11. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján
13. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján
17. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján
27. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Queen ​of Shadows – Árnyak királynője (Üvegtrón 4.) 1670 csillagozás

Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Első a bosszú, a többi várhat…

Celaena Sardothien mindenkit elvesztett, aki a szívéhez közel állt, végül mégis visszatért a birodalomba, hogy bosszút álljon, felszabadítsa egykor dicsőséges királyságát és szembeszálljon múltja árnyékaival…
Tiszta szívéből elfogadta, hogy ő Aelin Galathynius, Terrasen királynője. De mielőtt visszaszerezné trónját, harcolnia kell.
Küzdeni akar unokatestvéréért, aki harcosként az életét is kész feláldozni érte, a barátjáért, aki egy borzalmas tömlöcben sínylődik és a kegyetlen király rabságában tengődő népéért, akik rendületlenül várják eltűnt királynőjük dicső visszatérését.
A New York Times bestseller sorozat negyedik kötetében folytatódik Celaena szenvedélyes és időnként fájdalmas epikus utazása, mely fenekestül forgathatja fel az életét.

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
812 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633998380 · Fordította: Hetesy Szilvia
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
816 oldal · ISBN: 9789633998403 · Fordította: Hetesy Szilvia
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
816 oldal · ISBN: 9789633998410 · Fordította: Hetesy Szilvia

4 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Üvegtrón

411 tag · 234 karc · Utolsó karc: 2022. december 16., 12:52 · Bővebben


Enciklopédia 40

Szereplők népszerűség szerint

Celaena Sardothien · Rowan Whitethorn · Dorian Havilliard · Chaol Westfall · Aelin Ashryver Galathynius · Feketecsőrű Manon · Aedion Ashryver · Lysandra · Lorcan Salvaterre · Abraxos · Elide Lochan · Feketecsőrű Asterin · Fürge · Nesryn Faliq · Kaltain Rompier · Arobynn Hamel · Evangeline · Feketecsőrű Sorrel · Adarlan királya · Vernon Lochan · Perrington herceg

Helyszínek népszerűség szerint

Terrasen · Rifthold/Résvár · Morath · Vaults


Kedvencelte 618

Most olvassa 82

Várólistára tette 268

Kívánságlistára tette 408

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

DarknessAngel>!
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője

Én már nem is lepődöm meg, hogy ez is kedvenc lett. Nem azért, mert elfogult vagyok Maas könyveivel, konkrétabban az Üvegtrón sorozattal, hanem azért, mert ez valami brutál jó volt. Életem legszebb pillanata, amikor megláttam, hogy a könyv milyen terjedelmes. És aztán jött a még annál is szebb, amikor végre elkezdtem olvasni. :D

Bevallom, ettől a résztől féltem a legjobban a Chaol ügy miatt, és igen, kaptam hideget és meleget is, de a végén úgyse csalódtam. És ennek nagyon örülök.♡ Celaena Aelin haragja engem is teljesen feltüzelt, alig vártam, hogy mindenkit porig égessen. Annyi fájdalmat kellet már elviselni, annyi halottól kellett elbucsúzni, annyian bántották és kihasználták már, de végre eljött az ő ideje. Az idő, hogy bosszút álljon és mindenkit felperzseljen, aki az útjába merészel állni. Női karaktert nem imádtam még ennyire, mint őt. Igaz, ő sem tökéletes, követett el hibákat, de mindig talpra áll, és megy azután, amit akar. Nem hagyja magát, és ezt csodálom benne.
A szívem hasadt meg Aelin és Chaol találkozásakor. Haragudtam is – többnyire Chaolra – de be kellett látni, hogy a testőrkapitány is nagyon megváltozott a külön töltött idő alatt, nem csak Aelin. Viszont amikor felbukkant a régi barátságos Chaol, az nagyon jólesett. :)

