2. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján
2. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján
3. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján
6. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Kingdom ​of Ash – Felperzselt királyság 1-2. (Üvegtrón 7.) 544 csillagozás

Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2. Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2. Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2.

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Elérkezett a végső háború.

Aelin Galathynius rabszolgából a király orgyilkosává, majd egy birodalom királynőjévé vált. Útjának utolsó, szívbe markoló szakasza a háború kitörésével veszi kezdetét.

Aelin mindent kockára tett, hogy megmentse a népét – csakhogy hatalmas árat fizetett érte. A tündérkirálynő vaskoporsóba zárta, és most tüzes akaratának utolsó lobbanására is szüksége van, hogy elviselje a kínokat.
Ha megtörik, Maeve pusztulásra ítél mindenkit, akit szeret. Csakhogy Aelinnek fogytán az ereje…

De hiába került ő fogságba, a barátainak mennie kell tovább. Bizonyos kötelékek elmélyülnek, míg mások örökre megszakadnak.
A tenger túlpartján Rowan, hű társaival foglyul ejtett hitvesét és királynőjét keresi – nehogy végleg elveszítse!
A sors fonalai végül összeérnek, és kénytelen mindenki összefogni, miközben Aelin a saját életéért és egy jobb világért küzd.

Sarah J. Maas kirobbanóan sikeres Üvegtrón sorozatának utolsó, döbbenetes felvonása!

Mélyedj el az élményében!

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
692 oldal · ISBN: 9789634579021 · Fordította: Szabó Krisztina
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
478 oldal · ISBN: 9789635610266 · Fordította: Szabó Krisztina
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
478 oldal · ISBN: 9789635610259 · Fordította: Szabó Krisztina

6 további kiadás


Enciklopédia 38

Szereplők népszerűség szerint

Rowan Whitethorn · Chaol Westfall · Dorian Havilliard · Feketecsőrű Manon · Aelin Ashryver Galathynius · Aedion Ashryver · Lysandra · Abraxos · Elide Lochan · Lorcan Salvaterre · Fenrys · Yrene Towers · Feketecsőrű Asterin · Sartaq · Nesryn Faliq · Nox Owen · Ansel · Gavriel · Evangeline · Rolfe · Falkan · Hasar · Erawan · Maeve · Borte · Ren Allsbrook · Hafiza · Bronwen · Galan Ashryver · Glennis · Lord Darrow · Murtaugh Allsbrook

Helyszínek népszerűség szerint

Terrasen


Kedvencelte 206

Most olvassa 59

Várólistára tette 185

Kívánságlistára tette 228

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

klara_matravolgyi>!
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2.

Az én viszonyom az Üvegtrón sorozattal elég bonyolult: olvasmányos és izgalmas, és jó párszor könnyeket csalt a szemembe. Másrészt néha unalmassá vált a történet, és végig volt bennem egy olyan érzés, hogy ez nem történhet meg. Az utolsó részben tudtam már ezt az érzést megnevezni, ami végig bennem volt kimondatlanul. Túl sok volt a csoda, a veszteség, és a szerelem. Ennek ellenére nem vitatható mennyi érték rejlik ebben a történetben.

Enikő_Darai_Enii P>!
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2.

„Mindig veled leszek.”

A szívem mélyéről köszönöm neked ezt a csodálatos utazást Sarah!
Ennél szebb befejezést el sem tudtam volna képzelni. Ugyan az eddigi részek is megállták a helyüket, de ez volt az ékkő a koronában.
A kezdetektől fogva fejlődött a sorozat és vele együtt nőttünk fel, a szereplőkkel, a történettel fejlődtünk (emberileg) mi is. Emlékszem, talán 13 évesen kezdtem bele a szériába és most, 17 évesen fejeződött be ez az utazás. Változtam külsőleg, belsőleg, de a szeretetem iránta örök maradt.
Ahogy már megszokhattuk, nem volt hiány megható pillanatokból, izgalmas jelenetekből és meglepő fordulatokból.
Mindent együttvéve hálás vagyok, amiért egy ilyen gyönyörű történet egy jól megérdemelt, gyönyörű befejezést kapott! Hálás vagyok Sarahnak, mert megalkotta számunkra ezt a világot és mert hisz bennünk. Nem ismerjük, ő sem minket, de hisz bennünk és támogat álmaink megvalósításában, mert mi is hozzásegítettük őt az övéhez. Hálás vagyok a kiadónak, mert lehetővé tették, hogy megismerhessük ezt az egyedülálló, fantasztikus könyvsorozatot.
Aelin, Sarah, hálás vagyok, hogy ilyen csodálatos emberek vagytok és amiért fényt hoztatok a szürke hétköznapjaimba!

14 hozzászólás
Milli88 P>!
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2.

„Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy hely, ami már régen hamuvá égett, de valaha ott élt egy fiatal hercegnő, aki szerette a királyságát…”

Fáj, mert véget ért egy utánozhatatlan sorozat, viszont boldog is vagyok, mert megismerhettem ezt a csodálatos történetet, mellyel gazdagabbá váltam.
A kezdetekben nagyon ódzkodtam a sorozattól, a mai fejemmel már a falba verem a fejem, hogy miért nem olvastam előbb…?

A záró kötet méltó társa a sorozat első 6 részének. Fordulatos, érzelmes, dühítő. Néha a falhoz tudtam volna csapni, gondoltam ezzel hátha egy-két szereplő hülyeségét is kiborítom a fejéből. Máskor a könnyeim potyogtak, mert annyira meghatott.
A történet végére nem is kívánhattam volna szebbet spoiler. Már csak egyet sajnálok. Olvastam volna még, de tudom, hogy egyszer minden jó könyv véget ér, de a képzeletemben folyatódik tovább.

Kedvencet avattam és garantáltan örök helye marad a polcomon.

Dsheavenofbooks>!
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2.

Tökéletes lezárása egy tökéletes sorozatnak.
Annyira boldog vagyok, hogy olvashattam. <3
Mindenkinek szívből tudom ajánlani, hiszen ez egy fantasztikus utazás volt, amelyen öröm volt részt venni.

Köszönöm Sarah! <3

ViveEe P>!
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2.

Ez a történet is lezárult, és az írónő nem okozott csalódást. No nem minden tetszik, van amiért haragszom is rá, de ettől függetlenül ez egy nagy volumenű, érzelmekkel teli befejező kötet volt.
Egyszerűen szörnyű volt amit Aelinnek ki kellett állnia, annyira akartam már, hogy megtalálják.
De máshol sem állt meg az élet egy percig sem. Aedion és Lysandra küzd északon az összegyűlt szövetségesekkel, Chaolék is sietnek segíteni, Manon is igyekszik teljesíteni ígeretét és sorsát, és Dorian az utolsó kulcs begyűjtésén ügyködik.
Rendkívül hosszú a könyv, de ennyi szál és érzelem mellett nem lehet unatkozni.
De a második könyv volt az amit kb végig könnyes szemmel olvastam el. Földről a mennybe és vissza ugrándoztak az érzéseim.
Imádtam és meghatott, ahogy spoiler Elképedtem Dorian erején és eszén Morathban. Első perctől a szívemnek legkedvesebb szereplő, és itt ez csak erősödött. Külön hálás vagyok az írónőnek, a spoiler
Aelinért is a szívem szakadt meg, ahogy próbált felépülni, nagyon tetszett a találkozása Yrene-nel.
Terransenben pedig ami folyt egyszerűen idegtépő volt (pozitív értelemben). spoiler
És a harcban volt a számomra legfájdalmasabb epizód, amit nem akarok megbocsátani: spoiler Na innentől teljesen instabil voltam érzelmileg.
El nem tudtam képzelni, hogy másznak ki ebből, pláne a kapus eset után.
De Aelinnek mindig van egy pótterve. spoiler
Szép lett tényleg. A másik ami nagyon nem tetszik, és szintén neheztelek miatta az írónőre, hogy spoiler
Szóval, bár nem tetszett minden, nagyon szép és izgalmas befejező részt kaptunk, és egészben nézve is ez egy remek sorozat. Szívből ajánlom.

U.i: Most már az uralkodók visszatértét jelző virágok miatt végképp nem tudok elmenni amellett, hogy mennyire érzem azt, hogy az írónő bevallottan szereti a Gyűrűk urát. Sokszor éreztem hatást a történetben, amitől én csak jobban szerettem. :)

3 hozzászólás
Niitaa P>!
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2.

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2020/04/sarah-j-maas-ki…

"Egy történet véget ért és egy korszak lezárult. Sokat jelent számomra ez a sorozat, ugyanis ez volt az első, amit elkezdtem gyűjteni. A könyvtáram alapköveiként szolgált az első három rész. Sokszor forgattam őket, míg vártam a további kötetek megjelenését. Nehéz elfogadni, hogy az események végére pont került, már nincs tovább. Sarah J. Maas illő befejezést alkotott egy ilyen grandiózus történet lezárására. A felperzselt királyság tökéletesen megállja a helyét a sorozat előző kötetei mellett. Bár az elején nehezen kapcsolódtam be a történetbe és végig voltak olyan aspektusok, amik miatt húztam a számat, összességében nézve mégis közel került hozzám. Volt pár jelenet, mikor elérzékenyültem. Nem csalt könnyeket a szemembe, de én is átéreztem a veszteség és a fájdalom érzését, ami a karakterekben terjengett. Ott voltam velük a csatatéren és vállvetve harcoltam velük egy jobb világért, mert elhittem, hogy megéri. Hatalmas élményként szolgált.
Sarah J. Maas a kedvenc szerzőim között tartom számon már jó ideje. Ez a tény a Felperzselt királyság elolvasása után sem változott, sőt, még inkább erősödött. Lehet, hogy nem mindig egyeznek az elképzeléseink, de ettől független képes megadni azt a fajta kikapcsolódást, amire sokszor szükségem van. Boldogan veszek el az általa ábrázolt világokban. Egy korszak lezárult, hogy egy új világ lépjen a helyébe. Nem is kérhetnék ennél többet."

deen>!
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2.

Sorozatzáró köteteknél hajlamos vagyok a teljes sorozatot értékelni és nem csak a befejező részt, hiszen most is egy hosszú sorozat ért véget, rengeteg szereplő fordult meg a kötetekben és mindenkit részről-részre jobban megszerettem. Így nehéz elengedni ezt a számomra kedves történetet. Első érzésem az, hogy túl hosszú volt, voltak részek, amiket simán kihagytam volna, hogy feszesebb legyen a cselekmény. Bizony az első kötet helyenként unalomba fulladt, hiába történtek benne igen meghatározó és kegyetlen dolgok. A cselekmény több szálon futott, hiszen szereplőink több csapatban igyekeznek vissza Terrasenbe, illetve Aelint kiszabadítani, akiről nem tudják, merre keressék. Aedion kénytelen a háború csapásait kivédeni, bár egyre kevesebb a remény, hogy bárki túléli a valgok pusztítását. Az igazi meglepetés ebben a részben szerintem Dorian volt, aki igazi királlyá vált, és eszméletlen dolgokat volt képes megtenni. A másik, akit kiemelnék az Manon, aki szintén felnőtt a kihívásokhoz. Izgalmas, de egyben szívbe markoló is volt ez a háború, sokan elvesztek, mások túléltek. A legjobban a tizenhármak nőttek a szívemhez és nem is csalódtam bennük. Nagyszerű sorozat volt, maradandó élményt nyújtott.

Navi P>!
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2.

Nehezen találom a szavakat még mindig, pedig 2 napja befejeztem már.
Itt megkaptuk azt a monumentális lezárást, amit a másik sorozatánál kb. 2 oldalban elintézett.
Az utolsó rész 80 %-a háború, ahol hullanak a katonák. Bizony volt, ahol ömlöttek a könnyeim, hogy ennyire nem lehet gonosz Sarah, de bizony vesztettünk jó embereket. A déli kapu és a boszorkánytorony … Még mindig könnyve lábad a szemem.
Egy nagyszerű sorozat, hihetetlen karakterekkel, fordulatokkal, sírva nevetős részekkel.
Örök kedvenc és újraolvasós :)

1 hozzászólás
Réka0128 P>!
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2.

Kedvenc fantasy sorozatom lesz örökre! ♥

Még mindig nehezen találok szavakat, pedig már két napja annak, hogy befejeztem. Nagyon ritka ha egy könyv megríkat, de a Kingdom of Ash-nek ez sikerült, nem is egyszer. Megható pillanatokból nem volt hiány és bizony volt egy pont, amikor szívem szakadt meg. Nagyon jól fel volt építve a cselekmény és zseniális volt, ahogy a sok szál és a szereplők sorsa összeért végül. Csodálatos ez a világ, amit Sarah megalkotott és minden elismerésem neki ezért. :)
Szinte mindegyik főbb karakter közel került a szívemhez, de mégis akad valaki, aki igazán különleges lett számomra. Ez pedig nem más, mint Manon. Hosszú utat jártak be a szereplők és sokat változtak, de szerintem az ő karakterfejlődése volt a leglátványosabb.
Miután befejeztem a könyvet csak potyogtak a könnyeim és arra gondoltam milyen nehéz lesz elengedni ezt a fantasztikus világot. Az biztos, hogy újra fogom majd olvasni egyben a sorozatot. :)

schesztiஐ P>!
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2.

Az út végére értünk, és micsoda út volt!

Az első részt 2013-ban olvastam, majdnem 7 évvel ezelőtt. Akkor is éreztem ugyan, hogy mennyi minden van ebben a sorozatban, de szerintem nem gondoltam bele, hogy ennyi időn keresztül, ennyire ki fog teljesedni ez a történet.
Sarah valami zseniálisat alkotott, egy abszolút epic high fantasyt. ♥

A cselekmény rengeteg szálon fut, és nagyon sok csodálatos karaktert ismertünk meg – és néha veszítettünk el – az út során. Imádtam olvasni Manon szavait, Rowan gondolatait, Chaol érzéseit!
Így visszagondolva, minden leírt sornak értelme, célja volt, minden megélt sorsnak, szerelemnek, minden halálnak, még ha a szívem szakadt is meg közben.

Ebben a kötetben gyűlt össze végre mindenki. Ebben a részben választ kaptunk a kérdésekre, valódi megoldásokat a felvetett problémákra. És reményt.
Nekem nagyon tetszett Aelin karakterfejlődése, hitelesnek éreztem és nagyon szerettem – a gyötrődéseit, kétségeit, harcait, meg-meghátrálásait, beletörődését, lázadását (nem mindig ilyen sorrendben :))

És nagyon imádom, hogy rajta kívül még megannyi fantasztikus női karakter szerepelt a regényekben, én nagyon szerettem Nehemia-t is, Manon-t, Elide-t, Lysandra-t, Yrene-t… Imádtam a Tizenhármakat!
De persze ugyanígy nem feledkezhetek el Rowan-ről, Fenrys-ről (atyaég, de imádtam itt Aelin és az ő kettősét!!! ♥), Aedion-ról, Lorcan-ról vagy akár Sam-ről. Nyilván ebben a kötetben Dorian-t is imádtam :D

Igazából, azt hiszem, semmi rosszat nem tudok na jó, nem is akarok :D mondani erre a sorozatra! Piszok hosszú volt, de itt például nem éreztem azt, hogy Sarah túlír amit a Tüskék és rózsák udvara sorozatban naaaaagyon éreztem
Beleszerettem az első kötetbe és épp ezzel az érzéssel tettem le a utolsó kötetet is. ♥

És egyszer szeretném majd végigolvasni újra, egymás után a könyveket, nem 7 év alatt. :DD


Népszerű idézetek

csfannie P>!

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy hely, ami már régen hamuvá égett, de valaha ott élt egy fiatal hercegnő, aki szerette a királyságát…

6 hozzászólás
csfannie P>!

– Neked is kezd megtetszeni a hírnév.
Rowan felvonta a szemöldökét.
– Gondolod, hogy nem követtek suttogások, bármerre jártam is az elmúlt háromszáz évben? – Aelin a szemét forgatta, mire Rowan kuncogott egy sort. – De ez sokkal jobb, mint a jégszívű rohadék meg az úgy hallottam, egyszer megölt valakit egy asztallábbal.
– De hát tényleg megöltél valakit egy asztallábbal!
Rowan vigyora kiszélesedett.
– És tényleg jégszívű rohadék vagy – tette hozzá Aelin.
Rowan felhorkant.
– Azt nem mondtam, hogy hazudoztak!

csfannie P>!

– Azért jöttünk – jelentette ki Manon, elég hangosan ahhoz, hogy a városfalakon mindenki hallja a szavait –, hogy betartsuk az Aelin Galathyniusnak tett ígéretünket. Hogy megküzdjünk azért, amit ő ígért nekünk.
– És mi lenne az? – kérdezte Darrow halkan.
Manon ekkor elmosolyodott.
– Egy jobb világ.

csfannie P>!

Aedion azonban csak Lysandrával törődött.
– Kérlek! Könyörgöm! Könyörgöm, Lysandra, fussatok!
Lysandra felszegte az állát.
– A szövetségeseinket nem kéred arra, hogy meneküljenek!
– Mert a szövetségeseinkbe nem vagyok szerelmes.

Rahenys>!

Aelin belekarolt.
– Akkor útnak indítok valami pletykát rólad. Valami nagyon ocsmányat.
Rowan felnyögött.
– Rettegéssel tölt el, hogy te mivel rukkolnál elő.
Aelin hangosan suttogni kezdett, miközben elhaladtak egy csapat halandó katona mellett.
– Tényleg visszarepültél a harcmezőre, hogy kivájd az ellenség szemét? – A sikkantása visszhangot vert a köveken. – Aztán meg is etted?
Az egyik katona megbotlott, a többiek pedig odakapták a fejüket.
Rowan belecsípett Aelin vállába.
– Igazán köszönöm!

I. kötet, 66. fejezet, 673-674. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aelin Ashryver Galathynius · Rowan Whitethorn
csfannie P>!

Rowan némán megfogta Aelin kezét, és az ujjára húzta a smaragdköves gyűrűt.
– A világ végéig – suttogta.
Ezüstös cseppek csillantak Aelin szemében.
– A világ végéig.

csfannie P>!

– Pedig igenis törődsz másokkal. Te is tudod. Ettől ilyen rohadt félelmetes ez az egész.
Manon arany szemében düh tombolt, de nem felelt.
– Nem tesz gyengévé, ha törődsz másokkal – tette hozzá Dorian.

Kapcsolódó szócikkek: Dorian Havilliard · Feketecsőrű Manon
csfannie P>!

A párod vagyok.
Hinni akart neki, de ez az álom, ez az illúzió, amibe ringatta magát…
Nem illúzió.
Tényleg eljött érte.
Rowan.
Rowan Whitethorn. Most már Rowan Whitethorn Galathynius, a férje és társa a trónon. A párja.

5 hozzászólás
csfannie P>!

A Tizenhármak a wyvernjeikhez indultak. Sorrel megszorította Manon vállát, miközben elhaladt mellette, majd felmászott a hátasára. Már csak Asterin állt Manon előtt.
A másodparancsnoka, az unokatestvére, a barátja elmosolyodott, szeme csillagfénnyel ragyogott.
– Élj, Manon!
Manon pislogott.
Asterin erre szélesebben mosolygott, homlokon csókolta Manont, és suttogva megismételte:
– Élj!

2 hozzászólás
csfannie P>!

Aelin sejtette, mitől villanyozódott fel úgy Elide. Még Lorcan sötét szemében is fény gyúlt.
Ettől még elkapta Lorcan tekintetét. És figyelmeztető pillantást lövellt felé, ami elárult mindent, amit szóban nem fejezett ki: ha összetöri Perranth úrnőjének a szívét, élve felperzseli. Aztán meghívja Feketecsőrű Manont, hogy süssön vacsorát az égő holttestén.


Hasonló könyvek címkék alapján

Mary E. Pearson: Az árulás csókja
Brian McClellan: Karmazsin hadjárat
Stephanie Garber: Caraval
Kevin Hearne: Hounded – Üldöztetve
Sara Raasch: Jég mint tűz
Arwen Elys Dayton: Seeker
V. E. Schwab: Egy sötétebb mágia
Alwyn Hamilton: A homok leánya
Erika Johansen: Tear végzete
Raymond E. Feist: Az érzőszívű mágus