Throne ​of Glass – Üvegtrón (Üvegtrón 1.) 3302 csillagozás

Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón

Az ​ismert világ leghíresebb orgyilkosa. Celaena Sardothien gyönyörű és halálos. A sors nagy dolgokat tartogat a lenyűgöző, ifjú nő számára.

Távolvég sötét, nyomorúsággal teli sóbányáinak mélyén egy megviselt,tizennyolc éves lány robotol a rabszolgák között. Életfogytiglanig tartó kényszermunkára ítélték. Hiába képezték ki a földrész legjobb orgyilkosai. Hiába lett a halálos mesterség leghíresebb művésze. Elkövetett egy végzetes hibát. Elfogták.

A kegyetlen börtönbe egy napon különös látogató érkezik. Az ifjú és felettébb jóképű Westfall kapitány meglepő ajánlatot tesz a rettegett orgyilkosnak. Szabad lehet, ha előtte végrehajt egy hihetetlenül vakmerő és elképesztően nehéz feladatot. Az ország koronahercege bajnokot akar küldeni az apja halálos versenyére. Csatasorba állnak a birodalom legtehetségesebb tolvajai és legkönyörtelenebb harcosai. A küzdelem tétje az életben maradás. Ha győz, Celaena visszanyeri a szabadságát. Függetlenül attól, hogy képes lesz-e… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

544 oldal · ISBN: 9789633731789 · Fordította: Varga Csaba

Kapcsolódó zóna

Üvegtrón

437 tag · 236 karc · Utolsó karc: 2023. október 27., 17:28 · Bővebben

Celaena Sardothien · Dorian Havilliard · Chaol Westfall · Nehemia Ytger · Nox Owen · Elena Galathynius Havilliard · Kaltain Rompier · Orsófej Philippa · Adarlan királya · orgyilkos · Pelor · Theodus Brullo · Georgina királyné · Hollin Havilliard · Káin · Perrington herceg

Rifthold/Résvár · Távolvég

MissFortune>!
Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón

Nagyon régóta kerülgettem már ezt a könyvet, de eljött az a pont, hogy rendesen cikinek éreztem, hogy nem volt még a kezemben, pedig még fantasy rajongó is vagyok.
Lassan, döcögősen indul, szerintem sok is volt ennek a cselekménynek az 544 oldal. A karakterek szerethetőek, illetve a későbbiekben már fejezetről fejezetre történt valami izgalmas. (Na, mondjuk nehéz eltekinteni attól, hogy Dorian és Celaena nem hiteles túlzottan, Chaol áll ahhoz a legközelebb.) A világ, amit lefest nagyon ígéretes, biztos vagyok benne, hogy bőven lesznek még fordulatok. További pozitívum, hogy a fantasy szálat átszövi a történelmi romantikus jelleg, de éppen megfelelő mértékben. Apropó romantika, 2 remek férfi főszereplőt is kaptunk. Általában nem bírom a szerelmi háromszögeket, de itt még viszonylag emészthető volt.
Az erőpróbákra lehetett volna nagyobb hangsúlyt fektetni, vagy kicsit izgalmasabb próbákat kitalálni, mert ez nem lett túl fantáziadús. Ez kicsit bántotta a csőrömet, hiszen több heti eseményről van itt szó, ami rengeteg próba, de leginkább az ezekre történő felkészülésről olvashattunk.
A nagy áttörés sajnos nem érkezett meg; nem volt meg az a “letehetetlen” érzés, ahhoz pár évvel hamarabb kellett volna olvasnom. Ettől függetlenül érdekel, mi lesz az orgyilkos lány sorsa a továbbiakban.

kellyolvas P>!
Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón

Egy pillanatig sem kell gondolkoznom azon, mivel rántott magához a történet, már az első oldalaktól: belecsöppentem egy nagyon jól felépített fantasy világba, amelyhez foghatót idén még nem olvastam. Középkori hangulatú háttérrel, erős karakterekkel találkoztam, és egy olyan lebilincselően izgalmas, misztikus, harcos cselekménnyel, ami valóban letehetetlenné tette a könyvet. Egy kegyetlen király uralja ezt a világot, aki száműzte a varázslatot a birodalmából, újabb és újabb területeket kíván megszerezni, bármi áron. Szüksége van a legjobb bérgyilkosra, ezért versenyt indít, párbajokkal, és ahogy fogynak a résztvevők, a feszültség egyre nő, a kezedhez ragasztva a könyvet. A végső küzdelem olyan jól sikerült, hogy előre odaadom az éves összesítésem Best Fight díját ennek a jelenetnek, ami filmszerű, átérezhető minden szúrás, törés, az elakadó lélegzetig.
Az írónő debütáló regénye az Üvegtrón, de meglehetősen hosszú a történet előélete. Az egyik legnagyobb fanfiction oldalon már 2002-ben felbukkant, ahol a legnépszerűbb történetek között szerepelt 2008-ig, amikor a kiadás miatt levette a szerző. Tehát aki a fülszöveg alapján Az éhezők viadala középkori változatának tartaná a sztorit, alaposan téved.
Elsőkönyves létére az írónő stílusában, a leírásokban nem találtam hibát, a cselekmény az elején ugyan lassan indul be, de ahogy a palotába érünk, fejezetenként egyre jobban nő a feszültség. Tökéletes kombinációt kapunk a harcos párbajokból, a misztikus rejtélyekből és a nagyon is valóságos véres gyilkosságokból, ugyanakkor a humor sem hiányzik, a három fő karakter rendszeresen ugratja egymást. A szerelmi szál, ami leginkább egy szerelmi háromszögként van jelen, nem nyomja el a történetet, épp annyit kapunk belőle, ami lágyítja kissé a sötét hangulatot. Külön értékeltem, hogy a könyvben szereplő összes kapcsolat építkező jellegű, nincsenek instant barátságok, szerelmek.
Celaena karaktere számomra üdítően hatott, nagyon megkedveltem. Nyolc évesen esett fogságba, miután a családját megölték, az alvilág vezére nevelte fel, kitanította minden fortélyra, harcművészetre, a leghírhedtebb bérgyilkossá tette a lányt. Amikor elárulták és fogságba esett, akkor sem tört meg, férfiakat megszégyenítő kitartással túlélte a sóbányában töltött hónapokat. A fogság minden percében a szabaduláson agyalt, és amikor a herceg küldötte felajánlja neki a szabadság ígéretét, nincs min gondolkoznia. A palotában szembesül az ellenségességgel, intrikákkal, és bár azt gondolnánk egy bérgyilkos kemény, kegyetlen, – ez nem jön rosszul balhé esetén – sokszor a bájos, lányos, öltözködni is imádó oldalát is megcsillantja.
Ez a lány kitartó, erős, független, és van önbizalma, ami elég ritka a ya főhősnőknél, én élveztem, hogy végre van valaki, aki nem nyavalyog a külsején, vagy a tehetségét illetően. Celaena jól végzi a dolgát, a legjobb akar lenni, de természetesen neki is van sebezhető oldala. A szabadság mellett egyformán vágyik a szeretetre is, igazi emberi kapcsolatokra, amiből oly kevés jutott neki az utóbbi 10 évben.
Miután pár hét alatt regenerálódik a szervezete a sóbányában elszenvedett ínség után, kibontakozó szépségét és személyiségét Choal kapitány és Dorian herceg is csodálja. Míg Choal visszafogottabb, nehezen megnyíló férfi, mégis sokkal jobban élveztem a kettejük jeleneteit. Valahogy a kapcsolatukat reálisabban el tudom képzelni, mint a herceggel.
Dorian élete hercegként sem könnyű, az apja kegyetlen elvárásainak kell megfelelnie, holott minden gondolatával a békét kívánja. Az olvasó annak ellenére könnyen megkedveli, hogy eléggé nőcsábász, mivel szellemes, okos, vonzó. Nos, akkor adjuk hozzá a tényt, hogy ez a két pasi legjobb barátai egymásnak! Vajon meddig?
A további szereplők is remekbe szabottak, Nehemia és Nox voltak a kedvenceim. A legnagyobb bajban is szövetségest jelentettek Celaenának.
A történetet még számtalan apró elem tette élvezetesebbé számomra, ilyen volt a főhősnő és Dorian olvasási mániája, a palota könyvtára, Celaena kutyusa, kódfejtés, démonok, mágia, fali szőnyeg mögött rejtőző titkos ajtók, folyosók, édességmánia és még sorolhatnám.
Összességében remek fantasyt olvashattam, ami a műfaján belül óriási kedvenc lett.

FairyDust P>!
Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón

Régi értékelés (1 csillag) 2016-ban.
off

Újraolvasás, 2023, 3 csillag.
Nos, végig olvastam újra és nem gondolom annyira rossznak mint elsőre. Nagyon látszódik, hogy ez az írónő első könyve és az is érződik, hogy a tini korosztálynak írodott. 13-14 évesen lehet nagyon élveztem volna, de felnőtt fejjel nehéz elvonatkoztatni bizonyos dolgoktól.
A főszereplő lány nagyon kislányos, fura a viselkedése, egy badass karakter nem ilyen jellemrajzzal operál. Borzalmasan hosszú, túlírt. 300-400 oldal bőven elég lett volna rá.
A fordítás nagyon minőségtelen, a fajtiszta szó még mindig fáj… egy fordítónak/korrektornak ezt tudnia kéne, hogy fajtatiszta, hisz ezért kapja a fizetését… elvileg….
Nem tudom, hogy a sorozat többi része jobb lesz-e, de ez az első rész túl sokat akar, de nagyon keveset markol.
Nem bántam meg hogy elolvastam újra, nem horribilis, de borzalmasan átlagos, és nem értem miért ennyire populáris, ennél vannak sokkal jobb YA könyvek.

Ashriver>!
Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón

A kezdet egy kissé lassú volt. De miután beindultak az események, minden tökéletes lett. Elkezdtem megismerni, megérteni a szereplőket és a szándékaikat. A vége epikus volt. Főleg a párbaj. Magam elé tudtam képzelni az egészet, az embereket, a harcot, egyszóval mindent.
A könyv humorát is nagyon bírtam. Nem volt annyira hangsúlyos, de megvoltak a pillanatai. Főleg Celaena és Chaol párbeszédei. A beszólások. Nem is annyira meglepő, hogy a legtöbb karakter mennyire bölcs és okos. Nem volt kiszámítható. Mindenki rejtegetett valamit.
Ez a világ, amit az írónő megalkotott briliáns. A hatalmas könyvtár a milliónyi könyvével, az üvegtrón és maga a kastély a rejtett alagútjaival és kamráival, a síremlék, Mort, minden. Lenyűgöző. Csodálatos. És maga Celaene… badass orgyilkos, akiben több van, mint azt az első könyvben akár csak sejtenénk.
Nagy kedvenc!

Ittimi78>!
Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón

Oké. Már értem, miért ilyen magas ez a százalék… :))

Ez egy jól megírt YA (14 éves kortól már imádni fogják a lányok).
Mert egyesíti a fantasy-t, a történelmi romantikát, a krimit és az akciót :D Megspékelve egy belevaló és szeretni való főhősnővel (aki 18 éves, de úgy beszél és viselkedik, mint egy 15 éves) és két bátor, hősies fiúval, a koronaherceggel és a királyi testőrség vezetőjével.
Az első olyan tini regény, ahol ha a főhősnő duzzog és hisztizik, nem idegesít, inkább megnevettet. Igazán szerethető karakter.

Egyfolytában a Párválasztóra emlékeztetett, mert ugye, itt is a király, ill. a koronaherceg kegyeiért folyik a küzdelem, csak kicsit másképp… És amikor már azt hinném, hogy oké, itt a főhősnő orgyilkosokkal fog megküzdeni nők helyett és erről szól majd a könyv, rájövök, hogy hoppá, van még más is: mágia, rejtélyek, sorozat gyilkosságok, intrikák, bálok, démonok, szörnyek, rémjelek és még sok minden, ami miatt nehéz volt letenni a könyvet, még így, 36 éves fejjel is :D

A második részt is biztos, hogy olvasni fogom, bár már sejtem előre, hogy szerelmi háromszögbe fogok pottyanni; de úgy tűnik, enélkül már nem élet az élet, mint ahogy egyetlen tini fantasy-ból se maradhat ki mostanában :D

spoiler

Orsi999>!
Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón

Már rég olvastam olyan könyvet, ami ennyire magával ragadt volna. Az biztos, hogy az írónő nagyon tud írni. Teljesen beszippantott a történet. Amint elkezdtem nem tudtam letenni. Érdekes, izgalmas és vicces is egyben. Egyszer sem volt unalmas.
A szereplők szerethetőek, főleg Dorian és Chaol. Celaena meglepően okos és művelt ahhoz képest, hogy csak egy orgyilkos legyen. Van egy sejtésem vele kapcsolatban, de ez csak a következő részekben derül ki, hogy igaz-e.

Kollár_Betti I>!
Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón

A könyvtárakban a legkülönfélébb gondolatok rejtőztek. Ezek némelyike veszélyesebb és erősebb volt még a legfélelmetesebb fegyvernél is.

Igazából ezzel az első kötettel úgy voltam, hogy nem arról volt szó, hogy nem tetszett, csak egyszerűen úgy éreztem, alig történik valami. És amikor végre volt is egy kis akció, valahogy nekem picit kevés volt az, ahogyan ezt megjelenítette az írónő.

Ugye az egész sztori alapja az, hogy Celaena egy orgyilkos és ez szinte minden oldalon ki is van hangsúlyozva, de közben a gyakorlatban ebből alig észlelünk valamit. Egy kutyabarát, könyvmoly, a bókoktól zavarba jövő lányt látunk, aki oké, tud küzdeni és keményen állja a sarat, ha arról van szó, de szó sincs arról, hogy „jégből lenne a szíve” vagy különösebben „halálos” volna, mint ahogy azt a borító hirdeti. Világos, hogy amúgy mennyire fiatal és miken ment keresztül, de egyszerűen nekem nem jött át az a karakter, amit meg akartak jeleníteni.

Ami a szerelmi háromszöget illeti, én ugye ezzel mindig bajban vagyok: abszolút nem a könyv hibája, mert sosem lelkesedem azért, mikor a főhősnőnek egyszerre két férfi is tetszik. De Chaol személyisége és a karaktere izgalmas volt és érdekes, úgyhogy az sokat dobott az olvasásélményen.

Kicsit extrább próbákra és több izgalomra meg akcióra számítottam, éppen ezért mindenképp folytatom a sorozatot, mert érdekel, hogyan tovább!

Madama_Butterfly>!
Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón

Ebből sokkal többet is ki lehetett volna hozni…
Az alapötlet határozottan jó, a cselekmény sem lenne rossz, ha… és ez a ha egy picit több kifejtést igényel. Egy orgyilkos nem ilyen. Pláne nem akkor, ha egy 17 éves lányról beszélünk. Celaena még egy középkori világban sem hiteles, ha egy tinit, egy kegyetlen gyilkost, egy börtönből szabadult elítéltet és egy hercegkisasszony-szerű lányt próbálunk meg összegyúrni. Nem és nem! A túl sok néha túl kevés, és sajnos itt most ez történt.
Az alapsztori ettől függetlenül érdekel (remélem, hogy a főhősök azért erős jellembeli fejlődésen fognak még átesni), valamint könyvnek ettől függetlenül vannak szerethető és izgalmas pontjai is, és ez az, ami miatt nem rettenek el a következő kötettől.

Mollii>!
Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón

Nagyon sokáig halogattam ezt a könyvet, sokaknál azt hallottam, hogy lassan lehet vele haladni, unalmas. De csak rávettem magam az olvasására. És milyen jól tettem! Imádtam!
Egész végig Éhezők viadala és Tüskék és rózsák udvara feelingem volt :) A fülszöveg alapján teljesen másra számítottam, mint ami történt. Nagyon tetszettek a kihívások, így nem csak egyszerűen harcoltak egymással a bajnokok a túlélésért, hanem ügyességi feladatok is voltak.
Celaena karakterét is imádtam, bár egy kicsit máshogy képzeltem el.
Újraolvasós könyv lesz :)

DarknessAngel>!
Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón

Erre nem számítottam. Persze gondoltam, hogy jó lesz, na de ennyire? Ahogy elkezdtem már le se tudtam tenni. Imádtam minden egyes kis sort és a szereplőket is. A királyt annyira ellenszenvesnek találtam, és még ezt is annyira jó volt olvasni, teljesen át lehetett élni Celaena helyzetét.
Én Westfall kapitányt sokkal jobban megkedveltem, mint Doriant. Chaol annyira aranyos volt a számomra, ahogy lassan elkezdett kötődni Celaenához.
Az egész történet magával ragadott, a párbajról nagyon jó volt olvasni és az előtt is volt mindig min izgulni. Örülök, hogy Celaena észhez tért a herceggel kapcsolatban, és a következő részekben inkább a kapitánnyal fog összemelegedni. Már alig várom. :)

Cheril>!

– Sajnálatos módon az olvasás mostanára már kiment a divatból.
– Semmi baj. Annál több jut nekem.

83. oldal, 8. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Celaena Sardothien · Chaol Westfall · könyv · olvasás
engiee>!

– Menjen innen! Mindjárt meghalok – nyöszörögte Celaena a párnájának.
    – Egy szép hölgy nem halhat meg egy szál magában – jelentette ki Dorian, és megsimogatta a lány kezét. – Szórakoztassalak egy érdekes történettel a halálod pillanatában? Miről olvassak neked?
    Celaena elrántotta a kezét.
    – Szívesen meghallgatnám a fafejű herceg történetét, aki nem akarta békén hagyni az orgyilkost.
    – Ó, imádom azt a mesét! Annyira szép a vége. Tudtad, hogy az orgyilkos csak színlelte a betegséget? Így akarta felhívni magára a herceg figyelmét. Ki gondolta volna? Milyen dörzsölt nőszemély. A hálószobai jelenet pedig egyszerűen lenyűgöző. Érdemes elolvasni a végét is, pedig előtte mennyi ostobaságot fecsegnek!

348. oldal 34. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Celaena Sardothien · Dorian Havilliard
Nes P>!

– Ébredj! – hallotta Chaol dühös hangját. – Szedd össze magad!
[…]
    – Mennyi ideig aludtam? – suttogta. Nem kapott választ. – Mondjad, már, mennyi ideig aludtam?
    Ekkor viszont észrevette, hogy a kapitány arca is enyhén piros.
    – Te is elaludtál?
    – Csak egy kicsit, de aztán felébredtem. Te viszont összenyálaztad a vállamat.

381. oldal, 37. fejezet

Sheila_7 I>!

– Sajnos az előbbi kis mese miatt kénytelen leszel úgy tenni, mintha kedvelnél. Különben az emberek átlátnak a szitán.
    – Úgy tűnik, hogy ugyanolyan kifacsart humorérzéked van, mint a koronahercegnek.
    – Lehet, hogy ő lesz a legjobb barátom, téged meg kirekesztünk, csak hogy megpukkadj a sárga irigységtől.

110. oldal, 10. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Celaena Sardothien · Chaol Westfall · Dorian Havilliard

83. oldal, 8. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Celaena Sardothien · könyvtár
Aquarius >!

– Bármire képes vagy, ha elszánod magad.

531. oldal, 54. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Elena Galathynius Havilliard
Andus>!

– Gyere, odaviszlek az ágyadhoz.
    – Nem úgy vagyok rosszul – méltatlankodott az orgyilkos. Chaol leült az ágy szélére, és elkezdte felhajtani a takarókat. A belépő cseléd elkomorodva bámulta a padlót borító mocskot. Hátrakiáltott segítségért.
    – Hát akkor hogy van rosszul?
    – Megjött a… – dadogta nagy nehezen, és olyan forróvá vált az arca, hogy majdnem megolvasztotta vele a padlót. Jaj, te sötét fajankó! – Visszatért a havibajom.
    A következő pillanatban már a kapitány arca is úgy lángolt, mint a lányé. Hátralépett, és beletúrt rövidre nyírt barna hajába.
    – Én… ha tehát… akkor most talán távozom – dadogta, és meghajolt. Celaena minden baja ellenére önkéntelenül is elmosolyodott, mert a vitéz testőr olyan gyorsan eltűnt a szobájából, hogy azt akár menekülésnek is tarthatta volna. Ráadásul Chaol megbotlott a küszöbben, és majdnem kizuhant az előszobába.

346-347. oldal, 34. fejezet

anikho>!

– Milyen barátom vagy, hogy nem viszel magaddal, vagy nem maradsz velem?
    – Mi az, hogy barátod? – mordult fel a kapitány. A lány elpirult.
    – Hát talán helyesebb volna, ha „duzzogó kísérőnek" neveznélek. Vagy „vonakodó ismerősnek", ha az jobban tetszik – töprengett, ám ekkor a legnagyobb meglepődésére a fiatalember elmosolyodott.

231-232. oldal, 23. fejezet

Roni_olvas>!

Az ember igenis jó. Valahol mélyen mindenkiben ott van a jóság parányi morzsája. Ott kell hogy legyen.

370. oldal, 36. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: jóság
Sheila_7 I>!

– Szeretem a zenét. Amikor felcsendül a muzsika, én… Teljesen elveszek benne. Érti, hogy miről beszélek? Egyszerre leszek üres és mégis teli. Érzem, ahogy körülöttem elsüllyed az egész világ. Amikor játszom, akkor… Kivételesen nem elpusztítok valamit. Hanem létrehozok.

314. oldal, 30. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Celaena Sardothien · zene

Népszerű triviák

Beatrice8 P>!

Nagy vonalakban egy Hamupipőke újramesélésnek készült, ahol Hamupipőke nem táncolni megy a bálba, hanem megölni a herceget.

[throneofglass.fandom.com]

Beatrice8 P>!

A könyv első változatának Queen of Glass(Üvegkirálynő) volt a címe és az írónő online tette közzé a FictionPressen.

[throneofglass.fandom.com]

vörös_áfonya>!

Celeana május 3-án született, tehát a horoszkópja Bika. Neve a Celaeno névből ered, mely jelentése ”dark one”, és a Celaeno nevet viseli egy csillag is a Bika csillagképben.

[www.google.com]

Üvegtrón sorozat · Összehasonlítás