összehasonlítás - Mario Busso – Carlo Vischi: Csokoládé – édes és sós ·
Összehasonlítás - Rózsa Klára: Édes és sós házi sütemények ·
Összehasonlítás - Szabó Vilma: Vilma néni süteményeskönyve ·
Összehasonlítás - Jámbor Mariann – Pasch Julianna: Házi sütemények ·
Összehasonlítás - Csokoládés csodák ·
Összehasonlítás - Szovátai Vass: Muffinsütés ·
Összehasonlítás