A történet hihetetlen pörgős. Mindig van valami, ami leköti a figyelmedet. Sokat izgultam, többször előrelapoztam, mert nem bírtam magammal, de végül úgyse bírtam semmit elolvasni. Egyedül, amit okvetlen meg kellett tudnom, hogy Rowan♡ mikor fog felbukkani, mivel ő nagyon hiányzott. És Atya.Úr.Isten! ♡_♡ Ez a tündér még tökéletesebb, mint az előző részben. Ha ez egyáltalán lehetséges. Komolyan nem tudom, mire is számítottam, de ez… ez messze felülmúlta minden képzeltemet! Határtalan boldogság, csillagok közt repkedés… *-* kérlek istenem, csak ne történjen már semmi szörnyűség. spoiler

Mindig örülök, ha Sam-et is megemlítik, még ha bele is sajdul a szívem. Itt ebben se volt hiány.
A Manon részeknek is sikerült teljesen lekötniük, hát még az Elide részek! Mindenkit egyre jobban kedvelek, és alig várom, hogy tovább olvashassak róluk. Nesryn is remélem még sokkal többet fog szerepelni, valamint hogy neki is összejönnek a dolgok. ;)
Egy apró megfigyelés: spoiler
A legnagyobb meglepetés? Lysandra. És imádom!♡ Ki gondolta volna?! spoiler
Szóval tökéletes, imádtam, szeretem…♡ És még egy utolsó megjegyzés. A borító. Az eleje és a hátulja is annyira gyönyörű. A hátulján az a ruha *-*

24 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője

Celaena Sardothien vagy Aelin Galathynius? Nekem teljesen mindegy mi a neve, csak az a lényeg, hogy végre észhez tért, végre erősebb, mint valaha és most éreztem igazán, hogy egyesülni tudok a karakterével.

Már az előző kötetért is oda voltam, de ez a rész mindent vitt. Olyan érzésem volt, hogy egy örült hullámvasúton száguldok, aminek nincs se eleje, se vége. Minden oldal tele volt meglepetéssel, feszültséggel és rengeteg érzelemmel.

Nagyon szerettem azt a kis ízes humort, ami elvan rejtve a lapok között, a féktelenséget és a páratlan írás stílust.

De mindenem lett, még mindig Manon, aki (ahogy sejteni lehet) erős és kegyetlen amikor kell, de akinek ott van mélyen az a különlegessége, hogy vannak érzései. Csak felszínre kell hozni és meg kell tanulnia kezelni őket.

Másik nagy kedvencem Lysandra, ezt a sorsot kevesen tudják túlélni, nem hogy ilyenképpen a lelkedet emberiként megtartani. Nagyon szeretettem a gondolkodását és a hűségét mindenek felett.

Nem tehetek róla, de Chaol – t még mindig nagyon kedvelem, viselkedése érthető volt, és örültem nem lett belőle egy öleb.
Dorian és Kaltain , ezért a két szereplőért fájt a szívem a legjobban.
Elide és Lorcan pedig kész rejtély a számomra.

A nagy szerelem (egyenlőre döntetlen arányban) Rowan és Aedion természetesen.
Imádtam a szócsatáikat, és mindkét hős fantasztikus személyiség.

Összességében nagyon jól szórakoztam, nevettem, sírtam és nagyon izgultam.
A vége pedig pont annyira függővéges, hogy épp csak kibírjam a következő rész megjelenéséig.
Ajánlom, kedvenc! Olvassátok! :)

2 hozzászólás
_Eriii>!
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője

Most már bánom, hogy nem vártam addig, amíg kijön mind az összes kötet magyarul, mert ez a rész egyszerűen lehetetlen volt. Úgyhogy fogom magam, és megveszem angol ebookba, mert olvasni akarom. Még akarok Aelinből, Rowanbol, Manonbol és mindenkiből. Úgye meg egyezhetünk abba, hogy vihetitek Doriant, Chaolt, Aediont és mindenkit, Rowan kivételével. Még nem láttam, hogy valaki le stippi-stoppizta volna, szóval el a kezekkel, késő. Élkepesztően pörgős, akciódús volt ez a rész. Azt hittem, hogy nem lehet felülmúlni a harmadik részt, hát tévedtem, mert erre nincsenek szavaim. Kiszerettem volna tenni az ajtómra a ne zavarj táblát, még a nyakamba is akasztottam volna egy ne zavarj táblát, ha tehettem volna. Chaolra nagyon haragudtam, nem hittem el, hogy ennyire meg tudott változni. Amennyire oda voltam érte az első részekben, úgy változott meg bennem valami a sok hisztije miatt. Aelinek nagyon jót tett a Rowanal való ismeretség, olyan nagyon sokat fejlődött. Az az érzésem, hogy még sok minden vár rájuk. Megyek és one-clickelek egyet, mert ezt nem lehet ki bírni.

13 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője

Már egy molyocska megjegyezte, hogy állandóan féltéglákat olvasok. Hát igen, ez is az volt. De így utólag nem igazán tudom, hogy mit húzhatnék ki belőle. Minden szál egymásra épült. Persze eleinte vontatottnak tűnt a történet, de egyszerűen az írónő minden szálat el akart varrni ami újdonsült királynőnket a régi életéhez kötötte. Szép lassan építette fel a cselekményt, ahol új barátságok szövődtek, Chaolt meg jól fejbe vágtam volna. A másik szál – Manoné – szintén nagyon izgalmas volt. Végig arra vártam, hogy a boszi mikor áll végre a sarkára. A történet végére sok titokra fényt derült, egy utazás lezárult, de egy új elkezdődött. Ahogy az írónő keverte a lapokat, akár három-négy részen keresztül is boldogíthat minket.

10 hozzászólás
Nymeria96>!
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője

Te jóságos ég!! *.*
Hány hónapja is vártam, hogy végre megjelenjen ez a könyv?! Erre most tessék, két nap alatt elolvastam, és most várhatok megint ki tudja mennyit mire megjelenik a következő része…
Amikor először olvastam az Üvegtrónt, nem gondoltam volna, hogy ez egy ennyire összetett sorozat lesz, és ahol tényleg bármi megtörténhet.
Annyi kín, szenvedés és megpróbáltatás után Aelin Ashryver Galathynius végre elkezdte törleszteni az adósságait azoknak, akik mindent elvettek tőle és csak fájdalomban részesítették.
Nagyon-nagyon hiányzik nekem a régi Dorian, és bár lehet, hogy a könyv végén spoiler, de félek, hogy már ő sem lesz az a flörtölős, pimasz herceg, akit az Üvegtrónban annyira megszerettem. :(
Chaolt eleinte egyáltalán nem értettem, csak a könyv közepe felé kezdtem úgyahogy elfogadni.
Továbbra is nagyon szeretem az előző kötetben megismert karaktereket, Rowan, Manon, Aedion ebben a részben is hihetetlenek voltak, az új szereplők közül pedig Lysandra és Evangeline is a szívemhez nőttek.
És az az utolsó mondat…
spoiler

3 hozzászólás
Ashriver>!
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője

Nincsenek rá szavaim, hogy mennyire jó ez a könyv. Olvastam már angolul is, de azért mégis csak magyarul az igazi. Az előző kötetben Manon-t karakterét nagyon nem bírtam, de bebizonyította, hogy képes a változásra, még ha ez csak a könyv vége felé történt. Annyi minden történt benne, csaták, felszabadítások, mágia, barátság, szerelem, bánat, halál, szörnyűség, vidámság, élet és fény. És a vége… Terrasen királynője végre hazatért. És a népe csak rá vár. Epikus volt, hősies és fantáziadús.
Ajánlom!

1 hozzászólás
Niitaa P>!
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője

„– Milyen volt? – kérdezte halkan. – Szeretni.
(…)
– Olyan, mintha mindennap meghalnál egy kicsit. Mégis azt érzed, hogy élsz. Olyan tökéletes boldogság, hogy az már fáj. Belepusztultam, megsemmisültem, elégtem. Gyűlöltem ezt az érzést, mert tudtam, hogy nem szabadulhatok tőle, és örökre megváltoztat.”

Nem is tudom, hol kezdjem. Az elején annyira kétségbe ejtett, aztán Bum… Képtelenség letenni! Az ember csak lapoz és lapoz és közben valami erősen nyomja a gyomrát, mert tudja, hogy mindjárt vége, és úgy érzi magát, mint egy hisztis kölök, aki a földhöz csapkodja magát, mert Nem! Nem! Nem és nem akarja elfogadni, hogy véget ért Aelin újabb kalandja és újra kezdhet várakozni a következő rész kiadására… Ilyenkor támad kedvem angolul tanulni, mert ezt nem lehet bírni! Akarom, most azonnal akarom a folytatást! Szükségem van rá!
(…)

Ettől a kötettől kaptunk rengeteg „új” szereplőt, akiket szerethetünk, akiknek szurkolhatunk. Elvesztettünk rengeteg embert, és rengeteg vér tapad a kezünkhöz, de lassan, nagyon lassan újra szabadok leszünk, igazán szabadok. Mindenki meg fogja találni a helyét! Aelin Ashryver Galathynius, én melletted állok!

A teljes értékelést itt érhetitek el: http://niitaabell.blogspot.hu/2017/02/sarah-j-maas-arny…

11 hozzászólás
Fangirl033>!
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője

Egyszer már elkezdtem olvasni a könyvet, akkor talán csak a 72. oldalig jutottam…aztán félbehagytam, nem tudom, miért. Ez idáig hatalmas olvasási válságban szenvedtem, próbálkoztam más könyvekkel is, azóta se nyúltam hozzájuk…de egy nap megint a kezeim közé került az Árnyak királynője, és itt áttört a gát. Leültem, elkezdtem olvasni, aztán egy idő után már csak azt vettem észre, hogy mát túl vagyok több, mint 100 oldalon…egyszerűen képtelenség volt letenni a könyvet, annyira vitt magával a történet az elejétől kezdve, hogy csak olvastam, és olvastam…míg végül most, április 20-án ki nem olvastam ezt a hiperszuperfantasztikus könyvet. :D

Itt is fontos megemlítenem, (mint eddig az összes rész értékelésénél is xD) hogy ez a könyv is a kedvencemmé, elnézés, hatalmas kedvencemmé vált. Az Árnyak királynője számomra felülmúlta az eddigi összes részt, (amit eddig olvastam, persze :P) mivel itt többet kaptunk az izgalmas részekből. Sosem éreztem, hogy vontatott, vagy unalmasak lennének a történések, minden oldalon történt valami, ami miatt erről a könyvről az nem mondható el, hogy unalmas lenne, se vontatott. :)

Ha már izgalmas részek, muszáj megemlítenem a személyes kedvencemet, ami a spoiler Nagyon sok minden történt itt, meglepő dolgok derültek ki a királyról, akit aztán spoiler Erre a pillanatra vártam egész végig, és most megkaptam, amit akartam. Végre-valahára. :D Egy szemernyit sem sajnáltam a királyt, még akkor sem, spoiler. És itt jön a képbe Dorian, akit spoiler Aelin ezt is megcsinálta. Te jó ég, mennyire imádom őt! Továbbra is kedvenc karakter, ahogyan sokan mások is, pl: Rowan, Lysandra, Aedion, Manon…

Manon fejezeteit továbbra is imádom, egyre izgalmasabbak, főleg, hogy már kinevezték szárnyparancsnoknak, így, a Tizenhármakkal együtt, most (sajnos) spoiler Az egyik legutáltabb karakter ő…spoiler

Lysandrát ebben a részben szerettem meg igazán. Eddig csak az Orgyilkos pengéjében találkozhattunk vele, de ott még nagyon nem szerettem…itt viszont már a kedvencemmé vált, segítőkészsége, odaadása, meleg szíve miatt, ami gyakran megmutatkozik a történet során. ♥ Meglepetésként ért, amikor kiderült, hogy spoiler, de nagyon tetszett, hogy a könyv vége fele spoiler. Remélem, még sokat fog szerepelni. :)

Aediont ugyan már kicsit megismerhettük a harmadik részben, viszont itt azért sokkal többet kaptunk belőle, jobban megmutatkozott tisztelete, szeretete rég elvesztett unokahúga iránt, aki nem más, mint…*dobpergés* spoiler Az ő fejezeteit is szerettem, akárcsak Rowanét. *-*

Végre, itt már nem áll tovább ellen, és spoiler Viszont erre sajnos csak nagyon későn kerül sor, de addig is büszkén védelmezi, segíti az ő királynőjét mindenben, amiben csak tudja, támogatja, ott van neki, ha Aelin meginog a döntéseiben, és mindig önti belé a lelket, ami miatt imádoooooom. *-* spoiler

Kaptunk új szereplőket is, köztük van Elide Lochan, és Nesryn Faliq…akiket sikerült megkedvelnem, bár az utóbbiból elég keveset kaptunk, Elide pedig a könyv elején eléggé nyavajgós volt, de amik kiderültek róla…wow, nem hittem volna, hogy spoiler…:)

Összességében: 5************ érdemelne ez a könyv, a csodálatos szereplők miatt, a fordulatos, csavaros történések miatt, minden miatt. Köszönöm drága Sarah J. Maas, hogy megírtad ezt a sorozatok..♥♥

Várom a következő részt!

Mulán P>!
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője

„ Te éltetsz engem, Aelin Galathynius. Melletted nemcsak létezem, valóban élek”

Noha nem zúgtam bele a karakterbe de ahogyan olvastam valahogy nekem is ez jött át hogy mióta olvasom Sarah könyveit azóta élek valóban, egy horgony a számomra amihez mindig visszatérhetek ha elveszíteném önmagam. Ez a rész dübörgött a cselekményektől, de nem hiszem el hogy nem lett még mindig semmi Aelin és Rowan között rendesen hogy lehet ezt eddig húzni megörülök. Aelin ahogy áttud változni a királynővé azt a „maszkot” ahogyan viseli ahogy teljesen átváltozik a karaktere a hideg futkosott a hátamon de imádtam. Aelin számomra egy olyan karakter aki mindent kibír megannyi szenvedés és ő még se adja fel. Most kezdtem el olvasni a következő részt- már most látom hogy a boszorkányos részeknél jobban kellett volna figyelnem.

Smurfettereads P>!
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője

❤❤ Imádom, imádom. ❤❤ A borító pedig csodálatos, imádom Sarah. J. Maas könyveit, és a lenyűgöző izgi történeteit. ❤ Ez a része is a sorozatnak, nagyon, de nagyon tetszett. :-) Végig nagyon izgalmas, és akciódús, élvezhető, szórakoztató, olykor kegyetlen, feszültséggel teli cselekmény, fordulatos, és a szereplők még mindig nagyon szerethetőek. :-D Celaena spoiler, Rowan, Aedion, Chaol és Dorian a legnagyobb kedvenceim, már a kezdetek óta, és ez most sem változott meg. ❤ :-) Végre megkapta mindenki a magáét, de még koránt sincs vége. Még csak most jön a java, amit már izgatottan várok, hogy a történetek után, hogy folytatódik Aelin, Rowan, Aedion, Chaol, Nesryn Dorian sorsa, Manon és a Tizenhármaké Elaide-vel együtt. :-D Eleinte utáltam Lysandrát, de most már megváltozott róla a véleményem. Igazán szerethető egy karakter ő is Evangeline-el együtt, amit Aelinért tett, nagyon csodáltam a karakter fejlődését. :-) A cuki Abraxost is nagyon szeretem, és a kis Fürgét is. ❤ spoiler Sokat feláldoztak ezért a bosszúért, és sok ártatlan ember veszett oda, de talán megérte a kockázatot, hogy egy szebb és új világ felépülhessen, a hamvaiból. Én mindenesetre várom a folytatását, ami már a polcomon várakozik, hogy végre sorra kerüljön ő is. :-) Imádom az írónő stílusát, mindig tud meglepetést okozni, és izgalmas történeteket nyújt az olvasói felé. Számomra ő az egyik kedvencem, és csak ajánlani tudom mindenkinek. :-) ❤


Népszerű idézetek

Harlen>!

– De miért sírsz? – kérdezte Rowan, és próbálta kissé eltolni magától, hogy a szemébe tudjon nézni.
[…]
– Azért sírok – szipogta –, mert annyira bűzlesz, hogy könnyezik a szemem.

303. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aelin Ashryver Galathynius · Rowan Whitethorn
1 hozzászólás
Kinga0>!

– Hová menjünk?
– Úgy hallom, hogy a pokol különösen szép ebben az évszakban.

Kapcsolódó szócikkek: Aelin Ashryver Galathynius
2 hozzászólás
Kinga0>!

Aelin sírt és nevetett, az idegen csak ölelte, csuklyás fejét a nyakába temette. Mintha az illatát lélegezné be.
– Ki ez? – kérdezte Nesryn.
Aedion mosolygott.
– Rowan.

Fehér_Bíborka>!

– Azt akarod mondani, hogy a nők Doranelle-ben nem viselnek botrányos hálóinget? Vagy bárhol máshol a világon? […]
– Azok a nők, akikkel rendszerint összehozott a sors, nem parádéztak hálóingekben.
– Miért? Milyen ruhát viseltek?
– Rendszerint semmilyet.

Kapcsolódó szócikkek: Aelin Ashryver Galathynius · Rowan Whitethorn
5 hozzászólás
Kinga0>!

– Van valami oka annak, hogy rám mosolyogsz – kérdezte a boszorkány –, vagy csak meg akarsz halni?

585. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dorian Havilliard · Feketecsőrű Manon
Fehér_Bíborka>!

Szép sír volt, egyszerű, tiszta. A sírkövön a következő felirat állt:

A HŐN SZERETETT
SAM CORTLAND

Kapcsolódó szócikkek: Sam Cortland
2 hozzászólás
Kinga0>!

Terrasen.
És ez az illat… Fenyő és hó illata. Hogy nem vette eddig észre, hogy Rowan illata erre emlékezteti, az otthonára?

Harlen>!

– Miattad akarok élni, Rowan. Nem túlélni, nem vegetálni. Élni – mondta lágyan.

Kapcsolódó szócikkek: Aelin Ashryver Galathynius
2 hozzászólás
Kinga0>!

– Évszázadokon át jártam a világot, láttam birodalmakat, királyságokat és kietlen pusztaságokat, de sehol sem volt maradásom, egy percig sem találtam nyugalmat. Folyton azon tűnődtem, vajon mi vár rám a távolban, a következő óceánon vagy hegyen túl. De most azt hiszem… úgy érzem egész idő alatt téged kerestelek.

Kapcsolódó szócikkek: Aelin Ashryver Galathynius · Rowan Whitethorn
Kinga0>!

A kurtizán akkor a fejéhez vágta, hogy Arobynn mire használta fel az ő vérdíját.
Aelin valami mást vágott a fejéhez: egy tőrt.

Kapcsolódó szócikkek: Aelin Ashryver Galathynius · Lysandra

A sorozat következő kötete

Üvegtrón sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rebecca Ross: A királynő felemelkedése
Arwen Elys Dayton: Seeker
Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája
Csóti Lili: Hetedvérig
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Tracy Wolff: Sóvárgás
Shelby Mahurin: Kígyó & Galamb
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Andrea Cremer: Wolfsbane – A keresők
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége