Throne ​of Glass – Üvegtrón (Üvegtrón 1.) 2204 csillagozás

Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón

Az ​ismert világ leghíresebb orgyilkosa. Celaena Sardothien gyönyörű és halálos. A sors nagy dolgokat tartogat a lenyűgöző, ifjú nő számára.

Távolvég sötét, nyomorúsággal teli sóbányáinak mélyén egy megviselt,tizennyolc éves lány robotol a rabszolgák között. Életfogytiglanig tartó kényszermunkára ítélték. Hiába képezték ki a földrész legjobb orgyilkosai. Hiába lett a halálos mesterség leghíresebb művésze. Elkövetett egy végzetes hibát. Elfogták.

A kegyetlen börtönbe egy napon különös látogató érkezik. Az ifjú és felettébb jóképű Westfall kapitány meglepő ajánlatot tesz a rettegett orgyilkosnak. Szabad lehet, ha előtte végrehajt egy hihetetlenül vakmerő és elképesztően nehéz feladatot. Az ország koronahercege bajnokot akar küldeni az apja halálos versenyére. Csatasorba állnak a birodalom legtehetségesebb tolvajai és legkönyörtelenebb harcosai. A küzdelem tétje az életben maradás. Ha győz, Celaena visszanyeri a szabadságát. Függetlenül attól, hogy képes lesz-e… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

Kiadói ajánlás: 14 éves kortól · Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
544 oldal · ISBN: 9789633731789 · Fordította: Varga Csaba
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
544 oldal · ISBN: 9789633731772 · Fordította: Varga Csaba
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
544 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633731802 · Fordította: Varga Csaba

5 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Üvegtrón

330 tag · 213 karc · Utolsó karc: 2020. szeptember 25., 18:46 · Bővebben


Enciklopédia 31

Szereplők népszerűség szerint

Celaena Sardothien · Chaol Westfall · Dorian Havilliard · Nehemia Ytger · Nox Owen · Elena Galathynius Havilliard · Kaltain Rompier · Orsófej Philippa · Adarlan királya · Pelor · Theodus Brullo · Georgina királyné · Káin · orgyilkos · Perrington herceg

Helyszínek népszerűség szerint

Rifthold/Résvár · Távolvég


Kedvencelte 843

Most olvassa 147

Várólistára tette 756

Kívánságlistára tette 801

Kölcsönkérné 15


Kiemelt értékelések

kellyolvas P>!
Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón

Egy pillanatig sem kell gondolkoznom azon, mivel rántott magához a történet, már az első oldalaktól: belecsöppentem egy nagyon jól felépített fantasy világba, amelyhez foghatót idén még nem olvastam. Középkori hangulatú háttérrel, erős karakterekkel találkoztam, és egy olyan lebilincselően izgalmas, misztikus, harcos cselekménnyel, ami valóban letehetetlenné tette a könyvet. Egy kegyetlen király uralja ezt a világot, aki száműzte a varázslatot a birodalmából, újabb és újabb területeket kíván megszerezni, bármi áron. Szüksége van a legjobb bérgyilkosra, ezért versenyt indít, párbajokkal, és ahogy fogynak a résztvevők, a feszültség egyre nő, a kezedhez ragasztva a könyvet. A végső küzdelem olyan jól sikerült, hogy előre odaadom az éves összesítésem Best Fight díját ennek a jelenetnek, ami filmszerű, átérezhető minden szúrás, törés, az elakadó lélegzetig.
Az írónő debütáló regénye az Üvegtrón, de meglehetősen hosszú a történet előélete. Az egyik legnagyobb fanfiction oldalon már 2002-ben felbukkant, ahol a legnépszerűbb történetek között szerepelt 2008-ig, amikor a kiadás miatt levette a szerző. Tehát aki a fülszöveg alapján Az éhezők viadala középkori változatának tartaná a sztorit, alaposan téved.
Elsőkönyves létére az írónő stílusában, a leírásokban nem találtam hibát, a cselekmény az elején ugyan lassan indul be, de ahogy a palotába érünk, fejezetenként egyre jobban nő a feszültség. Tökéletes kombinációt kapunk a harcos párbajokból, a misztikus rejtélyekből és a nagyon is valóságos véres gyilkosságokból, ugyanakkor a humor sem hiányzik, a három fő karakter rendszeresen ugratja egymást. A szerelmi szál, ami leginkább egy szerelmi háromszögként van jelen, nem nyomja el a történetet, épp annyit kapunk belőle, ami lágyítja kissé a sötét hangulatot. Külön értékeltem, hogy a könyvben szereplő összes kapcsolat építkező jellegű, nincsenek instant barátságok, szerelmek.
Celaena karaktere számomra üdítően hatott, nagyon megkedveltem. Nyolc évesen esett fogságba, miután a családját megölték, az alvilág vezére nevelte fel, kitanította minden fortélyra, harcművészetre, a leghírhedtebb bérgyilkossá tette a lányt. Amikor elárulták és fogságba esett, akkor sem tört meg, férfiakat megszégyenítő kitartással túlélte a sóbányában töltött hónapokat. A fogság minden percében a szabaduláson agyalt, és amikor a herceg küldötte felajánlja neki a szabadság ígéretét, nincs min gondolkoznia. A palotában szembesül az ellenségességgel, intrikákkal, és bár azt gondolnánk egy bérgyilkos kemény, kegyetlen, – ez nem jön rosszul balhé esetén – sokszor a bájos, lányos, öltözködni is imádó oldalát is megcsillantja.
Ez a lány kitartó, erős, független, és van önbizalma, ami elég ritka a ya főhősnőknél, én élveztem, hogy végre van valaki, aki nem nyavalyog a külsején, vagy a tehetségét illetően. Celaena jól végzi a dolgát, a legjobb akar lenni, de természetesen neki is van sebezhető oldala. A szabadság mellett egyformán vágyik a szeretetre is, igazi emberi kapcsolatokra, amiből oly kevés jutott neki az utóbbi 10 évben.
Miután pár hét alatt regenerálódik a szervezete a sóbányában elszenvedett ínség után, kibontakozó szépségét és személyiségét Choal kapitány és Dorian herceg is csodálja. Míg Choal visszafogottabb, nehezen megnyíló férfi, mégis sokkal jobban élveztem a kettejük jeleneteit. Valahogy a kapcsolatukat reálisabban el tudom képzelni, mint a herceggel.
Dorian élete hercegként sem könnyű, az apja kegyetlen elvárásainak kell megfelelnie, holott minden gondolatával a békét kívánja. Az olvasó annak ellenére könnyen megkedveli, hogy eléggé nőcsábász, mivel szellemes, okos, vonzó. Nos, akkor adjuk hozzá a tényt, hogy ez a két pasi legjobb barátai egymásnak! Vajon meddig?
A további szereplők is remekbe szabottak, Nehemia és Nox voltak a kedvenceim. A legnagyobb bajban is szövetségest jelentettek Celaenának.
A történetet még számtalan apró elem tette élvezetesebbé számomra, ilyen volt a főhősnő és Dorian olvasási mániája, a palota könyvtára, Celaena kutyusa, kódfejtés, démonok, mágia, fali szőnyeg mögött rejtőző titkos ajtók, folyosók, édességmánia és még sorolhatnám.
Összességében remek fantasyt olvashattam, ami a műfaján belül óriási kedvenc lett.

8 hozzászólás
nat>!
Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón

Olyan volt ez az egész, mintha három gyerek királyosat-katonásat-orgyilkososat játszana.
Komolytalan, unalmas, érthetetlen és gagyi volt.
Ezt a könyvet egyszerűen szégyen fantasynak hívni. Ez egy limonádé egy fiatal lányról, aki valami érthetelen okból egy nagyon badass bérgyilkosnak van beállítva, holott mindenki jobban járt volna, ha továbbra is csak a csini ruháit válogatja. Úgy még talán tetszett is volna…
Teljesen tudományos-fantasztikus dolog, miként állhat ez a könyv 90%-on…
Nem ragozom tovább.

32 hozzászólás
Ashriver>!
Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón

A kezdet egy kissé lassú volt. De miután beindultak az események, minden tökéletes lett. Elkezdtem megismerni, megérteni a szereplőket és a szándékaikat. A vége epikus volt. Főleg a párbaj. Magam elé tudtam képzelni az egészet, az embereket, a harcot, az egész akciót.
A könyv humorát is nagyon bírtam. Nem volt annyira hangsúlyos, de megvoltak a pillanatai. Főleg Celaena és Chaol párbeszédei. A beszólások. Nem is annyira meglepő, hogy a legtöbb karakter mennyire bölcs és okos. Nem volt kiszámítható. Mindenki rejtegetett valamit.
Ez a világ, amit az írónő megalkotott briliáns. A hatalmas könyvtár a milliónyi könyvével, az üvegtrón és maga a kastély a rejtett alagútjaival és kamráival, a síremlék, Mort, minden. Lenyűgöző. Csodálatos. És maga Celaene… badass orgyilkos, akiben több van, mint azt az első könyvben akár csak sejtenénk.
Nagy kedvenc!

5 hozzászólás
Orsi999>!
Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón

Már rég olvastam olyan könyvet, ami ennyire magával ragadt volna. Az biztos, hogy az írónő nagyon tud írni. Teljesen beszippantott a történet. Amint elkezdtem nem tudtam letenni. Érdekes, izgalmas és vicces is egyben. Egyszer sem volt unalmas.
A szereplők szerethetőek, főleg Dorian és Chaol. Celaena meglepően okos és művelt ahhoz képest, hogy csak egy orgyilkos legyen. Van egy sejtésem vele kapcsolatban, de ez csak a következő részekben derül ki, hogy igaz-e.

Ittimi78>!
Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón

Oké. Már értem, miért ilyen magas ez a százalék… :))

Ez egy jól megírt YA (14 éves kortól már imádni fogják a lányok).
Mert egyesíti a fantasy-t, a történelmi romantikát, a krimit és az akciót :D Megspékelve egy belevaló és szeretni való főhősnővel (aki 18 éves, de úgy beszél és viselkedik, mint egy 15 éves) és két bátor, hősies fiúval, a koronaherceggel és a királyi testőrség vezetőjével.
Az első olyan tini regény, ahol ha a főhősnő duzzog és hisztizik, nem idegesít, inkább megnevettet. Igazán szerethető karakter.

Egyfolytában a Párválasztóra emlékeztetett, mert ugye, itt is a király, ill. a koronaherceg kegyeiért folyik a küzdelem, csak kicsit másképp… És amikor már azt hinném, hogy oké, itt a főhősnő orgyilkosokkal fog megküzdeni nők helyett és erről szól majd a könyv, rájövök, hogy hoppá, van még más is: mágia, rejtélyek, sorozat gyilkosságok, intrikák, bálok, démonok, szörnyek, rémjelek és még sok minden, ami miatt nehéz volt letenni a könyvet, még így, 36 éves fejjel is :D

A második részt is biztos, hogy olvasni fogom, bár már sejtem előre, hogy szerelmi háromszögbe fogok pottyanni; de úgy tűnik, enélkül már nem élet az élet, mint ahogy egyetlen tini fantasy-ból se maradhat ki mostanában :D

spoiler

17 hozzászólás
Madama_Butterfly>!
Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón

Ebből sokkal többet is ki lehetett volna hozni…
Az alapötlet határozottan jó, a cselekmény sem lenne rossz, ha… és ez a ha egy picit több kifejtést igényel. Egy orgyilkos nem ilyen. Pláne nem akkor, ha egy 17 éves lányról beszélünk. Celaena még egy középkori világban sem hiteles, ha egy tinit, egy kegyetlen gyilkost, egy börtönből szabadult elítéltet és egy hercegkisasszony-szerű lányt próbálunk meg összegyúrni. Nem és nem! A túl sok néha túl kevés, és sajnos itt most ez történt.
Az alapsztori ettől függetlenül érdekel (remélem, hogy a főhősök azért erős jellembeli fejlődésen fognak még átesni), valamint könyvnek ettől függetlenül vannak szerethető és izgalmas pontjai is, és ez az, ami miatt nem rettenek el a következő kötettől.

4 hozzászólás
Naiva P>!
Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón

Jó történet, szerethető szereplőkkel, kedvelhető főszereplővel, akit nagyon nehéz komolyan venni. Hehe…. Hiszi a piszi. Addig oké, hogy fantasy, de meeehh….
Egy kemény badass csajra számítottam, akivel nem lehet spoiler, de helyette egy hisztis dívát kaptam. Egyszerűen hihetetlen volt számomra, hogy tapasztalhatott ennyit, miként lehetett olyan képzett bérgyilkos, – mint amiről főleg csak említés szintjén kap képet az olvasó – olyan fiatalon. Benne maradt méltóság….hihetetlen.
Ami viszont nagyon tetszett az a kis kezdetleges „szerelmi háromszögecske”, ami valójában nem tartozna bele a szerelmi sokszögek halmazába. Annál szórakoztatóbb volt . A két ellentétes természetű és származású férfi jó barátok és nem mérgezte meg a kapcsolatukat a „szerelem".
Az egyik szeszélyes, kacér, tipikus Prince Charming, a másik távolságtartó nehezebben mutatja ki az érzelmeit. A világ egyszerre volt érdekes és zavaros. A vége pedig igazán pörgős volt. Kíváncsian várom a folytatást.

6 hozzászólás
Törpillaa P>!
Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón

❤ Imádom. ❤ Már régóta szerettem volna megszerezni, és elolvasni ezt a könyvet, de mindig akadt más ami jobban érdekelt. De most végre a kezemben tarthatom és olvashatom, hála az unokatesóméknak akiktől szülinapomra kaptam. :-) ❤ Teljes magával ragadt a történet. Imádom Celaenát és Chaolt, Dorian, Nehemiát, és a kis Fürge is nagy kedvenc lett. Izgalmas, fordulatos, csavaros történet, misztikus, fantasy, nagyon jól felépített világba csöppentem olvasás közben, már az elején magával sodort. Celaena nagyon bátor, és erős, kitartó csajszi volt egész végig. Már nem ez volt az első könyvem az írónőtől, amit olvastam, de nekem ez is tetszett, bár az elején kicsit zavart, hogy nem Celaena meséli el a történetét, és egy kicsit zavaró is volt. De aztán beindultak az események, és elfelejtettem, hogy valaha is zavart. Mert már nem tudtam másra figyelni csak a történtekre. Az írónő csodálatosan kidolgozta a szállakat, én imádtam, és egy kis humort is felfedeztem, na meg a romantika. :-D Nekem nagyon tetszett, mindenkinek csak ajánlani tudom, én imádtam. Tuti, hogy újraolvasós lesz, és fogom is folytatni a sorozatot. :-)

6 hozzászólás
Kawaii_vIVIv>!
Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón

Kellemes csalódás számomra ez a könyv. Többen írták, hogy unalmas az eleje, számomra nem tűnt annak. Persze Celaena mint orgyilkos tényleg elég nevetséges, hiába próbálta beállítani badass hősnőnek, ez nem igazán jött össze. Pedig nagyon sokszor elhangzott, hogy ő a legjobb stb háááát ezt azért nehéz elhinni. Talán jobb lett volna, ha Chaol, Dorian, Celaena kicsit idősebbek, mert néha még a korukhoz képest is gyerekesebben viselkedtek.
Chaol…nem tudom miért is kéne olvadoznom tőle, az rendben van, hogy spoiler , és ezért jár a hála neki ezerrel, de miért is kéne elolvadnom tőle??? Olyan semmilyen volt szegény, bár lehet a következő részben többet fog mutatni magából.
Dorian viszont annyira cukipofi :)))))) Celaena-t azt hittem megfojtom a végén, miaz, hogy spoiler
Első résznek nem volt rossz, kíváncsi vagyok a folytatásra. :)

Pillecukorkám>!
Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón

Szóval az elejét eltekintve egy nagyon jó könyvet kaptam készhez! A borítója ugyan nem tetszett egy kicsit sem,de a tartalma annál inkább! Imádtam a benne lévő szálakat,az ilyen olyan történéseket! Nem is gondoltam volna azt,hogy ez a könyv majd így meghódít engem! A tegnapi napon amikor a kezembe vettem igazság szerint nem akartam semmi mást csak egy kicsit elveszni a könyvek zárt világába! Elsőnek teljes mértékben azt hittem,hogy ez nem fog sikerülni,de azután kezdtek beindulni a dolgok,egyre jobban megtetszett az egész történet és úgy gondoltam,hogy végre megnyugodhatok. Sosem gondoltam volna,hogy én a nagy szerelem faló majd képes leszek úgy elolvasni egy ilyen könyvet,hogy ne legyen rajtam semmi tünete a szerelemnélküliségnek nevezett betegségnek! (: Igazság szerint ezt én találtam ki ugyanis a Madarak a dobozban-tol is rám tört ugyan ez a betegség ami persze miután elkezdtem fellélegezni,hogy milyen jó is valójában teljesen alább hagyott! Szóval én teljes mértékben egyetértek most már a barátaimmal és most már én is beállok az ajánlók közé!(: ♥

Bővebb értékelés itt:
https://www.blogger.com/template-editor.g…


Népszerű idézetek

Cheril>!

    – Sajnálatos módon az olvasás mostanára már kiment a divatból.
    – Semmi baj. Annál több jut nekem.

83. oldal, 8. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Celaena Sardothien · Chaol Westfall · könyv · olvasás
1 hozzászólás
engiee>!

    – Menjen innen! Mindjárt meghalok – nyöszörögte Celaena a párnájának.
    – Egy szép hölgy nem halhat meg egy szál magában – jelentette ki Dorian, és megsimogatta a lány kezét. – Szórakoztassalak egy érdekes történettel a halálod pillanatában? Miről olvassak neked?
    Celaena elrántotta a kezét.
    – Szívesen meghallgatnám a fafejű herceg történetét, aki nem akarta békén hagyni az orgyilkost.
    – Ó, imádom azt a mesét! Annyira szép a vége. Tudtad, hogy az orgyilkos csak színlelte a betegséget? Így akarta felhívni magára a herceg figyelmét. Ki gondolta volna? Milyen dörzsölt nőszemély. A hálószobai jelenet pedig egyszerűen lenyűgöző. Érdemes elolvasni a végét is, pedig előtte mennyi ostobaságot fecsegnek!

348. oldal 34. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Celaena Sardothien · Dorian Havilliard
2 hozzászólás
Nes>!

    – Ébredj! – hallotta Chaol dühös hangját. – Szedd össze magad!
(…)
    – Mennyi ideig aludtam? – suttogta. Nem kapott választ. – Mondjad, már, mennyi ideig aludtam?
    Ekkor viszont észrevette, hogy a kapitány arca is enyhén piros.
    – Te is elaludtál?
    – Csak egy kicsit, de aztán felébredtem. Te viszont összenyálaztad a vállamat.

381. oldal, 37. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Celaena Sardothien · Chaol Westfall
4 hozzászólás
Sheila_7>!

– Sajnos az előbbi kis mese miatt kénytelen leszel úgy tenni, mintha kedvelnél. Különben az emberek átlátnak a szitán.
    – Úgy tűnik, hogy ugyanolyan kifacsart humorérzéked van, mint a koronahercegnek.
    – Lehet, hogy ő lesz a legjobb barátom, téged meg kirekesztünk, csak hogy megpukkadj a sárga irigységtől.

110. oldal, 10. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Celaena Sardothien · Chaol Westfall · Dorian Havilliard
Sheila_7>!

A könyvtárakban a legkülönfélébb gondolatok rejtőztek. Ezek némelyike veszélyesebb és erősebb volt még a legfélelmetesebb fegyvernél is.

83. oldal, 8. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Celaena Sardothien · könyvtár
Aquarius>!

– Bármire képes vagy, ha elszánod magad.

531. oldal, 54. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Elena Galathynius Havilliard
5 hozzászólás
anikho>!

    – Milyen barátom vagy, hogy nem viszel magaddal, vagy nem maradsz velem?
    – Mi az, hogy barátod? – mordult fel a kapitány. A lány elpirult.
    – Hát talán helyesebb volna, ha „duzzogó kísérőnek" neveznélek. Vagy „vonakodó ismerősnek", ha az jobban tetszik – töprengett, ám ekkor a legnagyobb meglepődésére a fiatalember elmosolyodott.

231-232. oldal, 23. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Celaena Sardothien · Chaol Westfall
2 hozzászólás
Andus>!

    – Gyere, odaviszlek az ágyadhoz.
    – Nem úgy vagyok rosszul – méltatlankodott az orgyilkos. Chaol leült az ágy szélére, és elkezdte felhajtani a takarókat. A belépő cseléd elkomorodva bámulta a padlót borító mocskot. Hátrakiáltott segítségért.
    – Hát akkor hogy van rosszul?
    – Megjött a… – dadogta nagy nehezen, és olyan forróvá vált az arca, hogy majdnem megolvasztotta vele a padlót. Jaj, te sötét fajankó! – Visszatért a havibajom.
    A következő pillanatban már a kapitány arca is úgy lángolt, mint a lányé. Hátralépett, és beletúrt rövidre nyírt barna hajába.
    – Én… ha tehát… akkor most talán távozom – dadogta, és meghajolt. Celaena minden baja ellenére önkéntelenül is elmosolyodott, mert a vitéz testőr olyan gyorsan eltűnt a szobájából, hogy azt akár menekülésnek is tarthatta volna. Ráadásul Chaol megbotlott a küszöbben, és majdnem kizuhant az előszobába.

346-347. oldal, 34. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Celaena Sardothien · Chaol Westfall
7 hozzászólás
Roni_olvas>!

Az ember igenis jó. Valahol mélyen mindenkiben ott van a jóság parányi morzsája. Ott kell hogy legyen.

370. oldal, 36. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: jóság
Dyus33 P>!

Celaena undorodó pillantást vetett az ételre. Elfintorította az orrát. – Nem szereted a lazacot?
    – Utálom a halat. Inkább meghalok, mint hogy egyek belőle.
    – Ez meglepő – felelte a testőr, és nagyot harapott az ételbe.
    – Miért?
    – Mert árad belőled a halszag.
     Celaena dühösen eltátotta a száját. Odabent jól látszott a félig megrágott kenyér és marhahús. A férfi megcsóválta a fejét.
    – A harcban egész jó vagy, de viselkedni meg kellene tanulnod.

131. oldal, 13. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Celaena Sardothien · Chaol Westfall

A sorozat következő kötete

Üvegtrón sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Mary E. Pearson: Az árulás szíve
V. E. Schwab: Egy sötétebb mágia
Sara Raasch: Hó mint hamu
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs
Renée Ahdieh: Harag & hajnal
Stephanie Garber: Legendary
Arwen Elys Dayton: Seeker
Alwyn Hamilton: A vég hősnője
Brandon Sanderson: A Végső Birodalom 1-2.
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna